Як приготувати суші і роли вдома ㅡ рецепти для новачків

Как приготовить суши и роллы дома

Багато свіжої начинки, соковитий рис, акуратні шматочки ㅡ саме так виглядають ідеальні суші. Прямо як в каталозі Покупона з апетитними знижками до 70%. На перший погляд в рецепті все просто, тоді чому б не навчитися робити суші вдома! 

У цій статті ми розкриємо секрети сушистів, так що читайте уважно:

І не забудьте про вигідні пропозиції від Покупона, переходьте за посиланнями в статті і шукайте товари для приготування суші в нашому каталозі з вагомим кешбеком і зручною доставкою до дверей.

Как готовить суши дома
Як готувати суші вдома

Що треба для приготування суші вдома

Почнемо з підготовки. Точніше з огляду кухні. Адже наліпити суші голими руками з того, що є в холодильнику навряд чи вийде. Так буває тільки з піцою 🙂 Сумніваєтеся ㅡ  читайте наш окремий огляд).

Кухонний інвентар

Професійні сушисти користуються різним обладнанням для приготування суші. Без деяких інструментів дійсно не обійтися: 

  • Пароварка для рису. Рис, зварений на пару буде більш розсипчастим, та не перенасиченим водою. Саме це допоможе йому краще просочитися оцтом для соковитості і особливо ніжного присмаку. Великий вибір пароварок є на Покупоні. Тут же ви знайдете відмінні ціни і додатковий кешбек, а ще зручну доставку від Нової Пошти.
  • Також рис можна відварити в мультиварці або каструлі з товстим дном.
  • Гострі ножі. Акуратні суші з рівними зрізами вийдуть тільки завдяки дійсно хорошим і дуже гострим ножам, які будуть різати, а не шматувати. Тому або заточить свої домашні ножі до ідеального стану (як це зробити читайте в нашому окремому огляді). Або придбайте нові ножі ㅡ для суші найкраще підійде ніж з тонким довгим лезом.
  • Бамбуковий килимок стане в нагоді для формування суші та ролів. Вибирайте килимок з тонкими паличками, так він буде більш гнучким. Робочу поверхню краще обернути харчовою плівкою. За допомогою неї ви закрутите рис і начинку в більш щільний рулетик, який буде легше різати. А ще вбереже ваш килимок від скупчення бактерій.
  • Блюда для суші, тарілочки для соусу, а також палички для суші. Це допоможе вам оформити домашній стіл як в ресторані і отримати не тільки гастрономічне, а й естетичне задоволення.
Японский вкус и эстетика
Підготовка до формування ролу

Продукти для суші та ролів

Переходимо до більш смачного підготовчого етапу :). Закуповуємо потрібні продукти.

  • Водоростіі норі. Обов’язковий атрибут ролів ㅡ листи норі. Це смачні сушені водорості, багаті йодом. У магазині обирайте норі, які призначені для суші та ролів, більш товсті та щільні листи (зліва на фото), тоді як тонкі листочки (праворуч) краще використовувати для салатів і закусок. На фото показані різні види норі.
Виды нори
Види норі
  • Рис. Використовуйте для суші спеціальний рис. Звичайно, ніхто не забороняє експерименти вдома, але почніть свої досліди саме з рису «Фушігон». Це рис з круглими, короткими зернятками, який при варінні стає пухнастими і в міру липкими. Ні в якому разі не беріть для суші довгозернистий розсипчастий рис типу басматі, так ваші домашні суші не будуть тримати форму.
Специальный рис для суши
Спеціальний рис для суші
  • Рисовий оцет ㅡ обов’язковий інгредієнт, який часто ігнорують при домашньому приготуванні суші. Саме рисовий оцет додає крупі м’якості, а суші ㅡ ніжного аромату. 
  • Соєвий соус. Насичений солоний смак соєвого соусу ідеально доповнює м’який смак ролів і суші, роблячи їх більш соковитими. Тому без нього ну ніяк не обійтися. 
  • Васабі ㅡ вид хрону, який надає стравам гостроту. Для любителів яскравих смаків краще не ігнорувати цей компонент. Розчиніть невелику кількість васабі в соєвому соусі, змочуйте суші і насолоджуйтеся життям.
  • Маринований імбир. За традицією імбир готує ваші смакові рецептори до насолоди від суші, як би очищуючи їх. Тому після кожного ролу з’їжте шматочок імбиру.

Начинка

З чим смачніше робити суші і роли у нас рекомендацій немає, тільки поради;). Адже ви самі собі кухарі, а значить можете вибрати поєднання начинок, які любите саме ви.

У будь-якому випадку, всі начинки можна умовно поділити на групи:

  • Риба. Для суші використовують філе лосося, тунця, вугра, морського окуня, камбали, сібаса, макрелі, ставриди.
  • Морепродукти: креветки, мідії, кальмари, м’ясо краба, червона ікра, ікра летючої риби.
  • Вершковий сир філадельфія і соєвий сир тофу.
  • Овочі: огірок, авокадо, солодкий перець, спаржа, морква, баклажани, листовий салат, редька, гарбуз, зелена цибуля.
  • Яйця використовуються як начинка для ролів у вигляді омлету, і для темпура (кляр для теплих суші).
  • Для теплих суші використовують спеціальний майонез на місо-пасті.

Як правильно приготувати складові суші та ролів

Купили все найсмачніше і улюблене? Тепер давайте підготуємо інгредієнти так, щоб скласти суші було максимально просто і приємно.

Готуємо рис для суші

Найголовніший інгредієнт ㅡ рис. Так що підготувати його треба максимально правильно. 

Насамперед обов’язково промийте рис. Ви можете використовувати дрібне сито і вимити його під проточною водою. Або замочити в мисці з водою і кілька разів злити воду, поки вона не стане прозорою.

Після цього покладіть рис в спеціальну чашу пароварки і зваріть відповідно до інструкцій. Також зручно готувати рис на пару в мультиварці.

Якщо у вас немає спеціальних приладів, зваріть рис в каструлі з товстим дном. Співвідношення води і рису повинно бути 1:1. Доведіть рис до кипіння на великому вогні, зменшіть температуру до мінімуму і варіть рис до повного випаровування води, після чого залиште ще на 10 хвилин у гарячій каструлі на вимкненій плиті.

Рис с приправой
Рис з приправою

Після варіння рис треба приправити. Ви можете купити готову заправку, але домашня набагато смачніше. Для цього знадобиться рисовий оцет, сіль і цукор за смаком. 

У каструлі з товстим дном нагрійте оцет, додайте цукор і сіль і перемішайте до повного розчинення спецій. Таку заправку ви можете зберігати в холодильнику близько місяця. Заправляти краще ледь теплий рис.

Нарізаємо овочі

Всі овочі треба вимити, підсушити, очистити від шкірки, занадто соковитої м’якоті і насіння. Якщо ви вирішили додати в суші кабачок або баклажан, їх треба попередньо приготувати (можете запекти в духовці, злегка припустити на пару в пароварці, на гриль-сковороді або електрогрилі).

Нарезаем овощи
Нарізаємо овочі

Після цього нарізайте овочі великими брусочками однакової товщини, в відео показана нарізка огірка, авокадо, солодкого перцю і томатів.

Підготовка риби і морепродуктів

У Японії для приготування суші використовують свіжу сиру рибу. Ми категорично не радимо повторювати це в Україні, використовуйте слабо солону або мариновану рибу хорошої якості. Вона обов’язково повинна бути щільною і без зайвої рідини. 

Для ролів розріжте рибу на довгасті брусочки. Після цього оглянете кожен шматочок і витягніть з нього кістки.

Подготовка рыбы для суши
Підготовка риби для суші

Для ролу «Філадельфія» буде потрібна трохи інша обробка лосося, подробиці у відео.

Є особливості і при обробці вугра, тому дивимося майстер-клас і вчимося

І нарешті, якщо ви вирішили робити суші, то рибку вам треба нарізати більш округлими і тонкими шматочками.

Покрокові рецепти суші

Суші ㅡ поєднання рису та різноманітних начинок. На відміну від ролів тут не використовують багато норі або поєднань різноманітних смаків. Швидше, це концентрація смаку рису і одного з варіантів начинки. Умовно всі суші можна розділити на сашимі (шматочок рису і шматочок риби, в ідеалі сирої) і гункани (рис і начинка, загорнуті у норі).

Сашимі

Сашими
Сашимі

Вершина японської кухні ㅡ суші. Недарма на Покупоні замовлення суші і суші-сетів зі знижками ㅡ найпопулярніша категорія у всіх містах.

Для суші не треба нічого більшого, ніж смачний рис і свіжа риба. Використовувати можна філе лосося, тунця, форелі, вугра, в цілому все, що вам до смаку. Так що нарізайте рибу, катайте колобків з рису і робіть гарні суші навіть вдома. Докладний майстер-клас в відео.

Гункани

Ось вже дійсно де багато начинки, так це в гунканах. Це особливий вид суші, де в імпровізовану міні-тарілочку з смужки норі і підкладки з рису накладають все що душа забажає. 

Найпопулярніші начинки для гунканів: червона ікра, лосось з авокадо, мідії з соусом спайсі, салат чука з горіховим соусом, морський окунь, вугор. 

Покрокова інструкція як зробити гункани вдома:

  1. Нарізаємо лист норі на смужки, можна по пунктиру, або приблизно 3 см в ширину 
Нарізаємо норі
Нарізаємо норі
  1. Формуємо щільні пружні грудочки рису довгастої форми 
Формуємо рис
Формуємо рис
  1. Готуємо начинку: змішайте дрібно нарізане філе лосося, шматочки авокадо і спайсі соус. У вашому рецепті може бути інше поєднання інгредієнтів за смаком, наприклад дрібно нарізаний вугор, ікра масаго або мойви і вершковий сир та інше. 
Готуємо начинку
Готуємо начинку
  1. Обгорніть сформовану рисову грудочку смужкою норі і скріпіть край дрібкою рису. 
Обгортаємо гункан
Обгортаємо гункан
  1. Зверху викладіть щедрий шар начинки.
Викладаємо начинку
Викладаємо начинку

Від себе додамо, що такі суші досить дешеві при домашньому приготуванні. Їх можна зробити з недорогих шматочків риби, типу хвостовій частині. 

Простий спосіб приготування суші

Стильний і простий спосіб зробити суші вдома без необхідності їх крутити ㅡ варіант «коробкового» оформлення. Для цього візьміть неглибокий харчовий контейнер прямокутної форми, затягніть його плівкою, трохи намочіть рисовим оцтом і починайте творити.

Щільно утрамбуйте на дно приправлений рис. Його можна змішати з кунжутом або використовувати в чистому вигляді. На рис викладайте рибу або овочі за смаком. Ніжні шматочки лосося, щільний тунець або скумбрія, кальмар, краб, креветка, мідія, ікра, авокадо, сир, омлет ㅡ для таких суші майже немає обмежень. Знову трохи утрамбуйте шар, як варіант, ви можете поставити контейнер під прес. А через 30-40 хвилин акуратно витягніть суші з контейнера притримуючи за плавку, зніміть її і наріжте суші на порційні шматочки.

Простой способ приготовления суши
Простий спосіб приготування суші

Покроковий рецепт ролів

Роли ㅡ рулетики з норі, рису і різноманітних начинок. Для їх приготування вам будуть потрібні листи норі, приправлений рис і начинка за смаком. Збірка ролів трохи складніша за формування суші. Але з нашими покроковими інструкціями навчитися можна всьому.

Як загортати роли

Для початку оберніть бамбуковий килимок харчовою плівкою, викладіть на нього лист норі, а після рівномірно розподіліть рис. Зверху викладіть начинку. 

Начинка для роллов
Начинка для ролів

Тепер за допомогою циновки щільно скручуємо лист норі з усім вмістом в рулет, прокочуючи і підбиваючи краї.

Скрученный рулетик
Зкручений рулетик

Після того як ви скрутили рулетик, розріжте роли на порційні шматочки за допомогою дуже гострого ножа. Для легшого розрізання, можна змочити ніж в рисовому оцті.

Нарезанные роллы
Нарізані роли

Більш детально процес скручування ролів показаний в відео

У цьому відео показано як зробити роли без спеціального килимка за допомогою рушника і харчової плівки

Рол «Макі» 

Ролл «Маки»
Рол «Макі»

Найбюджетніші роли ㅡ «Макі». Це поєднання рису, норі і одного виду начинки. Макі бувають з огірком, авокадо, перцем, омлетом, рибою, морепродуктами. 

Такі роли зазвичай невеликі, їх легко їсти паличкамиі (хоча з нашою статтею «Як навчитися їсти паличками» ви легко опануєте це мистецтво), та й готувати їх ㅡ одне задоволення.

Рол «Філадельфія» 

Ролл «Филадельфия»
Рол «Філадельфія»

Найніжніші серед всього асортименту ㅡ роли «Філадельфія», наповнені смачним вершковим сиром і доповнені м’яким смаком риби. 

Для «Філадельфії» будуть потрібні: норі, рис, огірок, авокадо, лосось, сир Філадельфія.  

Відео-рецепт ролів «Філадельфія» нижче 

Пам’ятайте, що начинку в Філадельфії можна міняти, додаючи в серединку ролу солодкий перець, філе тунця, омлет і багато іншого. Незмінним залишається лише сир і обгортка з лосося.

Рол «Каліфорнія» 

Ролл «Калифорния»
Рол «Каліфорнія» 

«Каліфорнія» ㅡ один з найпопулярніших ролів, і не дарма. Адже це дуже смачне поєднання смаків і доступні інгредієнти. Для приготування вам будуть потрібні: норі, рис, огірок, кунжут, крабове м’ясо, крабові палички, лосось або інша рибка на вибір.

Як зробити рол «Каліфорнія» в домашніх умовах ви можете подивитися на відео

Рол «Дракон»

Ще один популярний рецепт ㅡ рол «Дракон». Найчастіше такі роли готують з вугрем або авокадо зверху. Для цього вам треба сформувати рол як зазвичай, потім зверху викласти необхідні інгредієнти і ще раз прокачати рол вже з верхнім покриттям.

Ролл «Дракон»
Ролл «Дракон»

Наприклад, для цього вегетаріанського дракон-ролу використовувалися норі, рис, солодкий перець, кунжут і авокадо.

Вегетарианский ролл «Дракон»
«Дракон» з овочами

Для класичного «Дракона» будуть потрібні заправлений рис, перець, авокадо і огірок, креветки у фритюрі, вугор. Відео-рецепт нижче.

Як готувати гарячі роли

Гарячі роли ㅡ дуже популярна страва, яка все більше завойовує серця українців. Вони бувають 2 видів: смажені в темпурі або запечені.

Роли темпура

Для ролів темпурі вам обов’язково потрібна фритюрниця, саме в ній обсмажують готовий рол до такої смачної і хрусткої скоринки. 

Алгоритм простий, готуєте свій будь-який улюблений рол, занурюєте його в кляр і сухарики і обсмажуєте у фритюрі. Після цього даєте трохи зтекти маслу і ріжете на апетитні шматочки. 

Щоб приготувати темпуру для ролів в домашніх умовах, в глибокій мисці змішайте холодну кип’ячену воду і спеціальне борошно «Темпура» в пропорції 1: 1. Перемішуйте до повної однорідності.

Після змочіть готовий рол в кляр, а потім в спеціальні сухарики. 

У цьому відео ви знайдете покроковий рецепт суші «Каліфорнія» в темпурі. Для приготування вам будуть необхідні: норі, рис, сурімі зі снігового краба і креветок, огірок і темпура. 

Також у фрітюрі можна приготувати рол Філадельфія з деякими видозмінами. Для рецепта вам знадобиться лист норі, відварений рис, сир Філадельфія, лосось, темпура і сухарі. Ми не рекомендуємо додавати в такий рол огірок або авокадо, оскільки вони при смаженні втратять форму і смак.

Запечені роли

Роллы в грилле
Запечені роли

Запечені роли ㅡ більше данина нашій реальності, ніж традиціям. В Україні складно купити якісну рибу, яку можна було б використовувати в сирому вигляді. Короткочасна обробка ролів у грилі значно розширює перелік рибки, яку ви зможете використовувати. Та й смачні соуси тільки підкреслюють смак суші.

Ви можете зробити соус для запікання самостійно, рецептів дуже багато:

  • Суміш жирного майонезу від 76% і ікри летючої риби
  • Майонез з додаванням ікри мойви
  • Суміш майонезу на місо-пасти (як варіант ㅡ дешевше використовувати звичайний жирний майонез) і сиру Філадельфія в пропорції 1: 1
  • Спайсі соус ㅡ суміш майонезу і кімчі, з додаванням кількох крапель табаско
Соус для суші

Рецепт запеченого ролу з куркою покроково показаний в відео майстер класі. Для страви знадобляться: лист норі, рис, смажена курка, огірок, кунжут і соус для запікання.

Ще один варіант ролів для запікання ㅡ рол з лососем і вугрем. Складові ролу: сир, огірки, вугор, лосось, норі, рис і сирно-часниковий соус. У рецепті ви можете сміливо використовувати свіжу сиру рибу, оскільки вона встигне підготуватися поки роли будуть в грилі.

Суші дешево, легко і весело готувати вдома, і ви можете покласти всі свої улюблені інгредієнти в свій ідеальний рол ㅡ ось як! Готові спробувати себе в кулінарії або кращий спосіб добути суші ㅡ доставка зі знижками від Покупона? 😉

Розповідайте в коментарях, які начинки для суші та ролів ваші улюблені?

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.