Як відновитися після вагітності і пологів: здоров’я, фігура, краса, емоції

Вагітність і поява дитини повністю змінює життя жінки. І не тільки життя. Змінюється зовнішність, фігура, гормональний фон, наші щоденні звички йдуть в минуле. І крім турботи про малюка, молоду маму турбує питання якнайшвидшого відновлення після вагітності і пологів.

У цій статті ми розглянемо найважливіші аспекти післяпологового відновлення, від нового ритму життя до емоційної складової:

  • етапи входження в новий режим життя;
  • відновлення фігури після пологів;
  • особливості відновлення після кесарева;
  • зовнішність мами новонародженого малюка;
  • здоров’я після вагітності;
  • психоемоційний стан після пологів.

Етапи входження в новий режим життя

Найважливіша частина відновлення після вагітності ㅡ клімат в родині. Те, наскільки близьке оточення підтримуэ маму з її новонародженою дитиною, чи є допомога по дому, фінансова підтримка. Якщо допомога відсутня, на мамині плечі, крім турботи про дитину, лягає маса побутових турбот і клопоту.

Перше, що необхідно жінці для швидкого відновлення після пологів ㅡ правильний режим сну. Недосипання з незвички негативно позначається на нервовій системі і регенераційних процесах. Постарайтеся домовитися з близькими, щоб хоча б перші кілька місяців, ваші обов’язки по дому буде виконувати хтось інший. А самі в цей час відсипатися.

Нормальний режим лактації позитивно впливає на відновлення після пологів. Годування грудьми провокує виділення гормону окситоцину, через якого відбувається скорочення матки. Годування дитини грудьми на вимогу в перші місяці її життя допоможе не тільки відновити матку, а й налагодити емоційний контакт з малюком.

Лактація

Відновлення фігури після пологів

Як відновити фігуру після пологів мало не найпопулярніше питання серед мам. Більшості хочеться як Кейт Міддлтон вийти з пологового будинку в тому вигляді, в якому вони були до вагітності, а то і краще. На допомогу прийдуть дієта і фізичні навантаження.

Дієта після пологів спрямована не стільки на схуднення, скільки на отримання організмом матері і дитини всіх потрібних вітамінів і елементів, без шкоди лактації і переїдання. Міфи про те, що молода мама повинна їсти тільки гречку і печені яблука давно пішли в минуле.

Дієта в період годування грудьми – це повноцінний раціон з виключенням сильних алергенів:

  • Нежирні сорти м’яса і риби (бажано запечене або відварне).
  • Крупи (гречка, рис, вівсянка, перловка).
  • Неалергенні фрукти, овочі та зелень (яблука, банани, кабачки, цвітна капуста, брокколі, листові салати, шпинат).
  • Молочні та кисломолочні продукти (сир, кефір, ряжанка, молоко, вершкове масло).
  • Трав’яні чаї.

Дієта мами, що годує максимально наближена до правильного харчування і категорично виключає шкідливу їжу типу газованої води, чіпсів, солодощів з барвниками.

Організм під час лактації споживає на 300-500 калорій більше. Виходячи з цього можна запланувати оптимальний раціон, який буде сприяти зниженню ваги.

Якщо дієту можна застосовувати з першого ж дня пологів, то з фізичними навантаженнями треба бути обережнішими. Схуднення після вагітності рекомендують починати з моменту припинення лохій, приблизно через 2-3 тижні після пологів. Найперші фізичні навантаження, які допустимі в післяпологовий період ㅡ пішохідні прогулянки з коляскою.

Фізичні навантаження в післяпологовий період

По закінченню післяпологових виділень допустимі такі вправи, з поступовим збільшенням навантаження:

  • Махи ногами лежачи.
  • Планка.
  • Розтяжки.

Категорично заборонено навантажувати суглоби до 2 місяців після пологів. Через велику присутності в організмі гормону релаксину ви можете сильно їх пошкодити. Аналогічно заборонено качати прес через зайвого навантаження на черевну порожнину і матку. Фахівці рекомендують перші півроку після пологів тренуватися під керівництвом фахівців, особливо жінкам з диастазом (розбіжністю черевних м’язів).

Кращим рішенням може стати фітнес для мам з малюками. Такі заняття проводяться як в спортивних клубах.

Заняття за малюком

Особливості відновлення після кесарева

Відновлення після кесаревого розтину відбувається трохи складніше, ніж після природних пологів. Кесарів – поширена, але складна порожнинна операція. Жінці треба більш уважно стежити за власними відчуттями, щоб уникнути запальних процесів. Після кесаревого не рекомендується вставати кілька днів, в наступний період ходити в міру сил, намагаючись рухатися більше для уникнення спайок.

Відновлення фігури за допомогою фізичних вправ після кесаревого розтину варто відкласти на кілька місяців. Це пов’язано з тим, що в процесі занять можна пошкодити ще не повністю загоєний шов.

Відновлення після кесарева

Зовнішність мами новонародженого малюка

І з малюком на руках, жінка хоче виглядати чудово. Здорова чиста шкіра, доглянутий вигляд ㅡ важливіше модного макіяжу, тим більше, що на нього часто не вистачає часу. При хорошому розкладі встигаєш нафарбуватися вранці, а коли дитина вередує і не злазить з рук, залишаєшся без душа. Вирішити цю проблему можуть фахівці в сфері краси:

  • Нарощування або ламінування вій у фахівця з хорошими відгуками, дасть вам можливість прокидатися відразу з макіяжем. А отримати додаткову економію на процедури можна підібравши салон або майстра в каталозі.
  • Біофіксація і фарбування брів позбавить від необхідності витрачати час на олівець або тіні для брів.
  • Комплексні процедури у косметолога і правильний домашній догляд допоможуть зробити шкіру чистою і позбавлять від необхідності користуватися тональними засобами.

Дуже поширена проблема пігментації шкіри після вагітності. У більшості жінок з’являються пігментні плями, які можна легко прибрати у досвідченого косметолога. Ми допоможемо підібрати вам найвигідніші пропозиції по догляду за собою. Процедури чищення особи, поверхневих пілінгів, Догляду масок, в тому числі альгінатних не мають абсолютних протипоказань і можуть проводитися навіть в період годування груддю.

Багатьох жінок ще під час вагітності турбує питання випадання волосся. З початком лактації ця проблема лише поглиблюється. В якості вирішення проблеми можна сходити до трихолога (фахівця з лікування волосся) або пройти процедури по відновленню волосся в салоні краси. Процедури Olaplex, ботокс для волосся, полірування, стрижка гарячими ножицями не протипоказані під час годування грудьми. Вони допоможуть відновити структуру волосся і подбають про їх красивому вигляді.

Догляд за собою після вагітності

Здоров’я після вагітності

Вагітність і пологи сильно відбиваються на жіночому організмі. І так часто мами, на тлі всіх хвилюючих подій, забувають про себе і своє здоров’я.

Після пологів є обов’язкові процедури ㅡ огляд у гінеколога через місяць і рік після вагітності. Вважається, що перший місяць критичний в плані запалень родових шляхів, а в перебігу року матка повністю відновлюється після виношування дитини і тому треба проконтролювати наскільки правильно відбувся процес регенерації.

Важливо контролювати свій гормональний фон і його стабілізацію. Бажано здати аналізи і сходити до ендокринолога.

Малюк на руках мами

Після пологів можуть виникати такі ускладнення:

  • Запори (рекомендується їсти їжу і приймати препарати, що сприяють розм’якшення стільця).
  • Геморой (обов’язково звернення до проктолога, самолікування може посилити захворювання).
  • Анемія, яка може виникнути в результатах великої втрати крові при пологах (допоможе харчування, відновлює крововтрату, консультації лікаря і контрольні аналізи крові).
  • Болі в попереку і крижовому відділі (лікувальний масаж в професійному масажному салоні і зміцнення постави).
  • Розбіжність м’язів черевної порожнини (фізичні вправи під контролем фахівців).

Варикоз (важливо не тільки проконсультуватися у флеболога при зовнішніх проявах варикозу, але і контролювати самопочуття, оскільки варикозне розширення вен в післяпологовому періоді може утворитися на внутрішніх органах).

Психоемоційний стан після пологів

Пологи – великий стрес для організму. Вони відображаються і на психо-емоційному стані жінки. Пережита біль, відчуття втоми, яке посилюється постійним недосипанням, від чого в організмі молодої мами часто падає рівень серотоніну. Можливий наслідок цього – післяпологова депресія. За статистикою вона виникає у 10-15% жінок.

Мама та малюк

У нашій країні поки ще не прийнято приділяти увагу емоційним проблемам в тій же мірі, що і фізичним. Але фахівці настійно рекомендують не ігнорувати симптоми післяпологової депресії. Адже вона відображається не тільки на жінці, але і на її новонародженому малюку, стосунках в сім’ї та соціумі.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *