Як навчиться плавати – ази для початківців

Користь плавання для організму переоцінити неможливо. Заняття в басейні розвивають всі групи м’язів, зміцнюють серцево-судинну і дихальну системи, заряджають бадьорістю і позитивним настроєм. Але що робити, якщо страх перед глибокою водою не дає повною мірою відчути радість купального сезону? Як правильно і швидко навчиться плавати дорослому і дитині, де можна відточити навички зі знижками від Покупона до 40% і які аксесуари для цього знадобляться, — розповість BlogPokuponTeam.

Читайте:

Як і де навчитися плавати, і що для цього знадобиться

Для навчання плаванню важливо знайти підходяще і безпечне місце для практики — з лінією глибини на рівні від плечей до пояса. Це може бути неглибоке озеро або річка зі слабкою течією, але найбільш підходящий варіант — басейн (зі знижкою від Покупона можна заощадити до 80% на абонементі). При бажанні, там же можна брати уроки з інструктором з плавання. Тоді освоїти навик плавання вийде в найкоротші терміни.

Плавання — тандем сили і грації
Плавання — тандем сили і грації

Але що робити якщо ви боїтеся води? По-перше, не потрібно цього соромитися. Дослідження вчених виявили, що аквафобія спостерігається у близько 45% дорослих людей в світі. Проаналізуйте свій страх, і постарайтеся визначити чого конкретно боїтеся щодо будь-яких водойм, адже навряд чи у вас пробігають мурашки по шкірі, коли бачите склянку з водою. Одні бояться потонути — і це легко вирішується тренуваннями з плавання для набуття впевненості в воді. Інші ж побоюються глибоких водойм через неможливість розглядати дно — а раптом там водиться щось небезпечне! В такому випадку, непогано б опрацювати страх у кваліфікованого психолога, який знайде ефективний шлях подолання фобії.

Вирішивши вчитись плавати в басейні, обов’язково купіть шапочку для плавання — це є обов’язковим аксесуаром для всіх відвідувачів. Жінкам і дівчатам бажано займатися в цільному, а не розділеному купальнику. І не варто забувати про окуляри для плавання — для уникнення подразнення очей. Купуючи товари на Покупоні, ви отримаєте кешбек 15% на свій рахунок.

У басейн — у всеозброєнні
У басейн — у всеозброєнні

Вчимося триматися на воді і правильно дихати — кращі вправи для новачків

Є досить прості і водночас ефективні вправи, з яких варто починати своє навчання плаванню. Але для початку давайте розберемося як правильно дихати в воді. Є кілька основних принципів, які обов’язково потрібно засвоїти:

  • Вдихати повітря потрібно ротом над водою. Видих же робиться, як зручно: або носом, або ротом в воду.
  • За раз потрібно вдихати менше повітря, але дихати частіше.
  • Дуже важливо не затримувати дихання і дихати рівномірно, як зазвичай. Не намагайтеся робити глибокі вдихи, щоб більше увібрати кисню, — в процесі лише уповільнюєте себе і збиваєте з ритму
  • Дихання повинно бути чітко скоординованим з рухами плавця.

Зірочка

Ця вправа вчить рівномірно розподіляти вагу лежачи на воді. Потрібно зайти в воду по пояс, підняти руки вгору, зробити глибокий вдих, потім повільно нахилитися вперед до занурення лиця в воду. Після цього руки і ноги розвести в сторони, прийнявши позу морської зірки. Вправу можна робити і на спині.

Гарний приклад виконання зірочки на спині
Гарний приклад виконання зірочки на спині

Поплавок

Зайдіть в воду по груди, глибоко вдихніть пірніть у присяді під воду, обхопивши коліна руками і притиснувши підборіддя до грудей. І, коли спливете, постарайтеся утримувати це положення як можна довше.

Ось так виглядає вправа поплавок
Ось так виглядає вправа поплавок

Ковзання

Перед цією вправою потрібно обов’язково освоїти поплавок, так вам простіше буде занурюватись. Щоб виконати ковзання, зробіть вдих, пориньте під воду, відштовхніться ногами від дна до поверхні, розпрямляючи тіло, і в горизонтальному положенні повільно ковзайте по воді. Лице має бути занурене у воду.

Ковзаємо по воді
Ковзаємо по воді

Молотьба

Зайдіть в воду і знайдіть відповідну опору, наприклад бортик басейну, Міцно тримаючись руками за опору, потрібно інтенсивно «молотити» прямими ногами, натягнувши при цьому кінцівки ніг. Цю вправу також можна виконувати з дошкою для плавання.

Інтенсивна «молотьба» ногами
Інтенсивна «молотьба» ногами

Освоюємо стилі плавання

Після того, як навчилися триматися на воді і довіряти їй, виникає закономірне питання: з якого стилю починати плавати? Їх багато, і кожен відрізняється рівнем складності і фізичної підготовки. Наприклад, для дитини або дорослого краще спочатку навчитися плавати на спині. Як показує практика, це найпростіший стиль, який можна освоїти за день, а після вже переходити до інших. Користуйтеся знижками від Покупона на абонемент в басейн в вашому місті.

Плавання кролем

Кращий стиль для початківців! Спочатку рекомендується практикувати з дошкою в неглибоких басейнах, щоб правильно засвоїти техніку.

Кроль — найпростіший стиль плавання
Кроль — найпростіший стиль плавання

Тіло намагаємося тримати горизонтально в воді, ноги — прямо, кінцівки ніг відтягнуті, стопи плавно працюють у воді від стегна, вгору-вниз (імітуючи ножиці). Відстань між ногами по вертикальній осі не повинно перевищувати 40 см, а по горизонтальній —  великі пальці повинні майже торкатися один одного. Збільшуючи швидкість, ноги можна трохи більше згинати в колінах.

Гребок виконується трохи зігнутою в лікті рукою. Спочатку в воду занурюються пальці, кисть, потім передпліччя і решта кінцівки. За цей час потрібно зробити 2-3 удари ногами. Лице має бути практично весь час у воді. Погляд спрямований на дно (не вперед), а під час повороту голови — до краю басейну (не в стелю). З окулярами і в шапочці плавати найзручніше.

Під час плавання кролем, важливо глибоко і рівно дихати, забезпечуючи м’язи необхідним киснем. Поверніть лице в сторону руки, яка рухається над водою і зробіть вдих. При цьому повертається весь корпус слідом за рукою, але не треба її сильно піднімати і перенапружувати шию. Видихаємо — плавно в воду через рот або ніс. На 1 вдих-видих потрібно намагатися зробити 1-3 циклів рухів руками.

Кроль на грудях
Кроль на грудях
Кроль на спині
Кроль на спині

Читайте також: Дихальна гімнастика — ключ до здоров’я

Плавання батерфляєм або дельфіном

Батерфляй — стиль плавання на грудях, коли плавець виконує одночасні і симетричні рухи всім тілом. Обома руками робиться потужний широкий гребок, піднімаючи верхню частину корпусу над водою і одночасно виконуючи симетричні рухи ногами від стегна, що імітують рух хвоста дельфіна.

Батерфляй вважається другим за швидкістю після кроля на грудях
Батерфляй вважається другим за швидкістю після кроля на грудях

Руки — основна рушійна сила баттерфляя. Спочатку потрібно закинути їх над водою вперед і зробити потужний гребок — від плечей до кистей. У першій частині — підтягуванні — лікті практично прямі, а в другій — відштовхуванні — вони підводяться до тулуба. Ноги — координують рух інтенсивними ударами стоп зверху вниз. Коли стопи вдаряють вниз, таз піднімається вгору і навпаки.

Вдих робиться, коли руки і голова знаходяться над водою, а видих — коли лице занурюється в воду. На 1 вдих-видих постарайтеся зробити 1-3 циклів рухів руками.

Плавання способом батерфляй
Плавання способом батерфляй

Плавання брасом

Плавання брасом ще називають плаванням «по-жаб’ячі». Це складний стиль для початківців, тому і освоювати його розумніше після того, як будете відчувати себе більш впевнено в воді. Але застосовувати його для запливів на далекі дистанції в море або будь-якому іншому відкритому водоймищі практичніше за все, так як під час руху руки і ноги менше втомлюються.

Основна рушійна сила брасу — руки. На початку вони згинаються в ліктях перед собою, кистями один-до-одного з поверненими долонями вниз, майже біля поверхні води. Далі долоні розгортаються назовні і руки розводяться в сторони і робиться сильний гребок, після повертаються в початкове положення. Ноги, під час гребка руками, роблять сильний поштовх з підкруткою в колінах назад.

У момент гребка верхня частина тулуба піднімається над водою – тоді і робиться глибокий вдих ротом. А видихаємо, коли голова занурюється в воду.

Плавання брасом
Плавання брасом

Плавання «по-собачому»

Плавати «по-собачому» — це аматорський стиль, рухи якого аналогічні рухам плаваючої собаки, — звідси і назва :) Але не недооцінюєте його через це, адже стиль прекрасно вчить тримати голову над поверхнею води і може стати базовим для самостійного освоєння традиційних стилів. Саме з цього виду плавання в легкій техніці багато дітей і початківців роблять свої перші впевнені запливи в воді.

По-собачому — хороший приклад плавання від чотириногих друзів
По-собачому — хороший приклад плавання від чотириногих друзів

Руки по черзі витягуються вперед і роблять гребки, ніби загрібаючи воду під себе. Одночасно прямими ногами потрібно робити ножиці. Голова залишається весь час над водою, але більш правильно зробити вдих, а видихати в воду.

Починати плавати навіть таким простим стилем потрібно на невеликій глибині і під контролем досвідченої особи. Спочатку краще вчитися працювати ногами, руками тримаючись за опору.

Схема плавання «по-собачому»
Схема плавання «по-собачому»

Поради батькам, які бажають навчити дитину плавати

Багатьох батьків хвилює питання, як правильно навчити дитину плавати. BlogPokuponTeam підготувала слушні поради, які допоможуть вам в цій справі:

  • Дітям краще всього починати вчатися плавати в 5-6 років.
  • Замість надувних кіл і нарукавників, практичніше використовувати спеціальну дошку, тримаючись за яку дитина зможе вчитися працювати ногами. Але на морі або озері надувні аксесуари —  незамінні!
  • Почніть навчання з вправи «зірочка» і «поплавок». Тоді дитина швидше зрозуміє як триматися на воді і не буде боятися пірнати.
  • Купіть дитині плавальні окуляри, щоб вона виробила корисну звичку — дивитися під водою.
  • Приділіть належну увагу правильному диханню дитини у воді. Дуже важливо щоб вона засвоїла принципи для подальшого розвитку.
  • Починайте навчати дитину різним стилям плавання тільки, якщо вона вже впевнено тримається на воді.

Раціональніше і найзручніше, навчати дитину плавання в басейні. Зі знижками від Покупона абонемент обійдеться дешевше до 80%.

Читайте також:
Заміські комплекси біля води і з басейном під Києвом
Пляжі, бази, заміські комплекси і відкриті басейни в Дніпрі

Навчиться плавати не складно — було б бажання. Діліться в коментарях як проходить ваше навчання плаванню, як швидко просувається? :)

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *