Гіпертонія? Як знизити тиск в домашніх умовах

Гіпертонія – це підвищений артеріальний тиск. Хвороба разом з іншими серцево-судинними недугами є дуже небезпечною і займає перші місця за рівнем смертності не лише в Україні, а й у всьому світі. Без своєчасного лікування високий тиск загрожує розвитком інфаркту міокарда, інсульту, ниркової недостатності, втратою зору. BlogPokuponTeam розповість, як знизити тиск, які таблетки від тиску допомагають, що робити, якщо показники підскочили раптово і як збити тиск в домашніх умовах. Зверніть увагу, що здати необхідні аналізи та пройти обстеження у кардіологів та терапевтів ви можете, скориставшись знижками до 85%.

Акції
Обстеження у кардіолога з ЕКГ у «Благомед»
Київ, Еспланадна вулиця, 20
-53%
650 грн
319.0 грн
Обстеження у кардіолога у центрі «КардіоMAX»
Київ, Борщагівська вулиця, 139-141
-43%
1000 грн
569.0 грн
Показати всі
18 акцій

Підвищений тиск – це скільки?

За даними міжнародної асоціації кардіологів, нормальні показники артеріального тиску (АТ) не повинні перевищувати 130/80 мм ртутного стовпчика.

Тиск вважається підвищеним, якщо систолічний (верхній) і діастолічний (нижній) тиск на рівні або перевищує 140/90 мм рт. ст. Якщо цей показник постійно збільшено на 5-10 мм рт. ст. ризик розвитку інсультів зростає на 30-40%, а інфарктів – на 25-30%.

Ступені високого тиску:

  • Гіпертонія 1 ступеня – 140 на 90 мм.рт.ст.
  • Гіпертонія 2 ступеня – 160 на 110 і вище мм.рт.ст.
  • Гіпертонія 3 ступеня – тиск дорівнює 180 на 110 або вище мм рт.ст.
Значення показників нормального та підвищеного артеріального тиску
Значення показників нормального та підвищеного артеріального тиску
Акції
Аналізи у мережі лабораторій «Дніпролаб»
Київ, Ялтинська вулиця, 8
-40%
180 грн
108.0 грн
Аналіз визначення COVID-19 в мережі «Ескулаб»
Київ, Олександра Довженка вулиця, 3
-25%
200 грн
178.0 грн
Показати всі
90 акцій

Підвищений тиск – симптоми

Симптоми підвищеного тиску:

  • Болить потилична ділянка голови.
  • Пульсуючий або давлячий головний біль, який посилюється при нахилах або поворотах.
  • Навіть при легкому натисканні на сонну артерію добре відчувається прискорений пульс. Нормальним вважається серцебиття від 65 до 85 ударів за хвилину, а від 90 ударів – прискореним.
  • Обличчя «горить», просвічується капілярна сіточка.
  • Тремор у кінцівках.
  • Запаморочення (вираз «крутиться голова» може означати хитку ходу, затуманений стан, почуття, що навколишні предмети обертаються).
  • Нудота, блювання, можлива кровотеча з носа.
  • Сильне збудження.

Перш ніж приймати ліки та збивати тиск, переконайтеся, що причина поганого самопочуття в цьому. Краще скористатися тонометром, але якщо приладу під рукою немає, судіть за станом, а за найменших ознак гіпертонічного кризу – негайно викликайте швидку. Після вживання екстрених заходів обов’язково пройдіть діагностику для з’ясування причин та призначення лікування.

Акції
Обстеження у кардіолога з ЕКГ у «Благомед»
Київ, Еспланадна вулиця, 20
-53%
650 грн
319.0 грн
Холтерівське моніторування ЕКГ у «Владимед Ритм»
Київ, Гарматна вулиця, 38Б
-46%
940 грн
499.0 грн
Показати всі
18 акцій

Причини високого тиску

Симптоми високого тиску
Симптоми високого тиску

Про підвищений тиск частіше говорять люди похилого віку, проте «вік» гіпертонії значно молодший. Деяким схильність до цієї хвороби дісталася «у спадок», але є й інші фактори.

Навіть якщо вас нічого не турбує, рекомендують стежити за здоров’ям судин та серця та планово відвідувати кардіолога 1 раз на рік. Особливо це стосується чоловіків та жінок віком від 40 років.

У групі ризику також ті, хто:

  • має шкідливі звички (наприклад, зловживає алкоголем, адже похмілля може спровокувати головний біль та різкий стрибок тиску);
  • нерегулярно та незбалансовано харчується;
  • має підвищений холестерин у крові;
  • хворіє на цукровий діабет;
  • страждає на метеозалежність;
  • відчуває постійний стрес.

Як не дивно, але постійні стреси, тривожність, нервозність можуть спричинити гіпертонію. Критична ситуація провокує прискорену роботу серця, звуження судин, підвищення тиску, скорочення м’язів та викид адреналіну у кров. Так організм реагує на будь-яку небезпеку. Але якщо подібне навантаження повторюється день у день, підвищення артеріального тиску не захисний механізм, а пряма загроза здоров’ю.

Якщо ви не можете самостійно впоратися з реакцією на емоційні фактори, фахівці рекомендують звертатися за допомогою до психологів. Вони допоможуть виявити та опрацювати страхи, встановити особисті межі, розібратися у почуттях, проблемах і тим самим знизити рівень тривожності.

Акції
Показати всі
35 акцій

Як знизити тиск у домашніх умовах

Ефективні способи, як збити тиск у домашніх умовах
Ефективні способи, як збити тиск у домашніх умовах

Гіпертоніки зі стажем завжди мають при собі таблетки для нормалізації тиску (Андипал, Капотен, Каптоприл), які допомагають швидко знизити показники. Тим, у кого раптове погіршення самопочуття відбулося вперше, або стрибки тиску невеликі і відбуваються зрідка, а ліків під рукою не виявилося, можна обійтися без таблеток та скористатися перевіреними народними способами зниження артеріального тиску:

  • Свіже повітря. Якщо приступ трапився у приміщенні, відкрийте вікна та зніміть зайвий одяг. Доступ свіжого повітря допоможе зменшити тиск. Іноді для приведення стану до норми достатньо вийти на вулицю і добре продихатися.
  • Вправи для дихання. Глибокий вдих, секундна затримка дихання та повільний видих стабілізують роботу серця. Дихальні вправи ефективні при вагітності, цукровому діабеті, після фізичних навантажень та при похмільному синдромі.
  • Самомасаж. Намагайтеся лягти або прийняти зручне положення сидячи. Під мочками вух знайдіть невеликі западинки і розмасажуйте їх плавними круговими рухами, поступово опускаючись до середини ключиці і піднімаючись назад. Також розітріть голову, живіт, шию та плечі (не менше 10 разів на кожну частину тіла).
  • Контрастні ванни для ніг – добре знижують тиск. Наберіть у дві ємності холодну та гарячу воду та по черзі опускайте в них ноги на кілька хвилин. Закінчуємо холодною водою. Вся процедура має тривати приблизно 20 хвилин.
  • Гарячі ванни для рук і ніг. Опустіть кисті рук і ступні у помірно гарячу воду (близько 45 градусів) і потримайте приблизно 15 хвилин. При підвищенні тиску судини в кінцівках звужуються. Ванночка допоможе їх розширити, кров приллє до рук і ніг, тиск знизиться.
  • Гарячий душ. Встаньте під душ на 5-7 хвилин, направивши на потилицю струмінь гарячої води.
  • Гірчичники (якщо хворий немає алергії на гірчицю). При гіпертонії застосовують гірчичники на потилицю, шию, плечі та область литкових м’язів. Стан нормалізується за рахунок припливу крові до цих ділянок тіла та розширення судин.
  • Компрес із яблучним оцтом. Популярний народний засіб для зниження тиску. На ступні кладуть компрес – марлю, змочену в яблучному оцті (3-9%). Тривалість процедури 10-15 хвилин.
  • Напої. Щоб терміново збити тиск, потрібно випити тонізуючий напій залпом – склянку мінеральної води з соком з половини лимона і 1 столовою ложкою меду або чай з травами, м’ятою або мелісою. Плюс до цього полежте півгодини – це дозволить швидше знизити до нормального рівня серцевий (верхній, систолічний) тиск.
  • Фрукти та ягоди. За раз з’їжте не менше склянки суниці/чорної смородини/чорноплідної горобини або цілий грейпфрут. Ці продукти містять велику кількість заліза Fe, цинку, калію та марганцю, а також рутину – елементів, що впливають на стан судин, стабілізують капіляри, покращують кровообіг.

Пам’ятайте, самолікування небезпечне. Тільки лікар після обстеження може призначити кращі таблетки від тиску для людей-гіпертоніків похилого віку, для поодиноких випадків високого тиску та при інших супутніх хворобах. Записуйтесь на консультацію терапевта чи кардіолога та не нехтуйте своїм здоров’ям.

Акції
Онлайн-курс з граматики від «Anywhere School»
Вся Україна
-93%
3000 грн
299.0 грн
Показати всі
5 акцій

Профілактика гіпертонії

Профілактика високого артеріального тиску
Профілактика високого артеріального тиску

Захворювання легше попередити, ніж лікувати. І людям у групі ризику, і гіпертонікам варто більше уваги приділяти своєму здоров’ю:

  • Періодично виміряйте свій тиск. У разі різких та частих стрибків звертайтеся до лікаря.
  • Намагайтеся вести здоровий спосіб життя: мінімізуйте (а краще киньте) куріння, зловживання алкоголем, психоактивними речовинами, кавою, не займайтеся самолікуванням.
  • Контролюйте свою вагу.
  • Обмежте споживання солі до 5 г на день. За це ваші нирки «скажуть» окреме спасибі.
  • У раціон включіть більше овочів та фруктів, нежирних молочних продуктів, злаків та круп. Намагайтеся виключити з власного раціону вуличний фастфуд.
  • Більше гуляйте на свіжому повітрі.

Разове підвищення артеріального тиску – перший дзвіночок, коли вам вже варто взяти на замітку базові рекомендації та методи боротьби з гіпертонією. Якщо стрибки повторюються – це привід відвідати лікаря.

Акції
Від 2 ночей у будні у готелі «Залив» на озері
Сарни (Рівненська область)
-30%
5280 грн
3699.0 грн
Від 1 ночі у будні у «У Марусі» під Києвом
Миколаївка (Київська область)
-20%
900 грн
719.0 грн
Показати всі
73 акцій

Читайте також:
✔️Які аналізи потрібно здавати щороку
✔️Що робити, якщо болить голова
✔️Правильне харчування – запорука здорового життя
✔️Як швидко схуднути без шкоди здоров’ю
✔️Цукровий діабет: типи, ознаки, лікування
✔️Манікюр: топові нейл-дизайни з фото
✔️Модні чоловічі стрижки цього сезону
✔️Де замовити найсмачнішу піцу у Києві
✔️Новинки кіно, які варто подивитися

А ви стикалися з високим тиском? Які методи допомагають вам знизити показники? Діліться у коментарях.

2 коментарів
  • Назарисько

    Коли високий тиск то лягаю спати і прикидаюся мертвим.

  • Алина

    А у меня вот очень часто наоборот низкое давление, усталость, сонливость и легкая головная боль. Приходится спасаться кофе, шоколадом, раньше еще спасалась прогулками, но так как последнее время все что-то палят и на улице невыносимый дым/гарь, то оно только еще хуже может стать(

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *