Як приготувати суші та роли вдома ㅡ рецепти для новачків

Как приготовить суши и роллы дома

Багато свіжої начинки, соковитий рис, акуратні шматочки ㅡ саме такими мають бути ідеальні суші. І якщо ви любитель цієї японської страви, то чому б не спробувати приготувати роли самому?

BlogPokuponTeam відкриє секрети приготування та поділиться рецептами найпопулярніших суші та ролів. А якщо на кулінарні подвиги у вас немає часу та сил – замовляйте доставку суші зі знижкою від Покупон.

Акції
Знижка 56% на суші-сети «5 хітів» та «Маскарад»
Київ, Симиренка вулиця, 22Б
-56%
0 грн
40 грн
Знижка 53% на суші-сет «Сушіманія» від «Sushitta»
Київ, Ганни Ахматової вулиця, 46
-53%
0 грн
30 грн
Показати всі
31 акцій

Що треба для приготування суші вдома

Перед приготуванням суші потрібно запастися необхідними продуктами та кухонним інвентарем. Адже наліпити суші голими руками з того, що є в холодильнику, навряд чи вийде.

Професійні сушисти користуються різним обладнанням для приготування суші. Вам може знадобитися:

  • Пароварка для рису, мультиварка або каструля з друшляком (для парової лазні).
  • Гострі ножі, які добре різатимуть.
  • Бамбуковий килимок (макісу) стане в нагоді для формування суші та ролів. Вибирайте килимок із тонкими паличками, так він буде гнучкішим. Робочу поверхню краще обернути харчовою плівкою. За допомогою неї ви закрутите рис і начинку в щільніший рулетик, який буде легше різати.
  • Сервірувальний посуд, тарілочки для соусу, а також палички для суші. Це допоможе вам оформити домашній стіл як у ресторані та отримати не лише гастрономічне, а й естетичне задоволення. За відсутності спеціального посуду та паличок замініть їх звичайними тарілками та вилками.
Японський смак та естетика
Японський смак та естетика

Які продукти потрібно, щоб приготувати суші вдома

Переходимо до смачнішого підготовчого етапу ;) Закуповуємо потрібні продукти.

Водорості норі

Обов’язковий атрибут ролів ㅡ листи норі. Це смачні сушені водорості, багаті на йод, які служать основою для ролів. У магазині вибирайте норі, які призначені для суші та ролів. У домашніх умовах більше підходять щільні, товстіші листи (ліворуч на фото), тоді як тонкі листи (праворуч) можна використовувати для салатів та закусок. На фото показано різні види норі.

Види норі
Види норі

Рис та додаткові інгредієнти

Використовуйте для суші спеціальний рис. Звичайно, ніхто не забороняє експериментувати вдома, але почніть свої досліди саме з рису «Фушигон». Це рис з круглими, короткими зернятками, які при варінні стають пухнастими і в міру липкими. У жодному разі не беріть для суші довгозернистий розсипчастий рис типу басматі, так ваші домашні суші не триматимуть форму.

Рис «Фушигон» для суші
Рис «Фушигон» для суші
  • Рисовий оцет – обов’язковий інгредієнт, про який часто забувають при приготуванні суші в домашніх умовах. Саме він надає крупі м’якість, а готовій страві – невимовний аромат.
  • Соєвий соус. Насичений солоний смак соєвого соусу ідеально доповнює м’який смак ролів та суші, роблячи їх соковитішими. Тому без нього не обійтися.
  • Васабі ㅡ вид хрону, який додає стравам гостроти. Для любителів яскравих смаків краще не ігнорувати цей компонент – залежно від того, наскільки ви любите гостре, можна накладати приправу на сам рол, а можна у невеликій кількості розчинити в соєвому.
  • Маринований імбир. За традицією, імбир готує ваші смакові рецептори до насолоди від суші, ніби очищаючи їх. Тому після кожного ролу з’їжте шматочок імбиру.

Начинка

З чим крутити суші та роли вирішувати тільки вам, варіантів дуже багато ;) Вибирайте поєднання начинок, які любите.

У будь-якому випадку всі начинки можна умовно поділити на групи:

  • Риба. Для суші використовують філе лосося, тунця, вугра, морського окуня, камбали, сибаси, макрелі, ставриди.
  • Морепродукти: креветки, мідії, кальмари, м’ясо-краба, червона ікра, ікра летючої риби.
  • Вершковий сир Філадельфія та соєвий сир тофу.
  • Овочі: огірок, авокадо, солодкий перець, спаржа, морква, баклажани, листовий салат, редька, гарбуз, зелена цибуля.
  • Яйця використовуються як у вигляді начинки для ролів (омлет), так і для темпуру (кляр для теплих суші).
  • Для теплих суші готують спеціальний майонез на місо-пасті з бобів сої.

Як правильно готувати складові суші та ролів

Купили все найсмачніше та улюблене? Тепер підготуємо інгредієнти так, щоб скласти суші було максимально просто і приємно.

Як варити рис на суші та роли

Найголовніший інгредієнт ㅡ рис. Тож підготувати його треба максимально правильно.

Насамперед обов’язково промийте рис під проточною водою або замочіть його і кілька разів злийте воду, поки вона не стане прозорою.

Після цього покладіть рис у чашу пароварки, мультиварку (готувити за інструкцією) або каструлю з товстим дном. Співвідношення води та рису має бути 1:1. Доведіть рис до кипіння на великому вогні, зменшіть температуру до мінімуму та варіть до повного випаровування води, після чого залиште рис ще на 10 хвилин у гарячій каструлі на увімкненій плиті.

Повинен вийти такий рис
Повинен вийти такий рис

Після варіння рис треба приправити. Ви можете купити готову заправку, але домашня набагато смачніша. Для цього знадобиться рисовий оцет, сіль та цукор до смаку.

У каструлі з товстим дном нагрійте оцет, додайте цукор, сіль і перемішайте до розчинення спецій. Таку заправку можна зберігати в холодильнику близько місяця. Заправляти краще теплий рис.

Нарізаємо овочі

Всі овочі треба вимити, підсушити, очистити від шкірки, соковитої м’якоті і насіння. Якщо ви вирішили додати в суші кабачок або баклажан, їх треба попередньо приготувати, наприклад, підрум’янити на сковороді або в грилі. Після цього нарізайте овочі великими брусками однакової товщини.

Нарізані овочі
Нарізані овочі

Підготовка риби та морепродуктів

У Японії для приготування суші використовують свіжу сиру рибу. Ми категорично не радимо повторювати це в Україні, використовуйте слабо солону чи мариновану рибу гарної якості. Вона обов’язково має бути щільною та без зайвої рідини.

Для ролів розрізайте рибу на довгасті брусочки. Після цього огляньте кожен шматочок і витягніть із нього кісточки.

Нарізана риба
Нарізана риба

Покрокові рецепти суші та ролів

Сашимі

Сашимі
Сашимі

Вершина японської кухні ㅡ сашимі. Для цих суші не треба нічого більшого, ніж смачний рис та свіжа риба. Використовувати можна філе лосося, тунця, форелі, вугра, загалом все, що вам до смаку. Тож нарізайте рибу, катайте колобків із рису та робіть гарні суші навіть удома. Детальний майстер-клас на відео.

Гункани

Ось вже дійсно де багато начинки, так це в гунканах. Це особливий вид суші, де в імпровізовану міні-тарілочку зі смужки норі та підкладки з рису накладають все, що душа забажає.

Найпопулярніші начинки для гунканів: червона ікра, лосось з авокадо, мідія з соусом спайсі, салат чука з горіховим соусом, морський окунь, вугор.

Як готувати гункани вдома – покрокова інструкція:

  1. Нарізаємо лист норі на смужки, можна по пунктиру, або приблизно 3 см завширшки.
Нарізаємо лист норі на смужки
  1. Формуємо щільні пружні грудочки рису довгастої форми.
Формуємо рис
  1. Готуємо начинку: змішайте дрібно нарізане філе лосося, шматочки авокадо та спайсі соус. У вашому рецепті може бути інше поєднання інгредієнтів на смак, наприклад дрібно нарізаний вугор, ікра масаго або мойви і вершковий сир і т.д.
Готуємо начинку
  1. Оберніть сформовану рисову грудочку смужкою норі і скріпіть край крупинкою рису.
Обгортаємо гункан
  1. Зверху викладіть щедрий шар начинки.
Викладаємо начинку

Від себе додамо, такі суші досить дешеві при домашньому приготуванні. Їх можна зробити з недорогих шматочків риби типу хвостової частини. А якщо готувати самому не хочеться – замовляйте суші з доставкою на Покупон, зі знижкою вийде недорого.

Акції
Знижка до 43% на суші-сети від «Sushi Story»
Київ, Погребняка вулиця, 14
-43%
0 грн
40 грн
Знижка 40% на суші-сети від служби «Sushi Experts»
Київ, Тираспільська вулиця, 56
-40%
0 грн
40 грн
Показати всі
35 акцій

Рол «Макі»

Рол «Макі»
Рол «Макі»

Найбюджетніші роли ㅡ «Макі». Це поєднання рису, норі та одного виду начинки. Макі бувають з огірком, авокадо, перцем, омлетом, рибою, морепродуктами.

Такі роли зазвичай невеликі, їх легко їсти паличками, та й готувати одне задоволення. Головна особливість домашнього приготування ролів – їх загортання. Ми розповімо, як це робити правильно:

  • Оберніть бамбукову циновку харчовою плівкою, викладіть на неї лист норі, а потім рівномірно розподіліть рис. Зверху викладіть начинку.
  • Тепер за допомогою циновки щільно скручуємо лист норі з усім вмістом у рулет, прокочуючи та підбиваючи краї.
  • Після того, як ви скрутили рулетик, розріжте роли на порційні шматочки за допомогою дуже гострого ножа. Для легшого розрізання можна змочити ніж у рисовому оцті.

Як готувати «Макі» дивіться на відео

Рол «Філадельфія»

Рол «Філадельфія»
Рол «Філадельфія»

Найніжніші серед усього асортименту – роли «Філадельфія», наповнені смачним вершковим сиром і доповнені м’яким смаком риби.

Для Філадельфії буде потрібно норі, рис, огірок, авокадо, лосось, сир філадельфія, червона ікра (для прикраси – за бажанням).

Відео-рецепт ролів «Філадельфія» нижче

Пам’ятайте, що начинку у філадельфії можна міняти, додаючи в серединку ролу солодкий перець, філе тунця, омлет та багато іншого. Незмінним залишається тільки сир та обгортка з лосося.

Рол «Каліфорнія»

Рол «Каліфорнія»
Рол «Каліфорнія» 

«Каліфорнія» ㅡ один із найпопулярніших ролів, і не дарма. Адже це ідеальне поєднання смаків та доступні інгредієнти. Для приготування вам знадобиться: норі, рис, огірок, авокадо, крабові палички, ікра тобіко, японський майонез.

Як готувати рол «Каліфорнія» в домашніх умовах ви можете подивитися на відео

Рол «Золотий дракон»

Ще один популярний рецепт ㅡ рол «Золотий дракон». Найчастіше такі роли готують, загорнутими у вугор або авокадо. Для цього вам потрібно сформувати рол як завжди, потім зверху викласти потрібні інгредієнти і ще раз прокачати рол вже з верхнім покриттям.

Рол «Золотий дракон»
Рол «Золотий дракон»

Наприклад, для цього вегетаріанського дракон-ролу використовувалися норі, рис, солодкий перець, кунжут і авокадо.

Вегетаріанський рол «Золотий дракон»
Вегетаріанський рол «Золотий дракон»

Для класичного «Золотого дракона» знадобиться приправлений рис, норі, лосось, ікра тобіко, авокадо, чорний кунжут, вугор, соус унагі. Відео-рецепт нижче.

Акції
Знижка 40% на суші-сети від служби «Sushi Experts»
Київ, Тираспільська вулиця, 56
-40%
0 грн
40 грн
Знижка 50% на сети «Хіт весни» або «Весняний мікс»
Київ, Чоколівський бульвар, 20
-50%
0 грн
40 грн
Показати всі
22 акцій

Як готувати гарячі роли

Гарячі роли ㅡ дуже популярна страва, яка все більше завойовує серця українців. Вони бувають 2 видів: смажені у темпурі або запечені.

Роли в темпурі

Для ролів в темпурі вам обов’язково потрібна фритюрниця, саме в ній обсмажують готовий рол до такої смачної хрусткої скоринки.

Алгоритм простий, готуєте свій будь-який улюблений рол, вмочуйте його в кляр і сухарики і обсмажуйте у фритюрі. Після цього даєте трохи стекти олії і ріжете на апетитні шматочки.

Щоб приготувати темпуру для ролів у домашніх умовах, у глибокій мисці змішайте холодну кип’ячену воду та спеціальне борошно «Темпура» у пропорції 1:1. Змішайте до однорідності.

Далі вмочіть готовий рол у кляр та спеціальні сухарики.

Роли в темпурі
Роли в темпурі

У цьому відео ви знайдете покроковий рецепт ролу «Ебі-темпура». Для приготування вам знадобиться норі, рис, кунжут, креветки в темпурі, огірок, ікра масаго, японський майонез.

Запечені роли

Запечені роли готуються двома способами: короткочасно запікаються у грилі або припікаються зверху за допомогою кухонного газового пальника. І той і інший спосіб надає ролам неповторного смаку, який вдало доповнюється достатком соусів.

Ви можете зробити соус для запікання самостійно, рецептів дуже багато:

  • Суміш жирного майонезу від 76% та ікри летючої риби.
  • Майонез із додаванням ікри мойви.
  • Суміш майонезу на місо-пасті (як варіант ㅡ дешевше використовувати звичайний жирний майонез) та сиру філадельфію в пропорції 1:1.
  • Спайсі соус ㅡ суміш майонезу та кімчі, з додаванням кількох крапель табаско.
Соус для суші

Рецепт запеченого ролу з тунцем покроково показаний у відео майстер-класі. Для страви вам знадобиться лист норі, рис, огірок, авокадо, зелена цибуля, тунець, мідії, тертий пармезан, японський майонез, соус теріяки.

Акції
Знижка 56% на суші-сети «5 хітів» та «Маскарад»
Київ, Симиренка вулиця, 22Б
-56%
0 грн
40 грн
Знижка 53% на суші-сет «Сушіманія» від «Sushitta»
Київ, Ганни Ахматової вулиця, 46
-53%
0 грн
30 грн
Показати всі
31 акцій

Читайте також:
✔️Як зробити соковитий бургер вдома
✔️Рецепти домашнього квасу
✔️Рецепти маринадів для шашлику
✔️Топ-15 доставок та ресторанів суші у Києві
✔️10 найкращих піцерій Києва
✔️Де у столиці готують найкращі м’ясні стейки

Приготувати смачні суші та роли вдома – трохи копітка справа, але можлива, головне, щоб було натхнення. А вам що краще – готувати самому чи замовляти суші? Діліться у коментарях ?

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *