Риніт: як позбутися нежитю у домашніх умовах

Риніт: як позбутися нежитю у домашніх умовах

Ніс не дихає, пропав нюх, соплі течуть струмком, гори носовичків, які безжально натерли шкіру, – симптоми та характерні особливості нежитю знайомі всім: і дорослим, і дітям. Стан часто нешкідливий, але неприємний і на кілька днів вибиває з колії. Однак припинити або хоча б зменшити прояви нежитю, не запустити хворобу і прискорити одужання все ж таки можна. Як вилікувати нежить – розбиралася BlogPokuponTeam, а також підготувала знижки до 50% на відвідування отоларинголога, коли це потрібно.

Акції
Консультація у отоларинголога у центрі «Прайм+»
Вишневе, Святошинська вулиця, 27Б/70
-48%
490 грн
279.0 грн
Обстеження у отоларинголога у «Країна Здоров'я»
Васильків (Київська область), Грушевського вулиця, 26
-34%
550 грн
379.0 грн
Показати всі
11 акцій

Що таке нежить

Нежить чи риніт (медична назва) – це запалення слизової оболонки носа. Воно може виникати самостійно, але найчастіше – як наслідок інших захворювань верхніх дихальних шляхів.

Акції
Аналізи у мережі лабораторій «Дніпролаб»
Київ, Ялтинська вулиця, 8
-40%
180 грн
108.0 грн
Аналіз визначення COVID-19 в мережі «Ескулаб»
Київ, Олександра Довженка вулиця, 3
-25%
200 грн
178.0 грн
Показати всі
90 акцій

Основні причини нежитю (риніту)

Крім банальних ГРЗ та ГРВІ, причиною нежитю можуть стати й інші інфекції, вплив алергенів, зміна гормонального фону, перепад температур.

За своєю суттю риніт – це посилення роботи секреції слизу внаслідок набряку слизової оболонки носа, який у свою чергу спровокований дією інфекції або алергічним подразником (докладніше про алергічний риніт читайте в нашій окремій статті).

Риніт – симптоми та причини
Риніт – симптоми та причини
Акції
Знижка 56% на суші-сети «5 хітів» та «Маскарад»
Київ, Симиренка вулиця, 22Б
-56%
0 грн
40 грн
Знижка 53% на суші-сет «Сушіманія» від «Sushitta»
Київ, Ганни Ахматової вулиця, 46
-53%
0 грн
30 грн
Показати всі
31 акцій

Основних «винуватців» нежитю чи риніту чотири:

  • Респіраторні захворювання (ГРЗ та ГРВІ), викликані вірусами, які руйнують клітини слизової оболонки і призводять до того, що клітинна рідина накопичується і викликає набряк, через який важко дихати. Пізніше у боротьбу з вірусом вступають лейкоцити. Їх скупчення мають вигляд густіших виділень із носа.
  • Алергія – запалення під впливом алергенів, що потрапляють на слизову оболонку носа, так званий алергічний ринокон’юнктивіт або поліноз. Імунна система спрацьовує посиленим синтезом речовини, через яку відбувається набряк, постійна закладеність носа та чхання.
  • Вазомоторний риніт – до кінця не вивчене захворювання, внаслідок якого слизова оболонка реагує розширенням та набряком на такі подразники, як холодне повітря, різкий запах.
  • Нежить як специфічна реакція на деякі препарати. За наявності такого побічного ефекту потрібна консультація лікаря та призначення інших ліків.

У складних випадках краще звернутися до фахівця вузького профілю (алерголога, отоларинголога), а Покупон допоможе заощадити на огляді та лікуванні до 50%.

Акції
Обстеження у терапевта з ЕКГ у «Pharmaclinic»
Київ, Бастіонна вулиця, 2/1
-61%
590 грн
299.0 грн
Невропатолог або терапевт у клініці «Медпроф»
Київ, Вишгородська вулиця, 31
-57%
500 грн
239.0 грн
Показати всі
26 акцій

Лікування нежитю – коли потрібен лікар

Нежить – не окрема хвороба, а такий же симптом, як і кашель, висока температура, сльозотеча та інші неприємні речі. Щоб вилікувати нежить, потрібно ліквідувати його причину – подолати вірус, бактерію, усунути алерген. Консультація фахівця не буде зайвою ніколи, але у певних випадках вона обов’язкова:

  • Крім нежитю у хворого спостерігається набряк лобової частини голови, правої чи лівої сторони носа, щік, очей.
  • Нежить супроводжується помутнінням зору.
  • Сильний біль у горлі, білий чи жовтий наліт на гландах та задній стінці горла.
  • Виділення з носа мають неприємний запах.
  • Непрохідний, затяжний кашель протягом 10 днів і більше доповнився нежиттю, при цьому соплі жовті, жовто-зелені або сірі.
  • Висока температура тіла.
  • Нежить з’явився відразу після травми голови.

Ці тривожні симптоми свідчать, що хвороба серйознішого характеру, ніж просто риніт. Важливо не пропустити такі небезпечні та загрожуючі наслідками захворювання, як:

  • гнійний гайморит;
  • тонзиліт;
  • порушення у роботі гормонів;
  • забій головного мозку внаслідок травми голови;
  • бактеріальні інфекції, такі як менінгіт;
  • хронічний нежить.

Якщо нежить не минає більше 10 днів; набряк слизової носа (без нежитю як такого, без соплів) зберігається довше 10-14 днів – це має насторожити. Багато хто може подумати, що це залишковий нежить, але можливо, це свідчить про те, що почалися ускладнення – запалилися придаткові пазухи носа, розвивається гайморит або фронтит. У дітей мляві, часті застуди та нежить можуть бути проявом збільшених аденоїдів. Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров’я, вчасно звертайтеся за медичною допомогою.

Акції
Знижка 50% на піци від служби доставки «Sushitta»
Київ, Анни Ахматової вулиця, 46
-50%
0 грн
30 грн
Знижка 65% на набори піци від мережі «Mister Cat»
Доставка по Києву
-65%
0 грн
40 грн
Показати всі
15 акцій

Як швидко вилікувати нежить: аптечні та домашні засоби від соплів

Риніт (у повсякденності – нежить) навряд чи вдасться вилікувати за один день. Але все ж таки, якщо йдеться про застуду, то полегшити симптоми – зняти набряк слизової та відновити носове дихання – допоможуть прості методи та засоби. Головне, негайно розпочати лікування, щойно відчуєш, що захворів.

Як позбутися соплів:

  • Пити більше гарячого, це допоможе знизити набряк і позбутися закладеності носа.
  • Інгаляції – парові або за допомогою небулайзера – покращують відтік слизу та нежить проходить швидше.
  • Прийняття гарячого душу допоможе зменшити тіч з носа та миттєво покращити самопочуття.
  • Зігрівальні компреси при нежиті прибирають набряк слизової оболонки.
  • Промивання носа сольовим або фізрозчином відмінно бореться з нежиттю, викликаним ГРВІ.
  • Закапування носа соком каланхое виведе слиз, що скупчився, і дбайливо очистить ніс.
  • Аптечні судинозвужувальні краплі та спреї майже миттєво позбавляють закладеності та виділень з носа. Це єдиний спосіб, як прибрати нежить за 5 хвилин.

Докладніше про те, як ці методи працюють і допомагають пробити закладений ніс у домашніх умовах, ми розповімо нижче 👇

Акції
До 6 годин лазні в «Severinovka Family Club»
Северинівка (Київська область) Северина Наливайка вулиця, 3
-50%
1400 грн
899.0 грн
До 8 годин відвідування лазні у «Вишеньки»
Вишеньки (Київська область), Жертв Революції вулиця, 47
-34%
1840 грн
1399.0 грн
Показати всі
18 акцій

Гаряче питво для лікування нежитю

Вітамінний чай, морс, трав’яні відвари – пийте будь-які в міру гарячі напої. Тепла рідина та пара сприяють посиленню притоку крові до носоглотки, симптоми нежитю зменшуються та дихається легше.

Під час застуди та нежитю пити потрібно якнайбільше, навіть просто воду, не тільки чаї. Через нестачу рідини слиз у носі (усім відомі соплі) засихає та густіє. Додати до цього набряк носових ходів, і ніс зовсім не дихає. До того ж, слиз – чудове середовище для розмноження хвороботворної мікрофлори, яке може спричинити розвиток більш серйозних захворювань, таких як гайморит, синусит, отит. Вживаючи рідину у великих кількостях, ви розріджуєте муконазальний секрет: він набуває звичайної, рідкої консистенції і виконує свої функції – вимиває хвороботворні мікроорганізми з носоглотки. Такий звичайний прийом допомагає вилікувати нежить та застуду швидше.

Горячі напої допомогають у лікуванні нежитю
Акції
МРТ у неділю, понеділок, середу, п'ятницю DocLife
Київ, Трускавецька вулиця, 10В
-30%
1900 грн
1329.0 грн
МРТ у діагностичному центрі «СДС»
Київ, Рогозівська вулиця, 6
-41%
1200 грн
699.0 грн
Показати всі
23 акцій

Інгаляції: парові та небулайзером

Відмінні методи, як швидко позбутися нежитю. Їх можна робити, якщо у хворого немає підвищеної температури тіла і якщо йдеться про вірусну інфекцію на ранніх стадіях зараження. Вплив пари зменшує закладеність носа, відтік слизу покращується і носове дихання відновлюється.

Інгаляція пором робиться так:

  • Нагрійте в ємності воду (можна не до закипання, але до того моменту, коли інтенсивно утворюється пара).
  • Встановіть каструлю з гарячою водою на стіл, табурет або іншу зручну рівну поверхню і подихайте над парою носом близько півгодини. Тільки не обпечіться – якщо відчутно гаряче, відсувайтеся далі.
  • Вдихайте носом глибоко, а видихайте – із зусиллям, щоб звільнити носові ходи від сопель.
Акції
До 8 занять живописом для дітей у «Безмежність»
Київ, Метрологічна вулиця, 111
-51%
160 грн
99.0 грн
До 12 занять живописом в арт-студії «Tvorcha»
Київ, Січових Стрільців вулиця, 1-5
-63%
400 грн
299.0 грн
Показати всі
10 акцій

Для лікування нежитю небулайзером використовують такі розчини:

  • На основі імуностимулятора інтерферону – 1 ампула препарату на 3 мл фізрозчину. Процедуру проводити 2 рази на день вранці та ввечері, по 5-15 хвилин.
  • Фізрозчин, мінеральна вода «Боржомі» – за допомогою таких інгаляцій добре зволожується та дезінфікується слизова оболонка, покращується відходження слизу та мокротиння.
  • Фурацилін – гарний антисептик. Для процедури використовується готовий аптечний засіб (нітрофурал 0,024%, 1:5000) або розчин 1 таблетки фурациліну 100 мл фізрозчину. На один сеанс інгаляції відміряйте 4 мл розчину.
  • Настоянки: толзінгон – розвести з фізрозчином 1:1 для дорослих та 1:2 для дітей до 7 років (надає антисептичну, імуномодулюючу дію); хлорофіліпт – 1:10 з фізрозчином; ротокан, календула та прополіс – 1:40 з фізрозчином (на 1 інгаляцію 2-3 мл отриманого розчину).
  • Препарати відхаркувальної дії – якщо нежить супроводжується кашлем: лазолван (підійде навіть 3-місячному малюкові), флуімуцил (дітям, призначаючи з 2 років), ацетилцистеїн.
Лікування нежитю небулайзером

Перш ніж використовувати будь-які препарати для лікування нежитю, необхідно проконсультуватися з сімейним лікарем або педіатром – самолікування може зашкодити вашому здоров’ю.

Акції
Консультація педіатра у «Сlinic Dr.Sosnovenko»
Київ, Новомостицька вулиця, 15
-33%
400 грн
269 грн
Консультація педіатра і дерматолога у «SovaKlinik»
Київ, Голосіївський проспект, 17
-50%
700 грн
350.0 грн
Показати всі
8 акцій

Прогрівання у гарячому душі

Ефективний спосіб зменшення течі з носа та усунення закладеності.

Зігріваючий компрес для носа

Допоможе зменшити набряк та відновити носове дихання, якщо з носових пазух тече прозора рідина або водянистий слиз і немає підвищеної температури тіла.

Компреси від нежитю можуть бути сухі та вологі. У першому випадку у тканинний мішечок можна насипати прогріту сіль або лляне насіння і прикладати до носа на 10-15 хвилин. Вологий компрес – звичайна серветка, змочена в гарячій воді (але не в окропі, щоб не обпектися), яку прикладають до носа на 2-3 хвилини 3-4 рази на день. Тепло прискорює відтік слизу, полегшує носове дихання і нежить пройде швидше.

Прогрівання (і компреси та інгаляції) протипоказані, якщо у вас не звичайна застуда, а більш серйозні інфекційні захворювання, особливо бактеріального характеру – гайморит, синусит, які лікують антибіотиками. Щоб не нашкодити народними методами лікування собі або своїй дитині, краще проконсультуйтеся з лікарем.

Акції
Онлайн-курс з граматики від «Anywhere School»
Вся Україна
-93%
3000 грн
299.0 грн
Показати всі
5 акцій

Промивання носа

Зазвичай роблять за допомогою спринцівки, одноразового шприца без голки або спеціальної посудини для промивання носа – неті-поту. Найпростіший розчин – сольовий: половина чайної ложки солі на склянку теплої води, можна ще додати щіпку соди (або як варіант готовий аптечний фізрозчин). Процедуру проводять 3-4 рази на день, доки не зникнуть симптоми нежитю.

Промивання носу як спосіб лікування нежитю

Сік каланхое

Відомий народний засіб при нежитю, який можна застосовувати і дорослим, і дітям. На основі цієї рослини виготовляють краплі, настоянки, розчини, мазі. Якщо потрібно вивести слиз, що скупчився у носі, у діток, які ще повноцінно не висморкуються, капають екстракт каланхое. Він дбайливо діє на слизову оболонку носа, викликаючи активне відділення слизу, і що найголовніше – дитина починає чхати, соплі виходять назовні, ніс очищається без сліз та нервів.

Препарати з каланхое протипоказані при вагітності, особливо у 3-му триместрі, коли високий ризик мимовільного переривання.

Судинозвужувальні спреї та краплі від нежитю

Лікарські засоби судинозвужувальної дії, як правило, дають майже миттєвий ефект – ніс починає дихати і виділень з нього стає менше. Діють ліки кілька годин, а потім симптоми відновлюються і потрібно знову капати/впорскувати препарат. Незважаючи на те, що судинозвужувальний спрей (краплі) значно полегшує стан, його не можна використовувати більше 5 днів, тим паче постійно. Це може призвести до побічних ефектів: від звикання до засобу до розростання слизової оболонки та утворення поліпів, які потрібно буде видаляти.

Докладніше про те, як зняти закладеність носа у дитини, розповість Комаровський:

Акції
2 години соляної зали в «Aroma Sauna»
Київ, Січових Стрільців вулиця, 21
-25%
900 грн
675.0 грн
До 20 відвідувань соляної кімнати в «Oriona»
Київ, Антоновича вулиця, 99
-65%
260 грн
99.0 грн
Показати всі
4 акцій

Читайте також:
✔️Які аналізи потрібно здавати щороку
✔️Алергічний риніт: що це
✔️Як і чим лікувати кашель
✔️Модні чоловічі стрижки 2024
✔️Як підвищити імунітет
✔️100+ трендових ідей весняного манікюру
✔️Найцікавіші музеї Києва
✔️Відпочинок у Карпатах з дітьми: 8 найкращих курортів
✔️Новинки кіно, які варто подивитися

Нежить, напевно, найпоширеніший симптом у житті людини – зазвичай безпечний, але від цього не менш неприємний. А як ви боретеся з нежитем? Діліться у коментарях.

3 коментарів
  • Елена

    Статья – 50% замечательные рекомендации, 50% – откровенно опасные. Хотелось бы понять, кто писал и вычитывал ли статью врач или хотя бы адекватный и наученный родитель перед публикацией

    • Наталья Лукьяненко

      Добрый день, Елена. Медицинские обзоры пишутся исключительно опираясь на рекомендации врачей и с указанием возможных противопоказаний. Более того, мы акцентируем внимание на том, что заниматься самолечением небезопасно – лучше сходить на осмотр к врачу, сдать анализы, пройти диагностику. Что именно в данном обзоре показалось вам опасным?

  • Анатолий

    Интересная статья спасибо жена долечилась выросли полипы будет удалять а что дальше ? Полипы будут восстанавлива́ться?

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *