Сам собі майстер: як правильно укладати ламінат самостійно

Якщо ви майстер на всі руки і впевнені, що впораєтесь з будь-яким завданням у побуті, адже у вас дві руки, і ростуть вони з правильного місця, тоді ця стаття для вас :).

Читайте і дивіться покрокову інструкцію, як правильно своїми руками стелити ламінат різними способами, яких помилок слід уникати при монтажі і на що звертати увагу, щоб підлога служила довгі роки.

Укладання ламінату – підготовка

В технології монтажу ламінату немає нічого складного, але є багато нюансів і вимог, які впливають на термін експлуатації підлогового покриття і естетику приміщення. Що необхідно знати, перш ніж приступити до роботи:

  • На етапі вибору ламінату, ви повинні визначитися зі способом укладання, так як це безпосередньо впливає на обсяг матеріалу. Для прямого палубного укладання без підбору малюнка досить розрахувати площу приміщення і накинути 5-10% про запас. Для монтажу ламінату по діагоналі, зі зміщенням малюнка або художньої «ялинки» до загальної площі – 15-30%. Якщо ви ще не купили підлогове покриття і шукаєте, де можна зробити це дешево по акції або зі знижкою, підкажемо – на Покупоні знайдете широкий вибір ламінату з вигідним кешбеком. Про те, як вибрати ламінатний підлогу, ми розповідали окремо.
  • Отже, ламінат на місці. Переконайтеся, що він «чекає свого часу» в горизонтальному положенні. Стоячи планки можуть вигнутися, що, в свою чергу, позначиться на якості монтажу.      
  • Щоб процес йшов як по маслу, поверхня підлоги повинна бути: 1) сухою, 2) рівною (максимум допускаються перепади не більше 3 мм), 3) міцною і 4) чистою (ніяких камінців, крупного сміття, випуклих засохлих крапель фарби, штукатурки тощо).      
Прослідкуйте, щоб підлога перед укладанням ламінату була чистою і сухою.
Прослідкуйте, щоб підлога перед укладанням ламінату була чистою і сухою.
  • Перед тим, як стелити ламінат, ліпше за все залити стяжку підлоги. Завдання не з легких для новачка, тому його простіше і дешевше довірити професіоналу. Важливо, щоб бетонна підлога достатньо просохла. Майстри дуже швидко і просто визначають залишкову вологість за допомогою спеціальних електроприладів. Але якщо у вас немає вологовимірювача, орієнтуйтеся від 1 тижня до кількох місяців між вирівнюванням бетонної підлоги і монтажем ламінату, в залежності від матеріалу і шару стяжки.      
  • Припустимо, основа у вас є – перейдемо до укладання. Перевірте кожну планку на наявність дефектів. Якщо вони є, і їх багато, обміняйте ламінат у продавця з причини браку. Якщо ні, залиште на підрізи.      
  • Теоретично підрізати ламінат можна і ручною пилкою, але це швидше за все буде коштувати вам ваших нервів і часу, особливо, коли планку потрібно розрізати вздовж. Краще і простіше, якщо у вас буде спеціальний інструмент для укладання ламінату: лобзик, гумова киянка (молоток) і кутник під 90 градусів (для зручності вимірювань). З дрібного – рулетка, простий олівець, канцелярський ніж, скотч, набір стикувальних профілів (розпірок). Якщо інструмент – ваша слабкість і вам належить поміняти ламінат не в одній кімнаті, подумайте про купівлю електролобзика. Він реально заощадить вам час і полегшить роботу. Тим більше, що на Покупоні представлені відмінні варіанти з відчутним кешбеком.      
  • Неважливо, з яким замком ви купили ламінат – click або lock, збирайте його виключно руками: без цвяхів, шуруповерта, клею тощо. Зручна система кріплення дозволяє постелити ламінат швидко і просто, навіть одному. 
Дайте ламінату акліматизуватися і зберігайте його тільки горизонтально. Підготуйте поверхню підлоги, необхідний інструмент, підкладку. Перевірте планки на наявність дефектів, порушених замків і приступайте до укладання.
Дайте ламінату акліматизуватися і зберігайте його тільки горизонтально. Підготуйте поверхню підлоги, необхідний інструмент, підкладку. Перевірте планки на наявність дефектів, порушених замків і приступайте до укладання.
  • Ламінат обов’язково класти на спеціальну підкладку (ізоляцію) товщиною 2-3-5 мм. Підкладка знижує рівень шуму, захищає виворітну сторону покриття від пошкоджень і згладжує незначні дефекти нерівної основи. Теоретично можна покласти ламінат на дерев’яну підлогу або лінолеум, але важливо правильно підготувати таку основу. Як? Читайте далі.      
  • Звідки правильно починати укладання? Зазвичай, ламінат стелять уздовж основного джерела світла – від найбільшого вікна до вхідних дверей. Але у вузьких приміщеннях (в коридорі, на балконі) можна класти і поперек. Укладаючи ламінат з явною текстурою горизонтально, ви можете добитися візуального розширення простору.      
  • Якщо ви хочете постелити ламінат на теплу підлогу, при покупці відразу звертайте увагу на відповідне маркування. Далі ми розповімо як стелити ламінатне покриття на підлогу з підігрівом. 
H2O – ламінат сумісний з теплою водяною підлогою, Е1-Е0 – клас ламінату, який рекомендують для укладання на теплу підлогу.
H2O – ламінат сумісний з теплою водяною підлогою, Е1-Е0 – клас ламінату, який рекомендують для укладання на теплу підлогу.

Тепер приступимо безпосередньо до самого процесу: як своїми руками правильно укласти ламінат різними способами монтажу.

Способи укладання ламінату – покрокова інструкція з відео

Традиційно плашки можна укладати по одній з трьох технологій: прямо, по діагоналі або художнім настилом у вигляді «ялинки».

Укладаємо ламінат прямим настилом

Пряма палуба без дотримання симетрії – найбільш поширений і економічний спосіб монтажу підлогового покриття. Щоб максимально здешевити процес, багато хто навіть не заморочуються підбором малюнка. Укладаючи ламінат таким способом, ви переносите обрізок плашки, що залишився з першого ряду кладки, в початок наступного ряду і так далі, по аналогії. Але бажано, щоб довжина вставок була не менше 30 см, а ширина останнього ряду не менше 5 см.

Укладання ламінату прямо без підбору малюнка – швидко, просто, бюджетно.
Укладання ламінату прямо без підбору малюнка – швидко, просто, бюджетно.

Для більшої естетики рекомендують дотримуватися певної симетрії, повторення аналогічного малюнка через один (зміщення на ½ довжини панелі) або три (зміщення на ⅓ довжини панелі) ряду.

Покрокова інструкція:

  • Розкладіть на підлозі два ряди підкладки, поступово доповнюючи їх по мірі укладання ламінату, або можете вкрити всю площу відразу. Листи повинні щільно прилягати одне до одного, края стикатися із стінами і йти в шаховому порядку (поперечні стики не повинні зустрічатися). Підкладка в рулонах розмотується і укладається смугами. Для зручності края скріплюються скотчем.
Підкладку в листах укладаємо впритул один до одного в шаховому порядку прямим настилом або по діагоналі і скріплюємо скотчем.
Підкладку в листах укладаємо впритул один до одного в шаховому порядку прямим настилом або по діагоналі і скріплюємо скотчем.
  • Розкладіть перший ряд планок, не скріплюючи замки і залишаючи по всьому периметру зазор біля стін, приблизно на товщину ламінату 8-12 мм. Це необхідно для нормальної усадки підлогового покриття. 
Зафіксуйте відступ за допомогою розпірок або непотрібних шматочків ламінату. Зазор між покриттям підлоги і стінами повинен бути 8-12 мм.
Зафіксуйте відступ за допомогою розпірок або непотрібних шматочків ламінату. Зазор між покриттям підлоги і стінами повинен бути 8-12 мм.
  • На першій крайній планці зріжте виступаючу частину кріплення. Якщо на шляху зустрічаються виступи або перешкоди (дверні прорізи, арки, колони, труби тощо), переносимо їх на зворотну сторону планки з урахуванням деформаційних зазорів у стін і зрізаємо зайве. 
Щоб обійти виступ стіни, перенесіть на планку виміри і відріжте лобзиком непотрібний шматочок.
Щоб обійти виступ стіни, перенесіть на планку виміри і відріжте лобзиком непотрібний шматочок.

Якщо ви максимально прагнете до естетики, отвори під труби в ламінаті вирізаються коронкою по дереву. Як саме дивіться на відео

Для такого способу добре мати спеціальний електроінструмент. Вибирайте дриль або шуруповерт на Покупоні з кешбеком. В іншому випадку «перешкоди» можна обійти і прямокутними вирізами за допомогою лобзика або пилки.

  • У разі коли в кожну кімнату ви купили різний ламінат, залишайте зазори між стиками зон, щоб плашки не примикали одна до одної. Таку щілину просто закрити порожком.
  • Готові листи з’єднайте спочатку поперечними замками, потім поздовжніми. Стикувальний лист повинен примикати верхньою частиною замку до нижньої під кутом приблизно до 45 градусів (3-4 см).
  • Щоб ламінат сів остаточно, пройдіться по всьому вільному краю добійником і гумовою киянкою. Будьте обережні, щоб не пошкодити нижню замкову планку. І так з кожним наступним рядом.
  • Викладіть наступну чергу плашок, визначте розміри і зробіть підрізи, де це необхідно. Важливо: Листи ламінату укладаємо в шаховому порядку: між першим і другим, і наступними парами рядів. Мінімальна відстань між горизонтальними швами має становити 15-20 мм. 
  • Якщо ви хочете постелити ламінат на кухні (навіть якщо він вологостійкий), стики можна додатково загерметизувати. Це захистить шви від попадання вологи. Скористайтеся спеціальним герметиком для ламінату.
Рясно нанесіть засіб на верхню частину замку безпосередньо перед скріпленням, з'єднайте ряди і дайте висохнути протягом 10-15 хвилин.
Рясно нанесіть засіб на верхню частину замку безпосередньо перед скріпленням, з’єднайте ряди і дайте висохнути протягом 10-15 хвилин.
Залишки герметика легко скочуються вручну, не залишаючи ніяких слідів на ламінаті.
Залишки герметика легко скочуються вручну, не залишаючи ніяких слідів на ламінаті.
  • Чим ближче ви наближаєтеся до протилежної стіни, тим менше для вас залишається місця на підкладці. Переходьте на ламінат і укладайте решту зворотним хватом, як показано на зображенні 27-28.
  • По закінченню укладання ламінату, дайте йому вистоятися добу, потім прикріпіть плінтуса і розставте меблі.

Дивіться відео з правильним укладанням ламінату прямою палубкою

Як постелити ламінат по діагоналі

Діагональ – більш трудомісткий спосіб укладання ламінату, але при бажанні з ним можна впоратися своїми руками. Незважаючи на більші затрати матеріалу (професійним майстрам вдається мінімізувати відходи і до 5%), укладене по діагоналі покриття виглядає незвично, красиво, ново, цікаво і креативно. Це ідеальний спосіб в разі, коли ви хочете класти один ламінат по всій квартирі, з плавним переходом, без порогів між кімнатами, а також візуально розширити простір.

Укладання ламінату по діагоналі – ідеальний спосіб домогтися естетики і плавного переходу покриття з кімнати в кімнату без порогів.
Укладання ламінату по діагоналі – ідеальний спосіб домогтися естетики і плавного переходу покриття з кімнати в кімнату без порогів.

Особливості технології, крім загальних рекомендацій, про які ми говорили вище:

  • Плашки кладемо під кутом в 45 градусів відносно стіни. Зробите більше або менше, може виникнути відчуття штучності і хаотичності. 
  • Ламінат укладаємо по одній з трьох схем: від самого далекого від входу кутка кімнати зліва направо; відступивши від кута, щоб отримати початковий фрагмент у вигляді трапеції; з центру по діагональній лінії через всю кімнату – як вам зручніше. 
Укладання ламінату по діагоналі від центру: кладемо перший ряд дощок посередині кімнати і далі по черзі то з одного, то з іншого боку укладаємо наступні ряди, стандартно скріплюючи замки і роблячи підрізи біля стін під кутом 45 градусів.
Укладання ламінату по діагоналі від центру: кладемо перший ряд дощок посередині кімнати і далі по черзі то з одного, то з іншого боку укладаємо наступні ряди, стандартно скріплюючи замки і роблячи підрізи біля стін під кутом 45о.
  • Перш ніж почати класти ламінат по діагоналі з центру, простягніть нитку від одного кута до протилежного. Так легше визначитися з початковою лінією. 
  • Укладати підлогу діагоналлю найзручніше, коли під рукою є дисковий куторіз. Хочете заощадити на покупці електроінструменту? Замовляйте торцювальну пилку з кешбеком на нашому сайті. 

Дивіться на відео як самостійно класти ламінат по діагоналі від кута

Як укласти ламінат ялинкою

Укладання ламінату ялинкою – найбільш трудомістка технологія, художня кладка, за яку самостійно візьметься не кожен, якщо він не професійний укладальник підлоги. Але за допомогою покрокової інструкції і наочного відео можна впоратися з будь-яким завданням.

Ламінат «французькою ялинкою» – чіткі лінії створюють ефект сходинок і надають підлозі візуальний об’єм.
Ламінат «французькою ялинкою» – чіткі лінії створюють ефект сходинок і надають підлозі візуальний об’єм.
Ламінат «угорською ялинкою» виглядає більш динамічно і укладається під 45 градусів.
Ламінат «угорською ялинкою» виглядає більш динамічно і укладається під 45 градусів.
Угорська ялинка укладається під кутом 90 градусів планка до планки.
Угорська ялинка укладається під кутом 90 градусів планка до планки.

Що необхідно знати:

  • Ламінат для художньої кладки виглядає дещо інакше, ніж класичний варіант: плашки йдуть меншого розміру, двох видів А і В (ліва і права сторона), з замками на торцях. 
  • Укладати ряди ялинкою можна як уздовж основного джерела освітлення, так і впоперек або по діагоналі. Враховуйте, що укладання ламінату проти променів світла робить стики помітними.      
  • В залежності від схеми укладання і малюнка ламінату планки стикаються під кутом 45 або 90 градусів одна до одної, утворюючи зигзагоподібний ряд від бічної до протилежної стіни.      
  • Наступні ряди стеляться по аналогії з підрізами, де вони потрібні.     

Дивіться відео з правильним укладанням ламінату ялинкою

Кладемо ламінат з фаскою

Фаска – це своєрідний елемент декору ламінату у вигляді скошеного краю. Підлогове покриття зустрічається з фаскою будь-якої глибини (від 1 до 3,5 мм) і форми (фігурна, U- і V-образна, вальцьована, дво- і чотиристороння) – справа смаку.

Головне перевага такого декору – зовнішня схожість з натуральною деревиною, здатність візуально збільшувати простір і маскувати дрібні дефекти (щілини між замковими з’єднаннями, нерівності зрізу, перепади висоти між сусідніми планками через нерівну основу).

На монтаж ламінату з фаскою поширюються аналогічні правила укладання та підготовки основи, що і в попередніх варіантах.

На відео це виглядає так

Як постелити ламінат на нерівній дерев’яній підлозі

Стара, надійна, живуча, але вже естетично втомлена дерев’яна підлога, як правило, виявляється нерівною і скрипучою. Щоб класти ламінат на таку основу, необхідно зміцнити скрипучі дошки шурупами, а місця перепадів розміром більш ніж 2х1,5 мм, застелити фанерою.

Що робимо:

  1. Зніміть старі плінтуса, приберіть цвяхи, де вони є.
  2. Зчешіть великі виступи рубанком.
  3. Ретельно підметіть і промийте підлогу.
  4. Зміцніть дошки шурупами, прикручуючи їх до дерев’яних лаг.
  5. Розкладіть листи фанери по всій підлозі, залишаючи деформаційні зазори біля стін, і закріпіть їх через кожні 15 см.
  6. Наступний крок – підкладка і укладання ламінату по одній з вищеописаних схем.      

Хочете зробити все своїми руками, а електроінструмент – must have у вашому домі? Вибирайте хороші надійні електрорубанки для робіт по дереву і шуруповерти з кешбеком недорого.

Правильна укладка ламінату в дверному отворі

Класти ламінат до установки дверей простіше – обходьте дверний проріз як будь-яку іншу перешкоду: перенесли виміри виступу на планку із зворотного боку і з урахуванням деформаційних зазорів відрізали лобзиком або ножівкою зайвий шматочок.

Якщо ви стелите підлогове покриття з порогами, плашка повинна заходити на 2-3 см вглиб отвору з боку кріплення дверного полотна, щоб стик підлогового покриття опинився під дверима.

Якщо двері вже стоять, внизу необхідно акуратно підрізати дверну коробку (звичайною ножівкою) на товщину ламінату і «загнати» планку в наявний зазор між основою підлоги і низом дверної коробки. Підрізаючи і заганяючи планку, традиційно залишайте деформаційний зазор біля стін.

Як укласти ламінат на теплу підлогу

Тепла підлога в будинку або квартирі створює додатковий комфорт і затишок. І якщо водяний вам здається чимось захмарним і витратним, це не привід обмежувати себе в задоволенні. Електрична та інфрачервона плівкова тепла підлога – бюджетно, ефективно і сумісно з ламінатом (на якому є відповідне маркування).

Укласти ламінат на теплу плівкову підлогу так само просто і швидко, як класти покриття прямим настилом без симетрії і підбору малюнка:

  1. На бетонну підлогу кладемо спеціальну фольговану устілку.
  2. Стики склеюємо звичайним скотчем, щоб полотна не зсувалися.
  3. Розкладаємо плівкову теплу підлогу, обходячи зони під меблі. Контактні клеми повинні бути максимально близько до джерела живлення.
  4. Ізолюємо підрізи (якщо вони є), встановлюємо додаткові клеми, монтуємо терморегулятор, підключаємо.
  5. Накриваємо поліетиленовою плівкою.
  6. Кладемо ламінат за стандартною технологією (вже без додаткової устілки) і монтуємо плінтуса.

Дивіться відео

Хочете вигідно купити теплу підлогу під ламінат? На нашому сайті є маса варіантів з кешбеком – обирайте.

І пам’ятайте, щоб ламінат служив довго, правильне укладання – лише 50% успіху. Решта 50% – це правильний догляд. Протирайте покриття злегка вологою ганчіркою і захищайте поверхню від механічного контакту з меблями. На ніжки можна закріпити спеціальні накладки або постелити на підлогу захисний килимок під стільці і табурети. Такі устілки є на Покупоні з суттєвим кешбеком.

Якщо у вас залишилися питання по правильній укладці ламінату, пишіть в коментарях.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *