Рецепти смачної справжньої шаурми: як зробити найсоковитіший фастфуд вдома

Жодна страва не викликає стільки суперечок, як шаурма. У когось вона асоціюється з кіоском на привокзальній площі, а комусь пощастило познайомитися з нею в модному ресторані.

Тому для справжніх гурманів, які при першій-ліпшій можливості користуються доставкою смачної їжі зі знижкою Покупона до 60% і при цьому не проти навчитися готувати улюблені страви вдома, розповідаємо, як зробити по-справжньому смачну шаурму своїми руками. А кухоний інвентар, який може знадобитися, є можливість замовити на Покупоні з кешбек-знижкою і доставкою до дверей від Нової пошти.

Східне блюдо має безліч варіантів приготування, але основа багатьох рецептів незмінна: смажене м’ясо, свіжі овочі, кислуватий соус. Смак шаурми і її корисність цілком і повністю залежить від кулінарного таланту і сумлінності кухаря. Беріть на озброєння перевірені рецепти, надихайтеся і вирушайте до гастрономічних відкриттів.

Шаурма і шаверма – у чому відмінність?

Шаурма чи шаверма

Фастфуд зі східним корінням став одним з найпопулярніших у всьому світі. Секрет успіху шаурми – в гармонійному поєднанні смаженого м’яса, свіжих овочів і ароматного соусу, дбайливо загорнутих в тонкий лаваш або коржик. 

Єдиного рецепту не існує, є певні традиції приготування в окремих країнах, але все ж кожен кухар інтерпретує їх по-своєму. Це стосується і самої назви страви.

У Польщі та Великобританії начинку, загорнуту в лаваш, прийнято називати «кебаб», у Туреччині – «донер», в Німеччині – «денер-кебаб», у Болгарії – «дюнер», в Ізраїлі – «шварма». У меню українських ресторанів східної кухні це блюдо позначається як «шаурма», «шаверма» або «шаварма». По-суті це різні назви однієї страви, обумовлені регіональними особливостями вимови. 

М’ясо для шаурми може бути будь-яким. Спочатку було прийнято робити блюдо з яловичиною, але потім кухарі почали експериментувати зі свининою, бараниною, куркою, індичкою. І експеримент вдався. Традиційно м’ясо обсмажують на вертикальному грилі. Коли верхній шар м’яса підрум’яниться, його зрізають тонкими смужками, ріжуть на дрібні шматочки. Як «оболонку» страви найчастіше використовують тонкий лаваш. Хоча він може бути замінений на піту, тортилью або фокаччу. А соуси – це взагалі окрема тема для експериментів. Вони можуть бути на будь-який смак: майонезні, сметанкові, йогуртові, кефірні, часникові, томатні, з травами, зі спеціями – все залежить від гастрономічного бачення страви кухарем. 

Останнім часом прийнято вважати, що «шаурма» загортається в тонкий вірменський лаваш, а «шаверма» – в коржик піту. Але не всі кухарі вважаються з цією тенденцією, наповнюють різними начинками і називають страви на свій розсуд. І правда, яка різниця, як називається? Головне – це шалено смачно і дуже ситно.

Приготування шаурми в домашніх умовах: 10 основних правил

Домашня шаурма

Нерідко буває спокуса купити по дорозі шаурму у найближчому фастфуді і ситно перекусити. Але шаурма в кіосках часто містить багато жиру, свіжість інгредієнтів викликає сумнів, а велика кількість кетчупу і майонезу робить блюдо «неправильним». Якщо ви хочете смачно і недорого поїсти, замовляйте доставку їжі зі знижкою до 60% на Покупоні. А якщо хочеться виключно домашньої шаурми, приготуйте її самостійно: процес не займе багато часу, а продукти для неї можна купити практично в кожному супермаркеті. Щоб результат вашої кулінарної творчості порадував вас і близьких, потрібно знати кілька основних правил приготування.

1. Як вибрати м’ясо для шаурми

Шаурму готують з білого і червоного м’яса. Зазвичай використовується яловичина, баранина, курятина, індичатина – яке саме вибрати, залежить від ваших смакових уподобань. Східні кухаря ніколи не подадуть страву зі свининою, але на домашній кухні ви можете використовувати і її, якщо це не порушує ваших релігійних принципів і кулінарних традицій. М’ясо має бути свіже, не морожене, з невеликою кількістю жиру, щоб готова страва вийшла в міру соковитою.

2. Як підготувати м’ясо

Перш за все вибраний шматок потрібно промити і обсушити паперовим рушником. Для вертикального гриля м’ясо ріжеться квадратами по 10 см. Але навряд чи на домашній кухні є такий апарат. Для приготування на сковороді наріжте м’ясо соломкою середньої товщини, довжиною приблизно 1 см. Якщо будете користуватися електрогрилем або сковородою-гриль, то можно не нарізати, а обсмажити великий шматок.

3. Як замаринувати

Секрет ніжної і ароматної м’ясної начинки – в правильному маринаді. Він зробить смак м’яса для шаурми яскравим і незабутнім. Крім того замариноване м’ясо швидше готується. В якості маринаду можна використовувати рослинну олію, лимонний сік або кефір. Але якщо хочете по-справжньому оригінальний смак, приготуйте маринад зі спеціями. 

На півкілограма м’яса вам знадобиться:

  • сіль – 0,5 ст. л.
  • рослинна олія – 2 ст. л.
  • півлимона
  • каррі – 1 ст. л.
  • зіра – 1 ч. л.
  • часник – 4 зубчики
  • цибуля – 3 шт.

Змішайте всі рідкі інгредієнти в глибокій ємності, додайте спеції, подрібнений часник і сіль. Підготовлені шматочки м’яса складіть в миску, залийте готовим маринадом. Лук наріжте півкільцями, додайте до м’яса. Все ретельно перемішайте рукою. Поставте м’ясо в маринаді в прохолодне місце приблизно на годину. 

4. Як приготувати м’ясо для шаурми

Щоб отримати соковите м’ясо з золотистою скоринкою, обсмажуйте на сковороді-гриль або електрогрилі. Якщо на вашій кухні немає таких помічників, ви можете вигідно заказать онлайн на Покупоні з кешбек-знижкою і доставкою до дверей від Нової пошти. Не хочете відкладати приготування на потім – скористайтеся звичайною сковородою з антипригарним покриттям або запечіть м’ясо в духовці.

Якщо м’ясо сухувате, збризніть його під час приготування апельсиновим соком: м’ясо стане ніжним і ароматним.

Куриця на грилі

5. Додайте соковитості

Соковитим і свіжим страву роблять овочі. В якості салату у нас прийнято використовувати шинковану капусту, листовий салат, помідори і огірки. Урізноманітнити смак домашньої шаурми можна пекінською капустою, корейської морквою і перцем.

6. У що завернути

Мабуть, найпопулярніший варіант – шаурма у тонкому лаваші. Тонкий (вірменський) лаваш можна купити в супермаркеті або хлібному кіоску, а можна приготувати своїми руками – це не так складно, як здається на перший погляд.

На 10 порцій лаваша вам знадобиться:

  • борошно – 360 гр
  • сіль – 1 ст. л.
  • рослинна олія – 2 ст. л.
  • вода – 200 мл

Покроковий рецепт:

  1. Просійте борошно через сито.
  2. Додайте сіль, олію, гарячу воду.
  3. Замісить тісто руками або в кухонному комбайні з чашею.
  4. Перекладіть тісто в пакет, дайте йому «відпочити» протягом 20-30 хвилин.
  5. Розділіть на 10 частин, з кожної розкачати качалкою тонкі коржі товщиною 1-2 мм.
  6. Смажте на сухій сковорідці з кожного боку по 1 хвилині.
  7. Гарячий лаваш змочіть водою і накрийте рушником.

Всі кроки докладно описані на відео

Мексиканську шаурму або буріто загортають в тортильї – звичайні пшеничні коржі. Домашні тортильї готуються з простих і доступних інгредієнтів (кількість з розрахунку 7 коржів діаметром 24 см):

  • борошно пшеничне – 330-350 гр
  • вода – 170-200 мл
  • масло вершкове – 50 гр
  • сіль – 0,5 ч. л.

 Етапи приготування:

  1. Просійте борошно через сито. Додайте сіль.
  2. Холодне, злегка підтале масло наріжте шматочками, додайте в борошно.
  3. Руками розітріть масло з борошном до зернистої однорідної консистенції.
  4. Закип’ятіть воду (в електрочайнику буде швидше). Дайте охолонути до 70 С.
  5. Влийте воду в масу з борошном, ретельно вимішуйте руками, поки тісто не перестане липнути (близько 10 хвилин).
  6. Готове тісто розділіть на 7 частин, з кожнї скачайте кульку, накрийте рушником і дайте відпочити 15 хвилин.
  7. Кожну кульку тіста розкачайте качалкою в корж товщиною до 5 мм потрібного діаметру (зручно це робити на силіконовому кулінарному килимку).
  8. Випікайте на сухій сковороді протягом 1,5-2 хвилин з кожного боку.

Шаурма в середземноморському виконанні називається гірос. Її можна впізнати по йогуртово-огірковій заправці і досить товстому коржику – піті. Піта готується нескладно, а якщо у вас є хлібопічка, то процес спрощується і прискорюється в рази. На Покупоні представлений великий вибір кухонної техніки онлайн з кешбек на особистий рахунок і доставкою прямо додому кур’єром Нової пошти.

Для приготування піти в хлібопічці візьміть:

  • борошно – 250 гр
  • вода – 140 мл
  • рослинна олія – 1 ст. л.
  • сіль – 1 ч. л.
  • цукор – 1 ч. л.
  • дріжджі – 0,5 ч. л.
  1. Складіть всі інгредієнти в чашу хлібопічки, згідно з інструкцією. Увімкніть режим замісу тіста. Дочекайтеся закінчення програми. Готове тісто має бути м’яким і повітряним.
  2. Готове тісто дістаньте з хлібопічки і покладіть на стіл, посипаний борошном.
  3. Розділіть на чотири рівні частини, скачайте їх в кульки, накрийте харчовою плівкою і залиште на 10 хвилин.
  4. Розігрійте духовку до 230 С.
  5. На силіконовому килимку розкачайте кульку з тіста в корж товщиною близько 5 мм. Посипте борошном і залиште на 10 хвилин.
  6. Перекладіть піти на деко і випікайте 5-6 хвилин до рум’янцю. 
  7. Готові піти дістаньте з духовки і покладіть на решітку для охолодження.

7.Чим заправити шаурму

У вуличних фаст фудах в якості заправки часто використовують магазинні майонез і кетчуп, але ми то з вами знаємо, що це не дуже корисно. Перевага домашньої шаурми в тому, що ви самі можете вибрати інгредієнти для соусу. Візьміть за основу сметану, йогурт, домашній майонез, томатну пасту або кефір, додайте зелень на вибір – кріп, петрушку, базилік, кінзу, зелену цибулю. Доповніть твердим або м’яким сиром, якщо любите вершковий смак. Вибирайте склад на свій розсуд і створюйте особливу оригінальну і неповторно-пікантну шаурму.

8. Як правильно загортати

Щоб на вигляд шаурма вийшла як з ресторану, начинка не розпадалася, а сік не витікав, її потрібно правильно загорнути.

Ось як це зробити

9. З пилу-жару

Звичайно, можна подавати шаурму відразу після її «упаковки» в лаваш або коржик. Але при обсмажуванні лаваш виходить рум’яним, злегка хрустким, начинка рівномірно прогрівається, а смак стає більш насиченим. Готову шаурму обсмажте з кожного боку на сковороді-гриль або електрогрилі, які ви можете замовити онлайн на Покупоні і отримати кешбек на наступні покупки. Замовлення буде оперативно доставлено Новою поштою прямо до вашої двері. Альтернативний варіант – довести страву до готовності в духовці, запікаючи її протягом 5-7 хвилин при 200 градусах. 

10. З чим подавати

Подавайте шаурму відразу після приготування. Правильно підібраний напій доповнить смакові відчуття. У східних країнах шаурму зазвичай запивають кисломолочним напоєм – айраном. Для нас же звичніше будуть соки (наприклад, томатний), газована вода, пиво (дивіться рецепти домашнього крафтового пива в нашій окремій статті). Шаурма непогано підійде під білі сухі та напівсухі вина. Хоча деякі люблять їсти шаурму на сніданок, запиваючи чаєм або кавою. Чому б і ні? Справа смаку.

Класичний рецепт турецької шаверми

Традиційний донар (або турецька шаурма) подається в овальному  коржику або круглому хлібі. Як доповнення до м’яса використовують свіжі помідори і огірки. Пропонуємо рецепт класичної турецької шаверми з питою і йогуртовим соусом.

Турецька шаурма

Інгредієнти на 4 порції:

  • пита – 4 шт. (можна купити в магазині або приготувати за рецептом)
  • куряча грудка – 2 шт.
  • салат ромен – 0,5 шт.
  • огірок – 1 шт.
  • помідор – 2 шт.

для маринаду:

  • йогурт натуральний – 0,5 склянки 
  • часник – 2 зубчики 
  • сік лимона – 1 ст. л.
  • кориця – 0,5 ч. л. 
  • орегано сухий – 0,5 ч. л. 
  • гвоздика суха – 0,25 ч.л.
  • сіль – за смаком 

для соусу:

  • йогурт грецький – 200 гр
  • кріп сухий – 0,25 ч.л.
  • часник – 1 зубчик
  • сіль – за смаком

Готуємо з покроковим рецептом

  1. Для маринаду пропустіть часник через прес, додайте сіль, корицю, сік лимона, гвоздику і орегано. Змішайте все з натуральним йогуртом.
  2. Куряче філе рясно змастіть маринадом, покладіть в зіп-пакет, вилийте залишок маринаду, закрийте. Залиште курку маринуватися в холодильнику мінімум на 4 години, а краще – на добу.
  3. Коли куряча грудка добре промаринувалася, дістаньте її з пакету і обсмажте з кожного боку на електрогрилі або сковороді-гриль до готовності. 
  4. Готове філе наріжте слайсами товщиною близько 1 см.
  5. Щоб приготувати соус, змішайте грецький йогурт з сіллю, кропом і часником, пропущеним через прес.
  6. Помідори і огірки помийте, наріжте тонкими кружечками. Промиті листя салату нарвіть руками.
  7. Зберіть шаверму: піту розріжте навпіл, не до кінця, в середину викладіть листя салату, овочі, шматочки курки, зверху полийте соусом. Насолоджуйтесь пряним смаком донара по турецьки.

Соковита домашня шаурма з куркою в духовці для великої компанії

Шаурма у духовці

Щоб нагодувати велику компанію, приготуйте шаурму з куркою в духовці – це легко і швидко.

Інгредієнти:

  • лаваш, пита або тортилья – за кількістю гостей
  • натуральний йогурт – 200 мл
  • зелень за смаком
  • салатна цибулина – 1 шт.
  • помідори – 5 шт.
  • огірки – 5 шт.
  • листя салату

Для маринаду:

  • натуральний йогурт – 1 кг
  • 1/2 столової ложки паприки, кмин, перець, кайенский перець – по 0,5 ст. л.
  • сіль – 1 ст. л.
  • петрушка
  • сік половини лимона

Етапи приготування

1. Для маринаду у глибокій мисці змішайте натуральний йогурт з приправами, сіллю, подрібненою петрушкою і соком половини лимона.

2. Курячі грудки помийте, приберіть прожилки, обсушить паперовим рушником, кожну надріжте і розкрийте. Перекладіть м’ясо в миску з маринадом і ретельно перемішайте. Накрийте миску харчовою плівкою і залиште мінімум на 2 години маринуватися.

Куряче філе

3. Довгу дерев’яну шпажку (як для шашлику) замочіть у воді на 15-20 хвилин. Наколіть на неї стійку цілу або половину цибулини, яка послужить опорою для імпровізованого вертикального гриля. Поставте на деко. По черзі наколіть на шпажку курячі грудки, розкриваючи їх на зрізі. В кінці наколіть половину помідора, зрізом до м’яса. 

4. Духовку розігрійте до 150 С, поставте в неї філе на шпазі і випікайте протягом 2,5 годин.

5. Для соусу змішайте натуральний йогурт з зеленню. Можна трохи посолити і додати приправ за смаком.

6. Помідори, огірки, цибулю наріжте півкільцями, листя салату нарвіть руками або наріжте.

7. Лаваш, піту або тортилью заздалегідь придбайте у магазині або приготуйте за нашими рецептами.

8. Коли м’ясо готове, хліб змастіть соусом, покладіть нарізані шматочками м’яса, додайте підготовлені овочі. Загорніть в трубочку і оберніть одну половину фольгою, щоб зручно було тримати в руці.

На відео показано, як самому зробити імпровізований вертикальний гриль в духовці і приготувати смачну домашню шаурму з куркою:

Таке частування точно справить враження на рідних і друзів. Щоб компанії було не тільки смачно, але й цікаво гостювати у вас, ввімкніть фільм для настрою або пограйте в настільні ігри

Простий рецепт шаурми з ковбасою і сиром

Шаурма з ковбасою

Шаурма з ковбасою або сосисками готується легко і швидко. Її можна запропонувати сім’ї на сніданок, друзям в якості закуски до пива або взяти на пікнік. Всі будуть у захваті від такого фастфуду.

Інгредієнти на 4 порції:

  • тонкий лаваш – 2 шт.
  • ковбаса – 400 гр
  • сир – 150 гр
  • огірок – 2 шт.
  • помідори – 2 шт.
  • корейська морква – 200 гр
  • пекінська капуста
  • кетчуп, майонез – за смаком

Приготування покроково

  1. Краще зупинити свій вибір на копченій ковбасі – її не потрібно додатково готувати, досить порізати соломкою. Якщо ж у вас варена, наріжте кубиками і злегка підсмажте на сковороді, змастивши її невеликою кількістю рослинної олії. Можна навіть замінити ковбасу сосисками.
  2. Огірки наріжте соломкою, помідори – тонкими кружечками. Зелень дрібно порубіть ножем.
  3. Капусту тонко наріжте. Зручно використовувати спеціальну шатківницю.
  4. Сир натріть на крупній тертці.
  5. Якщо ви не прихильник покупного майонезу, приготуйте домашній. Для цього вам знадобиться міксер або блендер. Якщо у вас немає цієї техніки, ви завжди можете замовити онлайн на Покупоні з кешбек-знижкою і доставкою додому від Нової пошти. У склянку для блендера розбийте два яйця, додайте по пів чайної ложки солі і цукру, дві чайні ложки гірчиці. Опустіть блендер на дно і збийте суміш до однорідної консистенції. Потім по черзі піднімаючи і опускаючи блендер, продовжуйте збивати масу і тонкою цівкою влийте 250 мл рослиннї олії. Коли досягнете густої консистенції, додайте одну столову ложку лимонного соку. Домашній майонез готовий до використання. 
  1. Зберіть шаурму: на половину лаваша викладіть частину ковбаси, підготовлені помідори, огірки, капусту, зелень. Потім шар корейської моркви і сиру. Додайте майонез і кетчуп.
  2. Загніть краєчки лаваша всередину і заверніть рулетом.

Шаурму обсмажте з кожного боку протягом декількох хвилин на сковороді-гриль або електрогрилі. Якщо ви відпочиваєте на природі, на мангалі або вугіллі вийти ще краще. В процесі прогрівання блюдо отримає насичений аромат ковбаски і м’який сирний смак. Просто пальчики оближеш!

Мексиканська шаверма  –  готуємо правильно

Мексиканська шаверма

Буріто  –  це та ж шаурма на мексиканський мотив. Традиційно її готують з квасолею, кукурудзою, перцем. Урізноманітнити смак можна іншими овочами: помідорами, огірками, капустою. Загортають начинку в тортилью, рецепт якої є вище в статті. Пропонуємо рецепт смачної мексиканської шаурми.

Інгредієнти на 7 порцій:

  • тортильї – 7 шт.
  • куряче філе – 350 гр
  • сир – 200 гр
  • квасоля консервована – 150 гр
  • кукурудза консервована – 150 гр
  • помідор – 1 шт.
  • перець болгарський – 1 шт.
  • часник – 2 зубчики
  • перець чилі – 0,5 ч. л.
  • сіль – за смаком
  • рослинна олія

Дотримуйтесь поєтапної інструкції

  1. Підготуйте необхідні продукти. Візьміть потрібну кількість курячої грудки наріжте соломкою. Часник подрібніть ножем. Сир натріть на крупній тертці. Перець поріжте. Томати пюріруйте за допомогою блендера.
  2. Змастіть сковороду рослинною олією, розігрійте і обсмажте часник. Викладіть на тарілку. Готувати начинку можна в мультиварці, виставивши відповідний режим.
  3. На цій же сковороді обсмажте курку невеликими порціями на середньому вогні – для отримання рум’яної скоринки.
  4. Додайте до обсмаженого м’яса нарізаний перець і часник. Перемішайте і тушкуйте 3-5 хвилин.
  5. Додайте консервовані квасолю і кукурудзу. Тушкуйте ще 2-3 хвилини. 
  6. Вилийте у сковороду пюре з помідорів, посипте меленим перцем чилі, перемішайте. 
  7. Після закипання додайте натертий сир. Коли він розплавиться, начинка готова. Вимикайте вогонь і дайте трохи охолонути.
  8. На одну частину тортильи викладіть порцію начинки. Підверніть нижній край коржа, потім внахлест укладіть край, з того боку, де лежить начинка. Заверніть буріто рулетом з однією відкритою стороною. Такий варіант шаверми сподобається любителям гострої мексиканської кухні.

Грецька шаурма у коржику – як приготувати гіроса

Гірос

Класична шаурма по-грецьки – це соковита начинка, заправлена йогуртово-огірковим соусом дзадзики, акуратно загорнута у коржик піту. У приготуванні цього середземноморського стріт фуду немає нічого складного, так що сміливо можна приготувати його вдома.

Інгредієнти для двох порцій:

  • коржик піта – 2 шт. (рецепт тут)

для начинки:

  • куряче філе – 300 гр
  • картопля – 2 шт.
  • помідор – 2 шт.
  • перець болгарський червоний – 0,5 шт.
  • цибуля синя (можна червону або звичайну) – 1 шт.
  • сіль, перець, сушений орегано або базилік – за смаком. 
  • рослинна олія для смаження. 

для соусу дзадзики:

  • густий натуральний несолодкий йогурт – 150 гр
  • огірок – 1 шт.
  • часник – 2 зубчики
  • м’ята, кріп, базилік – за смаком
  • сіль – за смаком; 
  • оливкова олія – за смаком

Етапи приготування:

  1. Куряче філе наріжте довгими смужками, посоліть, поперчіть, посипте сушеним орегано. Сковороду змастіть невеликою кількістю рослинногї олії, розігрійте, викладіть м’ясо в один шар і обсмажте протягом 4-5 хвилин до готовності.
  2. Приготуйте картоплю фрі. Наріжте картоплю соломкою. Готуйте у фритюрниці або на сковороді з великою кількістю рослинної олії.
  3. Для соусу дзадзики вам знадобитися натуральний несолодкий йогурт, який можна заздалегідь приготувати з молока і закваски в йогуртниці, дотримуючись інструкції. Огірок дрібно наріжте або натріть на тертці. Часник пропустіть через прес. Кілька листочків зелені дрібно наріжте. Змішайте все з йогуртом, сіллю і оливковою олією.
  4. Помідор наріжте дольками, болгарський перець – смужками, цибулю – півкільцями.
  5. Коли все готово, зберіть гіроса. На готовий корж викладіть м’ясо, картоплю, овочі. Заверніть, з одного боку загорнувши в фольгу або паперовий фудпакет. Залийте всередину шаурми соус дзадзики. Смачний гірос, приготований за домашнім рецептом, готовий.

Смачна дієтична шаурма з креветками

Шаурма з креветками

Фастфуд може бути корисним і низькокалорійним, якщо правильно підібрати інгредієнти. Відмінний приклад – дієтична шаурма з креветками.

Інгредієнти:

  • тонкий лаваш – 1 шт.
  • креветки – 120 гр
  • огірок – 1 шт.
  • помідор – 1 шт.
  • натуральний знежирений йогурт – 130 гр
  • насіння чіа – 5 гр
  • листя салату

Етапи приготування

  1. У глибокій ємності змішайте натуральний йогурт (можете приготувати самостійно в йогуртниці), насіння чіа, сіль, перець, спеції за смаком. Залиште на деякий час для набухання насіння.
  2. Відваріть креветки в підсоленій воді, якщо у вас заморожені, досить 2 хвилини. Можна замінити креветки білою нежирною рибою (хек, минтай). Філе риби змастіть рослинною олією, посоліть і обсмажте на сковороді-гриль.
  3. Листя салату промийте і висушіть. З цим завданням швидко впорається сушка-карусель для зелені та овочів. Хочете таку помічницю? Оформіть покупку онлайн на Покупоні з кешбек на особистий рахунок і доставкою до дверей від Нової пошти. 
  4. Помідор наріжте кільцями, огірок – паличками.
  5. Половину тонкого лаваша змастіть соусом, викладіть креветки, овочі. Здорова і корисна ПП шаурма готова! Це відмінний варіант перекусу або збалансованої вечері.

Вегетаріанська шаурма з грибами

Шаурма з грибами

Якщо ви вегетаріанець, то це не привід відмовляти собі в найпопулярнішому фаст фуді. Замініть м’ясні продукти овочами – і легка пісна шаурма готова. Рецепти можуть бути різними – все залежить від ваших уподобань. Ми крок за кроком розповімо, як приготувати вегетаріанську шаурму з грибами.

Інгредієнти:

  • лаваш – 4 шт.
  • печериці – 500 гр
  • огірки – 300 гр
  • помідори – 2-4 шт. 
  • болгарський перець – 1-3 шт. 
  • мариновані огірки – 1-3 шт.
  • листя салату – 1 пучок
  • томатний соус – за смаком
  • лимон – 1 шт. 
  • рослинна олія – 1 ст. л. 

Заправка для грибів:

  • оливкова олія – 1 ст.л.
  • часник – 1 зубчик
  • цедра і сік половинки лимона 
  • зелень – за смаком

Часниковий соус:

  • картопля – 1 шт.
  • часник – 0,5-1 головка (за смаком)
  • сіль – за смаком
  • сік лимона – 2 ч.л.
  • перець чорний мелений – за смаком
  • оливкова олія – 70-150 мл 
  • свіжа зелень – за смаком

Маринад для огірків:

  • цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • оцет (яблучний або винний) – 1 ст.л.
  • сіль – 2-3 щіпки
  • цукор – 1 щіпка
  • сік лимона або лайма – за смаком
  • кунжутна олія – за бажанням

Покроковий рецепт

  1. Поставте варити у невеликій каструлі або ковші очищену картоплю.
  2. Щоб приготувати швидкі мариновані огірки, наріжте їх кружечками, цибулю – півкільцями. Перекладіть овочі в глибоку миску, додайте сіль, цукор, оцет. Ретельно перемішайте, залиште маринуватися на 10 хвилин.
  3. Сковороду сильно розігрійте, налийте трохи олії, висипте гриби в один шар. Смажте на сильному вогні, періодично струшуючи сковороду, щоб гриби не втратили обсяг і рівномірно подрумянились. 
  4. Обсмажені гриби перекладіть в глибоку тарілку або іншу ємність для змішування. Додайте оливкову олію, дрібно нарізану петрушку, зубчик часнику, пропущений через прес, цедру і сік половини лимона.
  5. Відварену і злегка остиглу картоплю перекладіть в чашу блендера. Додайте часник, сік лимона, сіль і перець. Збийте протягом декількох хвилин до утворення однорідної кремової консистенції. Продовжуючи збивати додайте невеликими порціями рослинну олію. У вас повинен вийти густий глянсовий соус. Додайте нарізану зелень, сіль і перець за смаком.
  6. Мариновані огірки відіжміть, щоб прибрати зайву рідину. Додайте трохи лимонного соку.
  7. Лаваш змастіть соусом, викладіть промиті і обсушені листя салату, нарізані помідори, перець, мариновані огірки, обсмажені гриби, цибулю. Додайте кілька крапель часникового соусу, трохи аджики або гострого томатного соусу. Вегетаріанська овочева шаурма готова – поспішайте оцінити її оригінальний смак!

Веганська шаурма з фалафелем

Якщо ви ще не в темі, розповідаємо: фалафель – це дуже смачні котлети з нуту, соковиті всередині і з хрусткою скоринкою зверху. Додайте овочі, заправте кунжутно-часниковим соусом, загорніть все в тонкий лаваш – і найсмачніша веганські шаурма готова.

Всю користь і багатство смаку складно описати словами, а готується це блюдо за дві секунди. Ділимося з вами покроковим відео-рецептом

Як бачите, скільки кухарів – стільки може бути варіантів приготування шаурми. Сподіваємося, ми надихнули вас на кулінарні експерименти. Беріть за основу перевірені рецепти і створюйте свої неповторні страви.

Зізнайтеся, ви хоч раз пробували шаурму з вуличного фаст фуду? Або все ж готуєте її вдома? А ще діліться з нами в коментарях, як часто готуєте свої улюблені страви на кухні?

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.