Розбили градусник у будинку? Як прибрати ртуть без паніки

Правила поводження із слизьким приладом для виміру температури тіла – градусником – усі завчили з дитинства: зберігати тільки в закритому пластиковому футлярі, після користування відразу покласти на місце, бути гранично акуратним при збитті… 

А що робити, якщо градусник з ртуттю розбився? Багато хто знає тільки, що цей хімічний елемент дуже небезпечний і його ні в якому разі не можна брати в руки. Що робити, якщо ви розбили ртутний термометр, чим збирати дрібні кульки і куди з ними бігти – цим питанням ми і присвятили цю статтю.

Ртуть боятися – температуру не міряти: чим небезпечні градусники

Ртуть – смертельний для людини метал. Євросоюз заборонив виробництво і поширення ртутних термометрів ще в 2007 році, тому європейці поступово перейшли на електронні градусники. Вони безпечні і точні. Деякі з моделей універсальних термометрів-пірометрів здатні швидко вимірювати температуру не лише тіла, але і повітря в приміщенні. На Покупоне такі можна купити з кэшбэком.

електронний та ртутний термометр

Стосовно нашої країни – багато українців продовжують користуватися ртутними приладами, вибираючи бюджетность, ризикуючи безпекою.

У класичному термометрі знаходиться 2 грами ртуті в рідкому стані. За стінками скляної колби вони абсолютно нешкідливі. Але якщо прилад випадково падає на тверду поверхню і розбивається, ртуть відразу потрапляє в зовнішнє середовище і активно виділяє хімічні випари. На відкритому повітрі ртуть проявляє себе «в усій красі»: навіть на 20-ти квадратах закритого приміщення концентрація ртутної пари викликає інтоксикацію організму людини.

Проникаючи через легені, ртутні пари згубно впливають на:

  • травну систему;
  • легені;
  • шкірний покрив;
  • органи зору;
  • імунітет.
кульки ртуті

Симптоми отруєння ртуттю

Ртуть – підступна. Пари небезпечного металу з розбитого термометра не мають ніякого запаху, хоча у деяких людей можлива реакція у вигляді металевого присмаку у роті. Через пару годин після отруєння:

  • виникає почуття слабкості;
  • починає боліти голова;
  • набрякають і кровоточат ясна;
  • людину нудить і рве.

Дуже часто людина, схильна до дії ртутної пари, хоче спати. У нього може бути діарея, болі в грудній клітці, кашель, озноб на тлі підвищеної температури 38-40°С. Отруєння ртуттю настає впродовж декількох днів після того, як розбився градусник, якщо не зібрати кульки. Тому, розлитий з термометра метал важливо швидко зібрати і не роздавити жодної кульки. Пізніше при перших ознаках отруєння ртуттю зверніться до лікаря. До приїзду доктора треба відпаювати члена сім’ї, що отруївся ртуттю, великою кількістю молока, а потім спровокувати блювоту, щоб спорожнити шлунок. 

Отруєння ртуттю

Що робити, якщо розбили градусник

Розбитий термометр доставляє немало клопоту, але сприймати його як вселенську катастрофу і викликати МНС не варто. Наслідуючи прості правила, ви можете прибрати розлиту ртуть самостійно в домашніх умовах, не завдаючи шкоди власному здоров’ю і здоров’ю оточення. 

Як правильно знешкодити кімнату від ртуті 

1. Попросіть усіх вийти з кімнати, де розбився ртутний термометр. 

2. Збирати ртуть краще в екіпіровці: швидко переодягнутися в старий або домашній одяг, який потім не жаль буде викинути; надіньте захисні рукавички і бахіли (замість них зійдуть і целофанові пакети), марлеву пов’язку, респіратор або закрийте ніс звичайною хусткою. 

3. Перед збором ртуті приготуйте розчин для подальшої обробки приміщення з білизною або марганцівкою. Пропорції для хлорвмісного складу – 1: 5 (на літр білизни 5 літрів води), для марганцівки – 1 грам речовини на 8 л.

4. У 3-х літрову банку наберіть звичайну воду і зберіть в неї розкидані кульки ртуті. З плитки, ламінату, лінолеуму ртуть скачайте в одно місце аркушем паперу, а потім пензликом заженіть кульки на лист і висипте їх у банку з водою. З-під дивана, плінтусів і щілин застиглі крапельки ртуті зручно всмоктувати медичною грушею або одноразовим шприцом. Після кожних 2-3 всмоктувань вміст груші/шприца видавлюйте у банку з водою. З килима, килима або ковроліну – скотчем, ізоляційною стрічкою або лейкопластирем. Для збору ртуті у важкодоступних місцях скористайтеся мідним дротом. Підчепивши крапельку, витягуйте її на рівну ділянку підлоги і збирайте одним із способів, вказаних вище 

Збір ртутних кульок

5. У щільний поліетиленовий пакет складете осколки термометра. 

6. Включіть ліхтарик і уважно огляньте підлогу і покриття. Незібрана ртуть буде видно у світлі ліхтарика. Світяться крапочки, що залишилися, зберіть скотчем. 

7. Усі предмети, якими прибирали ртуть, складіть у банку з водою і закупорте місткість.

8. Пол і плінтуси протріть приготованим розчином з хлору або марганцю, залиште на 15 хвилин, потім промийте чистою водою. Повторюйте таке вологе прибирання ще протягом тижня. Дія ртуті відмінно нейтралізує розчин води і 5% йоду (на 1 л води 10 мл 5%йода). 

9. Використані ганчірки покладіть в пакет і щільно зав’яжіть. 10. Відразу після прибирання кімнати необхідно нейтралізувати вірогідні негативні наслідки для здоров’я: обполосніть рот слабким розчином соди (1 ч.л. на склянку води), випийте активоване вугілля (кількість пігулок з розрахунку маси тіла), зніміть з себе одяг і складіть в пакет. 

Уборка приміщення після ртуті

Чого робити не можна категорично:

  • Залучати до прибирання ртуть дітей і літніх людей. Боротися з ртуттю повинен Супермен (Супервумен), оскільки під час нейтралізації металу доведеться перетворитися на сищика і проявити чудеса еквілібристики. 
  • Прибирати ртуть з підлоги або килима пилососом. Якщо всмоктувати кульки металу пилососом, прискорюється випар металу за рахунок гарячого повітря, а сам пилосос стає розсадником токсичної речовини. Тримати у будинку “міну уповільненої дії” небезпечно. Від пилососа доведеться позбавитися. Але враховуючи вартість побутової техніки, це, як мінімум, неекономічно. 
  • Змітати ртуть віником або щіткою. Жорсткі щетини роздрібнюють метал і, замість декількох кульок, ви отримаєте розсип дрібних, ледве помітних крапельок. 
  • Мити полу. Мокрою ганчіркою ртуть розвозиться по всій підлозі, збільшуючи заражену площу. 
  • Викидати зібрані кульки в унітаз, сміттєпровід і відро для сміття. Так ви відправляєте токсичний метал в інше місце і наражаєте на небезпеку інших людей і тварин. 
  • Робити протяг в кімнаті, де розбився термометр. Протягом ртутні пари розносяться по усій квартирі. 
  • Стирати одяг і мити взуття, на яке потрапив метал. Ртуть залишається на стінках барабана пральної машинки і потрапить через злив в каналізацію. 
  • Нейтралізувати ртуть у присутності тварин, оскільки вона пристає до шерсті домашніх улюбленців. 

Подивитися як проходить прибирання ртуті ви можете на відео:

Утилізація ртуті 

Збір ртуті під силу кожній людині, а ось утилізацією повинні займатися професіонали. У обласних і районних центрах при адміністраціях є служби порятунки, які займаються збором і правильним знищенням ртутьсодержащих відходів. Єдиним мінусом є доставка небезпечного металу своїми силами. Наприклад, в Києві доведеться їхати у Васильківський район в с. Крушинка. Але, якщо ви свідомий громадянин, то вам буде не складно відвезти банку з водою, пакети із зараженим одягом і предметами в пункти утилізації ртуті.

При своєчасному реагуванні нейтралізувати ртуть в квартирі не складно. Знаючи, що робити і чим зібрати розлитий метал, ви усунете небезпеку, яка нависла над вашим будинком. А після здачі ртуті на утилізацію придбайте для своєї сім’ї безпечний електронний градусник.

Електронний термометр

Розкажіть, яким градусником ви вважаєте за краще користуватися? Чи доводилося вам збирати ртуть і наскільки правильно ви все зробили? І чи приходила вам думка в голову змінити ртутний термометр на електронний?

1 коментар
  • Карина

    Ой давно уже перешли на электронные градусники, они конечно вроде чуть менее точны, но зато безопаснее и более удобные в использовании. Но, к сожалению, был опыт разбивания ртутного градусника, жаль тогда не знала всех нюансов, спасибо за статью.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *