Справа вибору: ламінат для будь-якої кімнати

Ремонт підлоги робиться на довгі роки, тому потрібно підійти до цього питання з розумом. Для цього важливо вибрати ідеальне покриття: паркет, керамічна плитка, ламінат або лінолеум. Багато хто віддає перевагу укладанню саме ламінату, так як він досить міцний, зносостійкий і при цьому відносно бюджетний. Коштує він в рази дешевше паркету і в той же час не поступається йому в практичності і естетичності. Читайте далі і ви дізнаєтеся, як вибрати якісний ламінат і на які характеристики звертати увагу при покупці.

Основні характеристики ламінату

Дизайн

Перш за все потрібно визначитися з кольором, малюнком і текстурою ламінату. Це буде залежати від інтер’єру приміщення і кольору стін, стелі, меблів. Сучасний ринок надає такі види обробки цього підлогового покриття:

  • Імітація паркетної дошки або дерев’яної дошки. Такі колекції коштують трохи дорожче, зате їх поверхня легко сплутати зі справжнім деревом. Кольорові варіанти радують своєю різноманітністю.
імітація паркетної дошки
  • Імітація керамічної плитки або каменю. Такий ламінат може мати різні тиснення або бути абсолютно гладким.
імітація керамічної плитки
  • Друк і принти. Деякі виробники займаються виготовленням матеріалів за задумом або ескізами клієнта. Так, можна отримати незвичайну і красиву підлогу.
принт на паркеті

Ламінат з рельєфною текстурою і тисненням виглядає більш натурально і стильно, але коштує він трохи дорожче.

Зносостійкість

Це саме той параметр, який визначатиме тривалість експлуатації ламінату. При його виборі прийнято орієнтуватися на європейську класифікацію матеріалу по зносостійкості. Вона визначається в результаті тестування на звукоізоляцію, стійкість до механічного впливу і вологостійкість. Так, ламінат ділять на 4 класи:

  • 31 клас. Найтонший різновид ламінатних покриттів, який найкраще підходить для побутового застосування в приміщеннях з найменшими механічними навантаженнями. Ідеально підійде для спальні, вітальної кімнати, комори.
  • 32 клас. Більш зносостійкий, підійде для покриття підлоги в будь-якій з кімнат квартири. При найактивнішій експлуатації він може прослужити більше 15 років.
  • 33 клас. Здатний витримувати більш високі навантаження (в офісних або торгових приміщеннях) і служити більше 20 років.
  • 34 клас. Цей вид вважається комерційним, так як розрахований на нежитлові приміщення з високими навантаженнями. Послужить ідеальним покриттям в студіях танцю або магазинах.

Розмір

При виборі ламінату враховуйте його розмірний форм-фактор. Якщо довжина і ширина одного полотна зазвичай стандартні, а квадратура однієї упаковки йде приблизно 2,2-2,7 м2, то товщина ламінату буває різною: від 6 до 14 мм, і вона відповідає класу ламінату. Чим товщі, тим стійкіше і міцніше матеріал до механічних пошкоджень (ударів, статичному тиску і т.д.), і тим більше ступінь тепло- і звукоізоляції. Якщо ви зупинили вибір на 32 класі для будинку, полотна тонше ніж 8 мм ви не знайдете.

Щоб розрахувати потрібну кількість підлогового покриття, виміряйте площу приміщення і додайте + 10%.

підлогове покриття

Вологостійкість

Вибираючи ламінат, орієнтуйтеся на його вологостійкі якості, тобто здатність витримувати короткочасний контакт з водою без деформації покриття. Для будинку досить, щоб поверхня можна було протирати вологою ганчіркою і без наслідків відразу витирати розлиту воду. Така підлога ідеально підходить для кухні, балконів, приватних будинків, цокольних приміщень.

Для вологостійкого ламінату використовують пресовану в умовах високих температур і тиску плиту HDF підвищеної щільності зі спеціального деревно-волокнистої полотна, обробленого антибактеріальними складами, верх і міжплиточні шви обробляють вологовідштовхувальними складами на основі воску або парафіну.

На упаковці такого ламінату зображена парасолька, кран з краплею або позначка «aqua».

Якщо ви хочете більш високий рівень захисту від вологи, вибирайте водостійке покриття або при укладанні додатково обробляйте шви спеціальним герметиком. Як правильно стелити ламінат читайте в нашій статті.

вино на полу

Системи з’єднання ламінату Локк і клік: що краще вибрати

  • Локк ー замок, який створюють на ламинатной дошці методом фрезерування. Ця система з’єднання має гребінку з одного боку і паз для її входження з іншого. При монтуванні вони забиваються один в одного за допомогою молотка. Це застарілий, проте все ще надійний тип кріплення ламінату. При ненормованої навантаженні шип з часом стирається, і на його місці утворюється щілина. Такий тип замка неможна зняти і замінити після фіксації, що робить його більш програшним варіантом.
  • Клік ー сучасний і простий варіант замку. Дошки з’єднуються завдяки плоскому і довгому шіпу, який з легкістю входить в сусідню дошку. Для установки такого ламінату не потрібен навіть молоток, деталі легко сходяться, видаючи при цьому характерний звук (клік). Цей варіант з’єднання більш надійний: не утворює щілини і довше зберігає цілісність.

Виробники

На ринку наданий величезний вибір ламінату від європейських і українських виробників. Це дозволяє підібрати якісний матеріал за оптимальними цінами. Рекомендуємо зупинити свій вибір на наступних брендах:

  • Kronopol (Бельгія). Ця фірма виробляє високоякісний ламінат, який задовольнить будь-які дизайнерські ідеї покрівлі підлоги.
  • Quick-Step. Один з найпопулярніших брендів ламинатного покриття. Поєднує в собі бездоганну якість, величезний асортимент і оптимальну вартість виробів.
  • My Step (Швейцарія) ㄧ модний, популярний, екологічно чистий ламінат з відмінними вологостійкими і зносостійкими якостями. Підходить під системи тепла підлога  і практично будь-який тип приміщення.
  • Krono Original (Німеччина). Продукція цього бренду відрізняється природною імітацією дерева і каменю. Такий ламінат має високу міцність і не боїться механічного впливу.
  • Classen (Німеччина). Дана компанія займається виготовленням підлогового покриття вже близько 100 років. Це гарантує відмінну якість і тривалість експлуатації.
  • My Floor (Німеччина) ㄧ гарна європейська якість за помірною ціною.
  • Kaindl. Австрійський бренд виробляє безпечний і зносостійкий ламінат, який неодмінно порадує своєю якістю.
  • Коростень. Український виробник бюджетного, але зносостійкого ламінату. Надає великий вибір дизайнів і видів підлогового покриття.

Купуйте вигідно ㄧ вибирайте ламінат з кешбеком на Покупон.

Тепер, з огляду на всі характеристики ламінату, ви зробите правильний вибір підлогового покриття, яке буде радувати вас довгі роки! А якщо залишилися питання, і є що сказати по темі, пишіть в коментарях.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *