Запор: причини, симптоми, лікування

Для нормальної роботи органів травлення та організму загалом спорожняти кишечник потрібно щодня або хоча б через день. Однак у багатьох людей стул нерегулярний і трапляється набагато рідше за норму. Проблема закрепу актуальна для всіх вікових груп – дорослих, підлітків і дітей. Чому виникає запор, як він впливає на організм, що потрібно пити і до якого лікаря звертатися – розбиралася PokuponBlogTeam. А ще підготувала знижки до 75% на послуги терапевта, гастроентеролога, аналізи, УЗД та інші види необхідної діагностики.

Акції
Комплексне обстеження у гастроентеролога
Київ, Анни Ахматової вулиця, 46
-55%
650 грн
319.0 грн
Обстеження гастроентеролога у «Impulse Medical»
Київ, Урлівська вулиця, 8
-50%
690 грн
345.0 грн
Показати всі
21 акцій

Чому виникає запор – основні причини

Медична статистика скарг на хронічні запори говорить про те, що до цього розладу схильні 40% людей похилого віку старше 60 років. Але, звичайно, складнощі з дефекацією зустрічаються і у молодших, частіше у жінок, через вплив гормонів на організм.

Порушення випорожнень та розвиток тимчасового або хронічного закрепу може бути викликано різними причинами, їх прийнято розділяти на органічні та функціональні.

Органічні

Це причини, пов’язані з порушеннями в роботі органів травлення:

  • вроджена аномальна будова кишківника;
  • перенесена операція на органах травного тракту;
  • запалення у кишечнику, непрохідність;
  • пухлини у кишках чи сусідніх органах.

Функціональні

Пов’язані із ситуативним впливом зовнішніх факторів:

  • Підвищений рівень стресу, депресивні стани, безсоння, страхи, конфліктні ситуації. У таких випадках найчастіше складно впоратися самому, тому рекомендуємо звертатися за допомогою до психолога – на Покупоні діють знижки до 90%.
  • Навмисне стримування випорожнень, не тільки у дорослих, а й у дітей, після чого ця звичка може перейти і в доросле життя.
  • Розвиток порушень перистальтики, млявості та слабкого тонусу кишкових м’язів. Це може бути викликане неправильним харчуванням, недостатнім споживанням рідини, продуктів, багатих на клітковину, і малорухливим способом життя.
  • Прийом лікарських засобів, що порушують моторику кишечника та впливають на режим його спорожнення: антибіотики, спазмолітики, антигрибкові, протизапальні препарати.
  • Тривале застосування проносних засобів, що викликає дисбактеріоз та млявість кишечника.
  • Гормональні перебудови у жінок: у 2-й фазі менструального циклу (з моменту овуляції до початку місячних), під час вагітності (підвищений рівень гормонів прогестерону, естрогену та соматостатину послаблює кишкову мускулатуру та уповільнює перистальтику), після пологів у період лактації.
  • Анатомічні особливості у зв’язку з вагітністю та післяпологовий період. На пізніх термінах виношування дитини, коли плід вже досить великий, кишечник сильніше стискається маткою, що уповільнює його роботу. Після пологів м’язи живота та промежини розтягнуті та ослаблені, матка все ще збільшена і тисне на кишечник, зміщуючи його та перешкоджаючи нормальній роботі.
Як позбавитися запору у жінок

Читайте також: 
✔️ Як боротися з безсонням 
✔️ Як розпізнати і лікувати депресію 
✔️ Аналізи на гормони: які, коли и як правильно здавати

Що робити при запорі в домашніх умовах

1. Зробіть самомасаж живота

Такий прийом посилює перистальтику.

Ляжте на спину, розслабтеся. Двома пальцями руки, вказівним та середнім, злегка помасажуйте навколо пупка, приблизно 5-10 хвилин. Масажувати потрібно виключно за годинниковою стрілкою. Дихання при цьому глибоке через ніс. Такий масаж – хороший засіб не тільки при запорі, але й при кишкових кольках і здутті живота.

Самомасаж живота при запорі

2. Проносні препарати – з обережністю

Прийом проносних засобів необхідно погоджувати з лікарем, тим більше під час вагітності. Більшість препаратів мають протипоказання та побічні ефекти. До того ж, є багато різновидів проносних: за силою (легкі, середні та сильні) та механізмом дії (подразнюючі, розм’якшувальні). У кожному випадку може бути підібране різне лікування.

3. При запорах добре робити вправи

У йозі достатньо вправ (асан), які сприяють нормалізації роботи органів травлення, дозволяючи позбутися запору та налагодити стул. Різні варіанти скручування на підлозі добре стимулюють скорочення м’язів кишечника та сприяють просуванню калових мас. Ось кілька із них ?

Вправи при запорах
Вправи при запорах

Лежачи на спині, витягніть руки в сторони на рівні плечей. Ноги зігніть в колінах, притисніть до живота і в такому положенні починайте робити скручування в ліву та праву сторони. При цьому намагайтеся не відривати корпус та руки від підлоги.

Скручування лежачи при запорі
Гімнастика при запорі

Лежачи на спині, праву ногу зігніть у коліні та підтягніть до грудей, а ліву – витягніть. Зігнуту ногу направте вліво і постарайтеся притиснути її до підлоги. Голову поверніть у протилежний бік, плечі не відривайте від килимка, лежить рівно.

Скручування сидячи при запорі
Заняття від запору

Початкове положення – сидячи на сідницях з витягнутими ногами. Праву ногу зігнути в коліні і підтягнути до живота, повернути тіло вправо, посилити скручування за допомогою лівої руки. Затриматись на 8 рахунків.

Тренування під час запору
Тренування під час запору

З положення лежачи на спині – підйом до грудей коліна однієї ноги або обох ніг.

При скручуванні залишайтесь у такому положенні 10-20 циклів дихання (скільки зможете). Кожну з вправ робимо на праву та ліву сторону.

Ефективні пози з йоги під час запору
Ефективні пози з йоги під час запору

Поза гірлянди з йоги (маласана) – одна з найефективніших при запорах, оскільки добре тонізує м’язи живота. Можна посилити розведення колін за допомогою ліктів, як показано на фото.

Більше асан, які стимулюють травлення і допомагають позбутися закрепу, дивіться на відео.

4. Дотримуйтесь водного балансу

Недостатнє споживання рідини веде до зневоднення, у тому числі до висушування слизової стінок кишечника – а це одна з причин запору. 2 літри чистої води щодня – кількість, необхідна для нормальної роботи органів травлення.

5. Рослинні екстракти та настої

При запорах у домашніх умовах добре допомагають лікарські трави:

  • Іржавий в’яз – один із рослинних засобів для налагодження травлення, відомий людству вже кілька тисячоліть. Його головна особливість – слизова консистенція, що утворюється при контакті з водою. Слиз обволікає стінки кишечника, шлунка, знімає запалення, надає бактерицидну дію, у тому числі позбавляє від запорів. З рослинної сировини (сухої кори) роблять настій: 2 чайні ложки заливають половиною літра окропу та настоюють близько 5 хвилин. Отриманий відвар пити як чай 3-4 рази на день. Прийом такого народного засобу протипоказаний під час вагітності та годування груддю, а також індивідуальної непереносимості.
  • Сік алое вера – цілющі властивості цього засобу важко переоцінити. Він сприяє зміцненню імунітету, активізації обмінних процесів в організмі, чинить антибактеріальну та ранозагоювальну дію, очищає кров, нейтралізує токсини. Що стосується кишечника, то алое вера знімає запалення та роздратування зі слизової оболонки і лікує запор. Для терапевтичного ефекту необхідно приймати натуральний питний сік щодня по ⅓ склянки перед їжею.
  • Екстракт сени – м’яке проносне, яке не протипоказане навіть при вагітності (за відсутності патологій і лише у 2 та 3 триместрі). Але в будь-якому випадку з дозволу гінеколога не частіше 1-2 разів на тиждень і не довше 1-2 місяців, щоб препарати не викликали звикання. Протипоказанням для більшості проносних засобів є панкреатит у гострій формі – це привід не займатися самолікуванням та проконсультуватися з лікарем.

6. Туалет

Зверніть увагу на позу, в якій ви сидите на унітазі: медики вважають, що при дефекації найбільш сприятлива поза, коли ноги розташовані на рівні грудей, так вдається зменшити тиск на таз та полегшити процес. Для цього використовуйте невеликий табурет або будь-яку підставку для ніг.

Причини запору

7. Ведіть рухливий спосіб життя

Фізичне навантаження, активність стимулює відтік лімфи, кровообіг в органах, зокрема кишечнику, сприяє виведенню токсинів. Навіть півгодинні тренування протягом дня допоможуть забути про проблему постійних закрепів!

Акції
До 3 місяців тренувань в «Tiger Fitness»
Київ, Івана Дьяченко вулиця, 20А
-41%
680 грн
399.0 грн
Відвідування тренажерного залу в «Atlant GYM»
Київ, Вадима Гетьмана вулиця, 46Б
-51%
800 грн
559.0 грн
Показати всі
17 акцій

Рух – універсальна рекомендація також у питанні, як лікувати запор вагітним та після пологів. Ходити, гуляти, займатися спеціальною йогою, аквааеробікою, гімнастикою для вагітних – все це вітається, якщо немає протипоказань та заборон від гінеколога. Для мам, які годують грудьми, корисно займатися фізичними вправами, що сприяють відновленню тонусу м’язів преса і промежини.

Читайте також:
✔️ Як відновитися після вагітності та пологів
✔️ Як схуднути після пологів
✔️ Імбілдинг для жінок: як і навіщо тренувати інтимні м’язи
✔️ 7 причин зайнятися йогою: з чого розпочати практику
✔️ Як навчитися плавати – ази для початківців 

8. Харчування

Обмежте споживання чаю, кави, білого хліба, шоколаду, манної каші та інших продуктів та страв, які скріплюють стул. Приймайте достатню кількість їжі, що містить пробіотики, пребіотики та натуральні рослинні олії.

  • Пробіотики – бактерії, що беруть участь у процесі розщеплення та всмоктування поживних речовин стінками кишківника. Багато цих мікроорганізмів міститься в квашеній капусті, натуральному квасі, кисломолочних продуктах (кефірі, йогурті – покупних чи домашніх, зроблених у йогуртниці).
  • Пребіотики – речовини, що створюють живильне середовище для корисної мікрофлори, стимулюють її ріст та життєдіяльність. Багато пребіотиків у яблуках, бананах, цибулі, часнику, неочищених злаках, квасолі, моркві, висівках та продуктах, багатих на клітковину (листові овочі, гарбуз, буряк, мигдальні горіхи, лляне насіння, насіння соняшника). Клітковина також сприяє кращому проходженню їжі по кишечнику. Хороший від запору чорнослив, краще його вживати у вигляді настою: на півлітра окропу 100 г чорносливу, настояти 10-12 годин під кришкою.
  • Рослинні олії (соняшникова, оливкова) добре стимулюють перистальтику.
Симптоми під час запору

9. Очисна клізма

Клізма – один із швидких домашніх способів допомогти при труднощах з дефекацією. Для очисної процедури можна використовувати кухоль Есмарха або спринцівку – грушу, наповнену водою або спеціальним розчином (сольовим, содовим або відваром трав). В результаті відбувається випорожнення товстого кишківника від калових мас. Щоб уникнути вимивання корисної мікрофлори, цим способом не варто зловживати – не частіше ніж 2-3 рази на рік.

Одним із ефективних методів боротьби з хронічними запорами, очищення організму від шлаків, відновлення мікрофлори кишечника є гідроколонотерапія. Її можна проходити за призначенням лікаря, за відсутності таких протипоказань, як грижі, каміння у жовчному міхурі, хвороби кишечника у гострій фазі, загострення геморою.

Читайте також:
✔️ Як записатися до сімейного лікаря через систему «Helsi»
✔️ Як очистити кишечник: ефективні способи
✔️ Геморой: причини, симптоми та лікування
✔️ Здуття живота: у чому причина і як позбутися

Затримка стула: коли потрібно звернутися до лікаря

Постійні закрепи спричиняють зниження якості життя: часто болить живіт, здуття, поганий апетит. Але порушення випорожнень також може бути причиною розвитку різних патологічних станів і хвороб, таких як:

  • Дисбактеріоз.
  • Інтоксикація (коли шкідливі речовини вчасно не виводяться з організму та отруюють його).
  • Геморой, тріщини у прямій кишці.
  • Ентероколіт – запалення кишківника.

Не затягуйте з візитом до лікаря, якщо:

  • Затримка випорожнень триває більше 3 днів і супроводжується болем у животі.
  • Стул з кров’ю.
  • Виникнення чи загострення проктологічних проблем (тріщини прямої кишки, геморой).
  • Запор супроводжується нудотою, високою температурою, втратою апетиту або сильним здуттям живота з неможливістю виходу газів.

Такі тривожні дзвіночки – привід відвідати свого сімейного лікаря або звернутися до приватної клініки.

Послуги терапевта, гастроентеролога вийдуть дешевше зі знижкою до 75% від Покупона, до того ж у вартість сертифіката часто входять аналізи та необхідне обстеження, наприклад, УЗД.

Акції
УЗД всього організму у центрі «Global Med»
Київ, Володимира Івасюка проспект, 48
-80%
2925 грн
599.0 грн
УЗД всього організму в «Global Medic»
Київ, Володимира Маяковського проспект, 26А
-61%
1460 грн
569.0 грн
Показати всі
67 акцій

Як лікувати закреп вагітним і після пологів

Під час виношування дитини та після пологів, у період лактації, запор – часте явище, про це ми писали вище. Якщо загальні немедикаментозні рекомендації щодо дієти, водного балансу та рухомого способу життя не дають результату, з дозволу лікаря можна використовувати такі засоби та методи:

  • Гліцеринові свічки – за рахунок подразнюючої дії на оболонку прямої кишки стимулюють перистальтику. Засіб дозволено при вагітності, але все ж таки використовувати його потрібно з обережністю: активні скорочення кишечника можуть спровокувати передчасні пологи на пізніх сроках вагітності. До того ж затверділі калові маси при виході можуть поранити анальний отвір. Можна купити свічки з додаванням вазеліну, але повноцінної помякшувальної дії вони не роблять.
  • Лікарський препарат у формі мікроклізми Мікролакс діє місцево, на рівні прямої кишки. Засіб швидко, протягом 5-15 хвилин розм’якшує калові маси та полегшує спорожнення кишечника, без подразнюючої дії (як у гліцеринових свічок). При цьому сам препарат практично не потрапляє в кровообіг, що дозволяє використовувати його при вагітності та годуванні груддю.
  • Є народні засоби, які можна приймати вагітній або годуючій мамі. Наприклад, сік картоплі, розведений водою у пропорції 1:1 або відвар ягід інжиру на воді чи молоці.

Запор у новонароджених та старших дітей: як допомогти

Закреп у немовлят зустрічається досить часто. Крім патологічних причин (рахіт, гіпотиреоз, хвороба Гіршпрунга) найпоширеніша – дисбіоз. Нестача корисної мікрофлори в шлунково-кишковому тракті може бути спровокована:

  • штучним вигодовуванням;
  • непереносимістю лактози;
  • хворобами, пов’язаними з поганим всмоктуванням кишечника;
  • вірусними інфекціями (кишковими, ГРВІ, грип);
  • алергією;
  • прийомом антибіотиків.

Зрозуміти, що у немовля запор можна за такими ознаками:

  • консистенція стула відрізняється від нормальної, рідкої, стає щільною та сухою;
  • під час дефекації немовля сильно тужиться, а після їжі підтискає ніжки до животика;
  • дитина погано спить, часто плаче;
  • погано їсть і повільно набирає вагу;
  • животик малюка здутий;
  • під час водних процедур немовлят виявляє занепокоєння – при запорі можуть утворюватися тріщини на прямій кишці, які при попаданні води подразнюються.

У разі подібних ознак слід негайно звернутися до педіатра. Адже тривалий запор крім дискомфорту може спричинити інтоксикацію, підвищене газоутворення, грижу, призвести до пошкодження прямої кишки.

Акції
Консультація педіатра у «Сlinic Dr.Sosnovenko»
Київ, Новомостицька вулиця, 15
-33%
400 грн
269 грн
Консультація педіатра і дерматолога у «SovaKlinik»
Київ, Голосіївський проспект, 17
-50%
700 грн
350.0 грн
Показати всі
8 акцій

Отримати кваліфіковану допомогу педіатра можна в приватному порядку, без черг, зайвих нервів, з гарними знижками до 55% від Покупона: пропозиції на сайті постійно оновлюються, а відгуки зібрані з усього інтернету – вибирайте найкращі варіанти.

Лікування під час запору
Акції
Гастроентеролог в «Академія вашого здоров'я»
Київ, Спаська вулиця, 5
-59%
870 грн
349.0 грн
Показати всі
12 акцій

Відразу хочемо застерегти, що категорично заборонене самостійне лікування проносними ліками без призначення педіатра. Поліпшити стан немовляти до відвідування лікаря можна такими способами:

  1. Тепла розслаблююча ванна – для зняття стресу та розслаблення мускулатури кишечника.
  2. Для поліпшення моторики допоможе масаж живота (так само, як і «дорослий» самомасаж, описаний вище – круговими злегка натискаючими рухами за годинниковою стрілкою навколо пупка немовляти).
Масаж живота під час запору
  1. Покращує перистальтику також вправа «велосипед» – коли мама по черзі підгинає ніжки малюка до живота.
  2. Якщо не допомагають попередні методи, надати швидку допомогу немовляті в домашніх умовах можна шляхом введення ректальної свічки з гліцерином або постановки мікроклізми. Правила постановки маленької клізми (груші) такі:
  • Вода для клізми – кип’ячена і остуджена до 30°С – не вище (щоб не всмокталася стінками кишечника) і не нижче (щоб не стався спазм судин). Використовуйте спеціальний термометр для вимірювання температури води.
  • Спринцівка-груша – об’ємом 30 мл з м’яким наконечником. Грушу простерилізуйте у киплячій воді, остудіть.
  • Наповніть клізму водою через наконечник.
  • Покладіть немовля на спинку.
  • Змастіть наконечник груші та анус малюка дитячою олією або прокип’яченою соняшниковою .
  • Підніміть ніжки дитини вгору і легко притисніть їх до живота.
  • Обережно, без найменшого натиску введіть наконечник клізми в пряму кишку не більше ніж на 3-4 см.
  • Потихеньку стискайте спринцівку, вливаючи рідину всередину, не розтискаючи клізму, витягніть грушу.
  • Нехай дитина полежить у такому положенні близько 10 хвилин, стежте, щоб вода залишалася всередині.
  • Одягніть немовляті памперс, теплий одяг і вкрийте. Через 15-20 хвилин зніміть підгузник і перевірте, чи «спрацювала» процедура.
Мікро клізма для грудничка під час запору

Налагодити проблеми немовляти з травленням допоможуть прості методи:

  1. Поїти дитину достатньою кількістю рідини, а при грудному вигодовуванні мама і сама повинна пити більше – не менше півтора літрів на добу.
  2. Зі схвалення лікаря можна давати немовляті біфідобактерії або інші пробіотики, які забезпечать зростання корисної мікрофлори в кишечнику. Гарний пробіотик нескладно знайти в аптеці. Є висококонцентровані комплекси з лакто- та біфідобактерій, розроблені спеціально для немовлят з народження, з двомісячного віку (Біфіформ Бебі, Наріне, Лінекс, Біовостін), з 3 місячного віку (Аципол), для 6 місячних малюків та старших діток (Споробактерин, Нормофлорин- Д).
  3. Правильне харчування матері-годувальниці запобігає запору не тільки у малюка, але й у неї самої, що після пологів не рідкість, про це ми писали вище.

Як позбутися запорів – профілактика

Закреп, як і будь-яку іншу хворобу, легше попередити, ніж лікувати. Тим більше, що для профілактики не потрібні особливі зусилля. Достатньо:

  • Налагодити раціон. Споживана їжа має бути насичена клітковиною (свіжі овочі, фрукти, зелень, гречана, ячна, вівсяна крупи).
  • Дотримуватись режиму харчування. Необхідно їсти по 3-4 рази на день в той самий час.
  • Вести активний спосіб життя (їзда велосипедом, плавання або регулярні піші прогулянки в комфортному темпі).
  • Правильно прокидатися. Вставайте не пізно і не залежуйтесь довго після пробудження.
  • Не займатися самолікуванням. Приймати будь-які препарати та робити процедури необхідно лише за призначенням лікаря.

Сподіваємось, наша стаття допоможе вам уникнути такої делікатної проблеми, як закреп, або вчасно звернути на неї увагу та піти до лікаря. Прислухайтеся до свого самопочуття та бережіть здоров’я ❤️‍ Якщо залишилися питання – ставте в коментарях.

8 коментарів
  • Наталя

    Мы перепробовали много пробиотиков если приходилось принимать с антибиотики, все равно появлялись нарушения стула. Актив флора беби понравился больше прочих, во всяком случае в этот раз давала именно его сыну и никаких осложнений с кишечником не было.

    • {:ru}Ангелина Гончаренко{:}{:uk}Ангеліна Гончаренко{:}

      Наталя, благодарим за отзыв! Со своей стороны хотим подчеркнуть, что самолечение может быть опасно для здоровья, поэтому при проблемах со здоровьем нужно обращаться к квалифицированному доктору, в данном случае – к гастроэнтерологу. Будьте здоровы!

  • Нiна

    Ой, дисбактеріоз така річ неприємна. У мене то запори, то діарея… Жодні відвари не готую, приймаю препарат Актив Флора Дуо. Це корисні біфідобактерії, які нормалізують роботу кишечника після отруєння та антибіотиків.

    • {:ru}Ангелина Гончаренко{:}{:uk}Ангеліна Гончаренко{:}

      Ніна, дякуємо, що читаєте наш блог! Хочемо зауважити, що приймати будь-які препарати необхідно виключно після обстеження і призначення лікарем-гастроентерологом. Самолікування може бути шкідливлим для здоров’я. Будьте здорові!

  • Зоя

    Я приймала Актив Флора Дуо з метою відновлення мікрофлори після прийому антибіотиків, були проблеми зі випорожненням. Курс мав три тижні. Ефект я відчула вже за кілька днів прийому. Рада, що не довелося довго шукати засіб, який допоміг.

    • {:ru}Наталья Лукьяненко{:}{:uk}Наталія Лук'яненко{:}

      Доброго дня, Зоя. Так, Актив Флора Дуо призначають для відновлення мікрофлори, зокрема після антибіотиків. В інструкції зазначено, що засіб ефективний при діареї та дисбактеріозі (дисбіозі). У будь-якому випадку, перед прийомом краще проконсультуватися з лікарем.

  • Саша

    Спасибо за статью, иногда мучусь от данной проблемы. Возьму на заметку некоторые моменты..

  • Рита

    У сына была проблема такая, оливковое масло очень помогает. Утром натощак и только через минут 10 можно водички.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *