Біль внизу живота: причини, діагностика, лікування

В животі або в черевній порожнині знаходиться велика кількість життєво важливих органів, як у жінок, так і у чоловіків. Якщо ви відчули різкий і ниючий біль внизу живота – коле, тягне, пече – цей симптом не можна ігнорувати. Адже больові відчуття сигналізують про те, що в організмі щось негаразд. Які можуть бути причини того, що болить низ живота, і що робити, до якого лікаря звернутися, щоб цю проблему вирішити, – розберемося в нашій статті.

Чому болить внизу живота: основні причини і що робити

Зрозуміти, чому у вас болить низ живота, особливо якщо біль досить сильний, протягом довгого часу або повторюється періодично, допоможе тільки лікар. Причини, що провокують біль, можуть бути самі різні, і від правильної діагностики залежить успіх лікування. Тому не зволікайте з візитом в клініку, зверніться насамперед до свого сімейного лікаря (як до нього записатися через електронну систему «Helsi» – читайте в нашій окремій статті). Не менш ефективним і раціональним, але більш швидким і комфортним буде рішення скористатися послугами терапевта з приватної клініки. Завдяки знижкам Покупона консультація та обстеження у комплексі обійдуться дешевше, а якщо ще врахувати зекономлений час – тим більш вигідно і зручно.

Прийом лікаря

Важливо, щоб ви як можна точніше описали лікарю характер відчуттів, супутню симптоматику – так ви значно полегшите завдання виявлення вірного джерела недуги. Про основні причини болю внизу живота мова піде нижче.

Загальні причини 

  1. Посилене газоутворення в кишечнику. Процес травлення супроводжується діяльністю бактерій по розщепленню їжі, в результаті утворюються більш прості речовини, які всмоктуються через стінки кишечника в кров і виділяються гази. При підвищеному газоутворення відбувається здуття живота, нервові закінчення в черевній порожнині відповідають больовим симптомом, іноді досить гострим. 
Посилене газоутворення

Зазвичай така ситуація вирішується сама собою: зайві гази організм виводить назовні через пряму кишку, і біль минає. Якщо проблема метеоризму виникає регулярно, можливо потрібно обмежити споживання продуктів, що провокують посилену роботу бактерій (бобові, капуста, виноград, газована вода та інше). У таких випадках доцільно перепровериться у гастроентеролога і переконатися, що здоров’ю нічого не загрожує. На Покупоні це можна зробити за вигідною акційною ціною, до того ж у цю вартість часто входить також УЗД.

2. Апендицит. Запалення апендикса супроводжується тягнучим болем в області пупка, внизу живота з правого боку, який посилюється при натисканні, іноді біль може віддавати в ногу. Також у хворого спостерігається підвищена температура тіла, відсутність апетиту, його нудить, можлива блювота і пронос.

При таких симптомах необхідно негайно викликати швидку допомогу. Для точної діагностики лікар направить вас на загальний аналіз крові та УЗД. Якщо діагноз підтверджується, лікарі проводять операцію по видаленню апендикса.

Апендицит

3. Запалення в кишечнику. Під цим загальним поняттям маються на увазі наступні можливі причини болю в нижній частині живота:

  • інфікування вірусами або бактеріями (напилися неякісної води, з’їли зіпсований продукт);
  • отруєння продуктами харчування або алкоголем (про те, як позбавитися від похмілля – читайте в нашій окремій статті);
  • зараження гельмінтами (детальніше про цю проблему читайте в статті);
  • брак корисної мікрофлори внаслідок частого вживання антибіотиків, тут варто задуматися про пробіотиках;
  • захворювання органів травлення: гастрит, панкреатит, холецистит, виразка дванадцятипалої кишки, коліт, хвороба Крона, гепатит.

Супутніми симптомами запальних процесів в кишечнику є пронос або навпаки, ускладнена дефекація (запор), метеоризм, нудота, висока температура тіла. Відчувши подібні прояви, потрібно звертатися за допомогою до сімейного лікаря або відразу до гастроентеролога. Лікування буде залежати від точної діагностики, що включає фізичний огляд, аналізи, УЗД тощо. Отримати необхідну консультацію й обстежитися дешевше можна, скориставшись акціями від Покупона.

4. Рак кишечника. Щоб не пропустити захворювання, що загрожує летальним результатом, необхідно бути уважним до сигналів організму. На жаль, на ранніх стадіях це захворювання проявляється лише незначним болем у животі, деякими порушеннями у травленні. Якщо такі симптоми постійно стали вас турбувати, проконсультуйтеся з сімейним лікарем та гастроентерологом – так буде спокійніше і безпечніше.

5. Запалення в сечовому міхурі (цистит). Найбільш поширені симптоми – печіння і різь при сечовипусканні, біль в зоні сечового міхура, часті позиви сходити в туалет (докладніше про частому сечовипусканні – в нашій окремій статті). 

Запалення в сечовому міхурі

Одними народними засобами навряд чи обійдешся – бактеріальна природа більшості таких інфекцій передбачає лікування антибіотиками, які призначає уролог. До циститу іноді приєднується грибкове захворювання – кандидоз або молочниця, лікування передбачає антигрибкову терапію. У жінок подібні проблеми допомагає вирішувати гінеколог.

6. Хвороби нирок. Гострий, болісний больовий синдром внизу живота, що віддає у спину ближче до попереку – ниркова коліка – найбільш частий симптом сечокам’яної хвороби. Тупий ниючий біль у попереку, внизу живота (в області сечового міхура), часте сечовипускання, підвищена температура, нудота, блювота – симптоми ще одного поширеного захворювання нирок, пієлонефриту, яке викликається бактеріями.

Хвороби нирок

Проблеми з нирками вимагають негайного візиту до лікаря нефролога, після постановки діагнозу, швидше за все, знадобиться антибактеріальна терапія, дотримання дієти і питного режиму, фізіотерапія. У крайніх випадках можливе хірургічне втручання. 

7. М’язовий біль. Можливо, причина болю внизу живота в перенапруженні м’язів нижнього преса – внаслідок підняття тягарів, швидкого і тривалого бігу, просто тому, що перекачали прес. Якщо ви впевнені, що всьому виною інтенсивне тренування – просто кілька днів перетерпіть крепатуру, що виникла, і відкоригуйте режим занять спортом. 

М'язовий біль

У разі, якщо м’язи болять ні з того, ні з сього, варто відвідати терапевта і виключити запалення м’язової тканини. 

Буває, що м’язи преса сильно перенапружуються при кашлі, якщо він досить затяжний і інтенсивний. Такі кашлеві поштовхи неможливо контролювати, як наприклад, під час тренування, тому явище, коли болить низ живота, вважається нормальним. Сам кашель, безумовно, вимагає лікування – проконсультуйтеся у терапевта, а детальніше про лікування кашлю – у нашій окремій статті.

8. Фрустрація – стан, коли статеве збудження не закінчується оргазмом. У чоловіків при сексуальних фрустраціях відчувається важкість, дискомфорт і біль внизу живота, а також сильне емоційне напруження.

Фрустрація

Не менше потерпають від відсутності сексуальної розрядки і дівчата – нервове напруження, головні болі, безсоння, застій крові і лімфи в області органів малого таза, що викликає біль внизу живота. 

Можливо, джерелом проблем в досягненні оргазму є психосоматика, тоді вам і вашому партнерові не завадить консультація хорошого сексолога і психолога. На Покупоні є акційні пропозиції від фахівців в цій області. Можливо, вам достатньо буде спробувати щось нове в сексі і освіжити стосунки – тоді читайте нашу рубрику Секс і відносини, ви напевно отримаєте там багато цікавого і корисного, і ваше інтимне життя отримає новий імпульс.

Чому болить внизу живота у жінок

1. Спазми при місячних

Досить часта причина періодичних больових відчуттів внизу живота у жінок, дівчат підлітків. Скорочуючись, матка виштовхує назовні не запліднену яйцеклітину з частинками ендометрію, що іноді викликає тягнучий біль. На жаль, для дівчат цей фізіологічний процес є нормою. Якщо ж біль дуже сильний і регулярно знижує якість життя, зверніться до гінеколога. При нормальному здоровому стані вам можуть допомогти правильно підібрані гормональні контрацептиви.

Спазми при місячних

2. Болі при овуляції в середині циклу

Місячні пройшли, але не тут-то було: часто хворобливі симптоми внизу живота жінки відчувають і в середині циклу, під час овуляції. Біль може мати переймоподібний, колючий або ріжучий характер, може бути локалізований з правого або з лівого боку, залежно від того, в якому яєчнику на цей раз дозріла яйцеклітина. Якщо напади носять не дуже інтенсивний характер, і ви регулярно спостерігаєтеся у гінеколога, то це вважається нормальним. Полегшити стан допоможе відпочинок, більший обсяг споживаної рідини і болезаспокійлива таблетка. 

3. Вагітність

Біль внизу живота, як і будь-які інші хворобливі відчуття під час вагітності викликають особливе занепокоєння. Однак на ранніх термінах виношування дитини, в першому триместрі, больовий синдром може бути нормою і пояснюватися фізіологічними причинами:

  • Прикріплення плодового яйця, що викликає дискомфорт за 2-3 дні до передбачуваних місячних, ще до настання затримки.
  • Гормональні трансформації в організмі – підвищення рівня прогестерону.
  • Симптоми токсикозу (нудота, блювання) вранці супроводжуються больовими відчуттями внизу живота в першому триместрі вагітності.
  • У кінці перших 3 місяців плід, що вже підріс, все більше розтягує зв’язки матки, вона збільшується в розмірах і трохи переміщується вгору, що викликає тягнучий біль, який посилюється при кашлі, чханні, коли ходиш і при іншому русі і зміні положення.
  • Біль може викликати запор, метеоризм – часті супутники вагітності, докладніше про це читайте в нашій окремій статті.

Тягнути низ живота і поперек може і на пізніх термінах, на останніх 3-4 тижнях, перед пологами. Відчуття можуть бути і більш сильні, у вигляді спазмів, віддавати в ногу – це результат зміщення хребців в області крижів і є нормальним фізіологічним процесом, після пологів всі симптоми проходять.

Перед пологами може виникати відчуття розпирання, поколюючі болі над лобком, ці відчуття викликані тиском плоду на лобкову кістку. Полегшити навантаження допомагає бандаж. 

Біль в животі  при вагітності

При вагітності є ряд симптомів, що супроводжують сильний біль внизу живота, при яких варто бити тривогу і якомога швидше звернутися до медиків:

  • Сильні кров’янисті виділення.
  • Живіт постійно зводить, відчувається тиск і біль в області тазу.
  • Біль у вигляді перейм в останньому триместрі.
  • Хворобливе сечовипускання, печіння.
  • Висока температура, блювота.
  • Сильна мігрень.
  • Судоми м’язів литок.
  • Запаморочення, непритомність.
  • Висипання на шкірі.
  • Біль, коли сідаєш, віддає в бік, ногу, область ключиці.

4. Позаматкова вагітність

Позаматкова вагітність – патологічний стан, при якому зачаття (запліднення яйцеклітини) відбувається не в матці, а найбільш часто в одній з фаллопієвих труб, рідше – в шийці матки, яєчнику. Зростання ембріона в якийсь момент викликає пошкодження органу, до якого той помилково прикріпився, і сильна внутрішня кровотеча, що вкрай небезпечно для життя. 

Позаматкова вагітність

Крім болі внизу живота, спостерігаються така симптоматика:

  • мажучі кров’янисті виділення з піхви;
  • біль при натисканні в усій області низу живота;
  • субфебрильна температура (тривала, 37-38°C);
  • запаморочення;
  • біль в попереку, спині;
  • біль в області правого або лівого яєчника;
  • відчуття неповного випорожнення сечового міхура.

Позаматкову вагітність на початковому етапі визначити складно, до 5-6 тижня ознаки схожі зі звичайною, нормальною вагітністю. Якщо ви підозрюєте, що вагітні (є затримка місячних) і до того ж у вас постійно тягне внизу живота, краще якомога швидше відвідати гінеколога і переконатися, що все йде правильно. Для точної діагностики лікар найімовірніше направить вас на вагінальне УЗД.

5. Хвороби жіночих репродуктивних органів

При таких хворобах, як ендометріоз, кісти яєчників, внизу живота тягне незалежно від фази місячних. Біль локалізований посередині, ближче до центру, зліва, справа або з обох сторін, посилюється при ходьбі. Місячні при цьому тривають довше і больові відчуття посилюються. Щоб виключити хвороби матки, яєчників, слід обов’язково обстежитися у жіночого лікаря. Існує ймовірність необхідності оперативного втручання.

6. Клімакс

Під час клімаксу відбувається гормональна перебудова жіночого організму, репродуктивні органи зазнають якісні зміни: заміщення м’язових шарів матки сполучною тканиною, зменшення розмірів яєчників, атрофування ендометрію. Всі ці процеси можуть викликати ряд незвичних відчуттів і дискомфорт, у тому числі незначні болі в нижній частині живота. У разі більш відчутних, тривалих болей при менопаузі необхідно продіагностувати організм на можливий розвиток жіночих хвороб (ендометріозу, міоми матки та ін.) – обов’язково проконсультуйтеся у лікаря.

Клімакс

Біль внизу живота у чоловіків

Больовий синдром внизу живота може виникати і у сильної статі – внаслідок захворювань чоловічих репродуктивних органів. Печіння, гострі ріжучі або тупі ниючі болі локалізовані в паху, в яєчках.

Біль внизу живота у чоловіків

Причиною болю можуть виступати такі захворювання:

  • Запалення в передміхуровій залозі (простатит), сечівнику (уретрит), яєчках (орхіт), сечовому міхурі (цистит).
  • Інфекції, що передаються статевим шляхом.
  • Онкологічні захворювання передміхурової залози.
  • Пахова грижа – зустрічається і у жінок, але у чоловіків, з огляду на анатомічну будову, набагато частіше.

Якщо чоловіка турбує біль внизу живота, слід якомога швидше проконсультуватися з урологом. Запишіться на прийом до уролога і пройдіть комплексне обстеження в одній з приватних клінік – завдяки акціям Покупона це обійдеться не повірите як дешево і доступно.

Бережіть своє здоров’я і при будь-яких проблемах не відкладайте візит до лікаря.  Будьте здорові, а якщо залишилися якісь питання – пишіть в коментарях.

2 коментарів
  • Валерия

    Никогда лучше не ждать, а сразу обращаться к врачам, у мужа сразу не обратились, теперь запущенное состояние!

  • Саша

    Спасибо за полезную статью, иногда бывают боли, но не сильно. Теперь понимаю, что все не так серьезно, но надо к врачу все-таки сходить.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *