Бактеріальна та вірусна інфекція: як відрізнити

Бактерії, віруси та інші невидимі оку мікроорганізми – частина повсякденного життя кожного з нас. Якщо імунітет ослаблений, захисні сили виснажені, то людина стає сприйнятливий до патогенних мікробів, число хвороботворних бактерій або вірусів починає рости – розвивається захворювання. Найважливішою відмінністю бактеріальної інфекції від вірусної є принципова різниця в методах лікування викликаних ними хвороб. Як відрізнити, чим спровоковане захворювання, бактерією чи вірусом, адже симптоми часом дуже схожі? Чи не ускладнилася ГРВІ або грип бактеріальною інфекцією і як зрозуміти, що саме викликало діарею – розберемося в нашій статті.

Вірусні інфекції

Віруси – дрібні збудники захворювань, і для їх життєдіяльності і розмноження потрібні живі організми – люди, рослини чи тварини, інакше вони не зможуть вижити. Потрапляючи в організм, вірус проникає всередину клітини і захоплює клітинний механізм, переводячи його на продукування вірусу.

Шляхи зараження різними вірусами:

  • Повітряно-крапельний. Зараження відбувається при вдиханні разом з повітрям виділень слизової хворого (крапель з вірусами). Так передаються грип, ГРВІ, вітрянка, скарлатина, кір, краснуха, коронавірус (докладніше про новий китайський вірус читайте в нашій окремій статті).
  • Фекально-оральний або контактно-побутовий, а також за допомогою зараженої вірусом води і їжі (м’яса, яйця, погано вимиті овочі та фрукти): «хвороби брудних рук», такі як гепатит А, ротавірус, коронавірус.
  • Статевий, через кров та інші біологічні рідини тіла людини (СНІД, герпес, гепатит С, гепатит B, ВПЛ або вірус папіломи людини).
  • Трансплацентарний (від матері до плоду): герпес (застуда на губах), кір, ВПЛ.
Вірусна інфекція

Бактеріальні інфекції

Бактерії – це одноклітинні мікроорганізми, які процвітають в самих різних середовищах. Деякі види живуть в екстремальних умовах холоду або спеки. Багато бактерій живуть всередині організму людини і при цьому дуже корисні для здоров’я, вони просто необхідні для:

  • нормального процесу травлення і забезпечення організму необхідними поживними речовинами, покращення імунітету та посилення реакції на патогенні бактерії (L. acidophilus, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium Lactis);
  • боротьби з раковими клітинами ( Bifidobacterium longum, Enterococcus gallinarum): пробіотики за рахунок впливу на кишкову мікрофлору стимулюють імунну систему, яка починає працювати більш ефективно.

Більшість бактерій не завдають шкоди людям, однак близько 1% є причиною різних хвороб. Що це за хвороби  і як відбувається зараження:

  • Повітряно-крапельним шляхом: ангіна, туберкульоз.
  • Орально-фекальним, через вживання заражених харчових продуктів (у тому числі м’яса хворих тварин і погано просмажених яєць) і води: зараження бактерією хелікобактер пілорі (одна з причин розвитку виразки шлунка і гастриту), сибірська виразка (провокується діяльністю бацили сибіреязвеної), сальмонельоз («винуватиця» захворювання – бактерія сальмонела, яка живе в організмі курей; послід з бактеріями потрапляє на шкаралупу яйця, а через пори в ньому – в саме яйце, інфікуючи його), холера (збудник – холерний вібріон), ботулізм, дизентерія та інші кишкові інфекції.
Вакцинація

Від найбільш небезпечних інфекційних захворювань (дифтерії, кашлюку, правця, кору, свинки, поліомієліту, гепатиту В, туберкульозу, ХІБ-інфекції) в Україні передбачена обов’язкова вакцинація згідно з графіком. В обов’язкову програму не включені щеплення від таких захворювань, як сезонний грип, ротавірус, ВПЛ – їх можна робити за бажанням. Про те, коли потрібно і де в Києві можна зробити щеплення, читайте в нашій окремій статті

Симптоми бактеріальної і вірусної інфекції: як не сплутати

Часто в домашніх умовах важко визначити, є захворювання вірусним чи бактеріальним: багато хвороб і патологічних станів, включаючи пневмонію, менінгіт та діарею (пронос), можуть бути викликані як вірусами, так і бактеріями. 

Для успішного лікування хвороби важливо правильно визначити природу інфекції, адже антибіотики, ефективні при бактеріальних захворюваннях, є неефективними і навіть шкідливими при вірусних. Найчастіше тільки лікар може визначити причину, зібравши і проаналізувавши анамнез хвороби, провівши медичний огляд, оцінивши результати клінічного аналізу крові, взявши мазок з горла або зробивши тест на грип та коронавірус. 

Аналіз крові

В очікуванні консультації лікаря ви можете зробити попередню розшифровку аналізу крові самостійно, в цьому вам допоможе наша стаття, а докладніше про те, як за загальним аналізом крові зрозуміти, що є причиною хвороби – вірус або бактерія, дивіться на відео.

Інфекції респіраторних органів: вірусні та бактеріальні

Найбільш часто люди схильні до вірусних інфекцій органів дихання (респіраторних органів), які супроводжуються такими симптомами:

  • Риновірусна інфекція або застуда: поступовий розвиток хвороби, набряк слизової носа і прозорі водянисті виділення, біль у горлі, іноді незначне підвищення температури тіла (37-37,5 градусів).
  • Аденовірусна інфекція: висока температура (37,5-39 градусів), набряк мигдаликів, біль у горлі, кашель, кон’юнктивіт.
  • Парагрип: грубий, гавкаючий кашель (цей вірус – найбільш часта причина крупа, запалення дихальних шляхів, ускладненого звуженням просвіту гортані, особливо у дітей), запалення верхніх дихальних шляхів, утруднене дихання, біль у горлі, ознаки інтоксикації (тіло ломить, слабкість), нежить, набряк слизової носа, підвищена температура тіла (хоча цього симптому може і не бути).
  • Грип: раптовий початок хвороби, висока температура (вище 39 градусів), ломота в суглобах, виражені ознаки інтоксикації (слабкість, озноб). Грип небезпечний ускладненнями на важливі органи та системи, на його тлі може розвинутися вірусна пневмонія.
  • Коронавірус: різке початок хвороби, сухий кашель, підвищена температура тіла, ознаки інтоксикації, задишка, біль у грудях, тахікардія. Коронавірус, як і грип, небезпечний швидким розвитком пневмонії.
  • Вітрянка, кір, краснуха: крім високої температури присутній висип на шкірі – основна ознака, що відрізняє це захворювання від інших інфекцій.
Сип на тілі

Противірусних засобів з доведеною ефективністю на сьогоднішній день немає, ці захворювання зазвичай лікують симптоматично. Полегшити стан можна за допомогою таких засобів:

  • При температурі вище 38 градусів – застосування жарознижуючих препаратів на основі парацетамолу або ібупрофену (докладніше про те, як і коли збивати високу температуру – читайте в нашій окремій статті). 
  • При закладеності носа і нежитюпромивання носоглотки, застосування судинозвужувальних препаратів.
  • При болю в горлі – використання спреїв, льодяників, пастилок (докладніше у нашій статті).
  • При кашлі, бронхіті, фарингіті (при відсутності бактеріальної інфекції) – протизапальні препарати, рясне пиття, немедикаментозні методи (докладніше у нашій статті про кашель).
ГРВІ

При дотриманні постільного режиму і достатньому споживанні рідини (рекомендована добова норма для дорослого – 2,5-3 л, для дитини – 20-50 мл на кг ваги), людина справляється з вірусною інфекцією самостійно протягом 5-7 днів. Проблема в тому, що організм, ослаблений вірусом, може бути атакований і бактеріями, і тоді вірусне захворювання має продовження у вигляді бактеріального ускладнення. Якщо мова йде про грип або ГРВІ, то це найчастіше отити, синусити, пневмонії.

Найбільш частий симптом наявності бактеріальної інфекції – підвищена температура тіла, іншими ознаками є:

  • кашель, біль у грудях, задишка (пневмонія);
  • боляче ковтати, збільшені мигдалини з гнійним нальотом (ангіна); 
  • болить вухо (гнійний отит);
  • затяжний нежить без ознак поліпшення більше 7-10 днів, гнійні виділення з носа (гайморит, бактеріальний синусит).

Бактеріальна інфекція лікується антибіотиками або з допомогою бактеріофагів – вірусів-руйнівників бактерій (в педіатрії, наприклад, стафілококовий бактеріофаг можуть призначити новонародженому немовляті при гастроэнтероколите, сепсисі, кон’юнктивіті). Щоб переконатися, що мова йде про бактерії-збудника і призначити найбільш ефективний антибіотик, лікар направить вас на загальний аналіз крові. Відсутність адекватного лікування бактеріального захворювання може викликати серйозні ускладнення і перехід хвороби з гострої форми у хронічну. 

Антибіотики

Якщо захворювання, яке спочатку мало всі ознаки вірусного, не проходить протягом 5-7 днів, більш того, стан хворого погіршився, обов’язково зверніться до лікаря. Про те, як записатися до сімейного лікаря за допомогою електронної системи «Helsi» ми розповіли в окремій статті. Крім цього кваліфіковану допомогу терапевта або педіатра можна отримати в одній з приватних клінік вашого міста – швидко, комплексно і недорого зі знижками від Покупона до 70%.

Дизентерія і ротавірусна інфекція: як відрізнити

Такі прояви з боку шлунково-кишкового тракту, як понос і блювота, можуть бути викликані бактеріями, так і вірусами, і лікування в зв’язку з цим буде відрізнятися.

Ротавірусна інфекція або «кишковий грип» – інфекційне захворювання, яким найбільш часто схильні діти перших років життя (95% пацієнтів віком від півроку до 2 років). Захворювання викликається діяльністю ротавірусу. Характерні ознаки, які проявляються в такій послідовності:

  • Перші симптоми (млявість, відмова від їжі, одноразове блювання, шлунковий біль) проявляються в середньому на 4 добу інфікування (інкубаційний період ротавірусу – від 14 годин до 5 днів).
  • Невелике підвищення температури тіла – 37-37,5 градусів;
  • Діарея (пронос): частий водянистий стул без домішок крові, у немовлят – до 10-20 разів на добу. 
  • Зневоднення, що визиває судоми, пневмонію, зупинку нирок – головна небезпека, яка загрожує дитині, особливо немовляті, тому основне лікування – рясне питво, яке необхідно забезпечувати хворому. Доктор призначає, також, ентеросорбенти (ентеросгель, смекта). Лікування зазвичай не вимагає госпіталізації.
  • Тривалість хвороби – 2-3 дні у разі легкої форми, максимум – 5-6 днів.
Ротавірус

Точно дізнатися, що у хворого ротавірус, дозволяє тест-система, яку можна купити в аптеці. Найкращим превентивним заходом, за допомогою якого можна убезпечити немовля (а саме в такому віці хвороба найбільш небезпечна) від ротавірусної інфекції – вакцинація. Детальніше про ротовирусе у дітей дивіться на відео.

2. Дизентерія (гастроентерит) – кишкова інфекція, викликана діяльністю палочковидной бактерії роду Шигелла. Причиною найчастіше є недодержання гігієнічних норм, захворювання передається контактно-побутовим шляхом та через брудну воду. У 60% випадків дизентерію хворіють діти до 4 років. Для цього захворювання, на відміну від ротавірусу, типовими є такі ознаки:

  • Перший симптом – діарея або блювота разом з діареєю, біль у кишечнику, у випорожненнях – домішки крові, слизу, гною, неперетравленої їжі.
  • Гострий початок хвороби, ознаки інтоксикації: людина знесилена, їй важко говорити, боляче дивитися на світ, чутливість до звуків, головний біль, апатія.
  • Тахікардія.
  • Висока температура – до 39 градусів, озноб.
  • Зневоднення стрімке з першого дня хвороби (на відміну від ротавірусу, коли воно розвивається поступово) і сильне, як у дорослих, так і у дітей. Найбільш часто необхідна госпіталізація та вжиття заходів щодо недопущення зневоднення: введення регідратаційних розчинів внутрішньовенно. При середній і тяжкого ступеня тяжкості хвороба вдається вилікувати тільки за допомогою антибіотиків. 
  • Тривалість захворювання – 8-10 днів при своєчасному початку лікування, у важких випадках – до 3 тижнів.
Дизентерія

Пам’ятайте, що правильно розпізнати хворобу, поставити діагноз може тільки кваліфікований лікар – самолікування може бути небезпечним для вашого здоров’я.

Бажаємо якомога рідше хворіти і швидше одужувати. Якщо у вас є яскраві приклади того, як правильне визначення вірусу або бактерії істотно прискорило лікування – діліться в коментарях. Будьте здорові! :)

4 коментарів
  • Валерия

    Вычитываю ваши статьи постоянно, весьма информативно пишите и не скучно. Спасибо.

  • Антон

    Статья хоть и длинная, но полезная и нужная в наше время. Главное все правильно использовать.

  • Татьяна Л.

    Чем больше человек будет знать, тем меньше паники. А что касается детей, так пока всеми вирусняками в саду и школе не переболеет чадо, родителям не будет покоя.

  • Сергей

    Спасибо за такую классную статью. Сейчас, когда в мире бушуют коронавирусы, людей нужно просвещать на такие темы!

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *