Промивання носа: просто та ефективно

Про користь промивання носа сольовим розчином людині відомо ще з давніх-давен. Так, згадка про цю процедуру (Джала-неті) і її користь зустрічається в Аюрведi. Сучасні послідовники цієї культури промивають ніс два рази на день і вважають її так само природною, як, наприклад, чищення зубів.

Користь процедури промивання носа

Якщо навіть ви не йог, а проста людина, яка піклується про своє здоров’я і самопочуття, вам теж варто взяти цю процедуру на замітку, особливо при лікуванні нежитю. Саму технологію промивання носа важко назвати приємною, але користь її при нежитю незаперечна і очевидна. Адже звичайне промивання носа:

  • позбавить від зайвого скупчення слизу в носі;
  • зменшить прояв таких неприємних симптомів нежитю, як набряк слизової носа і, як наслідок, ускладнене носове дихання;
  • дозволить лікам (спреям, мазям, краплям) краще вбиратися і ефективніше працювати;
  • попередить можливі ускладнення у вигляді гаймориту, ларингіту або отиту.
закладений ніс

Розчин солі дезінфікує порожнину носа, допомагає позбутися скупчення слизу – живильного середовища для патогенної мікрофлори. Зробивши промивання носа при перших симптомах застуди і закладеності, ви не дасте вірусу і бактеріям поширюватися в напрямку гортані і середнього вуха і уникнете більш серйозних ускладнень.

Що знадобиться для проведення процедури

Для промивання носа в домашніх умовах необхідно запастися ємністю для сольового розчину – одним з нескладних і недорогих пристосувань, які продаються в аптеці. Це може бути:

  • спринцівка («груша»);
  • одноразовий шприц без голки на 5 кубиків;
  • керамічний або пластиковий неті-пот (спеціальна посудина-кукушка для промивання носа).
груша для промивання носа

Також необхідно приготувати розчин потрібної концентрації (він ще називається фізіологічним розчином) або купити готовий в аптеці. Під час приготування есенції своїми руками дотримуйтесь наступних пропорції:

  • чверть або половина чайної ложки солі (беремо звичайну, не йодовану);
  • щіпка соди;
  • склянка кип’яченої води (для комфортності остудити до 36,6°С).

Змішайте інгредієнти і залийте отриманий розчин в заздалегідь підготовлену ємність. Це стандартний рецепт, який можна застосовувати навіть в цілях профілактики. Далі ми розповімо про інші розчини, які ефективні при назальній терапії.

Правила ефективного промивання носа

Під час промивання потрібно нахилитися під кутом 45 градусів, ніздрі при цьому повинні бути спрямовані вниз, а голова – трохи нахилена в сторону. Дихання здійснюється через рот. У такому положенні починайте потихеньку вливати з чайничка неті-пот або вводити з шприца рідина в одну ніздрю.

Під таким кутом фізрозчин проходить по носовому ходу і витікає через рот або другу ніздрю. Ніякого дискомфорту бути не повинно. Якщо розчин викликає печіння або неприємні відчуття, розбавте його водою, знизивши концентрацію солі. Таку процедуру потрібно робити 2-3 рази на день або кожен раз при сильній закладеності носа.

промивання носа грушею

Можна також скористатися готовими спреями, наприклад, Аквамаріс (морською водою) або ХЬЮМЕР. Але педіатри категорично не рекомендують застосовувати такий спосіб промивання носа маленькій дитині в грудному віці. Через вузькі носові проходи під високим напором рідина може потрапити у вуха і привести до отиту.

Особливості промивання носа у дітей і вагітних

Дітям промивання носа робиться так само, як і дорослим, тільки потрібно, щоб дитина не злякалася цієї процедури. Покажіть спочатку, як все відбувається на своєму прикладі. Коли будете промивати ніс дитині, попросіть, щоб вона затримувала дихання на вдиху.

Якщо потрібно промити ніс немовляті, покладіть дитину на спину і закапайте кілька крапель солоної води. Після цього ватним джгутиком, просоченим маслом, обережно очистіть слизову носа або скористайтеся спеціальним назальним аспіратором, так званим соплевідсосом у вигляді трубочки.

Така стороння допомога маленькій дитині необхідна тому, що в ранньому віці діти ще не можуть самостійно добре висмаркати слиз з носика. А коли слиз застоюється в носових ходах, засихає, порушуючи відтік секреції, вона створює ідеальне середовище для подальшого розвитку застуди і хвороби. На нашому сайті ви можете купити дитячі аспіратори для носа з вигідним кешбеком.

промивання носа малюку

При вагітності дуже важливо, щоб організм майбутньої мами, а значить і плода, добре насичувався киснем. Якщо носове дихання у вагітної порушене, то можливий ризик кисневого голодування у малюка. Тому майбутній мамі необхідно, щоб ніс дихав вільно, і в цьому їй допоможуть промивання носа розчином солі. Сам по собі розчин не має побічних дій і не несе небезпеки для дитини і майбутньої мами.

Якщо вас цікавить, де недорого придбати товари для вагітних – знижки та кешбек на Покупоні дозволять вам добре заощадити.

Інші розчини для промивання носа

Розчин соди з йодом при ГРВІ

Традиційно розчин соди з йодом використовують вдома для полоскання горла при застуді та ГРВІ. Також цим засобом ефективно промивають ніс. Вся справа в тому, що розчин соди сприяє утворенню лужного середовища, яке перешкоджає розмноженню мікробів, йод знезаражує і усуває відмерлі клітини з порожнини носа. Зростання патогенної мікрофлори сповільнюється, і організм легше справляється з інфекцією.

розчин соди для промивання носа

Рецепт приготування розчину простий: 1 чайна ложка соди і 10 крапель йоду на склянку кип’яченої води.

Медикаментозні розчини при гаймориті

Якщо мова йде не про простий нежить, а про більш серйозне захворювання – гайморит, то промивання носа краще робити медикаментозними розчинами з одним з таких активних речовин:

  • диоксидином;
  • хлорофіліптом;
  • фурациліном;
  • настоянкою прополісу;
  • долфіном.

Такі розчини нескладно зробити вдома своїми руками. На допомогу при гаймориті також приходять народні засоби – промивання трав’яними настоями (ромашки, шавлії, звіробою).

Якщо самостійно з гайморитом впоратися не виходить, то зволікати з походом до лора не можна. У стаціонарі ніс промивають розчином хлориду натрію (звичайної солі), фурациліну або диоксидина, сильнішими препаратами, такими, як левоміцетин, протаргол, перекис водню, мірамістин.

Цю процедуру в народі називають «кукушка». У випадках, коли даний метод не допомагає, або стан занадто запущений, необхідно зробити проколювання пазух носа, що вже є досить серйозним заходом.

Розчин хлоргексидину при бактеріальних інфекціях в порожнині носа

При хронічному, затяжному синуситі, риніті, збільшених аденоїдах, грибкових захворюваннях порожнину носа лікують антибактеріальним засобом – хлоргексидином.

хлоргексидин для промивання

Ось уже кілька десятиліть так звані «зелені соплі» (густий, в’язкий слиз зеленого кольору) ефективно лікують полосканням розчином хлоргексидину. Для промивання носа використовують 0,05% розчин цього препарату. Його не потрібно додатково розводити, готовий препарат продається в аптеці. Щоб промити одну носову пазуху, знадобиться близько 20 мл ліків. Процедуру слід повторювати кілька разів на день протягом 7 днів.

Протипоказання: коли промивати ніс не можна

Незважаючи на корисні властивості промивання носа, для цієї процедури є протипоказання:

  1. Якщо слизова носа настільки сильно набрякла, що рідина не проходить, є небезпека, що під тиском розчин разом з вірусом потрапить в середнє вухо і спровокує отит. Тому перед початком процедури можна скористатися краплями для звуження судин (при цьому важливо пам’ятати, що такими краплями не варто зловживати).
  2. Викривлення носової перегородки також знижує ефективність процедури і навіть може завдати шкоди: існує ризик потрапляння розчину в порожнину і виникнення запалення.
  3. Поліпи: самостійне промивання носа не має сенсу, зверніться до хорошого лора. Подивіться, можливо одна з пропозицій комплексного обстеження у отоларинголога по акції на нашому сайті вам підійде.
  4. Кровотечі з носа, наявність алергії на складові розчину, пухлини в носі, отит або ризик його виникнення.

Хочемо нагадати про важливість консультацій з лікарем перед проведенням процедури: самолікування може нашкодити організму. Якщо ви хочете отримати допомогу кваліфікованих лікарів-фахівців і при цьому отримати хорошу знижку, скористуйтеся сайтом Покупон.

Знаєте якісь інші ефективні методи промивання носа, цікаві пристосування для цієї процедури? Ми будемо дуже раді, якщо ви поділитеся цією інформацією з нами і нашими читачами на сайті Покупон!

2 коментарів
  • Илона

    Спасибо за весьма полезную статью. Иногда промываю нос без вспомогательных приспособлений, так сказать жидкость +рука +нос и все) Знаю, что нельзя сильно усердствовать, должно быть все в меру. Но лучше сильно не затягивать и все-таки пойти к врачу.

  • Алиса

    Это такая неприятная процедура промывание носа. Ребенок вообще отказывается от нее. Благо хоть спрей могу пшикнуть. Хорошо пробивает и очищает носовые проходы спрей Апиколд пропо. Он противовоспалительный и отек снимает. Нос быстро начинает дышать.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *