МРТ: що це і як підготуватися до обстеження

МРТ (магнітно-резонансна томографія) – сучасний і ефективний вид дослідження організму, який лікарі призначають для більш ретельної і глибокої діагностики.  Навіщо потрібно МРТ, що це таке, як працює, які органи можна досліджувати?  Як проходить підготовка і сам процес томографії, наскільки безпечна МРТ для організму – з усіма цими питаннями розбиралася BlogPokuponTeam.  А ще – підготувала вигідні знижки до 85% на МРТ в провідних медичних центрах, щоб стежити за здоров’ям було доступніше.

Суть і можливості МРТ

Магнітно-резонансна томографія – технологія отримання пошарових зображень внутрішніх органів і тканин.  Метод заснований на явищі ядерного магнітного резонансу, безболісний, не несе ніякої променевого навантаження і тому безпечний для організму.  Суть в тому, що в апараті для МРТ створюється сильне магнітне поле.  Перпендикулярно цьому полю надсилаються електромагнітні імпульси, під впливом яких атоми водню в тканинах людини починають резонувати.  У різних тканинах вміст водню різний, тому різні ділянки тіла резонують по-різному.  Резонансна реакція фіксується комп’ютером і перетворюється в тривимірне зображення.  Сучасні апарати дозволяють отримати знімки високої роздільної здатності, які допомагають лікарям поставити точний діагноз.

Одна з головних характеристик томографа – напруженість магнітного поля, яка вимірюється в Тесла (Т).  Є апарати потужністю 1,0, 1,5 і навіть 3 Тесла, проте «золотим стандартом» МРТ діагностики вважається 1,5 Тесла.

Найбільш популярні в Україні апарати МРТ:

  • Philips Multiva 1.5T, Philips Intera 1.5 T;
  • Siemens Avanto 1,5 T;
  • Hitachi Echelon 1,5 Т.
МРТ дозволяє виявити багато захворювань на ранніх стадіях
МРТ дозволяє виявити багато захворювань на ранніх стадіях

Можливості технології МРТ – що дає дослідження:

  • Дозволяє аналізувати розміщення органів і їх систем в організмі, структуру і форми тканин (показує здорові і патологічні клітини).
  • Застосовується для диференціальної діагностики, коли діагноз встановлюється методом виключення невідповідних за симптомами захворювань.

Отримані дані лікарі використовують для постановки діагнозу і призначення подальшого лікування.

Різновиди МРТ 

Залежно від досліджуваних органів і систем є різні різновиди МРТ:

  • Рутинні обстеження використовуються для вивчення нервової системи: головного і спинного мозку (голови і спини), в тому числі прицільне дослідження гіпофіза, діагностика захворювань хребта і суглобів, а також структури і патологій м’яких тканин корпусу, шиї, рук і ніг, органів черевної порожнини і  заочеревинного простору, яєчників і інших жіночих органів малого таза. У рідкісних випадках роблять рутинне обстеження грудної порожнини. При цьому, важливо знати, що МРТ має обмежені можливості з дослідження кісткових тканин. Кісткові структури хребта краще видно на КТ.
  • При контрастному обстеженні використовують спеціальну речовину, що дозволяє поліпшити якість зображення. За допомогою такої технології діагноз встановлюється з максимальною точністю, в тому числі на початкових стадіях захворювання. Контраст вводиться внутрішньовенно або перорально (залежить від зони обстеження), і кров транспортує його в досліджувані органи.  Застосовується для дослідження будь-яких органів в разі підозри на наявність пухлини, для діагностики аденоми гіпофіза, розсіяного склерозу, для контролю стану після видалення грижі міжхребцевого диска.
  • Ангіографія (обстеження судин).
  • Холангіопанкреатографія (МРТ вивідних протоків печінки і підшлункової залози).
  • Урографія (видільна система: обстеження нирок, сечового міхура і їх протоків).
  • Спектроскопія (перевірка обмінних процесів в тканинах людини).

В яких випадках лікар призначає МРТ

Навіть при таких широких можливостях використання в медицині МРТ призначають не завжди. Тільки коли стан пацієнта вимагає більш детального і точного аналізу, який можливий виключно завдяки цьому методу.

Після процедури лікар-діагност зобов'язаний видати вам знімок і письмовий висновок
Після процедури лікар-діагност зобов’язаний видати вам знімок і письмовий висновок

Клінічні показання, при яких лікар може призначати магнітно-резонансну томографію:

  • часті і різкі головні болі, причини яких вимагають уточнення;
  • знепритомнення;
  • судоми;
  • порушення в роботі органів зору, в тому числі при випинанні очного яблука;
  • ураження лицьового нерва;
  • втрата слуху;
  • пухлинні новоутворення;
  • розсіяний склероз;
  • протрузии дисків хребта, грижі;
  • артроз міжхребцевих суглобів;
  • паралічі, атрофія м’язів, дисфункція опорно-рухового апарату, в тому числі патології зв’язок, хрящів
  • запальні процеси і вірусні інфекції спинного і головного мозку;
  • болі у зоні грудної клітини;
  • жовтяниця;
  • патологія судин;
  • еректильна дисфункція у чоловіків;
  • порушення менструального циклу;
  • безпліддя (у жінок і чоловіків);
  • патології молочних залоз (мимовільне виділення молока, запалення соска, папіломи та інші доброякісні пухлини, вісцеральний мікоз, жировий некроз і інші);
  • онкозахворювання та інше.

Якщо вас щось турбує, обов’язково запишіться на прийом до лікаря. Необхідність в МРТ може відпасти після клінічної діагностики, аналізів. Потреба в проведенні магнітно-резонансної томографії може об’єктивно оцінити тільки лікар. МРТ часто призначають до і після курсу лікування. Це потрібно для аналізу динаміки протікання хвороби, ефективності терапії і при необхідності коригування програми лікування.

Щоб не переплачувати, користуйтеся акціями від Покупона і проходите МРТ дешевше зі знижкою до 85% в провідних медичних центрах вашого міста. У вартість сертифіката на обстеження як правило входить диск із записом всіх отриманих сканограм, або знімок, і висновок лікаря-рентгенолога, в деяких пропозиціях – контраст. Економія суттєва. Якщо середня ціна безконтрастна МРТ на апараті 1,5 Тесла (головний мозок або спина – поперековий, шийний відділ, крижі, куприк) по Києву –  від 850 грн, то за акцією від Покупона – від 629 грн.

Читайте також: Чим відрізняється МРТ від КТ

Підготовка до магнітно-резонансної діагностики

Існують загальні правила проведення процедури, яких слід дотримуватися абсолютно всім:

  1. Перед тим, як заходити в діагностичний кабінет магнітно-резонансної томографії, зніміть з себе всі металеві предмети, прикраси і електроприлади: годинник, ремінь, ключі, мобільні телефони, банківські картки, зубні протези. Під час дослідження на організм пацієнта діє сильне магнітне поле. Під його впливом металеві предмети наводяться в рух, що може послужити причиною травми, пошкодження обладнання а також знижує якість зображення.
  2. При дослідженні голови краще не використовувати макіяж, оскільки деякі засоби декоративної косметики можуть містити металеві частинки.
  3. Якщо у вас клаустрофобія (страх замкнутого простору), обов’язково попередьте про це фахівців клініки. Деякі типи МР томографів мають закриту форму, що нагадує яскраво освітлену трубу. Вам можуть дозволити проходити процедуру в присутності когось з рідних в якості моральної підтримки.
  4. Якщо ви страждаєте на епілепсію, не забудьте застосувати антиконвульсивні препарати і обов’язково повідомте про це лікаря.
  5. Якщо у вас є більш ранні результати обстежуваної системи органів, візьміть їх з собою і надайте лікарю-діагносту.
  6. МРТ дитині проходить обов’язково в присутності батьків або дорослих опікунів. Напередодні проведіть з дитиною бесіду: як вести себе в кабінеті, як проходить перевірка, попередьте, що процедура триває близько 10 хвилин, і що ні в якому разі не можна ворушитися і крутитись протягом цього часу, заспокойте його переживання. Зовсім маленьким МРТ робиться під наркозом. При цьому простежте, щоб лікар-анестезіолог знаходився поруч весь сеанс діагностики.

Як правило, звичайні обстеження МРТ не вимагають особливої ​​підготовки. Однак для деяких видів МРТ необхідно дотримуватися спеціальних вимог:

  1. МРТ черевної порожнини проводиться при наповненому жовчному міхурі. Також необхідна короткострокова дієта: за 2 доби до обстеження виключіть з раціону чорний хліб, молоко, сирі овочі і фрукти. Постарайтеся нічого не їсти і не пити приблизно за 5 годин до сеансу.
  2. МРТ малого тазу також проводиться при повному сечовому міхурі. За годину до сеансу випийте мінімум 1 л води і постарайтеся в цей час не ходити до туалету. Діагностика проводиться в період між місячними у жінок.
  3. МРТ молочних залоз необхідно виконувати в першу фазу менструального циклу: з 7 по 12 день, починаючи відлік з першого дня останньої менструації. У період клімаксу і постменструальному періоді — у будь-який час.
  4. МРТ з контрастом ШКТ (шлунково-кишкового тракту), прямої кишки, сечового міхура, передміхурової залози. Обстеження вимагає наповнення сечового міхура (випиваємо літр води перед процедурою) і очищення кишечника ввечері напередодні обстеження (для цього використовуйте клізму).
  5. МРТ головного мозку з контрастом для пацієнтів з хронічним захворюванням нирок призначається тільки після консультації лікаря і здачі аналізів на рівень креатиніну і сечовини. Найчастіше ці аналізи необхідно здавати в комплексі з іншими, а це вилітає в копієчку. У мережі лабораторій «Сінево» з філіями по всій Україні діють вигідні пропозиції зі знижками 50% на пакети аналізів. Зокрема, показники креатиніну і сечовини входять до пакетів «Здоров’я жінки» і «Здоров’я чоловіка».
Існують закриті та відкриті томографи
Існують закриті та відкриті томографи

Після проведення магнітно-резонансної томографії фахівець видає висновок: знімки, письмовий опис або CD-диск з ходом дослідження. Ці результати необхідно показати лікарю.

Коли МРТ робити не можна: протипоказання

Некоторым людям МРТ противопоказана:

  • Якщо в тілі тілі пацієнта є металеві елементи (кардіостимулятори, брекети на зубах, імпланти або протези, які можуть містити металеві складові, сколки після поранень).
  • Пацієнту проводилися операції з накладенням кліпс (зазвичай нейрохірургія або лапароскопія).
  • У пацієнта є татуаж або татуювання (буває, що до складу фарби входить метал). Останні дослідження показали, що деякі органічні фарби для тату не є протипоказанням для МРТ. Уточніть склад фарб у свого тату-майстра, а також порадьтеся з цього приводу з лікарем.
  • Вага пацієнта більше 130 кг (обстеження неможливо через габаритні обмеження апарату для МРТ).
  • Пацієнт використовує лікарські пластирі.
  • Період менструації у жінок (служить протипоказанням для проведення МРТ органів малого таза при проблемах по гінекології). При місячних до репродуктивних органів приливає кров, судини розширюються, матка збільшується в розмірах. Згустки крові, які утворюються в цей період менструального циклу, візуально нагадують новоутворення. Все це не дозволяє побачити реальної картини і провести адекватну діагностику. Якщо мета дослідження – малий таз і його органи, краще дочекатися закінчення місячних.
  • Жінкам на ранніх термінах вагітності. Незважаючи на відсутність доведеного негативного впливу на плід, протягом першого триместру МРТ робити не бажано. Однак в разі підозри на патологію лікар може направити на МРТ і на цьому терміні. На більш пізніх термінах МРТ не протипоказане.

МРТ — це найбільш точний метод діагностики захворювань і патологій різних систем органів людини. За винятком, хіба що дослідження кісткової тканини – тоді більш інформативно КТ або рентген. Технологія МРТ дозволяє проводити детальні дослідження м’яких тканин, судинної, нервової системи і діагностувати багато захворювань на ранніх стадіях. Крім того, МРТ більш безпечний спосіб діагностики, ніж рентген: вплив магнітного поля на організм людини при томографії нешкідливий.

А ви вже хоч раз проходили МРТ? Якщо у вас є позитивний досвід, як цей вид дослідження допоміг вчасно діагностувати хворобу – діліться в коментарях і будьте здорові.

1 коментар
  • Максим

    МРТ головного мозку в Києві було неймовірно корисним для мене. Це безболісний та безпечний метод обстеження, який надав детальну інформацію про мій мозок. Я отримав точний діагноз та належне лікування завдяки МРТ.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *