Ознаки наявності глистів у людини: ефективне лікування та профілактика

На жаль, ніхто з нас не захищений від зараження глистами — схильні як дорослі, так і діти. Людина навіть не підозрює, що у її організмі мешкає близько 250 різновидів паразитів — це можуть бути як мікроскопічні глисти, так і до метра у довжину. Щоб не перетворитися на носія паразитів, давайте дізнаємося, які бувають види гельмінтів, які перші ознаки та симптоми зараження глистами, як їх лікувати та як вивести, а також поговоримо про наслідки і необхідну профілактику.

Акції
Чек-ап організму у мережі «HealthyLab»
Київ, Антоновича вулиця, 16В
-47%
1140 грн
719.0 грн
Комплекси аналізів у мережі «HealthyLab»
Київ, В'ячеслава Чорновола вулиця, 27А
-30%
200 грн
139.0 грн
Показати всі
6 акцій

Що таке гельмінтоз і які види паразитів існують?

Гельмінтоз — це збірна назва захворювання, яке викликане різного роду глистами-паразитами. Так вже пішло, що у побуті ми звикли всіх паразитів називати глистами, не замислюючись скільки видів їх існує. Визначають 3 основні групи паразитів:

  • нематоди;
  • стрічкові (плоскі) глисти;
  • паразити-сосальщики (трематоди).

Нематоди є різновидом круглих гельмінтів. До них відносяться остриці, аскариди та трихінели. Кожен з цих паразитів небезпечний тим, що викликає у дорослих та дітей різні захворювання легенів. Але особливо небезпечний з цієї групи паразит остриця — він не має постійного місця проживання, а блукає по людському організму, вражаючи різні органи. Остриці мають вигляд білих черв’яків, зараження якими у більшості випадків відбувається після контакту з котами та собаками. При несвоєчасному лікуванні паразит може зупинитися в головному мозку, тоді наслідки будуть дуже неприємними.

Остриці
Так виглядають остриці у людському організмі

До плоских глистів відносяться ехінококи, різні види ціп’яків. Стрічкові черв’яки можуть тривалий час себе не проявляти, а у підсумку досягати до 10 метрів у довжину. Перша ознака зараження глистами — стрімка втрата ваги. Вони небезпечні тим, що вражають кишечник, нервову систему, очі та печінку. Найпоширеніший спосіб зараження стрічковими паразитами — вживання сирої риби, особливо варто бути обережними шанувальникам суші. Так виглядає шестиметровий стрічковий черв’як, який витягли з людини.

Плоскі глисти

Паразити-сосальщики або трематоди є розповсюджувачами безлічі інфекцій, але найпоширеніша — шистосомоз, захворювання, родом із тропіків, яке посідає друге місце у світі після малярії (за даними ВООЗ). Найневтішніше, що такі паразити стійкі до протигельмінтних препаратів. Тому, чим раніше ви розпізнаєте симптоми, звернетеся до лікаря і здасте аналізи, тим краще. Трохи далі ми розповімо, які саме дослідження необхідні та де отримати кваліфіковану допомогу з вигідною знижкою.

Сосальщики
Людина може бути носієм 40 видів паразитів-сосальщиків

Дуже часто люди не надають особливого значення проблемі глистів та відпускають усе на самоплив. Але так робити не можна — будь-яка група паразитів дуже небезпечна і може завдати непоправної шкоди організму. Крім розвитку хронічних хвороб були зафіксовані навіть випадки паралічу та сліпоти у людей, що заразилися глистами. Тому, лікування при глистах потрібно проводити вчасно та не відкладати таку серйозну проблему на потім.

Причини виникнення гельмінтозу

Гельмінтоз виникає у тих випадках, коли в організм людини потрапляють яйця глистів. І найпоширеніші причини цього:

  • ігнорування правил гігієни;
  • наявність домашніх улюбленців або контакт з сільськогосподарськими тваринами (особливо корови та свині);
  • вживання брудних або погано вимитих овочів та фруктів;
  • звичка гризти нігті, ручки, олівці;
  • вживання м’ясних та рибних продуктів, які не пройшли достатню термічну обробку;
  • вживання недостатньо очищеної води;
  • контакт з людиною, яка заражена глистами;
  • укуси комах.
Глисти та домашні тварини
Доглядайте за своїми домашніми тваринами, щоб уникнути зараження глистами
Брудні руки
Дотримання простих правил гігієни захистить вас від зараження паразитами

Найчастіше у зону ризику зараження глистами потрапляють діти, які відвідують садок або школу, сантехніки, фахівці з очищення стічних і каналізаційних труб, працівники сільськогосподарської сфери.

Ознаки та симптоми гельмінтозу

«Безневинні», на перший погляд, симптоми ураження внутрішніх органів глистами — це висипання на шкірі або кропив’янка. Але є ознаки набагато серйозніші:

  • розладі травлення;
  • постійна млявість та відчуття втоми;
  • алергія у різних своїх проявах;
  • набряки;
  • постійний головний біль;
  • тривалий кашель;
  • нудота та блювання, не пов’язані з отруєнням;
  • підвищена температура;
  • гострий біль у животі;
  • анемія;
  • запори або діарея;
  • знижений або, навпаки, підвищений апетит, особливо це стосується солодкого (паразити висмоктують глюкозу з організму);
  • втрата ваги, навіть при гарному апетиті;
  • запалення або збільшення лімфовузлів;
  • скрегіт зубами уві сні;
  • дратівливість та агресія без причини;
  • наявність у калі черв’яків білого кольору;
  • постійне свербіння у задньому проході.
Біль в животі - ознака гельмінтозу
Якщо біль у животі не вщухає – зверніться до лікаря, можливо це перша ознака гельмінтозу

При появі хоча б 5 пунктів з наведених вище — не відкладайте візит до лікаря та не займайтеся самолікуванням. В першу чергу запишіться на консультацію до терапевта, який підкаже подальші дії та направить до фахівця вузького профілю. У цьому питанні також має компетенцію гастроентеролог, у якого навіть у базове обстеження входять аналізи на деякі гельмінти.

За відсутністю своєчасного лікування можливі такі ускладнення як запалення підшлункової залози, закупорка жовчних протоків, непрохідність кишечника, виразка.

Акції
Обстеження у терапевта з ЕКГ у «Pharmaclinic»
Київ, Бастіонна вулиця, 2/1
-61%
590 грн
299.0 грн
Невропатолог або терапевт у клініці «Медпроф»
Київ, Вишгородська вулиця, 31
-57%
500 грн
239.0 грн
Показати всі
26 акцій

Які аналізи необхідно робити при підозрі на гельмінтоз?

Перш за все необхідно здати аналіз калу на яйця гельмінтів і імуноферментний аналіз крові. Рентген кишечника з контрастуванням робиться за призначенням лікаря. Для кожного паразита потрібно робити окремий аналіз крові. А з пошуком аскарида допоможе тільки аналіз калу. На Покупоні ви знайдете провідні лабораторії вашого міста, де можна здати аналізи на гельмінти зі знижкою до 50%.

Акції
Пакети аналізів «Біохімічна панель» у «GenLab»
Київ, Драгоманова вулиця, 25
-60%
220 грн
89.0 грн
Чек-ап організму у мережі «HealthyLab»
Київ, Антоновича вулиця, 16В
-47%
1140 грн
719.0 грн
Показати всі
5 акцій

Читайте також:
✔️Як підготуватися і правильно здати аналізи
✔️Запор – причини, симптоми, лікування
✔️Біль з лівого боку – які можуть бути причини
✔️Основи правильного харчування
✔️Як очистити кишечник – ефективні методи

Які методи лікування глистів існують?

Лікування медичними препаратами

Як бути, якщо результати аналізів виявилися невтішними? Як вивести паразитів? Сучасна медицина доводить, що маса захворювань виникає через наявність глистів у людині, тому війна з паразитами вимагає особливої ​​тактики. Було доведено також зв’язок онкології з тривалою присутністю паразитів в організмі. Часто важко розпізнати зараження глистами, і лікарі, спираючись на загальне нездужання людини, плутають гельмінтоз з хворобами шлунково-кишкового тракту. Тільки після правильно поставленого діагнозу та здачі необхідних аналізів, можна діагностувати хворобу і почати лікувати.

Лікування паразитів включає у себе комплексну терапію. У результаті чого гинуть не тільки глисти, але й ліквідуються наслідки їх життєдіяльності.

Найпоширеніші протигельмінтні таблетки при лікуванні глистів — це «Левамізол», «Медамін», «Празиквантел» і «Пірантел».

Поряд з таблетками призначають прийом вітамінів, пробіотиків та ферментів, які нормалізують травлення. Також не виключається прийом антигістамінних препаратів. Залізо, вітамін В12 і фолієву кислоту призначають при наявності або ризику розвитку анемії.

Прийом протигельмінтних препаратів
Правильний прийом протигельмінтних препаратів прискорить позбавлення паразитів

Правильне харчування

Ефективне лікування також полягає у дотриманні дієти. На час лікування виключіть із раціону вуглеводи: крупи, макаронні вироби, картоплю — вони ускладнюють роботу кишечника. Особливо під забороною під час лікування знаходиться риба, яка не пройшла достатню термічну обробку, — білі черв’ячки можуть бути присутніми в оселедці, суші, маринованій риби. Рекомендовано вживати кисломолочні продукти, сік стиглої дині, часник. Не нехтуйте гарбузовим насінням — це також чудова профілактика як дорослим, так і дітям.

За результатами аналізів та станом пацієнта тривалість лікування визначає лікар-паразитолог і лікар-інфекціоніст.

Шпиталізація
У важких випадках іноді потрібна шпиталізація

Важливо пам’ятати! При зараженні глистами хоча б одного члена сім’ї — профілактику проводить вся сім’я. А якщо є домашні тварини — то і вони теж. Здійснюють термічну обробку нижньої та постільної білизни, санвузли обробляють дезінфікуючими засобами, такими як, Domestos, Harpic, або більш бюджетними — БіоЛонг і СантріГель. Посуд та інші побутові предмети також повинні пройти обробку. Після виконання профілактичних заходів через 2-3 тижні вся сім’я повинна здати аналіз на наявність яєць глистів.

Боротьба з гельмінтами народними засобами

Фітотерапевтичний засіб рекомендовано у тих випадках, коли у хворого непереносимість ліків. Лікування травами — це тривалий процес, який вимагає регулярного і щоденного дотримання режиму.

Існує універсальний збір, який має широкий спектр дії на паразитів. Його рецепт зовсім простий. Для цього потрібно взяти трави:

  • 2 ст.л. квіток ромашки;
  • 1 ст.л. листя омели;
  • 1 ст.л евкаліпту;
  • 1 ст.л чебрецю;
  • 1 ст.л споришу;
  • 1 ст.л. богульника;
  • 2 ст.л. кореню лепехи;
  • 2 ст.л. квіток кульбаби;
  • 2 ст.л. золототисячника.

Всі компоненти перемішуємо у сухому вигляді, заливаємо 2,5 літрами окропу і даємо настоятися 30 хвилин. Далі проціджуємо та приймаємо по склянці настою вранці та ввечері протягом 2-х тижнів. У важких випадках курс продовжуємо до місяця.

Унікальність збору полягає в тому, що він знищує більшість видів паразитів, при цьому не завдаючи шкоди організму. Приймати його можна також і у профілактичних заходах. Не рекомендовано приймати цей збір при вагітності, так як деякі трави мають абортуючі властивості.

Лікування при вагітності

Як бути, якщо під час вагітності виявився гельмінтоз? Адже у такому стані не можна приймати сильнодіючі препарати, а протигельмінтні ліки саме такі. Щодо цього існує дві точки зору:

  • Одні лікарі рекомендують почати лікування після пологів, коли не буде згубного впливу препаратів на плід.
  • Інші ж наполягають почати застосовувати методи лікування від глистів якомога швидше, так як паразити мають властивість проникати у плаценту та вражати легені дитини, провокуючи захворювання дихальних шляхів. Можливо також переривання вагітності, викидень або передчасні пологи. Тому вагітна жінка обов’язково повинна проконсультуватися з лікарем і здати необхідні аналізи.

Що робити якщо виявили паразитів у дитини?

Відповідальність за лікування дітей у першу чергу знаходиться на батьках. Не з першого разу здачі аналізів можна виявити глисти у дитини. Існує поняття інкубаційного періоду, і іноді паразит починає себе проявляти не раніше, ніж через 21-35 днів після потрапляння в організм. Тому дітям часто призначають здавати аналіз калу до 3-х разів.

Діти найбільш схильні до зараження глистами

Діти найбільш схильні до зараження глистами

Також батьки повинні розуміти, що протигельмінтні ліки — це не просто таблетка-вітаминка, а серйозні протипаразитарні препарати, які потрібно приймати тільки під наглядом та за призначенням лікаря.

Профілактика глистів — ефективні методи

Дотримання правил профілактики захистить вас і вашу сім’ю від неприємної хвороби — гельмінтозу, тим більше, що вони дуже прості:

  • Обов’язково мийте руки після прогулянки, перед їжею та після відвідування громадських місць.
  • Якщо у вас є домашня тварина, яку ви дуже любите — доглядайте за нею, особливо, якщо у будинку є маленька дитина, яка тісно контактує з твариною. Адже саме тварини в 60% випадків є розповсюджувачами глистів, приносячи паразитів з вулиці у шесті і на лапах.
  • Перед вживанням обдавайте окропом овочі і фрукти.
  • Позбавтеся від звички гризти нігті та інші сторонні предмети.
  • М’ясо і рибу, яку ви вживаєте у їжу, доводьте до 100% готовності.
  • Пийте тільки очищену воду з перевірених джерел.
  • Уникайте контакту із зараженою людиною до повного її одужання, так як при поцілунку також можна заразитися гельмінтами.
  • Уникайте місць великого скупчення комах, особливо комарів — вони небезпечні переносники різного роду паразитів.
  • Проводьте 2 рази в рік регулярну профілактику глистів домашнім тваринам. У міжсезоння, навесні та восени, імунітет ослаблений, що є чудовим середовищем для розвитку паразитів. Сільськогосподарським тваринам дають протиглистні препарати в перші 10 днів життя, а далі у випадку зараження.

Застосовуючи такі прості методи профілактики ви захистите себе та свою сім’ю від гельмінтозу. Чим більше часу ви витратите на профілактику, тим менше на лікування. Залишилися питання? Запитуйте та будьте здорові!

1 коментар
  • Алина

    Полезная статья, важно чтобы каждый родитель прочитал и был вооружении ибо за детьми нужно следить и следить.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *