Солотвино — «Мертве море» в Закарпатській області

Солотвино — «Мертвое море» в Закарпатской области

Солотвино – унікальне селище в Тячівському районі Закарпатської області. Найголовнішою цікавинкою курорту вважаються лікувальні грязесольові озера, які розкинулися між українськими і румунськими Карпатами. Сюди приїжджають і для лікування, і для профілактики, і просто щоб віддатися релаксу на повну. І поки ви вибираєте свій сюжет подорожі, #PokuponBlogTeam розповість про переваги курорту, а також де зупинитися, які пам’ятки подивитися в Солотвино і околицях.

Читайте в нашому огляді:

Лікувальні властивості курорту

У доісторичні часи на території від сучасного Солотвино до Хуста знаходилося справжнісіньке море – Карпатське. На пам’ять про нього зберігся моноліт з кам’яної солі з відбитками скелетів древніх морських мешканців.

Першими опанувати соляні копальні здогадалися ще стародавні римляни, які стали здобувати тут сіль ще в I-II століттях до нашої ери. Історія соляної промисловості в Солотвино налічує близько двох тисяч років, а систематичним видобуток солі став за часів Австро-Угорщині, яка облаштувала тут 8 соляних шахт.

Солотвинські озера виникли після затоплення однієї з шахт на початку 2000-х, повністю змінивши життя краю. Робоче поселення видобувачів солі перетворилося на популярний бальнеологічний курорт Західної України. Вода в Солотвино на перший погляд здається брудною і каламутною, однак такий ефект викликаний щільною соляною плівкою на поверхні, що має цілющий ефект.

Кому показане грязелікування

Склад солотвинських грязей ідентичний грязям Мертвого моря в Ізраїлі і сприяє лікуванню багатьох недугів. На солотвинських озерах рекомендується відпочивати всім, хто хоче зміцнити здоров’я, а також при:

  • захворюваннях серцево-судинної системи (гіпертонія, атеросклероз, міокардіодистрофія);
  • захворюваннях кістково-м’язової системи (ревматизм, остеоартроз, артрити, травми кісток, радикуліт);
  • захворюваннях сечостатевої системи;
  • шкірних проблемах (псоріаз, дерматит);
  • хронічній астмі.
Що подивитись у Солотвино

Протипоказання

Важливо пам’ятати: при деяких станах організму грязьові ванни протипоказані. Доведеться відмовитися від цієї ідеї за наявності таких захворювань та патологій:

  • Онкологія.
  • Гострі запальні процеси.
  • Туберкульоз.
  • Інфекційні захворювання.
  • Бронхіальна астма.
  • Захворювання серцево-судинної системи в стадії декомпенсації.
  • Період вагітності.
  • Індивідуальна непереносимість лікувальної грязі.

Щоб з’ясувати, чи можна вам практикувати грязелікування, зверніться до лікаря і пройдіть призначене обстеження. А щоб додаткові витрати не підірвали ваш бюджет, зверніть увагу на знижки Покупону до 85% на діагностику здоров’я.

Відпочинок у Солотвино, Закарпатська область
Акції
Обстеження у терапевта з ЕКГ у «Pharmaclinic»
Київ, Бастіонна вулиця, 2/1
-61%
590 грн
299.0 грн
Невропатолог або терапевт у клініці «Медпроф»
Київ, Вишгородська вулиця, 31
-57%
500 грн
239.0 грн
Показати всі
26 акцій

Цікаві факти про Солотвино

  • У доісторичний період на місці Солотвино плескалося стародавнє море, яке було частиною праокеану Тетіс – про це свідчать знахідки в соляних брилах скелетів риб, яким щонайменше 30 мільйонів років.
  • Територію, де знаходиться селище, люди населяли ще у 2-му тисячолітті до нашої ери – у 1876 році тут знайшли бронзовий меч епохи пізньої бронзи.
  • Сіль тут почали видобувати з 2 століття до н.е., за римського імператора Траяна. Про присутність тут римлян свідчать монети з портретами цезарів та зброя легіонерів, виявлені археологами у стародавніх соляних шахтах.
  • Загальні запаси солі в Солотвино налічують 3,5 мільярди тонн. Селище фактично стоїть на величезному соляному щиті, що тягнеться на десятки кілометрів аж до Хуста.
  • Стара назва Солотвино – Слатіна – з румунської мови перекладається як «ропа», тобто вода з дуже високою концентрацією солі. До Слатіни на цьому місці було два села: Анкаслатіна та Фалуслатіна.
  • Перша згадка Солотвино (Слатіни) датується 1360 роком – поселення фігурувало в дарчій грамоті угорського короля Людовіка Великого, який передавав його серед інших земель волоському воєводі Драгошу з Бедеу.
  • Розквіт солевидобутку в Солотвино припав на 18-19 століття, коли ці землі були у складі Австро-Угорської імперії: тоді було відкрито 8 шахт.
  • У 80-ті роки 19 століття тут відкрили бальнеологічний курорт Павела.
  • З 1982 року в шахті №9 сольової копальні працювала Солотвинська підземна низькофонова лабораторія Інституту ядерних досліджень НАН України – її радіоактивне тло було одним із найкращих у світі.
  • Згідно зі старовинною легендою, у копальні Солотвино жив демон. Якось чоловік, який працював у шахті, закликав його і попросив про допомогу в нелегкій справі видобутку солі. Демон допоміг, а коли чоловік віддав йому більшу частину зароблених за продаж солі грошей, повернув їх назад. На цю суму колишній бідняк купив собі гарну хату, а його нащадки, як вірять деякі, досі живуть у Солотвино.

Як доїхати в Солотвино

Найбюджетніший спосіб дістатися до бальнеологічного курорту Солотвино – залізницею. Вибирайте зручний напрямок і відповідний потяг в залежності від того, звідки вам потрібно їхати:

  • Маршрут «Київ-Солотвино-1» (на нього можна такоже сісти і у Львові);
  • Потяг «Харків-Ужгород»;
  • Херсонський потяг «Миколаїв-Івано-Франківськ»;
  • Дніпропетровський потяг «Генічеськ-Івано-Франківськ»;
  • Одеський поїзд «Одеса-Ужгород»;
  • Напрямок «Харків-Львів».
Курорт Солотвино, Україна

Також можна купити квиток на автобус або з’їздити з попутниками через сервіс Bla Bla Car. Автобусні рейси в Солотвино ходять з Ужгорода, Івано-Франківська, Львова: дивіться розклад автобусів.

Мапа в Google Maps підкаже розташування курорту та відстань між Солотвино та вашим містом, якщо ви збираєтесь їхати туди автівкою

Що подивитися – пам’ятки Солотвино

Найголовнішими пам’ятками в Солотвино вважаються солоні озера та шахти. Заради їхнього унікального лікувального ефекту з’їжджаються туристи з усієї України та країн ближнього зарубіжжя.

Вид з озер прямо на мальовничі Карпати 
Вид з озер прямо на мальовничі Карпати 

Серед озер виділяється найбільше – Кунігунда – водойма, сформована випадково: в ході вибуху і обвалу шахти. Середня температура води в ньому влітку становить 27-29 градусів. Засоленість – більше 200 грам на літр. Оптимальний час перебування у воді без шкоди для шкіри – до 20 хвилин на добу.

Спокійні і тихі води Кунігунди
Спокійні і тихі води Кунігунди

Занурення в воду і грязьові ванни найкраще чергувати з відвідуванням підземних соляних печер. Повітря в них э високоіонізованим, що позитивно позначається на стані шкіри, дихальних шляхів і організму в цілому. Бонусом стане повне очищення легенів від мокротиння і забруднень.

Ось так виглядала спелеологічна палата в лікарні, яка на даний момент закрита на реконструкцію
Ось так виглядала спелеологічна палата в лікарні, яка на даний момент закрита на реконструкцію

Крім сольових озер є прісні і навіть йодовані (купання в них узгоджується з ендокринологом). Для повної лікувальної картини не забудьте відвідати гарячі джерела в Солотвино.

Акції
Від 2 ночей All Inclusive у SPA-готелі «Іллара»
Іршава (Закарпатська область), Шевченко вулиця, 145
-24%
3600 грн
2799.0 грн
Від 2 ночей з харчуванням в «Астур» на Закарпатті
Іршава (Закарпатська область), Собатине урочище
-30%
3700 грн
2675.0 грн
Показати всі
5 акцій

Музей солекопален в Солотвино

На території Солотвино видобуток солі вівся ще з часів захоплення римлянами Дакії – в I-II століттях до н.е. Свідченням цього стали стародавні монети римлян – драхми, знайдені в кінці минулого століття під час розкопок шахт. Однак селище тут з’явилося в XIII столітті під владою Австро-Угорщини. Видобутком солі займалися угорці-каторжани і кріпаки.

Аж до XX століття технології видобутку були примітивними і виснажливими. Пласти солі знімалися за допомогою молотів, карбувань, клинів, лопат, потім занурювалися в мішки, піднімалися на поверхню і перевозилися на поверхню. Систематичний видобуток почався лише в XVIII столітті. Тоді налічувалося цілих 8 діючих шахт.

У музеї Соляних копалень Солотвино вам розкажуть про особливості побуту, дозвілля, предмети одягу і праці соляних шахтарів.

Соляні породи виринули з-під земної кори
Соляні породи виринули з-під земної кори

Фестиваль «Мелодії солоних озер»

Кожного липня прямо на березі Кунігунди встановлюється велика сцена, на якій виступають колективи з усіх міст і глибинок Закарпаття. Серед виступаючих: українці, угорці, словаки, румуни і росіяни. Національні пісні, танці, постановки – не менше сорока груп занурять вас в неповторну атмосферу Гуцульщини.

Автентичні костюми і традиційні пісні
Автентичні костюми і традиційні пісні

Соляні шахти

Солотвинські шахти йдуть углиб грунту більш ніж на 300 метрів. Перебування в них сприяє лікуванню хронічних захворювань: астми, бронхіту, а також покращує загальний стан організму. Тут найчистіше на території України повітря, стійка температура, 20-40% вологість і стабільний атмосферний тиск.

Раніше тут розташовувалася алергологічна лікарня, куди з’їжджалися дорослі і діти з усіх куточків країни. На даний момент шахти закриті через обвали і затоплення, тому всім, хто хоче «подихати сіллю», пропонують сеанси спелеотерапії в спеціальних соляних кімнатах.

Тунель абсолютного спокою
Тунель абсолютного спокою

На місцевому ринку ви зможете купити натуральну глину, солі, маски для обличчя та волосся, предмети декору – соляні лампи, свічники, шкатулки, попільнички і багато чого іншого.

Де зупинитися: готелі та бази відпочинку

У Солотвино пропонують номери будь-якої категорії: від економ до люкс, від одномісного до сімейного з дітьми, від недорогого відпочинку в приватному секторі (садиби, котеджі) до розкішних готелів та баз відпочинку з літніми відкритими басейнами.

Райський курорт Солотвино прийде по кишені кожному, особливо зі знижками на проживання в готелях. Рекомендуємо звернути увагу на такі місця, як «Solmed», база відпочинку «Луміниця», «Соляний кристал», «Асторія Солотвино», «Панорама Солотвино» та інші.

Куди піти поїсти

Смачно, ситно і корисно підкріпитися в Солотвино можна в декількох місцях. Ласкаво просимо до найтоповіших закладів курорту!

Ресторан «Діана»

Ресторан «Діана» розташований в кілометрі від центру Солотвино. Інтер’єр класичний, зал вміщає до 500 персон. Кухня закарпатська і румунська, значна частина меню відведена мангальним стравам. У залі суворо забороняється палити.

Ресторан «Діана» в Солотвино

Де: Тячевська вулиця, 18.
Графік роботи: цілодобово.
Середній чек: 280 грн.

Ресторан «Рибник»

Ресторан «Рибник» знаходиться на першому поверсі готелю «Спелеоцентр Солотвино», розташованого в однойменному урочищі Рибник. Невеликий зал в вишуканому стилі вміщає до 100 осіб. Тут можна насолодитися живою музикою у вихідні. Кухня традиційно європейська і українська.

Ресторан «Рибник» знаходиться на першому поверсі готелю «Спелеоцентр Солотвино»

Де: Терека вулиця, 42.
Графік роботи: щоденно, 9:00-23:00.
Середній чек: 250 грн.

Ресторан «Сегафредо»

Міні-готель і кафе-бар «Сегафредо» знаходиться в 2-х двох кілометрах від центру селища. Поїсти можна в одному з двох залів (один для некурців), загальною місткістю до 25 персон. Меню представлено виключно румунською кухнею.

Ресторан «Сегафредо», Солотвине

Де: Островського вулиця, 2.
Графік роботи: щоденно, 9:00-22:00.
Середній чек: 300 грн.

Акції
Від 2 ночей з харчуванням у «Соламія» у Трускавці
Трускавець (Львівська область), Лисенка вулиця, 15
-20%
4000 грн
3199.0 грн
Від 2 ночей з харчуванням в «Вілла Ігнатьєва»
Східниця (Львівська область), Шевченка вулиця, 99
-25%
1560 грн
1170.0 грн
Показати всі
29 акцій

Читайте також:
✔️ Термальні джерела Берегово
✔️ Лікувальний курорт Свалява
✔️ Гірськолижний курорт Пилипець
✔️ Трускавець – що подивитися і куди сходити у місті здоров’я
✔️ Термальні джерела Закарпаття

А ви бували вже в Солотвино або тільки плануєте першу поїздку? Діліться враженнями та планами на відпустку!

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *