Як вилікувати кашель: сухий та мокрий

Как вылечить кашель: сухой и мокрый

Кашель – це поштовхоподібні видихи, за допомогою яких організм очищає дихальні шляхи від сторонніх частинок-подразників. Людина неодноразово кашляє рефлекторно. І це нормально. Але якщо кашель тривалий і супроводжується високою температурою, задишкою, це може свідчити про ускладнення простудних захворювань верхніх дихальних шляхів і не тільки.

Якими є основні причини кашлю, чим відрізняється сухий від мокрого і як лікувати в тому чи іншому випадку – розповість BlogPokuponTeam.

Акції
Обстеження у терапевта з ЕКГ у «Pharmaclinic»
Київ, Бастіонна вулиця, 2/1
-61%
590 грн
299.0 грн
Невропатолог або терапевт у клініці «Медпроф»
Київ, Вишгородська вулиця, 31
-57%
500 грн
239.0 грн
Показати всі
26 акцій

Що провокує кашель – причини

Кашель — дуже необхідна рефлекторна реакція організму, спрямована на очищення дихальних шляхів від речовин, що заважають процесу дихання (мокротиння, слизу, гною, твердих частинок). Перш ніж лікувати будь-який кашель або усувати його симптоми, потрібно розібратися з причинами його виникнення: вони можуть бути не пов’язані з органами дихання. Характер кашлю, його тривалість, наявність супутніх симптомів допомагає визначити, що стало фактором розвитку патології і зрозуміти, яке лікування застосовувати в кожному конкретному випадку. 

1. ГРВІ або застуда

Найчастіша причина кашлю – інфекційний процес, спричинений дією вірусів. У цьому випадку первинним симптомом захворювання є нежить: у носі відбувається посилене вироблення слизу, який стікає по задній стінці і лоскоче в горлі, дратуючи і викликаючи кашель. Також у хворого трохи підвищена температура тіла, головний біль. Для ГРВІ характерно, що відкашлювання може тривати протягом 3 тижнів, тоді як інші ознаки захворювання (температура, соплі) вже відсутні.

Що провокує кашель – причини

Зазвичай кашель при застуді досить швидко лікується і не несе серйозної загрози організму, проте важливо не пропустити розвиток ускладнень (наприклад, приєднання до вірусної ще й бактеріальної інфекції). Консультація лікаря є обов’язковою, якщо у хворого спостерігаються такі симптоми:

  • Крім кашлю – дуже висока температура тіла (38-39 градусів і вище), яка погано збивається і тримається кілька днів, висипання на тілі, болить голова, втома.
  • Хворий кашляє довше 3 тижнів.
  • Стан хворого погіршився після тимчасового покращення: знову піднялася температура, ознаки інтоксикації (слабкість, біль голови).
  • Вимотуючий кашель, який посилюється.
  • Болить у грудях.
  • Сильний біль у горлі, набряк горла.
  • Утруднене дихання (задишка), задушливий кашель (душить горло).
  • Хворий відкашлюється з виділенням мокротиння бурого, коричневого, зеленого кольору, з домішками крові.
  • Різка втрата ваги.

Крім лікуючого сімейного лікаря, ви можете звернутися до терапевта або педіатра в найкращих приватних клініках вашого міста зі знижкою до 70% від Покупон.

Акції
Консультація педіатра у «Сlinic Dr.Sosnovenko»
Київ, Новомостицька вулиця, 15
-33%
400 грн
269 грн
Консультація педіатра і дерматолога у «SovaKlinik»
Київ, Голосіївський проспект, 17
-50%
700 грн
350.0 грн
Показати всі
8 акцій

2. Хвороби травної системи

Хронічний горловий кашель може бути викликаний процесом закидання вмісту шлунка в стравохід – гастроезофагеальна рефлюксна хвороба (ГЕРХ). Патологія в легенях відсутня, головна проблема – порушення роботи стравохідного сфінктера, слабкості його м’язів.

При зворотному закиданні кислоти в стравохід верхні відділи травної системи, їхня слизова оболонка запалюється. Тому дере у горлі, пече і першить, що провокує відкашлювання мокротиння з кислим присмаком.

Кашель може бути наслідком патології органів травлення
Кашель може бути наслідком патології органів травлення

Звичайні ліки, що полегшують симптоми кашлю (сиропи, льодяники), не ефективні. Необхідна консультація гастроентеролога та додаткове обстеження – аналізи, УЗД. За результатами діагностики лікар призначає лікування та дає рекомендації, спрямовані на зниження кислотності та мінімізацію закидання рідини зі шлунка в стравохід.

Акції
Комплексне обстеження у гастроентеролога
Київ, Анни Ахматової вулиця, 46
-55%
650 грн
319.0 грн
Обстеження гастроентеролога у «Impulse Medical»
Київ, Урлівська вулиця, 8
-50%
690 грн
345.0 грн
Показати всі
21 акцій

3. Алергічна реакція

Захворювання з алергічним компонентом нерідко супроводжуються кашлем. В залежності від органу дихальної системи, що піддався дії алергену, виділяють такі види алергічних захворювань:

  • Алергічний фарингіт.
  • Алергічний трахеїт.
  • Алергічний бронхіт.
  • Бронхіальна астма.
Алергічний кашель

На відміну від інших захворювань, для алергічного кашлю характерним є наступне:

  • раптовий прояв сухого подразливого кашлю, без мокротиння;
  • відсутність ознак запалення в органах дихання (горло не червоне), інтоксикації (високої температури, головного болю);
  • в анамнезі – інші прояви алергії (дерматит, сінна лихоманка);
  • наявність близьких родичів-алергіків (спадковий фактор); 
  • крім кашлю – сверблячі висипання на тілі, нежить з прозорими виділеннями, сльозотеча.

4. Хвороби серця і судин

Іноді наявність сухого, легеневого, виснажливого, гучного кашлю є наслідком проблем із серцево-судинною системою – міокардиту, серцевої недостатності. Тому якщо незрозумілий (без інших симптомів) кашель не проходить і ліки не допомагають – зверніться до кардіолога для виявлення точних причин.

Акції
Обстеження у кардіолога з ЕКГ у «Благомед»
Київ, Еспланадна вулиця, 20
-53%
650 грн
319.0 грн
Обстеження у кардіолога у центрі «КардіоMAX»
Київ, Борщагівська вулиця, 139-141
-43%
1000 грн
569.0 грн
Показати всі
18 акцій

5. Гормональні порушення

Порушення ендокринної системи, гормональний дисбаланс може спровокувати кашльовий симптом. Так, наприклад, збільшена щитовидна залоза здавлює трахею, викликаючи роздратування її рецепторів, болючість, відчуття комка в горлі, утрудненого дихання. Виникає рефлекс, покликаний звільнити дихальні шляхи від здавлюючого фактора – дратівливий, гавкаючий кашель.

Причиною кашлю може бути збільшена щитовидна залоза
Причиною кашлю може бути збільшена щитовидна залоза

У разі гормональних збоїв необхідно звертатися до ендокринолога та пройти ретельне обстеження.

Акції
Обстеження у ендокринолога в «Impulse Medical»
Київ, Урлівська вулиця, 8
-56%
690 грн
299.0 грн
Обстеження в ендокринолога в «Академія здоров'я»
Київ, Спаська вулиця, 5
-63%
530 грн
259.0 грн
Показати всі
20 акцій

6. Психоневрологічні причини

Провокувати напади кашлю можуть різні психоневрологічні фактори, хвороби автономної вегетативної нервової системи. Психоемоційний фон може змінюватися під впливом таких факторів, як публічний виступ перед слухачами, тоді виникає соматичний прояв у вигляді кашлю. 

Пошук причини, зацикленість на кашлевому синдромі спричиняють неврози, депресивні та тривожні стани. Характерним є те, що таке психогенне відкашлювання без мокротиння, рідко проявляється вночі та під час заняття розслаблюючими, комфортними видами діяльності. Симптом вимагає всебічного обстеження, виключення всіх можливих причин кашлю, у разі підтвердження психогенної складової потрібна допомога психотерапевта.

Акції
Показати всі
35 акцій

Як відрізнити сухий кашель від мокрого

Який кашель буває? Виділяють два основні види: сухий та мокрий. За тривалістю: періодичний та постійний.

Залежно від виду кашлю підбирається ефективне лікування. У будь-якому випадку ми не рекомендуємо займатися самолікуванням, але якщо звернутися до лікаря немає можливості, потрібно знати, як відрізнити один тип від іншого, щоб почати симптоматичне лікування до консультації з лікарем.

Сухий

Сухий кашель є результатом запалення верхніх дихальних шляхів, викликає подразнення рецепторів чужорідними тілами і набряком слизових оболонок дихальної системи. Характер сухого кашлю — гучний, «ревучий», іноді свистячий, виснажливий, відчувається як відкашлювання з «горла». Хворий кашляє без мокротиння, тому такий кашель називається непродуктивним, виражається короткими або тривалими нападами.

Розпізнати сухий кашель легко – він має гучні і рвучі ноти
Розпізнати сухий кашель легко – він має гучні і рвучі ноти

Загальновідомі джерела виникнення непродуктивного сухого кашлю — патологічні зміни в органах верхніх (фарингіт, епіглотит, ларингіт, бронхіальна астма) і нижніх (трахеїт, пневмонія, бронхіт, пухлинні ураження легень) дихальних шляхів. Однак сухий кашель може бути наслідком захворювань ЦНС, хвороб серця, при сильній емоційній напрузі та стресі.

Непродуктивне відкашлювання розвивається при термічному (через дим, пил, різкі зміні холодного та гарячого повітря), механічному (тиск сторонніх тіл), хімічному (тривале перебування на забруднених територіях) впливі та атрофічних процесах — іноді сухий кашель повністю припиняється при видаленні цих провокуючих факторів. Також непродуктивне відкашлювання буває при корі, кашлюку, паракоклюші та мікоплазмозі.

Мокрий

Мокрий кашель не такий виснажливий, як сухий, і називається продуктивним через наявність мокротиння при відкашлюванні, що найчастіше є етапом до одужання. 

Кашель з мокротами здатний дати важкі ускладнення
Кашель з мокротами здатний дати важкі ускладнення

Вологий кашель характеризується різним за кількістю відходженням мокротиння: воно може бути рясним (мокрота добре відхаркується) і не дуже — у випадку дуже в’язкого слизу. Його легко розпізнати — він клокочущий, гучний, відчувається в легенях і бронхах, йде з грудної клітки. Серйозну загрозу кашель з мокротою несе для дітей — у них дихальні шляхи більш вузькі, а м’язи грудної клітки не такі сильні, як у дорослих, тому відкашлятися їм важче. Також мокротиння у дітей при відхаркуванні більш густе і складніше відходить, викликаючи ускладнення — пневмонію.

Продуктивний мокрий кашель розвивається при бронхоектатичній хворобі легень, бронхіальній астмі та бронхіті, туберкульозі, абсцесі легень, попаданні крові з судин у тканини легень при набряку.

Якщо продуктивний кашель не лікувати, то мокрота застоюється, підвищується ризик розвитку вторинної бактеріальної інфекції, оскільки такі умови є ідеальними для бактеріальної флори.

При діагностуванні вологого кашлю важливий колір мокротиння, що відходить, — по ньому визначається характер патології: 

  • прозорий колір мокротиння сигналізує про норму;
  • білий колір означає наявність запалення в дихальних шляхах;
  • жовта або зелена мокрота говорить про наявність ГРВІ, бронхіту, обструктивної хвороби легень, початкової стадії пневмонії;
  • коричневий або гнійний слиз з кров’ю характеризує важку форму пневмонії, муковісцидоз, бронхіт, іноді абсцес легень. 
Акції
Консультація у отоларинголога у центрі «Прайм+»
Вишневе, Святошинська вулиця, 27Б/70
-48%
490 грн
279.0 грн
Обстеження у отоларинголога у «Країна Здоров'я»
Васильків (Київська область), Грушевського вулиця, 26
-34%
550 грн
379.0 грн
Показати всі
11 акцій

Як вилікувати сухий кашель

Сухий кашель не супроводжується виділенням мокротиння, тому він буває досить болючим, бо викликає напруження спини і грудей і роздратування слизової горла. Такий моторошний кашель здатний спровокувати носову кровотечу, головний біль, підвищення тиску, напади задухи і сильні блювотні позиви. 

При терапії сильного сухого кашлю потрібно застосовувати препарати, що пригнічують напади кашлю, зменшують їх інтенсивність, нормалізують секрецію і чутливість дихальних шляхів. 

Насамперед сухий кашель потрібно зробити продуктивним, з відходженням мокротиння. 

Що робити?

  • Пийте теплі напої та звичайну воду у великій кількості (чай із медом, травами, лимоном).
  • Контролюйте вологість повітря, сухе повітря посилює подразнення у горлі та дихальних шляхах.
  • Смоктальні льодяники допоможуть пом’якшити горло і зменшити кашель.
  • Уникайте подразників: диму, хімічних речовин та алергенів.
  • Багато відпочивайте.
  • Не переохолоджуйтесь.
  • Пийте ліки за призначенням лікаря.
Вологе повітряв приміщенні — важливий фактор лікування сухого кашлю
Вологе повітряв приміщенні — важливий фактор лікування сухого кашлю

Щоб зняти напад сухого кашлю, фармакологічні препарати повинні діяти за такими принципами:

  • Пом’якшення стінок слизової горла, щоб усунути регулярні, постійні напади кашлю. Що приймати: «Пектолван Плющ», «Бронхолітин», «Гербіон», «Бронхікум». Як вилікувати сухий кашель у домашніх умовах: соляний розчин та настої з трав ромашки, чебрецю, мати-й-мачухи – ними потрібно полоскати горло. Також для зняття запалення та пом’якшення слизової оболонки можна вживати всередину тепле молоко з медом (при відсутності алергії на продукт).
  • Зниження чутливості рецепторів, що передають сигнал у кашльовий центр. У цьому ефективно допоможуть аптечні засоби — льодяники, аерозолі, таблетки від сухого кашлю, а з народних засобів рекомендують пити трав’яні настої з цвіту липи або ромашки, гречки, чай з малиною чи лимоном, і обов’язково включити в лікування інгаляції — для цього можна скористатися небулайзером додавши в ємність лікарські препарати, які допоможуть заспокоїти рецептори. Одна з ефективних інгаляцій – з додаванням крапель евкаліптової олії. Пам’ятайте, що процедуру інгалювання роблять лише за відсутності високої температури. 
  • Придушення кашлю на рівні кашльового центру спричинить за собою зменшення виснажливих симптомів. У цьому випадку сучасна медицина використовує наркотичні і більш щадні, ненаркотичні, групи препаратів. Основні компоненти наркотичних медикаментів від кашлю — кодеїн або декстрометорфан. Засоби цієї групи застосовують в крайніх випадках, якщо немає можливості усунути кашель безпечним лікарським препаратом, і відпускаються строго за рецептом. Ненаркотичні препарати — більш удосконалені засоби, при застосуванні яких немає залежності і негативного впливу на дихальні органи. Компонентний склад містить речовини бутамірат, окселадин і глауцин, які не тільки стримують напади кашлю, але і за рахунок зниження опору дихальних шляхів сприяють полегшенню дихання і активно збагачують кров киснем. Бутамірат, глауцин та окселадин входить до складу сиропів «Коделак НЕО», «Синекод», а також «Омнитус».

Коли сухий кашель виникає внаслідок застуди, в доповнення до лікування використовують противірусні засоби. 

При вагітності сильний кашель, особливо у першому триместрі, може бути небезпечним і спровокувати викидень. Тому лікуватися дуже важливо, але тільки після консультації лікаря. Більшість препаратів протипоказані вагітним і призначати їх самостійно «собі дорожче».

Акції
Обстеження у гінеколога в «Гармонія Здоров'я»
Київ, Ревуцького вулиця, 40В
-70%
940 грн
279.0 грн
Комплексне обстеження у гінеколога у «ЛЕДА»
Київ, Гарматна вулиця, 38А
-60%
1000 грн
399.0 грн
Показати всі
50 акцій

Якщо кашель не минає протягом 7-10 днів, потрібно здати обов’язковий аналіз крові, щоб визначити, що стало джерелом інфекції – вірус чи бактерія. Це можна зробити у звичайній поліклініці за місцем проживання (за наявності направлення від терапевта чи сімейного лікаря) або скористатися швидшим способом та здати аналіз крові у приватній лабораторії, ще й зі знижкою до 60% від Покупона.

Якщо застуда виявиться бактеріальною та супроводжуватиметься високою температурою протягом 4-5 днів, лікар може призначити терапію антибіотиками. Запам’ятайте, що тільки після належного обстеження лікар може призначити найкращі ліки від кашлю, самолікування небезпечне.

Лікування алергічного кашлю

Алергічний кашель найчастіше виникає раптово і триває довго, носить грубий і гавкаючий характер. Алергічна реакція виникає при підвищеній чутливості органів дихання до алергенів, що потрапляють в бронхи. Діагностування і лікування алергічного кашлю полягає в пошуку можливих небезпечних алергенів. Крім того, тільки на основі аналізу історії хвороби пацієнта та результатів лабораторних досліджень можна дізнатися точну причину алергії. Якщо вас змучив сухий алергічний кашель, і ви не можете визначити його джерело, необхідно звернутися за консультацією до алерголога або імунолога, пройти діагностику організму, здати тести на алергени.

Лікування алергічного кашлю включає:

  • прийом антигістамінних препаратів, таких як «Діазолін», «Зодак», «Еріус», які допомагають тимчасово впоратися з алергією і усунути першіння в горлі, спровоковане приступом кашлю;
  • промивання носа;
  • виключення алергенів, які можна виявити за допомогою спеціальних тестів, і курс інгаляцій з використанням фізіологічного розчину натрію хлориду;
  • прийом сорбентів («Карбовит», «Антрален», «Атоксіл», «Сорбогель» або активоване вугілля), так як вони діють зсередини — вбирають в себе алергени, нейтралізуючи їх;
  • у важких випадках, коли починається задушливий, нічний або денний, алергічний кашель і пацієнт задихається, призначають «Преднізолон» і «Дексаметазон». 

Чим лікувати стенозний кашель

Не менш небезпечний підвид сухого кашлю, особливо у дітей — стенозний кашель.

Несвоєчасне лікування ларингіту може призвести до утворення стенозу
Несвоєчасне лікування ларингіту може призвести до утворення стенозу

Якщо вчасно не вжити заходів при лікуванні ларингіту, він може дати ускладнення у вигляді стеноза — звуження просвіту гортані, що в свою чергу веде до поширеного дитячого захворювання — крупу. 

Для маленької дитини круп небезпечний тим, що при його нападах хворий може задихнутися. Як правило, до 6-ти років діти переростають це захворювання. До цього віку в аптечці батьків завжди повинні бути присутніми інгалятор, препарат пульмикорт і необхідна ін’єкція — гормон преднізолон або дексаметазон. 

Зазвичай при нічному нападі достатньо інгаляції пульмикортом (ні в якому разі не гарячої, а кімнатної температури), але якщо через 15 хвилин інгаляція не подіяла позитивно і стан дитини не покращився, потрібно зробити укол, і чекати на приїзд швидкої допомоги. У разі відсутності знань або досвіду, як вести себе під час нападу крупа, рекомендують не вживати ніяких заходів до приїзду медиків. У цей час потрібно добре провітрити приміщення, взяти дитину на руки (щоб надати вертикального положення), і попросити її повільно і глибоко дихати. 

Акції
Консультація педіатра і дерматолога у «SovaKlinik»
Київ, Голосіївський проспект, 17
-50%
700 грн
350.0 грн
Консультація педіатра у «Сlinic Dr.Sosnovenko»
Київ, Новомостицька вулиця, 15
-33%
400 грн
269 грн
Показати всі
9 акцій

Астматичний кашель і хронічний бронхіт – лікування

Запальні процеси в бронхах – бронхіальна астма і хронічний бронхіт – мають схожу симптоматику:

  • сильний кашель (сухий або вологий), який до кінця дня посилюється;
  • утруднене дихання – при звуженні бронхів ускладнюється надходження кисню в легені;
  • чутливість до таких факторів, як фізична активність, дія алергенів, вірусів: вони можуть викликати рецидив захворювання.

На відміну від хронічного бронхіту, для якого характерні загострення 1-3 рази на рік, мокрий кашель з великим відходженням густого мокротиння та підвищеною температурою, напади бронхіальної астми трапляються набагато частіше, супроводжуються задухою (хворий задихається), особливо вночі.

Лікування бронхіту

Якщо на тлі ГРВІ при вологому кашлі у вас підвищується температура тіла і тримається протягом кількох днів, погіршується самопочуття, мокротиння стає більше і воно змінює колір – точний діагноз зможе поставити кваліфікований терапевт або педіатр, оцінивши загальний стан, результати аналізу крові, рентгенографії та прослуховування легенів.

Відхаркувальний кашель у дитини – найчастіше ознака розвитку гострого запалення внаслідок простудного захворювання. Це сигналізує, що захворювання опустилося в бронхи, або, що ще гірше, в бронхіоли та альвеоли – розвинувся бронхіт. При невчасному лікуванні існує ризик розвитку пневмонії. Не займайтеся лікуванням дітей під час застуди самостійно, зверніться до досвідченого педіатра для встановлення точного діагнозу.

На тлі ГРВІ може розвинутися бронхит
На тлі ГРВІ може розвинутися бронхит

Лікування бронхіту полягає в усуненні запального процесу в бронхах і боротьбі з вологим кашлем, яку проводять прийняттям трьох послідовних заходів: 

  1. Лікування запального процесу. Запалення провокує набряк легенів, звужує внутрішній просвіт бронхів, що не дає мокротинню відходити. На відновлення нормального просвіту бронхів добре впливає фенспірид — компонент, який ефективно бореться із запаленням в бронхах і знімає, якщо є, спазми. Компонент входить до складу препаратів — «Эпистат», «Сиресп», «Эладон» і «Эреспал». З народних засобів протизапальну дію мають трав’яні чаї з чебрецю, солодки, мати-й-мачухи. Особливо дієвим народним способом лікування кашлю при наявності хрипів є картопляний компрес, який роблять тільки при відсутності високої температури. 
  2. Розрідження мокротиння. Ефективно справляються з розрідженням мокротиння муколітики — лікарські препарати з діючими речовинами амброксол, бромгексин, ацетилцистеїн: «Лазолван», «Амброгексал», «Бромгексин Берлін-Хемі», «Флуімуціл», «АЦЦ».
  3. Виведення мокротиння з бронхів. Мукокинетики — ряд препаратів, які роблять виведення мокротиння більш інтенсивним: «Гвайфенезин» і «Гексо Бронхо», але їх не рекомендують вживати дітям до 12 років, дорослому протипоказано застосування тільки у разі виразкової хвороби. Допомагають вивести мокротиння назовні і вищеперелічені муколітики. Ефективний домашній народний засіб для виведення мокротиння — содові інгаляції, а серед трав, які мають відхаркувальні властивості, виділяють подорожник, первоцвіт і алтей, а також солодку. 

Якщо ви вирішили використовувати народні засоби для боротьби з вологим кашлем, не забувайте, що це лише допоміжна терапія для полегшення симптомів у поєднанні з основним лікуванням, призначеним лікарем.

Лікування бронхіту – складний процес, тому використання монотерапії, наприклад, застосування лише протизапальних препаратів, не дасть позитивного кінцевого результату. Тому обирайте спосіб лікування лише після консультації терапевта або, у разі хвороби дитини, досвідченого педіатра.

Акції
Аналізи у мережі лабораторій «Дніпролаб»
Київ, Ялтинська вулиця, 8
-40%
180 грн
108.0 грн
Аналіз визначення COVID-19 в мережі «Ескулаб»
Київ, Олександра Довженка вулиця, 3
-25%
200 грн
178.0 грн
Показати всі
90 акцій

Лікування бронхіальної астми

Хворі на бронхіальну астму потребують постійного нагляду лікаря пульмонолога і ретельного підбору препаратів, бо кожен випадок має свою індивідуальність. Лікування найчастіше полягає в застосуванні препаратів протиастматичної дії, які необхідно вдихати за допомогою інгаляторів (індивідуальних або небулайзерів), які розпилюють діючу речовину у вигляді крапель, або турбухалерів (для розпилення ліків у вигляді порошку). Такі пристосування дозволяють доставити препарат безпосередньо в бронхи і легені.

Астма

Що робити якщо кашель довго не проходить

Якщо кашель затягнувся і довго не проходить (від 3 тижнів до 3 місяців), то слід занепокоїтись і відвідати лікаря – терапевта, педіатра, обов’язково зробити рентген органів дихання, здати аналізи

Нерідко причиною тривалого кашлю є самолікування, відсутність адекватного лікування, запущена хвороба.

Можливі помилки в діагностиці, невірна причина захворювання, а їх може бути багато, ми писали про це вище.

Кашель у дорослих, що не проходить, може бути проявом «синдрому курця» — коли здорова людина, якщо так можна назвати курця, постійно кашляє із сильним виділенням мокротиння. Хронічне обструктивне захворювання легень, при якому відбуваються незворотні процеси в легенях та бронхах – постійна задишка навіть у стані спокою, також є потужним фундаментом для мокрого кашлю. Насамперед необхідно позбавитися шкідливої залежності, кинути палити, без цього всі заходи щодо лікування деструктивних процесів в органах дихання будуть марними, вилікувати такий кашель не вийде.

Акції
Консультація у отоларинголога у центрі «Прайм+»
Вишневе, Святошинська вулиця, 27Б/70
-48%
490 грн
279.0 грн
Обстеження у отоларинголога у «Країна Здоров'я»
Васильків (Київська область), Грушевського вулиця, 26
-34%
550 грн
379.0 грн
Показати всі
3 акцій

Читайте також:
✔️Як швидко вилікувати нежить
✔️Що робити, якщо болить горло
✔️Які аналізи потрібно здавати щороку
✔️Як і чим підвищити імунітет
✔️Глінтвейн: найкращі рецепти
✔️Парки Києва та передмістя: топ місць для прогулянок
✔️Буковель: розваги та пам’ятки

Сподіваємось наші поради допомогли вам. Залишилися питання – пишіть у коментарях і будьте здорові ?

7 коментарів
  • Alex

    Мне обычно помогает пектолван плющ, покупаю его пару пачек и вполне хватает.

  • Антон

    Да уж в нынешний период лучше не кашлять, особенно на улице. Спасибо Покупон за столь нужную статью в это нелегкое время.

  • Ира

    В нынешний период на улице кашлянуть вообще страшно, люди шарахаются как от прокаженного. Спасибо за полезную статью, со всеми разъяснениями и причинами. Чем больше народу начнут осведомляться правильной информацией, тем меньше мы начнем походить на паникующее стадо. Рационально думающие люди – сила!

  • Леся

    Спасибо, что выделили аллергический кашель. я аллергик и сейчас реально бывает сложно. Когда начинается кашель на улице, все начинают дико коситься)) круто, что такие статьи повышают осведомленность людей

  • Саша

    Очень нужная статья, особенно в данный не легкий период. Надо знать на что грешить.

  • Оля

    Знаю не по наслышке о мокром и сухом кашле, раньше не особо придавала внимание для их различия пока меня не просветил один лор. Любой кашель плохо, но мокрый лучше чем сухой! Жаль не попалась мне данная статья раньше.

  • Lena

    Считаю эту статью полезной, так как это важно, вовремя распознать какой у вас кашель и как следует лечить его правильно. Были случаи когда знакомый долго болел и не мог никак вылечить свой кашель, они просто вовремя не пошел на консультацию к врачу. Но слава Богу все обошлось, помимо лечения которое ему назначили, он еще и дома отвары из трав готовил по совету бабушки.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *