Коли і як робити тест на вагітність для точного результату

Вагітність може бути як запланованою, так і несподіваною. У будь-якому випадку хочеться відразу знати точний результат, щоб уникнути безпідставної радості і безглуздого стресу. Простіше простого купити і зробити в домашніх умовах експрес тест, який із заявленою точністю до 99% визначить, в положенні ви чи ні. Однак достовірність результатів тестів на вагітність залежить від того, чи правильно ви його зробили, через скільки днів після запліднення і в який час доби.

Про всі нюанси і про те, які ще є альтернативні ефективні способи діагностики зачаття, – ми розповімо далі. А також підкажемо, де можна пройти обстеження жіночого організму зі знижкою до 70% від Покупона. 

Акції
Обстеження у гінеколога в «Гармонія Здоров'я»
Київ, Ревуцького вулиця, 40В
-70%
940 грн
279.0 грн
Комплексне обстеження у гінеколога у «ЛЕДА»
Київ, Гарматна вулиця, 38А
-60%
1000 грн
399.0 грн
Показати всі
50 акцій

Як працюють експрес тести на вагітність

В аптеках і магазинах продається величезна кількість тестів на вагітність для застосування в домашніх умовах. Вони прості, зручні і доступні у користуванні. 

Будь-який тест працює за одним і тим самим принципом – в сечі визначається рівень хоріонічного гонадотропіну людини (ХГЛ), гормону, що міститься у плодовій оболонці людського ембріона. Більш докладно про цей та інші гормони читайте в нашій окремій статті.

Коштувати домашні тести можуть по-різному – від найдешевших (20-30 грн) до більш дорогих (200-700 грн). Будь-який з них підходить для використання в домашніх умовах. Питання лише у тому, який саме краще вибрати, щоб він показував правильний результат?

Акції
Обстеження у гінеколога в «Гармонія Здоров'я»
Київ, Ревуцького вулиця, 40В
-70%
940 грн
279.0 грн
Обстеження у гінеколога у «Країна Здоров'я»
Васильків (Київська область), Грушевського вулиця, 26
-32%
550 грн
379.0 грн
Показати всі
49 акцій

Звичайні (не електронні) тести

Знайомі багатьом звичайні тести дозволяють визначити вагітність з першого дня затримки. А деякі – і за 1-2 дні до неї. Тести бувають різних модифікацій:

  • смужки – їх опускають в сечу, зібрану в контейнер;
  • касети-індикатори – біоматеріал капають на них за допомогою піпетки;
  • струменеві.

Чітко дотримуючись інструкції, прогноз точності таких тестів становить від 97 до 99%. 

Як смужкою, так і струменевим тестом користуватися дуже легко
Як смужкою, так і струменевим тестом користуватися дуже легко

Електронні (цифрові) тести

Електронний тест слід використовувати, починаючи з першого дня передбачуваного циклу. Однак достовірний прогноз можна отримати вже за 5 днів до затримки (перед місячними). Точність визначення позитивного чи негативного результату перевищує 99%. Цифрові тести більш точні, ніж звичайні, з ними ви можете навіть дізнатися терміни вагітності в тижнях. Крім двох смужок або плюсика деякі такі прилади показують, на якому ви тижні. 

Детальніше про один з електронних тестів дивіться на відео.

Як і коли правильно користуватись тестом на вагітність

Процес зачаття починається під час овуляції, в середньому за 14 днів до початку менструації. 

Щойно відбулось запліднення, в кров починає надходити гормон ХГЛ. На 6-8 день після зачаття його рівень починає дуже швидко рости, подвоюючись кожні 2-3 дні. До 10-12 дня цей гормон визначається в сечі – тест показує дві смужки. На більш ранніх термінах домашній експрес аналіз робити марно: рівень ХГЛ занадто малий. 

Визначити вагітність в домашніх умовах просто – за допомогою тесту
Визначити вагітність в домашніх умовах просто – за допомогою тесту

Деякі виробники тестів в інструкції пишуть, що результат буде точний при використанні вже з першого дня затримки. Тобто з того дня, коли повинні були початися місячні. Але слід враховувати, що це твердження вірне лише при таких умовах:

  • У вас регулярний менструальний цикл. Нормальна тривалість циклу складає 28 +/- 7 днів.
  • При циклі 28 днів (а так найчастіше і буває) овуляція відбулася на 10-14 день з дати останніх місячних. Тоді від дати запліднення пройде не менше 13 днів – і тест покаже дві смужки (буде позитивним). 

Овуляція може відбутися і пізніше, наприклад, на 22 день. Тоді затримка настане тільки на 6-й день після зачаття. Тому ніякий домашній тест вагітність точно не визначить. І вже тим більше з заявленою на упаковці ймовірністю 99%.

Якщо ж цикл коротший, наприклад, 21 день, і овуляція відбулася в ті ж 10-14 днів після початку останніх місячних, то до моменту затримки пройде максимум 11 (а то і 7) днів. В цьому випадку вірогідність визначення вагітності в перший день затримки буде дуже мала – зачекайте кілька днів. Шанси дізнатися точну відповідь збільшуються, якщо цикл триває довше стандартних 28, наприклад, 35 днів.

Що більше днів пройде після початку затримки, тим точніше буде результат. В ідеалі тест варто робити не раніше, ніж через 5-7 днів після неї. Тоді позитивна або негативна відповідь буде максимально достовірною.

Читайте також: Як правильно розрахувати дні овуляції 

Акції
Аналізи у мережі лабораторій «Дніпролаб»
Київ, Ялтинська вулиця, 8
-40%
180 грн
108.0 грн
Аналіз визначення COVID-19 в мережі «Ескулаб»
Київ, Олександра Довженка вулиця, 3
-25%
200 грн
178.0 грн
Показати всі
90 акцій

Чому тест може показувати помилковий результат

Однак, навіть з дотриманням усіх термінів, тест може вас обманути, якщо ним користуватися неправильно. Правильне визначення вагітності залежить від декількох факторів.

Помилка тесту на вагітність
Тесту на вагітність іноді не варто вірити

1. Термін придатності

Чутливий реагент, який використовується в експрес-тестах, реагує на гормон в сечі. В результаті він набуває яскравий колір (та сама друга смужечка або плюсик). Якщо тест прострочений або зберігався в неналежних умовах, чутливість речовини-реагента знижується. Засіб може не показати наявність ХГЛ і дати хибний негативний результат. 

Відтак надійніше купувати тести в аптеці, де краще стежать за умовами зберігання. Можна купити кілька штук різних виробників, але обов’язково перевіряйте термін придатності або користуйтесь більш точними альтернативними способами – про них йдеться нижче.

2. Низька чутливість

Числа від 10 до 30, вказані в інструкції або на упаковці, позначають чутливість тестів. Мається на увазі концентрація ХГЛ у сечі, яку здатен визначити прилад. Що нижча позначка, то чутливішим і точнішим він є.

Перевіряти вагітність краще тестом з високою чутливістю
Перевіряти вагітність краще тестом з високою чутливістю

3. Використання тесту не в той час доби

Наприклад, тест зробили не вранці, у першій половині дня, а вдень або ввечері. Рівень ХГЛ в ранковій сечі максимальний. Тому знехтувавши рекомендаціями щодо часу, ви ризикуєте отримати неточний результат і побачити лише одну смужку. Тобто, вагітність не визначиться.

4. Неправильний час оцінки результату

Ви оцінили результати тесту раніше або пізніше, ніж зазначено в інструкції. У першому випадку чутлива речовина може не встигнути відреагувати на гормон, і ви побачите невірну негативну відповідь. У другому є ризик отримати неправильне підтвердження вагітності.

5. Велика кількість рідини в організмі

Перед тим як використовувати тест, ви напилися води. Сеча природним чином вийде розведеною – концентрація гормону стане нижче, і тест його не визначить.

6. Прийом деяких препаратів

Спотворити результати тесту можуть такі ліки:

  • Сечогінні препарати розбавляють сечу, і тест може не визначити вагітність; 
  • Препарати від депресії і безсоння, для збільшення фертильності (підвищення ефективності репродуктивної системи) – навпаки, можуть показати хибнопозитивний результат. Тест просигналізує двома смужками, але це буде неправильно.

7. Інфекційне захворювання

Гострі запальні процеси в організмі (кров або білок в сечі) можуть спотворити результат тесту. Якщо відчуваєте нездужання (підвищена температура тіла, біль внизу живота, в попереку), обов’язково проконсультуйтеся з терапевтом, гінекологом або урологом. Завдяки знижкам від Покупона до 70% ці послуги обійдуться набагато дешевше.

8. Захворювання яєчників

ІІноді позитивний результат тесту може бути викликаний наявністю пухлини в яєчниках. Це ще один аргумент, щоб, побачивши дві смужки, звернутися до гінеколога. При затримці і позитивному тесті обов’язково переконайтеся, що зі здоров’ям все в порядку і у вас нормальна вагітність.

Альтернативні способи діагностувати запліднення

Про вагітність та її термін можна дізнатися, здавши лабораторний аналіз венозної крові на рівень ХГЛ. Цей метод більш точний, ніж домашній тест. До того ж, він дає достовірний результат на кілька днів раніше: кров перевіряють вже на 8 день після запліднення. Докладніше про те, як правильно здавати аналізи на гормони, читайте в нашій окремій статті.

По закінченню 2-х тижнів після початку затримки місячних плодове яйце збільшується і досягає 5 мм. Це дозволяє визначити вагітність за допомогою внутрішньовагінального УЗД, яке проводить сам гінеколог або дає направлення.

УЗД з вагінальним датчиком
УЗД з вагінальним датчиком – один з методів визначення вагітності
Акції
УЗД всього організму у центрі «Global Med»
Київ, Володимира Івасюка проспект, 48
-80%
2925 грн
599.0 грн
УЗД всього організму в «Global Medic»
Київ, Володимира Маяковського проспект, 26А
-61%
1460 грн
569.0 грн
Показати всі
67 акцій

За допомогою УЗД, чого не скажеш про швидкий аптечний тест, можна переконатися, що немає позаматкової вагітності. Це вкрай важливо: такий стан є дуже небезпечним не тільки для плода, але й для здоров’я та життя жінки.

Побачивши заповітні дві смужки, не відкладайте візит до гінеколога – обов’язково переконайтеся, що з вашою вагітністю все в порядку.

Визначити позаматкову вагітність, при наявності позитивного тесту, можна за такими симптомами:

  • мажучі кров’янисті виділення з піхви;
  • больові відчуття внизу живота, з одного боку – зліва або справа.

Такий стан жінки потребує термінової медичної допомоги.

Для більш точної діагностики паралельно з УЗД визначають рівень ХГЧ в динаміці за допомогою аналізів.

Читайте також:
✔️ Перші ознаки вагітності ㅡ як дізнатися, що вагітна без тестів
✔️ Чи можна займатися сексом під час вагітності
✔️ Як відновитися після вагітності і пологів: фізично і емоційно

Незалежно від того, очікуєте ви позитивних або негативних результатів, нехай ваш тест на вагітність покаже те, що ви хочете побачити. І це буде на 100% вірно! А яким способом діагностики вагітності віддаєте перевагу ви –  діліться в коментарях :)

6 коментарів
  • Валерия

    У меня задержка 4 дня, тянет живот как на месячные и немного грудь болит.. при том что месячные у меня всегда вовремя начинаются.. сделала тест показал негативный результат.

    • Наталья Лукьяненко

      Добрый день, Валерия! Вам нужно будет сделать повторный тест, возможно другой марки, и с соблюдением рекомендаций: тест делать утром, а в день перед тестированием ограничить прием кофе, чая и мочегонных средств. Наиболее точный результат дает анализ крови на ХГЧ а также УЗИ. В любом случае, при задержке необходима консультация гинеколога, чтобы исключить внематочную беременность и другие проблемы со здоровьем. С уважением, БлогПокупон.

  • Аника

    За правильность использование теста, отдельное спасибо, не знала, что есть так много разных нюансов.

  • Тина

    Многое узнала из статьи, спасибо. Даже не догадывалась, что все так не особо прям легко.

  • Алиса

    Как бы не рекламировали быстрые тесты на беременность, которые легко можно купить в аптеках, все равно они не на 100% точны! И даже если сделать 5 тестов, лучше все-таки сходить к врачу.

  • Лера

    Думаю такие статьи должны висеть в месте ожидания приема у гинеколога, чтобы пока ждешь образовываться. И знать все нюансы.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *