Як приготувати суші і роли вдома ㅡ рецепти для новачків

Багато свіжої начинки, соковитий рис, акуратні шматочки ㅡ саме так виглядають ідеальні суші. Прямо як в каталозі Покупона з апетитними знижками до 70%. На перший погляд в рецепті все просто, тоді чому б не навчитися робити суші вдома!
У цій статті ми розкриємо секрети сушистів, так що читайте уважно:
- Що треба для приготування суші вдома
- Підготовка продуктів для суші та ролів
- Покроковий рецепт суші
- Покроковий рецепт ролів
- Як готувати запечені гарячі роли
І не забудьте про вигідні пропозиції від Покупона, переходьте за посиланнями в статті і шукайте товари для приготування суші в нашому каталозі з вагомим кешбеком і зручною доставкою до дверей.

Що треба для приготування суші вдома
Почнемо з підготовки. Точніше з огляду кухні. Адже наліпити суші голими руками з того, що є в холодильнику навряд чи вийде. Так буває тільки з піцою 🙂 Сумніваєтеся ㅡ читайте наш окремий огляд).
Кухонний інвентар
Професійні сушисти користуються різним обладнанням для приготування суші. Без деяких інструментів дійсно не обійтися:
- Пароварка для рису. Рис, зварений на пару буде більш розсипчастим, та не перенасиченим водою. Саме це допоможе йому краще просочитися оцтом для соковитості і особливо ніжного присмаку. Великий вибір пароварок є на Покупоні. Тут же ви знайдете відмінні ціни і додатковий кешбек, а ще зручну доставку від Нової Пошти.
- Також рис можна відварити в мультиварці або каструлі з товстим дном.
- Гострі ножі. Акуратні суші з рівними зрізами вийдуть тільки завдяки дійсно хорошим і дуже гострим ножам, які будуть різати, а не шматувати. Тому або заточить свої домашні ножі до ідеального стану (як це зробити читайте в нашому окремому огляді). Або придбайте нові ножі ㅡ для суші найкраще підійде ніж з тонким довгим лезом.
- Бамбуковий килимок стане в нагоді для формування суші та ролів. Вибирайте килимок з тонкими паличками, так він буде більш гнучким. Робочу поверхню краще обернути харчовою плівкою. За допомогою неї ви закрутите рис і начинку в більш щільний рулетик, який буде легше різати. А ще вбереже ваш килимок від скупчення бактерій.
- Блюда для суші, тарілочки для соусу, а також палички для суші. Це допоможе вам оформити домашній стіл як в ресторані і отримати не тільки гастрономічне, а й естетичне задоволення.

Продукти для суші та ролів
Переходимо до більш смачного підготовчого етапу :). Закуповуємо потрібні продукти.
- Водоростіі норі. Обов’язковий атрибут ролів ㅡ листи норі. Це смачні сушені водорості, багаті йодом. У магазині обирайте норі, які призначені для суші та ролів, більш товсті та щільні листи (зліва на фото), тоді як тонкі листочки (праворуч) краще використовувати для салатів і закусок. На фото показані різні види норі.

- Рис. Використовуйте для суші спеціальний рис. Звичайно, ніхто не забороняє експерименти вдома, але почніть свої досліди саме з рису «Фушігон». Це рис з круглими, короткими зернятками, який при варінні стає пухнастими і в міру липкими. Ні в якому разі не беріть для суші довгозернистий розсипчастий рис типу басматі, так ваші домашні суші не будуть тримати форму.

- Рисовий оцет ㅡ обов’язковий інгредієнт, який часто ігнорують при домашньому приготуванні суші. Саме рисовий оцет додає крупі м’якості, а суші ㅡ ніжного аромату.
- Соєвий соус. Насичений солоний смак соєвого соусу ідеально доповнює м’який смак ролів і суші, роблячи їх більш соковитими. Тому без нього ну ніяк не обійтися.
- Васабі ㅡ вид хрону, який надає стравам гостроту. Для любителів яскравих смаків краще не ігнорувати цей компонент. Розчиніть невелику кількість васабі в соєвому соусі, змочуйте суші і насолоджуйтеся життям.
- Маринований імбир. За традицією імбир готує ваші смакові рецептори до насолоди від суші, як би очищуючи їх. Тому після кожного ролу з’їжте шматочок імбиру.
Начинка
З чим смачніше робити суші і роли у нас рекомендацій немає, тільки поради;). Адже ви самі собі кухарі, а значить можете вибрати поєднання начинок, які любите саме ви.
У будь-якому випадку, всі начинки можна умовно поділити на групи:
- Риба. Для суші використовують філе лосося, тунця, вугра, морського окуня, камбали, сібаса, макрелі, ставриди.
- Морепродукти: креветки, мідії, кальмари, м’ясо краба, червона ікра, ікра летючої риби.
- Вершковий сир філадельфія і соєвий сир тофу.
- Овочі: огірок, авокадо, солодкий перець, спаржа, морква, баклажани, листовий салат, редька, гарбуз, зелена цибуля.
- Яйця використовуються як начинка для ролів у вигляді омлету, і для темпура (кляр для теплих суші).
- Для теплих суші використовують спеціальний майонез на місо-пасті.
Як правильно приготувати складові суші та ролів
Купили все найсмачніше і улюблене? Тепер давайте підготуємо інгредієнти так, щоб скласти суші було максимально просто і приємно.
Готуємо рис для суші
Найголовніший інгредієнт ㅡ рис. Так що підготувати його треба максимально правильно.
Насамперед обов’язково промийте рис. Ви можете використовувати дрібне сито і вимити його під проточною водою. Або замочити в мисці з водою і кілька разів злити воду, поки вона не стане прозорою.
Після цього покладіть рис в спеціальну чашу пароварки і зваріть відповідно до інструкцій. Також зручно готувати рис на пару в мультиварці.
Якщо у вас немає спеціальних приладів, зваріть рис в каструлі з товстим дном. Співвідношення води і рису повинно бути 1:1. Доведіть рис до кипіння на великому вогні, зменшіть температуру до мінімуму і варіть рис до повного випаровування води, після чого залиште ще на 10 хвилин у гарячій каструлі на вимкненій плиті.

Після варіння рис треба приправити. Ви можете купити готову заправку, але домашня набагато смачніше. Для цього знадобиться рисовий оцет, сіль і цукор за смаком.
У каструлі з товстим дном нагрійте оцет, додайте цукор і сіль і перемішайте до повного розчинення спецій. Таку заправку ви можете зберігати в холодильнику близько місяця. Заправляти краще ледь теплий рис.
Нарізаємо овочі
Всі овочі треба вимити, підсушити, очистити від шкірки, занадто соковитої м’якоті і насіння. Якщо ви вирішили додати в суші кабачок або баклажан, їх треба попередньо приготувати (можете запекти в духовці, злегка припустити на пару в пароварці, на гриль-сковороді або електрогрилі).

Після цього нарізайте овочі великими брусочками однакової товщини, в відео показана нарізка огірка, авокадо, солодкого перцю і томатів.
Підготовка риби і морепродуктів
У Японії для приготування суші використовують свіжу сиру рибу. Ми категорично не радимо повторювати це в Україні, використовуйте слабо солону або мариновану рибу хорошої якості. Вона обов’язково повинна бути щільною і без зайвої рідини.
Для ролів розріжте рибу на довгасті брусочки. Після цього оглянете кожен шматочок і витягніть з нього кістки.

Для ролу «Філадельфія» буде потрібна трохи інша обробка лосося, подробиці у відео.
Є особливості і при обробці вугра, тому дивимося майстер-клас і вчимося
І нарешті, якщо ви вирішили робити суші, то рибку вам треба нарізати більш округлими і тонкими шматочками.
Покрокові рецепти суші
Суші ㅡ поєднання рису та різноманітних начинок. На відміну від ролів тут не використовують багато норі або поєднань різноманітних смаків. Швидше, це концентрація смаку рису і одного з варіантів начинки. Умовно всі суші можна розділити на сашимі (шматочок рису і шматочок риби, в ідеалі сирої) і гункани (рис і начинка, загорнуті у норі).
Сашимі

Вершина японської кухні ㅡ суші. Недарма на Покупоні замовлення суші і суші-сетів зі знижками ㅡ найпопулярніша категорія у всіх містах.
Для суші не треба нічого більшого, ніж смачний рис і свіжа риба. Використовувати можна філе лосося, тунця, форелі, вугра, в цілому все, що вам до смаку. Так що нарізайте рибу, катайте колобків з рису і робіть гарні суші навіть вдома. Докладний майстер-клас в відео.
Гункани
Ось вже дійсно де багато начинки, так це в гунканах. Це особливий вид суші, де в імпровізовану міні-тарілочку з смужки норі і підкладки з рису накладають все що душа забажає.
Найпопулярніші начинки для гунканів: червона ікра, лосось з авокадо, мідії з соусом спайсі, салат чука з горіховим соусом, морський окунь, вугор.
Покрокова інструкція як зробити гункани вдома:
- Нарізаємо лист норі на смужки, можна по пунктиру, або приблизно 3 см в ширину
- Формуємо щільні пружні грудочки рису довгастої форми
- Готуємо начинку: змішайте дрібно нарізане філе лосося, шматочки авокадо і спайсі соус. У вашому рецепті може бути інше поєднання інгредієнтів за смаком, наприклад дрібно нарізаний вугор, ікра масаго або мойви і вершковий сир та інше.
- Обгорніть сформовану рисову грудочку смужкою норі і скріпіть край дрібкою рису.
- Зверху викладіть щедрий шар начинки.
Від себе додамо, що такі суші досить дешеві при домашньому приготуванні. Їх можна зробити з недорогих шматочків риби, типу хвостовій частині.
Простий спосіб приготування суші
Стильний і простий спосіб зробити суші вдома без необхідності їх крутити ㅡ варіант «коробкового» оформлення. Для цього візьміть неглибокий харчовий контейнер прямокутної форми, затягніть його плівкою, трохи намочіть рисовим оцтом і починайте творити.
Щільно утрамбуйте на дно приправлений рис. Його можна змішати з кунжутом або використовувати в чистому вигляді. На рис викладайте рибу або овочі за смаком. Ніжні шматочки лосося, щільний тунець або скумбрія, кальмар, краб, креветка, мідія, ікра, авокадо, сир, омлет ㅡ для таких суші майже немає обмежень. Знову трохи утрамбуйте шар, як варіант, ви можете поставити контейнер під прес. А через 30-40 хвилин акуратно витягніть суші з контейнера притримуючи за плавку, зніміть її і наріжте суші на порційні шматочки.

Покроковий рецепт ролів
Роли ㅡ рулетики з норі, рису і різноманітних начинок. Для їх приготування вам будуть потрібні листи норі, приправлений рис і начинка за смаком. Збірка ролів трохи складніша за формування суші. Але з нашими покроковими інструкціями навчитися можна всьому.
Як загортати роли
Для початку оберніть бамбуковий килимок харчовою плівкою, викладіть на нього лист норі, а після рівномірно розподіліть рис. Зверху викладіть начинку.

Тепер за допомогою циновки щільно скручуємо лист норі з усім вмістом в рулет, прокочуючи і підбиваючи краї.

Після того як ви скрутили рулетик, розріжте роли на порційні шматочки за допомогою дуже гострого ножа. Для легшого розрізання, можна змочити ніж в рисовому оцті.

Більш детально процес скручування ролів показаний в відео
У цьому відео показано як зробити роли без спеціального килимка за допомогою рушника і харчової плівки
Рол «Макі»

Найбюджетніші роли ㅡ «Макі». Це поєднання рису, норі і одного виду начинки. Макі бувають з огірком, авокадо, перцем, омлетом, рибою, морепродуктами.
Такі роли зазвичай невеликі, їх легко їсти паличкамиі (хоча з нашою статтею «Як навчитися їсти паличками» ви легко опануєте це мистецтво), та й готувати їх ㅡ одне задоволення.
Рол «Філадельфія»

Найніжніші серед всього асортименту ㅡ роли «Філадельфія», наповнені смачним вершковим сиром і доповнені м’яким смаком риби.
Для «Філадельфії» будуть потрібні: норі, рис, огірок, авокадо, лосось, сир Філадельфія.
Відео-рецепт ролів «Філадельфія» нижче
Пам’ятайте, що начинку в Філадельфії можна міняти, додаючи в серединку ролу солодкий перець, філе тунця, омлет і багато іншого. Незмінним залишається лише сир і обгортка з лосося.
Рол «Каліфорнія»

«Каліфорнія» ㅡ один з найпопулярніших ролів, і не дарма. Адже це дуже смачне поєднання смаків і доступні інгредієнти. Для приготування вам будуть потрібні: норі, рис, огірок, кунжут, крабове м’ясо, крабові палички, лосось або інша рибка на вибір.
Як зробити рол «Каліфорнія» в домашніх умовах ви можете подивитися на відео
Рол «Дракон»
Ще один популярний рецепт ㅡ рол «Дракон». Найчастіше такі роли готують з вугрем або авокадо зверху. Для цього вам треба сформувати рол як зазвичай, потім зверху викласти необхідні інгредієнти і ще раз прокачати рол вже з верхнім покриттям.

Наприклад, для цього вегетаріанського дракон-ролу використовувалися норі, рис, солодкий перець, кунжут і авокадо.

Для класичного «Дракона» будуть потрібні заправлений рис, перець, авокадо і огірок, креветки у фритюрі, вугор. Відео-рецепт нижче.
Як готувати гарячі роли
Гарячі роли ㅡ дуже популярна страва, яка все більше завойовує серця українців. Вони бувають 2 видів: смажені в темпурі або запечені.
Роли темпура
Для ролів темпурі вам обов’язково потрібна фритюрниця, саме в ній обсмажують готовий рол до такої смачної і хрусткої скоринки.
Алгоритм простий, готуєте свій будь-який улюблений рол, занурюєте його в кляр і сухарики і обсмажуєте у фритюрі. Після цього даєте трохи зтекти маслу і ріжете на апетитні шматочки.
Щоб приготувати темпуру для ролів в домашніх умовах, в глибокій мисці змішайте холодну кип’ячену воду і спеціальне борошно «Темпура» в пропорції 1: 1. Перемішуйте до повної однорідності.
Після змочіть готовий рол в кляр, а потім в спеціальні сухарики.
У цьому відео ви знайдете покроковий рецепт суші «Каліфорнія» в темпурі. Для приготування вам будуть необхідні: норі, рис, сурімі зі снігового краба і креветок, огірок і темпура.
Також у фрітюрі можна приготувати рол Філадельфія з деякими видозмінами. Для рецепта вам знадобиться лист норі, відварений рис, сир Філадельфія, лосось, темпура і сухарі. Ми не рекомендуємо додавати в такий рол огірок або авокадо, оскільки вони при смаженні втратять форму і смак.
Запечені роли

Запечені роли ㅡ більше данина нашій реальності, ніж традиціям. В Україні складно купити якісну рибу, яку можна було б використовувати в сирому вигляді. Короткочасна обробка ролів у грилі значно розширює перелік рибки, яку ви зможете використовувати. Та й смачні соуси тільки підкреслюють смак суші.
Ви можете зробити соус для запікання самостійно, рецептів дуже багато:
- Суміш жирного майонезу від 76% і ікри летючої риби
- Майонез з додаванням ікри мойви
- Суміш майонезу на місо-пасти (як варіант ㅡ дешевше використовувати звичайний жирний майонез) і сиру Філадельфія в пропорції 1: 1
- Спайсі соус ㅡ суміш майонезу і кімчі, з додаванням кількох крапель табаско
Рецепт запеченого ролу з куркою покроково показаний в відео майстер класі. Для страви знадобляться: лист норі, рис, смажена курка, огірок, кунжут і соус для запікання.
Ще один варіант ролів для запікання ㅡ рол з лососем і вугрем. Складові ролу: сир, огірки, вугор, лосось, норі, рис і сирно-часниковий соус. У рецепті ви можете сміливо використовувати свіжу сиру рибу, оскільки вона встигне підготуватися поки роли будуть в грилі.
Суші дешево, легко і весело готувати вдома, і ви можете покласти всі свої улюблені інгредієнти в свій ідеальний рол ㅡ ось як! Готові спробувати себе в кулінарії або кращий спосіб добути суші ㅡ доставка зі знижками від Покупона? 😉
Розповідайте в коментарях, які начинки для суші та ролів ваші улюблені?