Геморой: причини, симптоми та лікування

Геморой: симптоми та лікування у жінок та чоловіків

Геморой – одне з найпоширеніших проктологічних захворювань серед чоловіків, жінок та дітей. Ця інтимна, а для деяких комплексуюча, патологія сьогодні трапляється все частіше. Але про геморой не можна мовчати – тут немає місця сорому, зате є небезпека для здоров’я. Хворобу, особливо на ранніх стадіях, досить легко вилікувати. Головне, вчасно звернутися до лікаря.

BlogPokuponTeam розповість, що таке геморой, який він буває, чому виникає, якими симптомами супроводжується, до якого лікаря йти і як лікувати в домашніх умовах і стаціонарі.

Акції
Обстеження у проктолога в центрі «Медлайн»
Київ, Героїв Сталінграда проспект, 20
-54%
650 грн
299 грн
Обстеження у проктолога у центрі «Авіценна мед»
Київ, Дігтярівська вулиця, 48
-50%
600 грн
299.0 грн
Показати всі
7 акцій

Геморой: що це?

Геморой – патологічне розширення судинних сплетінь у прямій кишці, через що в них застоюється кров. Застій крові, у свою чергу, викликає запалення і збільшення гемороїдальних вузлів, нерідко таких розмірів, що вони починають випадати з прямої кишки, через анальний отвір, назовні.

Види геморою

Лікарі виділяють три форми геморою залежно від локалізації:

  • Внутрішній – варикозне розширення вен усередині прямого кишківника (ізольоване ураження внутрішніх гемороїдальних вузлів). При візуальному огляді анальної області виявляється рідко. Проявляється при напруженні в сидячому положенні – з просвіту анального каналу видніються збільшені вузли.
  • Зовнішній – ізольоване ураження лише зовнішніх гемороїдальних сплетінь. Виникає через дилатацію (збільшення об’єму камер серця), застій крові в підшкірних венах або тромбозу цих вен.
  • Комбінований – поєднання зовнішнього та внутрішнього геморою.

За перебігом патологія буває:

  • Гостра.
  • Хронічна.

Залежно від клінічного перебігу геморою, хвороба розрізняється за стадіями розвитку.

Існує три стадії гострого геморою:

1️⃣ На першій стадії з’являється тромбоз внутрішніх та зовнішніх гемороїдальних вузлів без ознак запалення. Основні відчуття можуть включати легке печіння, свербіж та незначний біль у ділянці ануса. Кровотеча часто невелика, крапельна, і зазвичай відбувається після акту дефекації. Гемороїдальні вузли ще не випадають назовні.

2️⃣ Під час другої стадії з’являється запалення. Вузли можуть випадати з ануса назовні і повертатися назад самостійно після дефекації, але іноді потрібне ручне введення вузлів усередину. Також ця стадія супроводжується досить сильними больовими відчуттями.

3️⃣ Для третьої стадії, на тлі тромбозу та запалення вузлів, характерний розвиток запалення підшкірної клітковини та періанальної області. Гемороїдальні вузли стають ще більш вираженими і можуть випадати з ануса не тільки під час акту дефекації, але й при невеликих зусиллях, наприклад, при кашлі чи піднятті тяжкості. Ця стадія супроводжується інтенсивним болем, свербінням, печінням та сильною кровотечею.

Хронічна форма має чотири стадії:

1️⃣ При першій стадії хвороби, під час акту дефекації, спостерігається незначна кровотеча (кал з кров’ю або кров на туалетному папері), з’являється дискомфорт, але жодних змін у анального отвору немає – гемороїдальні вузли не випадають.

2️⃣ На другій стадії вузли випадають при напруженні, але повертаються у вихідне положення самостійно.

3️⃣ Третя стадія супроводжується свербінням і нездатністю гемороїдальних вузлів повернутися у вихідне місце, у такому разі їх вправляють руками.

4️⃣ При четвертій стадії геморою з’являється сильний дискомфорт, біль, свербить і пече навколо анального отвору, шишки регулярно випадають і захоплюють слизову оболонку кишки, робота сфінктера порушується.

Часте питання: «Чому геморой не проходить?» – Якщо хвороба складно лікується чи постійно рецидивує – необхідно розібратися у причинах виникнення та переглянути спосіб життя. Коли причина геморою не в генетичних особливостях, швидше за все неправильний спосіб життя підтримує захворювання на стадії загострення.

Хронічний геморой розвивається у чотири стадії
Хронічний геморой розвивається у чотири стадії

Своєчасне звернення до проктолога допоможе уникнути неприємного розвитку хвороби. Лікування на початкових стадіях відбувається консервативно, у запущеному випадку – потрібне оперативне втручання.

Акції
Обстеження у проктолога в New Clinic
Київ, Почайнинська вулиця, 25/49
-55%
550 грн
249.0 грн
Обстеження у проктолога у центрі «Ishtar»
Київ, Оболонська вулиця, 6
-47%
750 грн
399 грн
Показати всі
2 акцій

Причини геморою

У кожної людини є гемороїдальні вузли, наповнюючись кров’ю, вони щільно стуляються і утримують вміст кишечника. Але з деяких причин у зовнішніх або внутрішніх венах починається застій крові, що призводить до розростання вузлів та дискомфорту.

Найпоширеніші фактори утворення геморою:

  • Малорухливий спосіб життя (сидяча або стояча робота на одному місці).
  • Неправильне харчування, хронічні запори, тривалі діареї.
  • Підвищений внутрішньочеревний тиск.
  • Часте вживання кави та алкоголю.
  • Період вагітності та пологи.
  • Заняття велосипедним спортом, верховою їздою, тяжкою атлетикою.
  • Надмірна маса тіла.

Статистично захворювання частіше діагностується у жінок, ніж у чоловіків. Геморой – частий супутник вагітності, може виникати через генетичну схильність або вік. У старшого покоління сполучна тканина таза слабшає і це сприяє утворенню випадання вузлів. Через розвиток сучасних технологій у молодого покоління сидячий спосіб життя став нормою і патологію дедалі більше виявляють у підлітків і навіть дітей.

Акції
Показати всі
5 акцій

Читайте також:
✔️Правильне харчування – запорука здорового життя
✔️Як кинути пити
✔️Як схуднути без шкоди здоров’ю
✔️Як навчитися плавати
✔️Популярні види та стилі танців
✔️7 причин зайнятися йогою

Як визначити що це геморой – симптоми

Кров при дефекації один із симптомів геморою
Кров при дефекації один із симптомів геморою

Перше, на що неможливо не звернути увагу – неприємні відчуття у задньому проході. Дискомфорт в анальному отворі може бути непостійним, оскільки хвороба проходить хвилеподібно, з періодом ремісії та загострення.

Основна симптоматика:

  • Свербіж і печіння в анальному проході.
  • Кров і слиз при дефекації чи відразу після неї.
  • Шишки біля анусу.
  • Біль при випорожненні кишечника, сидінні чи ходьбі.

Гострота відчуттів залежить від перебігу хвороби: у гострій формі симптоми будуть більш виражені, у хронічній – неявно, із змінною частотою.

Чи може геморой пройти сам собою? Так, але лише на першій стадії. Навіть якщо ви впевнені, що все пройшло, не зайвим буде звернутися до проктолога, щоб виключити повторне запалення або хронічну мляву форму хвороби.

Акції
Проктолог у «Академія вашого здоров'я»
Київ, Бастіонна вулиця, 3/12
-26%
770 грн
599.0 грн
Проктолог у «Академія вашого здоров'я»
Київ, Спаська вулиця, 5
-26%
770 грн
599.0 грн
Показати всі
6 акцій

Геморой у жінок та чоловіків: особливості

Симптоми геморою та стадії розвитку у жінок та чоловіків однакові. Але через анатомічні, фізіологічні особливості та моральні блоки патологія розвивається трохи по-різному.

У чоловіків геморой може впливати на простату, провокуючи розвиток простатиту, але тільки в занедбаних стадіях, при великих гемороїдальних шишках. Запалені вузли тиснуть на простату і перешкоджають руху кровотоку. Внаслідок цього розвиваються патологічні процеси, що призводять до атрофії тканин.

Як геморой впливає на потенцію? Безпосередньо – ніяк. Але через больові відчуття та моральний дискомфорт статева функція може знижуватися.

У дівчат та жінок геморой найчастіше протікає складніше, що пов’язано з елементарним соромом. Слабка стать частіше затягує з походом до лікаря і звертається за допомогою вже на останніх стадіях, коли хвороба лікується лише оперативним втручанням.

Ще одна відмінність жіночого геморою – специфічні причини виникнення:

  • Вагітність та посилений тиск на тазове дно.
  • Потуги під час пологів.
  • Зміни гормонального фону (підвищення рівня прогестерону).
  • Місячні (збільшення гемороїдальних вузлів відбувається до та під час менструації).
  • Запалення органів малого тазу, новоутворення.
  • Надмірна інтимна гігієна в області анального проходу, що призводить до мікротріщин та запалення.

На статеве життя у жінок, як і у чоловіків, захворювання впливає переважно психологічно.

Читайте також: Все про жіночі гормони

Геморой та вагітність

У вагітних геморой зустрічається часто
У вагітних геморой зустрічається часто
Акції
Обстеження у гінеколога в «Гармонія Здоров'я»
Київ, Ревуцького вулиця, 40В
-70%
940 грн
279.0 грн
Комплексне обстеження у гінеколога у «ЛЕДА»
Київ, Гарматна вулиця, 38А
-60%
1000 грн
399.0 грн
Показати всі
50 акцій

Патологія є частим супутником вагітності у жінок через фізіологічні зміни в організмі майбутньої мами. Але найчастіше, запалені вузли зникають самостійно через кілька місяців після пологів, а перебіг хвороби під час виношування дитини, проходить на ранніх стадіях.

Якщо ж до пологів виявляється запущений кровоточивий геморой 3-4 стадії, лікар приймає рішення про подальші природні пологи або кесарів розтин. При сильній кровотечі та гострому тромбозі венозних вузлів – кесареве обов’язково.

Хто лікує геморой?

Діагностикою та лікуванням геморою займається лікар-проктолог. Щоб підтвердити або спростувати наявність хвороби, вдаються до класичного проктологічного обстеження, яке включає: візуальний огляд зовнішньої області анального отвору, пальпацію заднього проходу, пальцеве дослідження прямої кишки, аноскопію (обстеження на глибині 5-8 см за допомогою спеціальної прозорої трубки).

Що не можна робити при геморої

При підтвердженні діагнозу, як і за будь-якої іншої хвороби, геморой накладає деякі обмеження на звичний спосіб життя:

  • Необхідно уважно ставитися до фізичних навантажень як у тренажерному залі, так і в повсякденному житті. Важливо обмежити, а то й зовсім уникати занять, що провокують збільшення внутрішньочеревного тиску – підняття тяжкостей.
  • Не можна тужитися під час походу до туалету (провокує випадання вузлів). Потрібно подбати про харчування, щоб воно було збалансованим і таким, що не скріплює калові маси (м’який стул). Ви можете скласти необхідну дієту самостійно або звернутися по допомогу до дієтолога.
  • Не рекомендується приймати будь-які теплові процедури, це стосується: лазень, саун, гарячих ванн та всього, що передбачає нагрівання тіла. Тепло провокує запалення гемороїдальних вузлів, гострі болючі відчуття, кровотечу та загальне погіршення стану.
  • При загостренні хвороби краще не користуватися класичним туалетним папером, а замінити його гігієнічним душем або вологими м’якими серветками.

Як лікувати геморой

Геморой не проходить сам собою, своєчасне звернення до проктолога допоможе уникнути оперативного втручання
Геморой не проходить сам собою, своєчасне звернення до проктолога допоможе уникнути оперативного втручання
Акції
Обстеження у проктолога в центрі «Медлайн»
Київ, Героїв Сталінграда проспект, 20
-54%
650 грн
299 грн
Обстеження у проктолога у «Гармонії Здоров'я»
Київ, В'ячеслава Чорновола вулиця, 12
-65%
730 грн
249.0 грн
Показати всі
7 акцій

Якщо гуглити, то можна знайти безліч способів лікування геморою в домашніх умовах, але всі вони спрямовані лише на приховування симптомів, а швидко і назавжди усунути причину не в змозі.

Перед тим як вибрати народне самолікування, подумайте і про те, чи хочете ви допустити розвиток хвороби і наразити себе на операцію в майбутньому? Або все ж таки краще відкинути сором і звернутися по допомогу до кваліфікованого лікаря і пройти безопераційне лікування на ранніх стадіях мазями і свічками.

Лікування призначається залежно від стадії хвороби:

  • На початковому етапі застосовуються свічки та мазі від геморою (такі як Траумель С, прокто-глівенол або гепаринова мазь), вони допомагають полегшити біль, покращити кровообіг та зняти запалення.
  • На другій стадії призначають сильніші препарати для зменшення застою крові в гемороїдальних вузлах (Нормовен та аналоги).
  • Третій та четвертий ступені – пряме показання до оперативного втручання. На період підготовки до операції, для зниження болю та запалення, призначають знеболювальні та протизапальні мазі.

Також на всіх етапах можуть додатково призначатися пробіотики та ферменти для нормалізації роботи ШКТ.

Більш швидке та ефективне лікування геморою – комбінування лікарських препаратів та малоінвазивних процедур. Серед них:

  • Склеротерапія – впровадження спеціального препарату у пошкоджені вени, що провокує їх склеювання та запобігає функціонуванню.
  • Фотокоагуляція – усунення кровотечі шляхом запечатування пошкодженої вени за допомогою світлового променя.
  • Інфрачервона коагуляція – дія інфрачервоним світлом на запалені тканини.
  • Лазерне видалення – через невеликий надріз шкіри над тромбованим вузлом виконується видалення тромба. Після чого за допомогою лазера проводиться вапоризація (випаровування) гемороїдальної тканини в межах ураженого вузла, що дозволяє виключити ризик рецидиву захворювання у цій зоні.
  • Латексне лігування – пережимання вени або судини спеціальним еластичним кільцем (часто використовується при внутрішньому геморої).
  • Трансанальна дезартеризація – ушивання ушкодженої гемороїдальної артерії.

Оперативне втручання при зовнішньому геморої показане лише у разі ускладнень, ризику тромбозу, кровотечі або коли медикаментозне лікування не дає бажаних результатів.

Будь-яке захворювання легше не допустити, ніж лікувати його, і геморой у тому числі. Тому, щоб не потрапити в зону ризику, перегляньте свій спосіб життя, додайте фізичної активності, стежте за своїм харчуванням і будьте здорові!

А якщо вже так сталося і ви захворіли, запам’ятайте: хворіти – не соромно, нерозумно – не лікуватися. Відкиньте збентеження і діліться своїм досвідом у коментарях.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *