Алкогольне отруєння ㅡ як швидко прибрати симптоми

Алкоголь ㅡ не всегда веселье

Алкоголь ㅡ це отрута, і якщо хоч трохи переборщити, то не уникнути плачевних наслідків. Всі ми люди, і іноді можемо не розрахувати з «дозою». Не важливо з чим ви перебрали ㅡ пивом, вином або горілкою, отруїтися можна будь-яким алкогольним напоєм, незалежно від його міцності. Тому сьогодні дізнаємося що робити з алкогольною інтоксикацією:

Отравление алкоголем несет тяжелые последствия для организма
Отруєння алкоголем несе важкі наслідки для організму

При яких симптомах алкогольного отруєння потрібна медична допомога

Інтоксикація алкоголем може бути дуже сильною і в гострих формах привести навіть до смерті. Важливо розрізняти симптоми, які вказують не на простий «перебір», коли досить зупинитися і лягти спати, а на те, що людині дійсно необхідна медична допомога. 

Викликати швидку треба якщо:

  • У людини почалися судоми і блювота.
  • У людини неритмічне уповільнене дихання.
  • Знизилася температура тіла, шкіра стала синюшною або блідою.
  • Є помутніння свідомості ( «білочка»), людина не в змозі зв’язно спілкуватися, її відвідують галюцинації і бачення.

Ця інформація дуже важлива і може врятувати комусь життя, тому запам’ятайте: якщо ви виявили хоч один симптом, необхідно негайно викликати швидку і госпіталізувати людину. 

Интоксикация алкоголем может быть опасна для жизни
Інтоксикація алкоголем може бути небезпечна для життя

При сильній інтоксикації зазвичай призначають адсорбенти і крапельниці з глюкозою, що дозволяє максимально швидко вивести токсини з організму і почати відновлювати сили після отруєння.

Долікарняна допомога при гострому алкогольному отруєнні

Поки ви чекаєте доктора категорично не можна:

  • Відпоювали людину в стані сп’яніння кавою. Здавалося б цілком логічний крок ㅡ підбадьорити і не дати заснути. Але кава тільки стимулює інтоксикацію, оскільки затримує рідину в організмі.
  • Залишати людину саму і давати «проспатися», оскільки при сильному алкогольному отруєнні можлива блювота, судоми та інші прояви інтоксикації, залишивши людину саму ви можете пропустити ці симптоми і не надати допомогу вчасно.
  • Збивати алкогольне сп’яніння холодним душем, від цього можуть початися судоми. Передозування алкоголю знижує температуру тіла, тому додаткове переохолодження може привести до плачевних наслідків.
  • Викликати блювоту, оскільки рефлекси в організмі при сп’янінні працюють не правильно, людина може захлинутися.
Главное не навредить
Головне не нашкодити

Чим можна допомогти при сильному отруєнні алкоголем:

  • Перебувайте в теплі.
  • Не давайте людині заснути.
  • По можливості, поїть людину водою.
  • При втраті свідомості поверніть голову на бік, щоб людина не захлинулася від блювоти.

Постарайтеся застосовувати наші рекомендації про першу долікарську допомогу при гострому алкогольному отруєнні і бережіть своїх близьких.

Наукові способи боротьби з алкогольним отруєнням

Утро добрым не бывает
Ранок добрим не буває

Похмілля таке, що вранці після посиденьок ви обіцяєте собі ніколи не пити? Ми допоможемо полегшити вашу нелегку долю за допомогою наукових порад:

  • Добре зарекомендували себе при передозуванні алкоголем адсорбенти. Ви можете прийняти найпростіше активоване вугілля. Але набагато швидше діють атоксил, фосфалюгель, ентеросгель або смекта.
  • Поповнюйте водно-сольовий баланс і рівень електролітів в крові. Звучить складно, а зробити легко. Просто вживайте якомога більше «корисної рідини»: води, бульйону, морсів, компотів. Це дозволить поповнити нестачу води в організмі і впоратися з токсинами. При цьому краще відмовтеся від кави, чаю і газованої води, оскільки ці напої перешкоджають детоксикації.
  • Підтримайте рівень глюкози в організмі. У цьому допоможе смажена їжа, а гострота відволіче від нудоти і інших неприємних наслідків алкогольного отруєння. Так що гаряча яєчня з перцем на пізній сніданок ㅡ ваш друг. Ще є варіант напівжидкої вівсянки, вона теж поповнить брак речовин в організмі. Щоб заповнити нестачу калію, доповніть сніданок бананами.
  • Відпочивайте. Спіть, лежіть, дивіться кіношку, але дайте своєму організму можливість відновитися. Це найпоширеніша порада від медиків. І єдиний дієвий на 100% спосіб.
Спать, много-много спать
Спати, багато-багато спати

Запам’ятайте, немає таблеток від похмілля та алкогольної інтоксикації. Є природний процес очищення організму від етанолу і продуктів його розкладу. І все що ми можемо зробити ㅡ просто прискорити його. Якщо ви довго не можете прийти в себе, відчуваєте тремор в руках, прискорене або уповільнене серцебиття, то краще зверніться до лікаря.

Народні методи проти похмілля

Наука безсила перед досвідом поколінь. Більшість людей все ще вірять в чарівні властивості розсолу і кефірчику на ранок після запального відпочинку. Від країни до країни отруєння алкоголем прибирають в домашніх умовах по-різному, наприклад, мексиканці «лікуються» гострим супом, фіни ㅡ лазнею, а на Піренеях натирають лимонним соком пахви.

Кофе на похмелье ㅡ традиция
Кава на похмілля ㅡ традиція

Але є і спільне, наприклад, на просторах інтернету дуже часто радять лікувати похмільний синдром рідким курячим супом, що повністю збігається з рекомендацією медиків поповнювати організм електролітами і рідиною. З цієї ж серії порад ㅡ кефір та інші кисломолочні продукти, які швиденько відновлять організм.

Ще один спосіб побороти проблему квадратної на ранок голови ㅡ прийняти будь-яке знеболююче. Ібупрофен, аспірин, вибирайте на свій смак.

Ще наші прадіди лікувалися на ранок солоними огірками, квашеною капустою, квасом. Всі ці продукти поповнюють сольовий баланс в організмі і допомагають побороти інтоксикацію, особливо добре при нудоті.

Крепитесь, похмелье не бывает вечным
Похміля не буває вічним

Якщо похмілля не сильне, а прийти в норму треба швидко, то спробуйте секс або будь-яке іншу фізичне навантаження. 

Один з екстремальних, але дуже дієвих способів першої допомоги при інтоксикації алкоголем ㅡ промивання шлунка. У домашніх умовах це можна зробити за допомогою промивання кишечника клізмою.

Наркологи попереджають, що деякі народні методи можуть вам нашкодити, наприклад, категорично утримайтеся від:

  • Кава, оскільки дуже поширені інсульти на тлі похмільного синдрома, а кава перешкоджає виведенню рідини і підвищує пульс.
  • Баня хоч і здається хорошою ідеєю для очищення організму, але тільки посилить зневоднення.

Ну і повністю відмовтеся від ідеї похмелитися. Цей метод допоможе всього на кілька годин, а після цього вам стане ще гірше.

Як уникнути алкогольної інтоксикації

Є найдієвіший і недорогий, але складний спосіб не отруїтися алкоголем ㅡ не пийте :) Є і спосіб легше: знайте свою норму і не перевищуйте її. Не знаєте свою – дотримуйтеся рекомендації лікарів: 

  • Для чоловіків без шкоди для здоров’я допустимо випити 100 грам горілки або іншого міцного напою, 3 келиха червоного сухого вина, або 1 літр пива.
  • Для жінок: 80 гр міцного алкоголю, 2 келихи вина або 0,75 літра пива.
Знайте свою норму
Знайте свою норму

Підстелити собі соломки з метою ранкового комфорту і пощади організму можна, відмовившись від змішування напоїв. А якщо і міксуєте, то хоча б не знижуйте градус. Хоч всі і знають, що не можна запивати горілку пивом, але ось чомусь не завжди дотримуються цього правила. 

Ще одне просте і відоме всім правило ㅡ не треба пити на голодний шлунок. Так алкоголь набагато швидше буде всмоктуватися в кров, а ви вже на початку застілля втратите контроль над собою.

Тому обов’язково снідайте, обідайте і грунтовно закусуйте в святкові дні, не обділяйте себе глюкозою та іншими корисними елементами, це допоможе послабити похмільний синдром. Важливо: не закусуйте білковою їжею, алкоголь уповільнює її розщеплення, що посилює больові синдроми на ранок.

Ну і екстравагантний спосіб на любителя: за годину до вечірки випийте близько 100 гр алкоголю, так печінка заздалегідь почне виробляти ферменти для боротьби з етанолом і швидше розщеплювати все випите.

Попереду свята, тому бережіть себе від передозування алкоголю, адже крім жартів про похмілля, алкогольне отруєння може нанести і серйозної шкоди вашому організму. Діліться з нами, які у вас є методи лікування похмільного синдрому.

4 коментарів
  • Саша

    Похмелье – это еще так штука, особенно если есть важные дела или нужно работать весь день, Всегда спасаюсь теплым молоком с медом и хорошим завтраком, где обязательно должны быть жареные яйца. Ну и конечно же кофе, довольно много кофе.

  • Tony

    А я стараюсь не пить темный алкоголь типа чёрного рома или коньяка, иначе наверняка будет похмелье… ну и, конечно же, все в меру

  • Лариса

    а мне помогает свежий воздух! серьезно!)) если, выпив, хорошо прогуляться или посидеть на балконе, или – еще лучше – лечь спать с открытыми окнами (но это только летом, конечно), то утром будет норм) а вот если все время сидеть в душном помещении, и пить, то утром будет жестяк.

  • Наташа

    Хахаха, особенно про выпить норму – агонь совет, точно работает ))) я обычно утром сплю сколько можно, а потом пью кефирчик

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *