Закладений ніс – що робити

Закладений ніс не дихає, соплі рікою або зовсім без нежиті, дере горло, сильне чхання… Напевно більшість симптомів вам знайомі. Найчастіше утруднене носове дихання, викликана набряком слизової, є першим вісником підхопленою застуди. Неможливість дихати носом – симптом, який може бути як результатом діяльності вірусів ГРВІ та грипу, так і мати бактеріальне походження, бути реакцією на дію алергенів або мати інші причини. Яка б не була природа закладеності носа, приємного тут мало. Хочеться, щоб його швидше відклало, і він почав дихати вільно. Про ефективні способи як цього домогтися читайте в нашій статті.

Чому заклало ніс

Не дихає ніс – розглянемо можливі причини.

1. Викривлення носової перегородки

Перегородка може деформуватися в результаті травми, фізіологічних причин (кістки черепа розвиваються нерівномірно) або патологій у носоглотці (поліпи, аденоїди). Крім закладеності носа спостерігаються такі симптоми: зміна форми носа, хропіння, постійні запалення в носових пазухах, часто болить горло, порушення нюху, носові кровотечі. Характерною ознакою також є те, що закладеність носа суха (без нежитю). Усунення викривлення можливо лише хірургічним шляхом (ринопластика).

Ринопластика

2. Вірусні захворювання: ГРВІ та грип. 

Із застудою все більш-менш зрозуміло: симптом закладеності носа при нежиті кожен, напевно, відчув на собі. 3-5 днів – і при нормальному імунітеті організм справляється з вірусом, і закладеність проходить (про зміцнення імунної системи ми писали окремо). Допомогти усунути, швидше позбавитися від проблеми з закладеним носом в домашніх умовах допоможуть промивання носових порожнин розчином (докладніше про це читайте в нашій окремій статті), а також інші методи, описані в статті про нежить, що дозволяють швидко вилікувати симптоми застуди.

3. Збільшені аденоїди (аденоїдит) 

Захворювання характеризується надмірним розростанням тканин носоглоткових мигдаликів. Крім ускладненого носового дихання супроводжується гнусавістю, слизовими або гнійними виділеннями з носа, погіршенням слуху (закладеністю вух), хропінням під час сну, сухим кашлем. Аденоїди – часта причина закладеності носа у дітей до 10 років. У дитини постійно відкритий рот (дихає ротом), обличчя набрякле. Аденоїдна тканина, що розрослася у дитинстві, нікуди не зникає, до того ж розростання може посилитися в будь-якому віці, в тому числі і у дорослих, особливо коли нежить переростає в хронічний або переходить в гайморит, а також при алергічному риніті. Вчасно звернувшись до лора з збільшеними аденоїдами, можна усунути проблему консервативним лікуванням, уникнути ускладнень і хірургічного втручання. 

Аденоїди

4. Атрофічний риніт

Слизова носа постійно запалена і з часом стоншується, перестає виконувати свої функції, може зникнути нюх. В носових ходах часто виникають ушкодження, ранки, які погано гояться і є сприятливим середовищем для бактерій золотистого стафілокока, що постійно присутній на слизовій. В результаті утворюються кірочки зеленого кольору з неприємним запахом. У цьому випадку без курсу антибіотиків не обійтися, ліки призначає лікар за результатами бакпосіву. В якості допоміжного методу непогано себе зарекомендували промивання носових ходів фізрозчином – ніс добре пробиває, детальніше про це – у нашій окремій статті.

Промивання носа

5. Алергічний риніт

Може мати яскраво виражений сезонний характер, так і виявлятися постійно. Симптоми: закладеність носа, прозорі виділення з носа (при наявності додаткової бактеріальної інфекції соплі можуть бути зеленого або жовтого кольору), чхання, свербіж, супутній дерматит. У 70 % алергіків симптоми посилюються вночі та рано вранці. Алергічну причину утрудненого носового дихання діагностує лікар з допомогою тестів на алергени, хоча часто трапляється ситуація, коли складно виявити той самий алерген і одним аналізом не обійтися. При алергічному риніті педіатри/сімейні лікарі, ЛОРи найчастіше призначають лікування ліками, у тому числі кортикостероїдами для місцевого застосування, які мають виражену протизапальну і протиалергічну дію.

Алергія

6. Поліпи

Доброякісні новоутворення в носоглотці розвиваються на тлі алергічного риніту та астми і являють собою патологічне розростання слизової. Крім закладеності носа супроводжуються втратою нюху, розвитком синуситу. Поліпи лікуються консервативними методами – застосуванням назальних стероїдних спреїв, у разі необхідності – кортикостероїдів в таблетках або ін’єкціях, а також хірургічним втручанням. Складність полягає в частих рецидивах при видаленні – в 70% випадках поліпи виростають знову. 

Поліпи

7. Вазомоторний риніт

Захворювання виникає через порушення тонусу кровоносних судин. Симптоми схожі з ринітом алергічного характеру, тільки провокаторами закладеності і виділень з носа, чхання та сльозотечі можуть виступати холод, різкий запах. Але прояви можуть зберігатися і постійно, без видимих причин, сильніше і частіше всього – вранці. Як і при алергії, зняти симптоми вазомоторного риніту можна за допомогою антигістамінних та/або глюкокортикостероїдних коштів.

Вазомоторний риніт

8. Гіпертрофічний риніт (хронічна форма)

Це одна з причин закладеності носа та виділення з нього, яка виникає при розростанні слизової оболонки і кісткових пластин носа. Полегшити симптоми застосуванням судинозвужувальних спреїв і крапель практично не вдається і часто потрібна хірургічна операція.

9. Гайморит

Серйозне ускладнення не повністю вилікуваного нежиті (докладніше про те, як його швидше лікувати – в окремій нашій статті), що характеризується наявністю бактеріальної інфекції у пазухах носа, найчастіше золотистого стафілокока. Симптомами є закладений ніс (часто з однієї сторони), гнійні виділення зеленого або жовтого кольору, висока температура, головний біль. Гайморит може розвинутися як у дорослого, так і у дитини, і його не можна лікувати самостійно, в домашніх умовах, слід обов’язково звертатися до лікаря. Кваліфіковану допомогу лікаря отоларинголога ви можете отримати, скориставшись однією з пропозицій Покупона, шукайте на сайті акції провідних клінік у вашому місті.

Гайморит

Методи лікування спрямовані на зняття набряку (розблокування забитого носа), видалення накопиченого слизу промиванням сольовими та спеціальними лікарськими розчинами. За призначенням лікаря приймають антибактеріальні препарати, для підвищення ефективності лікування бажано пройти курс фізіотерапевтичних процедур. У запущених випадках, щоб вивести гній, не залишається нічого, крім як пробити верхньощелепні пазухи шляхом проколу, пункції – і лікар призначає хірургічне втручання.

Детальніше про діагностиці та лікуванні гаймориту дивіться на відео.

10. Ангіна

Саме це захворювання як таке закладеність носа не викликає, однак на тлі ангіни і як результат зниженого імунітету часто розвивається риніт, що супроводжується набряком слизової оболонки носа. Крім болю в горлі і закладеності носа при ангіні висока температура тіла (особливо при бактеріальних формах), болить голова. Ангіна також може ускладнитися отитом і бронхітом, так як це захворювання найчастіше зустрічається у дітей, а особливості дитячого організму такі, що інфекція дуже швидко «захоплює нові території» – вражає сусідні органи. При будь-яких ускладненнях не відкладайте візит до лікаря – на карті здоров’я вашої дитини.

Ангіна

Що робити при закладеності носа

1. Зверніться до лікаря.

Перше, що треба зробити, щоб позбутися від проблеми з закладеним носом, – записатися на прийом і обстежитися у отоларинголога (ЛОРа). Ви можете взяти направлення у педіатра, терапевта або сімейного лікаря за місцем проживання і записатися на прийом до лікаря через систему онлайн helsi. Все це займе деякий час, в залежності від завантаженості та графіка прийому лікаря.

Електронна система онлайн helsi
Електронна система онлайн helsi

Після огляду лікар може призначити аналізи, і за їх результатами прописати курс лікування – фізіопроцедури, прийом ліків та ін.

Можна прискорити процес лікування і піти іншим шляхом – записатися до ЛОРа в приватну клініку, тут же здати аналізи, отримати призначення і пройти курс лікування. Як правило це задоволення не з дешевих, і добре, якщо є медична страховка. Але є і третій варіант – скористатися знижкою Покупона на обстеження у отоларинголога. Принадність у тому, що ви вбиваєте відразу трьох зайців: проходьте огляд, отримуєте комплекс додаткових процедур (лікування або аналізи) за ціною значно нижче прейскуранта і знаходите хорошого лікаря за реальними відгуками, який на сайті Покупона зібрані з усього інтернету.

Крім ліків, прописаних лікарем після проведеної діагностики, можна доповнювати лікування методами народної медицини. Вони можуть бути досить ефективним допоміжним (а іноді і основним – з дозволу лікаря, звичайно) способом швидше позбутися від неприємної закладеності носа.

2. Самомасаж при нежитю

Масаж біологічно активних точок можна застосовувати при нежитю і простудній закладеності носа, вже через 5 хвилин стан помітно поліпшується і йде яскраво виражений симптом. Протипоказанням є запущені стадії, такі як гайморит, що супроводжується болем у пазухах носа або в області чола. Для зняття закладеності носа необхідно масажувати наступні точки:

  • Між бровами – масажувати точку потрібно протягом 1 хвилини, не дуже натискаючи, але активно. Масаж благотворно впливає на слизову носа, усуває сухість і запальні процеси і знижує тиск в лобових пазухах.
Самомасаж точки між бровами
  • У місцях розташування гайморових пазух носа – двома пальцями обох рук масажують точки круговими рухами без сильного натиску на протязі 1-2 хвилин, після цього треба висмаркатися. Масаж допомагає прочистити носові проходи, в результаті ніс пробиває і дихання поновлюється.
Самомасаж у місцях розташування гайморових пазух носа
  • Між носом і верхньою губою – легкі масажні рухи виконують протягом 2-3 хвилин. Маніпуляція допомагає зняти набряк в носі і відчувати себе набагато краще. 
Самомасаж точки між носом і верхньою губою

Для навчання самомасажу можна використовувати відео.

3. Прогрівання носа

Якщо немає протипоказань (гаймориту, синуситу) і лікар дозволив, то зняти набряк і поліпшити відтік слизу допоможе зігріваючий компрес. Для цього знадобиться змочена в гарячій воді (але не в окропі, щоб не обпектися) та віджата серветка. Кладемо компрес на перенісся і тримаємо, поки серветка не охолоне, потім можна повторити процедуру. Після того, як прогріли ніс, потрібно добре висмаркатися і промити ніс розчином солі.

Прогрівання носа

4. Інгаляції

Для зменшення закладеності носа можна зробити інгаляцію з допомогою парового інгалятора з відваром трав (на Покупоні він з хорошим кешбеком) або небулайзера з фізрозчином, але знову ж, якщо мова йде про ГРВІ на початковій стадії і немає високої температури. Краще проконсультуватися з лікарем. Детальніше про інгаляціях від нежитю – в нашій окремій статті.

Інгаляції

5. Дихальні вправи

Добре допомагають при алергічному нежитю (якщо, звичайно, ви не займаєтеся в приміщенні, напханому алергенами). Така гімнастика допомагає збалансувати вироблення гістаміну, надмірна кількість якого і викликає алергію, а також позитивно впливає на нервову систему, зміцнює імунітет. Приклад йогівського варіанта таких вправ дивіться на відео.

І ще одна порада: більш уважно поставтеся до створення комфортних умов у квартирі (будинку), особливо під час хвороби. Слідкуйте за вологістю в приміщенні, орієнтуючись на показання гігрометра, і якщо повітря дуже сухе, менше 40%, – обов’язково підвищується вологість за допомогою зволожувача (вибрати найбільш відповідний допоможе наша стаття). Гігрометри та зволожувачі шукайте на Покупоні з приємним кешбеком і економте на інші потрібні речі.

Як допомогти немовляті прибрати закладеність носа

Коли у немовляти закладений ніс, це безумовно доставляє йому дискомфорт, і батьки часто стурбовані і цікавляться, що ж зробити, щоб носик розклало і він почав дихати вільно. Слід відрізняти фізіологічну природу закладеності носа, до якої часто схильні новонароджені, від гострого вірусного або бактеріального риніту.

  1. Фізіологічна закладеність носа у немовляти перших тижнів життя не повинна викликати занепокоєння у батьків. Така реакція пов’язана з адаптацією дитини до нових умов. Прозорий слиз, що виділяється, запобігає носові ходи від пересихання і потрапляння частинок пилу. Крім раннього віку, ознакою фізіологічної причини закладеності носа є відсутність порушень сну, режиму харчування і набору ваги немовляти. Для мінімізації проявів неприємного симптому добре допомагає створення необхідного мікроклімату у вас вдома і особливо в дитячій – зволоження повітря, підтримання комфортної температури, регулярне провітрювання і проведення вологого прибирання. У цьому вам допоможуть вірні друзі: гігрометр з визначенням точного рівня вологості повітря і зволожувач (багато з яких доповнені також функціями каганців, ароматизаторів, підтримки usb). Купуючи такий девайс на Покупоні (в два кліка по посиланню вище), ви отримуєте якісний продукт з доставкою, гарантією та економією-кешбеком, коли частина грошей повертається вам на рахунок, і ви можете витрачати її на подальші покупки. 
Зволожувач повітря в дитячій кімнаті

2. Гострий риніт у дитини може мати вірусний або бактеріальний характер і супроводжується такими симптомами:

  • Погіршенням загального стану. 
  • Слиз в носі поміняла колір і консистенцію: від рідкої прозорої до в’язкої жовто-зеленої.
  • Ніс не дихає.
  • Кашель.
  • Чхання.
  • Хропіння.
  • Погіршення апетиту і уповільнення набору ваги.
  • Підвищена температура тіла.

Як же полегшити стан малюка в домашніх умовах? З дозволу лікаря можна закапувати в ніс водно-сольовий розчин, буде достатньо кількох крапель. Після цього потрібно очистити носові ходи від слизу і розм’якшених кірочок з допомогою ватного джгутика, змоченого в олії. Звільнити носик малюка, який поки ще не може висморкатися самостійно, від залишків слизу допоможе спеціальний назальний аспіратор – шукайте на Покупоні з кешбеком.

Назальний аспіратор

Чого точно не варто робити:

  • Закапувати в ніс антибіотики без призначення лікаря.
  • Промивати носик малюка спреями у балонах з надлишковим тиском.
  • Закапувати носові ходи грудним молоком або соком рослин (цибулі, часнику, буряку): у першому випадку може виникнути сприятливе середовище для патогенної мікрофлори, у другому – ви просто ризикуєте обпалити дитині слизову.
  • Застосування судинозвужувальних крапель більше 5 днів.

При будь-яких проявах захворювання або зміни в поведінці дитини грудного віку слід звертатися до педіатра – вашого сімейного лікаря або в приватну клініку. Шукайте на Покупоні акційні пропозиції від провідних педіатрів вашого міста, що дозволить пройти обстеження в найкоротші терміни, без черг, стовпотворіння і за помірною ціною.

3. Сторонні предмети в носових ходах – найчастіше дитяча проблема, особливо у малюків грудного (від 6 місяців до 1,5 років) і молодшого дошкільного віку до 4 років. Ніс зазвичай закладений з одного боку, звідки спостерігаються кров’янисті або виділення водянистої слизу. Може з’явитися гугнявий голос, напади нудоти і блювоти, скарги на головний біль, запаморочення. При довгому знаходженні стороннього предмета в носі виникає неприємний запах.

Сторонні предмети в носових ходах

Що робити, щоб безпечно прибрати сторонній предмет з носа:

  • Спровокуйте у малюка чхання: можна обережно дати понюхати невелику кількість меленого перцю або соку каланхое, для посилення ефекту закривши вільну ніздрю. При чханні дрібний предмет, що застряг в носових ходах, може сам вискочити.
  • До немовля застосуємо спосіб, який називається «поцілунок мами»: потрібно пригорнути губи до рота немовляти, затиснути його вільну ніздрю і з силою видихнути в рот малюка. Повітря під тиском може просунути чужорідний предмет і виштовхнути його назовні.
  • Якщо мова йде про дорослого, то потрібно закапати судинозвужувальні краплі, нахилити голову вперед, затиснути вільну ніздрю і зробити різкий видих носом. 
  • При попаданні в носові ходи комахи, потрібно закапати в ніс кілька крапель рослинної олії і трохи посидіти, нахиливши голову вниз.
  • Якщо нічого не допомагає, зверніться до чергового лікаря в поліклініці або травмпункт.

Чого робити не можна:

  • Тиснути на ніс: можна тільки злегка погладжувати по напрямку зверху вниз, обережно просуваючи чужорідне тіло назовні. 
  • Використовувати вушні палички, пінцет а також промивати ніс водою: ці спроби дістати застряглий предмет можуть ще далі загнати його всередину.
  • Годувати дитину і давати їй пити до візиту лікаря: в процесі жування і ковтання дрібний предмет може просунутися ще далі всередину.

Як усунути закладеність носа у вагітних

Закладеність носа при вагітності – явище досить часте, і воно обумовлено гормональними перебудовами і зниженням захисних функцій організму майбутньої мами. З цілком зрозумілих причин вагітної складно підібрати якісь ліки – в такому положенні багато чого протипоказано. Однак виникає питання: чим лікувати нежить, як прибрати неприємні симптоми? Адже забитий ніс доставляє сильний дискомфорт, особливо вночі, до того ж відсутність носового дихання може відчутно знизити надходження кисню в організм і навіть вплинути на внутрішньоутробний розвиток дитини.

Закладеність носа у вагітних

Самими безпечними засобами при вагітності є промивання носа солоною водою або самомасаж, про який ми писали вище. Ефективними і нешкідливими також є холодні (не парові) інгаляції з допомогою небулайзера все з тим же фізрозчином. Парити ноги, ставити гірчичники і проводити інші теплові процедури вагітним протипоказано. 

При всіх змінах в самопочутті не ризикуйте займатися самолікуванням, зверніться до свого лікаря. Якщо з якоїсь причини до вашого доктора ви потрапити не можете або потрібна додаткова консультація, хорошою альтернативою може бути терапевт з приватної клініки, акційні пропозиції Покупона дозволяють отримати кваліфіковану допомогу зі знижкою.

Бажаємо вам дихати носом і на повні груди :) Якщо є якісь питання, задавайте в коментарях і будьте здорові.

3 коментарів
  • Илона

    Промываю нос всегда после улицы, мы даже не догадываемся, как много бактерий попадает к нам через него!

  • Ольга

    Весьма информативная статья, спасибо. Интересно было читать и понимать некоторые нюансы.

  • Руслана

    в детстве была травма носа… что-то вроде трещины. с тех пор иногда замечаю, что носом дышать трудновато. видимо придется идти к хирургу((

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *