Імбілдінг для жінок: як і навіщо тренувати інтимні м’язи

Інтимний фітнес м’язів тазового дна у жінок – це тренування, які вирішують відразу два фундаментальні завдання: жіноче здоров’я і якість статевого життя для обох партнерів. Редакція Покупона розповість що таке імбілдінг, чому кожній жінці важливо тренувати м’язи піхви і малого тазу? Як і за допомогою чого це можна робити в домашніх умовах?

Акції
Показати всі
11 акцій

Читайте в нашій статті:

Імбілдинг і вумбілдінг – що це таке

Тренування інтимних м’язів традиційно називається імбілдингом, або імфітнесом. Це широке поняття, яке багато в чому визначає сексуальне здоров’я людини і стосується зміцнення і розвитку статевих органів як у чоловіків, так і у жінок. 

Але це не тільки фізіологічна і чуттєва сторона. З медичної точки зору імбілдінг, подібно масажу інтимних зон йоні, відноситься до різновиду лікувальної гімнастики і широко застосовується для лікування різних патологій в гінекології та урології.

Як окрема область, вумбілдінг зводиться суто до жіночої практики і тренування вагінально керованих м’язів.

Даний досвід корінням сягає в давню культуру східних, азіатських і арабських країн. Так, в Китаї і Японії мистецтво керувати інтимними м’язами (любові – як їх ще називають) передавалося з покоління в покоління. 

Різні способи і тренажери для тренування піхви описані в Камасутрі, Тантрі, Дао та інших стародавніх трактатах. А східний belly dance (танець живота) сприймався не тільки як танець, але й як лікарська практика для оздоровлення репродуктивної функції жінок. 

Тренування за рахунок масажу внутрішніх органів малого тазу допомагали накачати і укріпити м’язи промежини, задіяні у виношуванні плоду і пологах. В результаті знижувалася болючість переймів і ймовірність розривів під час пологів. Але тренування піхви та інших інтимних зон корисні не тільки для вагітних, але й всіх без винятку. Оскільки анатомія м’язів тазового дна у жінок однакова.

Промежина складається з м’яких тканин, які закривають вихід з порожнини малого тазу. Так ось, як правило, жінки можуть тренувати поверхневі поперечно-смугасті м’язи біля основи піхви, ануса і сечовипускального каналу. 

Анатомія м'язів тазового дна у жінок
Анатомія м’язів тазового дна у жінок

Імбілдінг для жінок кардинально впливає на найважливіші аспекти інтимного життя і здоров’я. І найзручніше – це те, що ви можете тренуватися самі в домашніх умовах. 

Що дають тренування вагіни

  • Сприяють лікуванню таких захворювань, як ерозія шийки матки, спайки в яєчниках, запальні процеси не в загостреному стані.
  • Попереджають застійні явища в органах малого тазу.
  • Вумбілдинг зміцнює сфінктер сечівника. А це в свою чергу допомагає впоратися з нетриманням сечі і мимовільними виділеннями (ймовірні при фізичному навантаженні, бігу, сміху, чханні, кашлі). Проблема мимовільного сечовипускання часто виникає у жінок після важких або великоплідних пологів, з віком (особливо після 40 років), а також при перепадах внутрішньочеревного тиску.
  • Зміцнює стінки піхви, попереджаючи опущення матки.
  • Імбілдінг для жінок знижує хворобливість менструацій.
  • Попереджають появу молочниці і неприємного запаху.
  • Усувають дискомфортні звуки вагіни під час сексу.
  • Розвивають чутливість ерогенних зон жінки, за рахунок чого секс стає яскравішим і приносить більше задоволення.
  • Піднімає самооцінку, жіноче лібідо, впевненість під час статевого акту, позбавляє скутості в ліжку.
  • Дозволяє легше досягати оргазму та відчувати яскраві емоції.
  • Інтимна гімнастика пробуджує сексуальну енергію, додає жінці неповторну чарівність, красу, шарм і сексапільність.
  • Тренування інтимних м’язів зміцнюють сексуальні відносини. 
  • Дарує жінці здатність доставляти чоловікові більше задоволення. Чим сильніше мускулатура піхви, тим міцніше жінка може стискати член зсередини.

Читайте також: Як правильно займатися сексом

Кому потрібно тренувати інтимні м’язи

Немає жодної жінки, яку не зачіпала б ця тема, незалежно від віку і здоров’я. Більш того лікарі-гінекологи і сексологи рекомендують починати тренувати м’язові волокна тазового дна за допомогою вумбілдингу вже в період статевого дозрівання, приблизно з 12 років. Це і профілактика небажаних захворювань, і завчасна підготовка до материнства в майбутньому, і розвиток жіночої привабливості, і виховання сексуальної культури. Тренування в ранньому віці можна спокійно робити в домашніх умовах, навіть без застосування вагінальних тренажерів.

Інтимні вправи для жінок показані при:

  • плануванні вагітності;
  • підготовці до пологів при нормальному перебігу вагітності;
  • відновленні атрофованих м’язів після важких пологів;
  • при вікових змінах – з 25-30 років м’язи (піхви в тому числі) поступово втрачають тонус;
  • опущенні стінок піхви;
  • нетриманні сечі;
  • геморої;
  • фригідності;
  • відчутті дискомфорту при статевому акті та інших проблемах в сексі;
  • надмірному сидячому способі життя.

Разом з тим, гімнастика для м’язів вагіни має загальні протипоказання:

  • Запальні процеси в загостреній формі, що супроводжуються підвищеною температурою.
  • Захворювання артеріальних, венозних і лімфатичних судин – флебіти і тромбофлебіти судин малого тазу і нижніх кінцівок.
  • Тазові септичні стани, викликані інфекціями.
  • Маткові кровотечі.
  • Період після кесаревого розтину.
  • Перші дні після природних пологів.
  • Онкозахворювання.

Якщо не впевнені в тому, що можете практикувати імбілдінг, варто попередньо обстежитись у лікаря щодо хвилюючих проблем зі здоров’ям. Можете скористатися знижками від Покупона і істотно заощадити до 75% на консультації, діагностиці та лікуванні у: терапевта, флеболога, мамолога, гінеколога. Більш того, консультацію сімейного лікаря можна отримати онлайн, не виходячи з дому, ще й зі знижкою до 70%.

Як визначити тонус м’язів тазового дна

Перш ніж почати посилено тренуватися в домашніх умовах, спробуйте відчути і навчитися правильно скорочувати інтимні м’язи. Це можна зробити наступним чином:

  • Уявіть, що ви «йдете по маленькому», і напряжіть м’язи, які зупиняють струмінь сечі. Це треба робити саме в нейтральному стані, а не під час сечовипускання, тим більше при наповненому сечовому міхурі. Так ви ризикуєте отримати інфекційне ураження сечовивідних шляхів.
  • Аналогічно виконайте з аноректальною мускулатурою, яка стримує дефекацію (випорожнення кала) і виділення кишкових газів.
  • Щоб визначити м’язи вагіни і відчути як вони напружуються, введіть палець в піхву і стисніть м’язи тазового дна навколо нього.

Для правильного скорочення м’язів тазового дна важливо не задіювати допоміжні м’язи: живота, ніг, сідниць. Це жодним чином не допоможе дозміцнити або донаростити їх в інтимних зонах. Щоб перевірити і переконатися, чи все ви робите правильно, в момент напруги мускулатури малого таза покладіть одну руку на живіт, іншу – під сідниці. Якщо ви відчуваєте рух черевного преса, стегон чи сідниць, отже ви використовуєте не ті м’язи.

Ще одне правило тренування – розслабляти мускулатуру щоразу після її скорочення. Якщо у вас не виходить визначити інтимні м’язи, зверніться за консультацією та допомогою до гінеколога. До того ж на Покупоні можна скористатися значними знижками до 80% на комплексне обстеження жіночого здоров’я.

Як робити вправи Кегеля для жінок

Як тільки ви зрозуміли і навчилися правильно управляти інтимними м’язами, можна братися за вправи по Кегелю. Комплекс тренувань розробив відомий американський гінеколог спеціально для розвитку м’язів промежини. Ім’я Арнольда Кегеля відоме й завдяки імбілдингу для чоловіків, в тому числі з метою посилення ерекції і пролонгації статевого акту.

Для виконання гімнастики в домашніх умовах знадобиться м’який зручний килимок для йоги і фітнес-стрічка. На Покупоні спортивні аксесуари можна замовити онлайн з вигідним кешбеком і доставкою від Нової пошти.

Вправа 1

  1. Ляжте на спину, ноги зігніть в колінах і упріться стопами в підлогу. Руки заведіть під поперек, долонями вниз. 
  2. Притискаючись попереком до рук, підніміть таз одночасно втягуючи м’язи промежини. Затримайтеся на 10 рахунків і поверніться у вихідне положення. Зробіть 10 повторень.

Вправа 2

  1. Прийміть вихідне положення як в першій вправі: лежачи на спині, ноги зігнуті в колінах і впираються стопами в підлогу, руки заведені під поперек.
  2. Притискаючись попереком до рук, напружте м’язи тазового дна і не розслабляючи їх повільно випряміть одну ногу вздовж тулуба. При цьому не відривайте стопу від підлоги. Слідкуйте за тим, щоб сила напруги попереку і напруга м’язів тазового дна не змінювалися.
  3. Повільно поверніть ногу у вихідне положення і повторіть вправу на іншу ногу.

Вправа 3

  1. Ляжте на живіт, випряміть ноги вздовж корпусу, руки зігніть в ліктях і покладіть під голову.
  2. Притискаючись до підлоги всім тілом, втягніть в себе живіт.
  3. Поверніться у вихідне положення, розслабивши мускулатуру. Повторіть вправу 10 разів.

Вправа 4

Класичну вправу стоячи можна виконувати де завгодно:

  1. Станьте рівно і зробіть повільний глибокий вдих через ніс. Слідкуйте, щоб при скороченні преса м’язи тазового дна були розслаблені.
  2. Продовжуйте повільно глибоко вдихати вже через рот, при цьому скорочуючи м’язи тазового дна.
  3. На видосі (приблизно 3-6 рахунки) продовжуйте утримувати м’язи промежини напруженими до відчуття в них втоми.
  4. Зробіть черговий вдих без скорочення м’язів і повністю розслабтеся в області малого тазу протягом 6-10 секунд. Важливо повністю розслабляти м’язи між кожним скороченням без затримки дихання, щонайменше на стільки, скільки вони були напруженими. Повторіть 4-5 разів.

Якщо тренуватися 3-4 дні на тиждень по 3 рази на день, вже протягом перших місяців ви відчуєте результат.

Більше вправ по Кегелю з технікою виконання дивіться на відео

Тренажери для вумбілдингу

У прокачуванні інтимної мускулатури тренажери важливі не менше, ніж в будь-якій області фізичної культури. За допомогою вумфіт-тренажерів можна не тільки зміцнити, але й накачати м’язову масу за рахунок збільшення навантаження. 

У цій галузі представлені найрізноманітніші тренажери – від поширених вагінальних кульок до стаціонарних тренажерів Кегеля у вигляді професійного гінекологічного крісла. У домашніх умовах найзручніше користуватися бюджетними і компактними кульками для вагіни, вагінальним яйцем (йоні), пневматичними і вибромассажерами Кегеля.

Вагінальні кульки

Простий і недорогий аксесуар, ідеально підходить для початківців. Обираючи кульки для тренування піхви, орієнтуйтеся за принципом «від великого до меншого», «від легкого до важкого», «від одинарного до множинного», «від структурного до гладкого». Чим мінімалістична, більша і легша кулька, тим простіше її утримувати спочатку, коли м’язи ще недостатньо зміцніли.

Вагінальні кульки вигідно купувати в наборі
Вагінальні кульки вигідно купувати в наборі

Початківцям і жінкам, які народжували, ідеально підходять вагінальні кульки:

  • З шорсткою поверхнею.
  • Діаметром близько 3-3,5 см.
  • Вагою 40-60 грамів.
  • Бажано зі зміщеним центром ваги (ексцентриком). З вібрацією легше відчути кульку і утримати її всередині рефлекторним скороченням інтимних м’язів. Такі кульки ідеально підходять для глибинного тренування вагінальних м’язів.
  • Оскільки металеві кульки важчі, для початку тренуйтеся силіконовими або латексними. Матеріал гігієнічно протестований, приємний на дотик і не викликає алергічних реакцій.

Кульки для вагіни складної конструкції (з металевими кульками меншого діаметра всередині або з вбудованим вібратором) крім користі здоров’ю приносять ще й задоволення. Під час ходіння або бігу перші безшумно і приємно перекочуються, а вібруючі – додатково стимулюють стінки піхви.

Кульки для піхви з ексцентриком
Кульки для піхви з ексцентриком

Що стосується форми, то варто взяти до уваги, що круглі вагінальні кульки мають властивість вислизати, а довгасті – складніше підтягувати.

Кульками можна доповнювати вправи по Кегелю, довільно проштовхувати і перекочувати або просто «носити». В останньому випадку м’язи тренуватимуться рефлекторно. 

Вагінальний тренажер з керуванням зі смартфона
Вагінальний тренажер з керуванням зі смартфона

Вводити кульки потрібно в положенні лежачи, по типу того, як вводиться тампон. При цьому китиця повинна залишатися зовні. Перед введенням обов’язково змастіть кульковий тренажер лубрикантом. Переважно на водній основі – вона не так сильно ковзає, що полегшує тренування.

Після введення підніміться і спробуйте утримати «вумболи» протягом 10 хвилин, поступово збільшуючи тренування до півгодини і довше. З кульками у вагіні суворо заборонено сидіти. Тому намагайтеся масажувати стінки піхви ходінням чи бігом. До речі приємні відчуття від перекочування кульок можуть довести жінок навіть до яскравого оргазму.

Щоразу після використання тренажер потрібно ретельно мити теплою мильною водою і обробляти очисними антибактеріальними засобами для секс-іграшок. Ні в якому разі не ошпарювати, не кип’ятити, не змащувати косметичними кремами або вазеліном, щоб не зіпсувати покриття.

Детальніше про те як користуватися вагінальними кульками Кегеля дивіться на відео

Читайте також: Як жінкам правильно матсрубувати

Вумбілдинг вагінальним яйцем йоні

Вагінальні тренажери у формі яйця виготовляються з натуральних матеріалів: нефриту, кварцу, дерева. Саме цей фактор нібито доповнює тренування на енергетичному рівні. Однак у порівнянні з традиційними кульками Кегеля, яйця для тренування вагіни менш зручні у використанні для початківців. Вони позбавлені хвостика для легкого вилучення, важче за силіконові і більш тендітні (при падінні можуть розбитися). 

Йоні-яйця підійдуть для вже досвідчених жінок, які довгий час практикують вправи Кегеля.

Вагінальні яйця йоні для жінок з досвідом тренування м'язів тазового дна
Вагінальні яйця йоні для жінок з досвідом тренування м’язів тазового дна

Міостимулятори

Стінки піхви і суміжні м’язові волокна можна тренувати за допомогою електричних імпульсів. Таку можливість дають інтимні тренажери нового покоління – міостимулятори. Вони безсумнівно мають ряд переваг:

  • зручність і легкість у використанні;
  • ідеально підходять для жінок, які не здатні до самостійного скорочення м’язів промежини;
  • наявність програм з різною силою і частотою імпульсів струму;
  • ефективність;
  • безпека;
  • при щоденному використанні протягом 20-25 хвилин, результат помітний вже через кілька тижнів.

Однак у порівнянні з бюджетними вагінальними кульками Кегеля тренажер з миостимуляцією обійдеться в рази дорожче.

Вагінальний міостімулятор для жінок
Вагінальний міостімулятор для жінок

Лазерний вагінальний тренажер

Такий тренажер ефективно напрацьовує здібності фізіологічно правильного втягування інтимних м’язів. Головна унікальність лазерних девайсів – наочний і зрозумілий зворотній зв’язок під час тренування. Верхній кінець з кулькою вводиться в піхву, а ніжка-стрижень залишається зовні. Під час тренування точка лазера дає зрозуміти, наскільки правильно ви підтягуєте м’язи. В ідеалі сильніша задня стінка піхви повинна виштовхувати кульку до передньої, а лазерна мітка – відбитися на поверхні перед вами.

Найпоширеніші девайси цієї категорії – лазерні тренажери Корнєва Vagiton для вправ по Кегелю.

Лазерний вагінальний тренажер дозволяє навіть новачкові правильно тренувати інтимні м'язи
Лазерний вагінальний тренажер дозволяє навіть новачкові правильно тренувати інтимні м’язи

Пневматичний тренажер для вправ Кегеля

Вакуумний пневмо тренажер Муранівського дозволяє не тільки тренувати м’язи малого тазу, а й розвивати чуттєві аспекти сексуального життя. Одночасна стимуляція залози Скіна і активний масаж точки G на передній стінці вагіни і печеристих тіл біля клітора розвиває вагінальну чутливість, здатність жінки до вагінального оргазму і еякуляції (сквірт). З таким тренажером є всі шанси опанувати мистецтво «елітарного» сексу.

Пневматичний тренажер для вправ Кегеля
Пневматичний тренажер для вправ Кегеля

Ну що, готові тренувати інтимні м’язи, і які тренажери для себе пригледіли? Діліться враженнями, досвідом в коментарях.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *