Як розрахувати дні овуляції, щоб завагітніти

Жінки, які ретельно підходять до планування сім’ї, часто цікавляться, як правильно обчислити період овуляції (на який день між місячними відбувається вихід яйцеклітини), скільки триває і як перевірити наступ сприятливих для зачаття днів. BlogPokuponTeam детально розбиралася в цих питаннях, а також підготувала знижки до 80% на аналізи, і обстеження для тих, хто планує вагітність і хоче стати батьками. 

Читайте в нашій статті : 

Що таке овуляція, скільки триває, ознаки 

Щоб жінка змогла завагітніти, сперматозоїди чоловіка повинні зустрітися з дозрілою яйцеклітиною. Це відбувається не в будь-який момент, а в максимально сприятливі дні менструального циклу, властивого жіночій репродуктивній системі. Процес, коли яйцеклітина дозріває і виходить з яєчника в фаллопієву трубу, називається овуляцією. 

У більшості випадків за цикл виробляється одна яйцеклітина, і її активність триває всього лише 12-24 години. Додайте до цього ще здатність сперматозоїдів «чекати» яйцеклітину протягом 3-4 днів (тут треба віддати належне чоловікам в їх витримці і терпінні :)), і отримаємо дуже нетривалий, але максимально сприятливий для зачаття період. Причому важливо не тільки активно «працювати» в ці дні, але і максимально точно їх вирахувати.

Про те, що яйцеклітина максимально готова до запліднення, можуть сигналізувати такі симптоми в проміжку між місячними: 

  • підвищений статевий потяг; 
  • вагінальні виділення стають більш слизовими, тягучими і рясними; 
  • температура тіла підвищується; 
  • можуть виникати тягнучі болі внизу живота; 
  • груди стають більш чутливими. 
Як дізнатися що овуляція настала: ознаки 
Як дізнатися що овуляція настала: ознаки 

Читайте також: 

Біль внизу живота: причини, діагностика, лікування 

Чому болять груди і що робити 

Коли настає овуляція: виміри при стабільному циклі

Найчастіше овуляція настає за 14 днів до початку менструального циклу. Її просто обчислити методом підрахунку, коли у вас регулярний і стабільний цикл, якщо ви ведете менструальний календар і точно знаєте початок і тривалість «червоних дат». 

Календарний метод 

Один з найпростіших, але неточних способів. В основі календарного підрахунку –  обчислення дати овуляції, яка відбувається приблизно в середині циклу. 

Якщо він триває в середньому 28 днів, то овуляція настає на 14-й. Плюс не забувайте враховувати фертильний період або вікно фертильності (5 днів до початку овуляції і день її настання – період життєдіяльності сперми і яйцеклітини). 

Якщо місячні регулярні, сприятливий період для запліднення обчислити нескладно 

Однак деякі дослідження говорять про те, що у багатьох жінок овуляторний період настає в проміжку 10-го і 22-го дня менструального циклу – буває рання і пізня овуляція. У будь-якому випадку, відштовхуйтесь від класичної теорії, і якщо тривалий час не вдається завагітніти, підкорегуйте календарні підрахунки.

Цей метод може давати непогані успіхи, але зовсім не підходить: 

  • при плаваючому циклі місячних; 
  • після недавніх пологів; 
  • під час грудного вигодовування;
  • в передменопаузальний період, приблизно в 40-50 років; 
  • відразу після припинення прийому протизаплідних або інших гормональних препаратів. 

Крім того, навіть з регулярним менструальним циклом можливі його порушення через зовнішні чинники, такі як стреси в повсякденному житті, надмірне фізичне навантаження, простудні захворювання, зміна часового поясу в подорожах. 

Календарний метод розрахунку овуляції
Календарний розрахунок овуляції 

Овуляція відбувається не завжди в середині циклу, а може бути рання (11-12 день) і пізня (19-20 день) 

Онлайн калькулятори 

Такий калькулятор допоможе дізнатися, коли ймовірність завагітніти максимальна. Його можна знайти в інтернеті, просто вбивши в пошуковик: «онлайн калькулятор овуляції». Визначення сприятливого для зачаття періоду можна зробити прямо зі смартфона в будь-який час, в будь-якому місці, нічого рахувати на папері не потрібно. Зазвичай на таких сервісах потрібно вказати перший день останніх місячних, тривалість циклу і тривалість самої менструації.

Розрахунок за допомогою мобільних додатків 

Можна розрахувати фертильний період за допомогою додатка на мобільному, скачавши його в Google Play або Apple Store. Зазвичай в таких програмах досить вказати дату початку і тривалість всіх останніх менструацій, а додаток саме прорахує ваш цикл і приблизно визначить терміни овуляції, сприятливий період для зачаття дитини і дасть прогноз початку наступної менструації. Крім розрахунку на календарі, додаток нагадає про наближення місячних або овуляції і поставить питання про ваше самопочуття. Популярністю користуються такі додатки, як «Жіночий Календар», «Ovia Fertility», «Clue», «Flo», «Eve Period Tracker» (тільки англійською).

Розрахунок овуляції за допомогою додатків

Овуляція при нерегулярному циклі: найточніші методи

Складніше порахувати коли починається овуляція, коли місячні йдуть нерегулярно. Коли початок менструації постійно збивається, календарним або калькуляторним способом важко дізнатися достовірні сприятливі дні, щоб почати зачаття. В цьому випадку рекомендують застосовувати фізіологічні і приладові методи. 

Замір базальної температури 

Базальний спосіб вимірювання набагато точніше допоможе визначити температуру тіла. Для цього підійде звичайний ртутний або електронний градусник. Ртутний термометр коштує недорого, надійний і точний, але час вимірювання довше, до того ж прилад можна розбити при необережному поводженні. Електронний – дорожчий, але сучасний і зручний, швидше вимірює температуру, сповіщаючи звуковим сигналом, тому більшість жінок вважає за краще використовувати саме його.

Базальну температуру можна вимірювати в роті або у піхві, але найефективніше – ректально (в прямій кишці). 

Визначення овуляції за температурою тіла

Вести виміри потрібно: 

  • з першого дня циклу; 
  • щодня в один і той же час, відразу після пробудження, не встаючи з ліжка і не роблячи різких рухів; 
  • одним і тим же термометром. 

Обов’язково варто виспатися – безперервний сон повинен тривати не менше 5-6 годин. Всі показання заносять в таблицю, на підставі якої будують графік базальної температури. 

Коли починається менструація, температура коливається в районі 36,4-36,7. Ближче до середини циклу, перед овуляцією – знижується до 36.2, і відразу після неї знову підвищується на 0,5-1 градус – до 37-37,2 під дією гормону прогестерону. Ось цей різкий стрибок і показує, що почалася овуляція. Далі, перед наступними місячними, прогестерон падає, а з ним і температура – до 36,6. 

У цього методу є свій недолік. Якщо в організмі протікають запальні процеси, які також впливають на температуру тіла, правильно відстежити коливання буде складно. 

Тести 

Тест на овуляцію виглядає аналогічно класичному тесту на вагітність, його теж можна провести в домашніх умовах. В організмі жінки за добу-півтора до виходу яйцеклітини різко підвищується вміст лютеїнізуючого гормону (ЛГ) в сечі. Тест дозволяє це побачити: 

  • Опустіть смужку в контейнер з сечею і потримайте 15-40 секунд. 
  • Спочатку повинна проявитися контрольна смужка. Якщо поруч з нею виникає друга смужка і її інтенсивність порівняна з контрольною, то протягом доби повинна відбутися овуляція – плануйте статевий контакт:) 
Тест на овуляцію
Кілька тестів-смужок допомагають зловити найбільш сприятливий момент для запліднення 

Процедуру краще проводити кілька разів протягом 5-6 днів до заповітної дати, найбільш сприятливої для зачаття. Точність цього методу висока – 98-99%. 

Але важливо пам’ятати, що тест на овуляцію може бути помилково позитивним, якщо порушене вироблення ЛГ. Наприклад, при синдромі полікістозних яєчників рівень лютеїнізуючого гормону буде підвищеним, а овуляція не відбудеться. 

Читайте також: 

Коли і як робити тест на вагітність для точного результату 

Інфекції, що передаються статевим шляхом: симптоми, лікування 

УЗД 

Більш достовірний метод – фолікулометрія за допомогою ультразвуку, підходить для жінок навіть з нестабільним циклом місячних. УЗД моніторинг фолікулогенезу може проводити тільки фахівець в клініці або медичному центрі. За допомогою апарату ультразвукового сканування він може побачити і прорахувати розміри фолікула і сказати найімовірнішу дату виходу яйцеклітини для запліднення. 

Незалежно від тривалості циклу, для максимальної достовірності результату слід виконати цю процедуру кілька разів: спочатку на 7-10-у добу, потім через кілька днів. Це дозволить оцінити динаміку зростання фолікула і спрогнозувати час, коли настане овуляція. Останнє УЗД необхідно зробити за добу до передбачуваної овуляції для підтвердження її настання. 

УЗД

Лабораторний метод аналізу крові 

При здачі крові на гормони враховуються показники лютеїнізуючого (ЛГ) і фолікулостимулюючого (ФСГ) гормонів, прогестерону, естрогену і інших. Щоб оцінити значення гормонів, їх зростання і зниження перед овуляцією, необхідно знати початкові показники, які у кожної жінки індивідуальні, і норм немає. Для з’ясування базових показників необхідно здавати аналіз крові кілька місяців поспіль і порівнювати отримані результати для оцінки динаміки і загальної картини. 

Аналіз крові

Читайте також: 

Як правильно здавати аналізи 

Аналізи на гормони: які, коли і як правильно здавати 

Ановуляція, або як зрозуміти що овуляція не відбулася 

Найкращий для цього спосіб – запастися спеціальними тестами, про які ми говорили вище, а також пройти кілька гінекологічних УЗД протягом менструального циклу. 

Овуляційний період може не настати в таких випадках, як: 

  • вагітність;
  • грудне вигодовування;
  • менопауза; 
  • прийом гормональних контрацептивів;
  • при ранній менструації у зовсім молодих дівчат; 
  • при гормональних порушеннях;
  • навіть у здорової жінки при сильних стресах; 
  • при нерегулярних місячних; 
  • ожирінні або дефіциті маси тіла; 
  • підвищеному рівні тестостерону (чоловічого гормону); 
  • захворюванні молочних залоз – галактореї. 

Щоб відновити самостійну овуляцію і здатність жіночого організму до зачаття дитини, потрібно діяти комплексно. У крайніх випадках призначається лікування для стимуляції дозрівання яйцеклітини під контролем лікаря-гінеколога. При плануванні вагітності також не варто забувати про обстеження чоловічої репродуктивної системи, включаючи спермограму та аналіз на тестостерон

Сподіваємося, наша стаття допоможе вам з правильним вибором методу розрахунку овуляції, доступною діагностикою та лікуванням і, звичайно, успішним плануванням довгоочікуваної вагітності. Пишіть в коментарях, які питання про овуляцію вас ще хвилюють.

5 коментарів
  • Рита

    Весьма нужная статья, особенно, таким как я с мужем, планируем завести ребенка и хотим, чтобы все было на 100%.

  • Мария

    Не знаю, мне кажется, простой женщине сложно все это понять. Я пользовалась «FLO» приложением, и если забывала отмечать начало или конец месячных, начиналась потом путаница. Температуру мерила, но тоже не сработал метод. Врач мне моя сказала, что чтобы поймать овуляцию, нужно кровь сдавать или на 10-й день после окончания месячных начинать каждый день тест делать аптечный на овуляцию. Тогда есть шанс ее поймать. А так это все пальцем в небо.

  • Ира

    Спасибо за прекрасную статью, все легко читается и понятно. Воспользуюсь вашими рекомендациями, но скорее все-таки после похода к гинекологу – здоровье как-никак это важная штука. Хотелось бы еще статью о самой менструации отдельно.

  • Елена

    Полезная информация по поводу сдачи крови на гормоны, спасибо. Врач советовал о том как стоит подготовиться до сдачи крови, но здесь я получила более подробную информацию.

  • Виктория

    Спасибо за интересную статью! Вообще помимо расчетов нужно зачастую просто перестать циклиться на планировании, в сети куча историй о том,как перестав гонятся за беременностью, она, наконец наступала)

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *