Великий піст 2024 ㅡ що можна, а що не можна їсти

Великий піст ㅡ очищення тіла і душі перед найбільшим християнським святом Великоднем. Цей піст – найдовший в православному календарі і триває 7 тижнів. У 2024 році період посту починається 18 березня і закінчується 4 травня. Саме же світле свято Воскресіння Христового припадає в 2024 році на 5 травня.  За статистикою, близько 10% українців постійно дотримуються суворого посту, 33% – частково дотримуються обмежень, виключаючи заборонені продукти. Насправді, обмеження під час посту під силу виконати кожному, головне пам’ятати, що це не дієта, а духовне зростання. #PokuponBlogTeam з’ясовувала основні правила харчування в цей період, а також підготувала знижки на пісне меню в найкращих закладах вашого міста.

Читайте у статті:

Акції
Цілий день розваг у мережі парків «Fly Park»
Київ, Оболонський проспект, 21Б
-30%
250 грн
175.0 грн
Вхідний квиток до парку розваг «Мадагаскар»
Київ, Степана Бандери проспект, 34В
-43%
210 грн
119.0 грн
Показати всі
232 акцій

Правила харчування у Великий пост

Великий піст вважається одним із найсуворіших серед усіх православних постів протягом року. Але з нашими порадами ви точно не будете голодувати :).

Правила Великого поста: что можно, а что нельзя кушать
Правила Великого посту: що можна, а що не можна їсти

Що можна їсти у піст

  • Овочі та фрукти. На продукти рослинного походження не накладається ніяких обмежень під час посту. Тому саме вони будуть основою вашого раціону під час відмови від м’яса. Не обмежуйте себе традиційним набором з картоплі, цибулі, капусти, моркви і яблук. Додавайте в раціон місцеві недорогі овочі, такі як гарбуз, селера і редька. Крім цього можна купувати коріння петрушки і пастернаку, вони відмінно підходять для салатів і супів на овочевому бульйоні.
  • Листові овочі і зелень. Смак прісної їжі добре урізноманітнює зелень. Використовуйте зелену цибулю, петрушку, кріп (щоб не витрачатися зайвий раз, можна легко виростити їх на підвіконні. Ці овочі містять багато вітамінів і підтримають організм під час вимушених обмежень. Особливо це важливо для спортсменів і людей з великими фізичними навантаженнями.
Что можно есть в Великий пост
Що можна їсти у Великий піст
  • Бобові. Будь-які бобові рослини ㅡ природне джерело білка. Використовуйте в раціоні квасолю, горох, нут, сою. Це відмінні основи для супів-пюре, паштетів і намазок на хліб, та й просто основного блюда разом з тушкованими овочами.
  • Горіхи є джерелом мікроелементів і корисних жирів. Під час посту можна їсти будь-які горіхи, тому не обмежуйте себе якимось одним видом. Наприклад волоський горіх підтримує здоров’я мозку, серця і печінки, арахіс є джерелом білка і поліненасичених кислот, кешью насичує організм залізом, а макадамия ㅡ вітаміном Е і жирами, що дуже важливо для краси нашого волосся і нігтів. 
  • Гриби ㅡ джерело клітковини, антиоксидантів, білків, вуглеводів, амінокислот і вітамінів. Плюс це дуже ситне блюдо. Використовуйте їх замість м’яса, наприклад, з глив виходять смачні биточки, а плов з печерицями не поступиться по ситості традиційному блюду.
  • Крупи ㅡ основа раціону під час посту. Для різноманітності в гарніри можна додавати тушковані овочі, зелень. 
  • Рослинні олії ㅡ відмінна заміна вершкового масла. Але будьте уважні, якщо ви вирішили дотримуватися посту за суворими канонами, в деякі дні треба буде відмовитися і від такого виду олії. Лляна олія, масло волоського горіха або гарбузове додадуть навіть звичним стравам новий приємний смак і збагатять вітамінами і корисними мікроелементами.
  • Риба і морепродукти дозволені в деякі дні посту. 
Что можно есть в Великий пост
Що можна їсти у Великий піст
Акції
До 10 занять стретчингом у студії «FreeLady»
Київ, Академіка Богомольця вулиця, 7/14
-51%
700 грн
399.0 грн
До 8 занять Pole dance в студії «FreeLady»
Київ, Академіка Богомольця вулиця, 7/14
-46%
700 грн
399.0 грн
Показати всі
161 акцій

Що не можна їсти в піст

  • М’ясо та субпродукти ㅡ категорична заборона.
  • Алкоголь ㅡ категорична заборона.
  • Яйця і молочні продукти ㅡ можна вживати людям, які хворіють, але при цьому хочуть дотримуватися посту. За правилами, на вживання цих продуктів треба отримати дозвіл духівника.
  • Риба і морепродукти дозволені в дні церковних свят.
  • Випічка та солодощі ㅡ продукти від яких рекомендують відмовитися, при цьому на пісні борошняні вироби і солодощі заборони немає. 

Головна ідея посту ㅡ в обмеженні себе. Тому важливо не просто відмовитися від м’яса і тваринних продуктів, але і віддавати перевагу максимально простій їжі без вишуканості. А значить не додавайте в їжу багато прянощів або спецій, не витрачайте занадто багато часу на приготування їжі, а краще приділіть його сім’ї і читанню.

Обмеження стосуються не тільки їжі, але і розваг. Священики не рекомендують проводити час біля телевізора, за гучними застіллями або на вечірках. Походу в клуб краще віддати перевагу прогулянці по місту і неспішній бесіді.

Свята під час великого поста 2024 без суворого меню

Під час посту є більш суворі дні, а є святкові, коли можна дозволити собі трохи більше.

  • 25 березня 2024 ㅡ Благовіщення Богородиці. В цей день в меню можна включити страви з риби, а також додати в їжу рослинне масло.
  • 27 квітня 2024 ㅡ Лазарева субота ㅡ дозволяється гаряча їжа з рослинним маслом, а також рибна ікра.
  • 28 квітня 2024 ㅡ Вербна неділя ㅡ допустимі страви з риби і рослинне масло.

Наприклад, в перший день посту (18 березня) церковники рекомендують повністю відмовитися від їжі. Якщо це неможливо для вас, спробуйте протриматися день на «сухоїдінні» ㅡ можна дозволити собі воду, хліб, овочі, фрукти, компоти без цукру. 

Весь піст в суботу і неділю можна вживати рослинну олію.

Важные даты православного поста 2020
Важливі дати православного поста 2024

Найважливіший ㅡ останній тиждень посту. Всі ці дні мають свої назви і традиції. Наприклад, в Великий понеділок прийнято починати готувати свій будинок до свята ㅡ прибирати і прати. У вівторок здавна готували свою святковий одяг для служби в церкві, в середу було прийнято роздавати старі непотрібні речі. 

Самий насичений подіями ㅡ Великий або Чистий четвер. У цей день починали пекти святкові паски і розписувати яйця. А для цього обов’язково готували тіло ㅡ відвідували баню або просто милися і надягали чистий одяг.

У Страсну П’ятницю традиції рекомендують повністю відмовитися від їжі (як варіант ㅡ сироїдіння або хліб з водою), мирських справ і розмов. Тобто, не треба слухати музику, співати, танцювати, займатися домашніми справами, крім найнеобхідніших.

Акції
До 6 годин лазні в «Severinovka Family Club»
Северинівка (Київська область) Северина Наливайка вулиця, 3
-50%
1400 грн
899.0 грн
До 8 годин відвідування лазні у «Вишеньки»
Вишеньки (Київська область), Жертв Революції вулиця, 47
-34%
1840 грн
1399.0 грн
Показати всі
21 акцій

Ресторани Києва з пісним меню

У сучасному світі складно дотримуватися посту, особливо коли ви працюєте 5 днів на тиждень і не завжди встигаєте приготувати вдома все необхідне. Тому ми підготували для вас добірку ресторанів з пісним меню, де можна поснідати, пообідати, повечеряти і вибратися відпочити на вихідних, при цьому не порушуючи аскетичні канони.

«Львівські пляцки» 

Якщо в піст вам стало снитися капучино або спокуслива латешечка, вирушайте в «Львівські пляцки», там будь-який кавовий напій вам приготують з соєвим молоком. Смак буде відмінним, обіцяємо. А доповнити це щастя можна випічкою або стравами з пісного меню, наприклад соковитим штруделем з яблуками.

«Львівські пляцки»
«Львівські пляцки»

Де: представництва відкриті в 7 містах України: Київ, Дніпро, Запоріжжя, Львів, Миколаїв, Харків, Чернівці.
Середній чек: 150 грн.

Акції
Знижка 40% на меню кухні в ресторані «Мітла»
Київ, Прорізна вулиця, 21
-40%
0 грн
30 грн
Знижка до 35% на меню кухні у ресторані «Дубаї»
Київ, Велика Васильківська вулиця, 1-3
-35%
0 грн
25.0 грн
Показати всі
76 акцій

Шукайте на Покупоні найкращі ресторани і кафе вашого міста зі знижками до 65%.

Невеличкий секрет. Навіть якщо в закладі немає окремого пісного меню, майже всі ресторани можуть запропонувати запечену картоплю, овочі на грилі, гріссіні, овочевий салат і інші пісні страви. Просто вивчіть докладніше звичайну менюшку і уточніть у офіціантів інгредієнти страви.

Читайте також: 
✔️Великдень в Україні: коли відзначаємо
✔️Як пекти паски: 12 найсмачніших рецептів
✔️Куди піти з дитиною у Києві
✔️Буковель: розваги і пам’ятки
✔️Як і чим підвищити імунітет

А як ви ставитеся до посту, наскільки суворо дотримуєтеся всіх обмежень? Якщо поститеся, то яку мету перед собою ставите і що допомагає стримувати себе від життєвих спокус? Діліться в коментарях.

8 коментарів
  • Ангелина

    Посты для религиозных, не понимаю весь этот отказ, но статья интересно написано.

  • Александра

    Никогда не придерживалась постов, но знаю многие придерживаются как диеты для похудения, типо я на посту, а на самом деле сидят на посте ради устранения некоторых продуктов. Может это хороший психологический маневр..

  • Саша

    Мама манана – очень классное заведение, обслуживание отменное и блюда вкусные. Нравится, когда подают всякие комплименты от кухни и т.д. Теперь еще буду знать, что заведение подходит для поста..

  • Рита

    Классный список заведений, теперь буду знать куда можно пойти во время поста покушать вкусно, а не искать и ломать себе голову. Спасибо

  • Света

    Я лично не умею поститься в плане еды, с этим мне помогает бабушка, она православный человек и я много чего интересного о святых праздниках и тд…узнаю именно от нее. Теперь у меня есть хоть пару вкусных рецептов для поста не из интернета а от своей бабушки. Считаю что каждый человек может соблюдать свой какой то индивидуальный пост, необязательно это касается еды, это может быть все что угодно.

  • Юля

    Я один раз держала пост. Ела листики и тофу, каши и овощи, супы овощные. Сильно заболела в конце поста. Думаю, нужна тренировка, очень сложно резко отказаться от мяса, рыбы, яиц и молочки.

  • Даша

    На счет постных блюд, то я впринцыпе несколько из них готовлю дома, но я не очень религиозна..Пост делаю как раз по поводу сброса лишних кг к весной. Из блюд что я готовлю это постные блюда из рыбы например скумбрию запеченую или рыбу на пару с рисом и грибами, рыбу люблю еще с детства. просто.

  • Лариса

    В свое время много и регулярно постилась, но потом перестала. Сейчас понимаю, что, возможно, многие проблемы с ЖКТ, которые у меня есть, связаны именно с тем, что держала посты с раннего детства… Так что не такое уж простое это дело, всегда есть риски. Да и не у всех есть возможность покупать качественную постную еду, а просто запихиваться углеводами – не очень полезно.
    Ну и да, важно сказать, что священники разрешают послабление поста людям, у которых есть проблемы со здоровьем и особые диетические потребности, детям, пожилым людям. Потому что пост – это в первую очередь про душевное состояние, а не про еду.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *