Як пекти паски: 16 найсмачніших рецептів великодньої випічки
![Як пекти паски: 16 найсмачніших рецептів великодньої випічки](https://blog.pokupon.ua/wp-content/uploads/2024/03/retsept_pasok_golovna-1024x683.jpg)
Солодка, ароматна пасхальна випічка – прикраса свята та його постійний атрибут. Порадувати своїх близьких домашніми пасками без особливих зусиль зможе навіть новачок у кулінарній справі. BlogPokuponTeam зібрали для вас найкращі рецепти пасочок та кулічів на будь-який смак – від найпростіших до більш складних та вишуканих🤩 Читайте та обирайте за смаком👇
![](/wp-content/plugins/cupon_ads/assets/image/reload.png)
8 акцій
Для довідки ✅ Як правильно називати пасхальний хліб – паска, пасха чи куліч? Усі варіанти вірні, але в контексті українських традицій прийнято говорити паска чи пасха. Так можна називати великодню випічку, виготовлену за будь-яким рецептом, – хоч дріжджову, хоч сирну.
Заварна паска
Паска на вершках – ніжна, тане у роті – може стати вашим фаворитом, хоч і з рецептом доведеться трохи повозитися.
Інгредієнти для заварки:
- 250 мл вершків (30% жирності та вище);
- 100 г борошна.
Вершки доводимо до кипіння, знімаємо з вогню, додаємо борошно, розмішуємо, накриваємо та охолоджуємо.
Опара:
- 100 г дріжджів;
- 20 г цукру;
- 200 мл води.
Розмішуємо інгредієнти, накриваємо та ставимо в тепле місце. Змішуємо заварку з готовою опарою, накриваємо та даємо піднятися.
Додаткові інгредієнти:
- 12 яєць;
- 400 г цукру;
- 350 г вершкового масла;
- 1,75 кг борошна.
Збиваємо яйця з цукром до білого кольору, додаємо розтоплене та охолоджене масло, перемішуємо, всипаємо опару. Борошно слід засипати поступово, довго та ретельно вимішуючи. Тісто в результаті повинно вийти м’яким і ніжним, не рідким, але і не сильно густим, щоб паска була пухнастою і легкою. В якості начинки можна додати не тільки родзинки, але й терту цедру та цукати.
Отримане тісто накриваємо, ставимо в тепле місце, чекаємо, щоб піднялося, після чого трохи розминаємо і залишаємо ще на 10 хвилин. Викладаємо його у форми на ⅓ обсягу, накриваємо та залишаємо мінімум на годину. Випікати паски необхідно при 180 градусах без обдування на середній полиці духовки.
![Заварна паска на вершках](https://blog.pokupon.ua/wp-content/uploads/2023/03/zavarna.jpg)
Ідеальний рецепт паски від Дарії Цвек
Цей рецепт від відомої української кулінарки Дарії Цвек користується особливою любов’ю у господинь, його передають із покоління в покоління вже багато років. У народі ця пасочка отримала назву «Баба Святкова», так само її називають і в кулінарних книгах. Тісто за рецептом Дарії Цвек виходить повітряним і пухнастим, на смак – ніжним, солодким, танучим у роті.
Інгредієнти:
- 1 кг борошна;
- 400 мл молока;
- 10 жовтків;
- 100 г дріжджів;
- 200 г вершкового масла;
- 250 г цукру;
- 20 г ванільного цукру;
- 200 г ізюму;
- ½ ч.л. солі;
- цедра лимона, за бажанням.
Як випікати паску покроково, дивіться на відео:
![](/wp-content/plugins/cupon_ads/assets/image/vector.png)
![](/wp-content/plugins/cupon_ads/assets/image/vector.png)
![](/wp-content/plugins/cupon_ads/assets/image/reload.png)
5 акцій
Паска з рідкою начинкою Nutella
Дуже смачна та незвичайна пасочка, яку неодмінно оцінять діти та всі ласуни – з шоколадною пастою Nutella. Готується вона не зовсім просто, але результат виправдовує всі витрачені зусилля. Тож радимо спробувати цей небанальний рецепт. Що для нього потрібно 👇
Опара:
- 150 мл молока;
- 100 г борошна;
- ⅓ ч.л. свіжих пресованих дріжджів;
Тісто:
- опара;
- 500 г борошна;
- 150 мл молока;
- 150 г цукру;
- 5 яєць;
- апельсинова цедра;
- 100 г охолодженого вершкового масла;
- 70 г какао-порошка;
- 5 г солі;
- 20 г свіжих пресованих дріжджів.
![Паска з рідкою начинкою Nutella](https://blog.pokupon.ua/wp-content/uploads/2024/03/pasha_nutella.jpg)
Начинка:
- 400 г пасти Nutella – по 100 г на кожну пасочку;
Цукати та ізюм у ромі:
- 50 г світлого ізюму;
- 100 г апельсинових цукатів;
- 50 мл світлого рому (можна замінити цукровим сиропом – 1 частина цукру на 1 частину води).
Як зробити такі пасочки, дивіться у відео:
Паска на жовтках
Пишні, ароматні, м’які та соковиті паски на жовтках так і розлітаються зі святкового столу. І не дивно, що встояти перед ними складно, адже вони дуже смачні та красиві, до того ж, готуються не складно.
За рахунок жовтків паска виходить насичено жовтого кольору, і за прогнозом Клопотенка, цей рецепт стане мало не трендом Великодня 2024 року.
- Тепле молоко – 150 мл;
- Дріжджі – 8 г сухих чи 20 г свіжих;
- Жовтки – 4 шт.;
- Цукор – 120 г;
- Ванільний цукор – 1 пакетик;
- Вершкове масло – 90 г;
- Дрібка солі;
- Коньяк – 2 ст.л;
- Борошно – 370-400г;
- Родзинки – 100г.
Як готувати:
- У тепле молоко потрібно додати дріжджі та добре розмішати, потім влити жовтки, розтоплене вершкове масло, цукор звичайний та ванільний, сіль – все змішати до однорідності.
- Для соковитості та аромату влити коньяк; його, до речі, можна замінити на ром, горілку або зовсім виключити з рецепту.
- Після чого поступово додавайте борошно і перемішуйте, доки тісто ще не дуже густе – вмісіть родзинки.
- Продовжуйте підсипати борошно і добре вимішувати, спочатку лопаткою, потім руками, трохи змоченими маслом. Вам може здатися, що тісто занадто липке і рідке, але не варто забивати його борошном. У міру вимішування воно стане більш м’яким та еластичним.
- Готове тісто поставте у тепле місце на 1-2 години. Через те, що в ньому багато жиру, воно не так швидко і сильно піднімається. Але це не вплине на текстуру готових пасок.
- Після того як тісто підійшло, знову трохи вимісіть його, розділіть на порції і розкладіть по формам не більше ніж на ⅔ об’єму. Дайте постояти 30 хвилин і відправляйте у заздалегідь розігріту духовку до 180° приблизно на 25 хвилин (точний час залежить від індивідуальних характеристик духовки).
- Вуаля – пасочки готові. Після того як вони підстигнуть – прикрасьте їх на свій смак і насолоджуйтесь смачною великодньою здобою.
![Паска на жовтках](https://blog.pokupon.ua/wp-content/uploads/2024/03/pasha_na_zzheltkah.jpg)
![](/wp-content/plugins/cupon_ads/assets/image/vector.png)
![](/wp-content/plugins/cupon_ads/assets/image/vector.png)
![](/wp-content/plugins/cupon_ads/assets/image/reload.png)
8 акцій
Фісташкова паска-бріош на борошні Манітоба
Дуже легка, невагома пасочка-бріош припаде до смаку господиням, які хочуть спробувати приготувати щось новеньке, незвичайне і тим самим здивувати всіх гостей за святковим столом.
Інгредієнти:
- борошно манітоба – 750 г;
- сіль – 20 г;
- цукор – 115 г;
- молоко – 100 г;
- вершки 33% – 20 г;
- яйця курячі – 430 г;
- дріжджі свіжі – 30 г;
- вершкове масло – 225 г;
- фісташкова паста – 120 г;
- журавлина в’ялена (за добу залити фруктовим лікером або соком) – 200 г;
- шоколад білий – 150 г;
- фісташки – 150 г;
- ваніль у стручках – 1 шт;
- цедра лимона – 1 шт;
Для мигдальної глазурі:
- цукрова пудра – 200 г;
- мигдальне борошно – 200 г;
- білки яєчні – 150 г;
- кукурудзяний крохмаль – 20 г.
Спосіб приготування:
- Змішайте борошно, сіль та яйця – замісіть.
- Потім поступово, у кілька підходів, додавайте цукор, цедру, ваніль і замішуйте тісто до однорідності (не страшно якщо не вийде ідеально, на наступних етапах грудочки підуть).
- Влийте вершки та місіть, поки тісто не вбере всю рідину. Потім додайте половину вершкового масла і продовжуйте замішувати ще кілька хвилин.
- Після цього залийте масло, молоко, засипте дріжджі – перемішайте.
- На цьому етапі додайте фісташкову пасту і добре вимісіть тісто, воно має бути еластичним. Злийте воду з в’яленої журавлини і всипте в ємність разом з дрібно порізаним шоколадом – продовжуйте вимішувати.
- Готове тісто сформуйте в кулю, змастіть зверху маслом, накрийте плівкою і поставте в холодильник на добу.
- Через 24 години розділіть тісто на порції (залежно від ваших форм для випікання), сформуйте кульки та покладіть у форми на кілька годин. Тісто має підійти у 2-3 рази.
- Потім відправляйте форми в розігріту до 170° духовку на 20-30 хвилин.
- Поки печуться пасочки, зробіть мигдально-цукрову глазур. Для цього змішайте до однорідності мигдальне борошно, цукрову пудру, крохмаль та яєчний білок.
- Покрийте готові паски глазур’ю і все готово.
![Фісташкова паска-бріош на борошні Манітоба](https://blog.pokupon.ua/wp-content/uploads/2024/03/pasha_na_fistashkah.jpg)
Олександрійська паска
Цей старовинний рецепт вважається класичним – за ним готують у багатьох українських сім’ях і називають просто паскою бабусі або по-домашньому. Її смак асоціюється з дитинством та домашнім затишком. З приготуванням великодньої випічки «за бабусиним рецептом» впорається навіть господиня-аматорка. Розповідаємо, які інгредієнти знадобляться 👇
Опара:
- 0,5 літрів молока (можна приготувати випічку на топленому молоці, так буде ще смачніше);
- 0,5 кг цукру;
- 5 яєць;
- 3 жовтки;
- 75 г дріжджів;
- 250 г охолодженого вершкового масла.
Тісто:
- 1 ст.л. коньяку;
- 0,5 ч.л. солі;
- 1 пакетик ванільного цукру;
- цедра 1 лимону;
- 200 г сухофруктів;
- 1,25 кг муки.
Дивіться на відео покроковий рецепт випікання:
А це простий варіант олександрійської паски від шеф-кухара Євгена Клопотенка:
Рецепт паски у хлібопічці
Хлібопічка у рази полегшує приготування. Диво-девайс не тільки випече смачну здобу, а й замісить за вас тісто. Ваше завдання – вибрати рецепт, закинути в чашу інгредієнти – і можете насолоджуватися смачними пасками.
В основі рецепта – молоко і вершкове масло, це надає тісту особливу легкість. Для більш яскравого смаку можна додати сухофрукти і ароматні спеції – як у цьому рецепті венеціанської паски.
Інгредієнти:
- 1,5 склянки молока;
- 60 гр вершкового масла;
- 3 ст. л меду;
- 3 ст. л. рослинної олії;
- 1/3 склянки цукру;
- 4 жовтки;
- 4 склянки борошна (600 гр);
- 1 чайна ложка солі;
- 8 гр сухих дріжджів;
- ванілін;
- 1 склянка ізюму, цукати +1 столова ложка борошна.
![](/wp-content/plugins/cupon_ads/assets/image/reload.png)
33 акцій
Пасха в мультиварці
Ще один кухонний девайс, який значно полегшує приготування, у тому числі пасок – мультиварка. Це відмінна альтернатива духовці і навіть трохи краща, оскільки випічка зовсім не пригорає, і можна розстояти тісто. Вимішування можна робити відразу в чаші, прискоривши час бродіння за допомогою функції «тісто».
Інгредієнти для паски в мультиварці з чашею 5 л:
- 650 гр борошна;
- дрібка солі;
- 12 гр сухих дріжджів;
- 250 мл молока, можна замінити на вершки жирністю 10% – це додасть пасці дуже ніжну текстуру, роблячи її схожою на італійську панеттоне;
- 2 яйця;
- 200 гр цукру;
- 125 гр вершкового масла;
- 6 столових ложок рослинного масла;
- сухофрукти, цедра, горіхи – за смаком.
Простий рецепт паски в мультиварці – як приготувати покроково, дивіться на відео:
Пасхальні кулічі – рецепти з сиру
Великодня випічка – це не тільки здоба. А такі варіанти, як сирна паска без випічки або пасхальний десерт з сиру без дріжджів, підійдуть і адептам правильного харчування, і любителям легких десертів.
Сирна паска ㅡ традиційна страва в багатьох областях України. Господині робили її у Чистий четвер у спеціальних дерев’яних формах, витримуючи в прохолодному місці до неділі. В сучасні сирні паски додають все що завгодно: від згущеного молока і білого шоколаду до екзотичних сухофруктів і горіхів. Незмінним в рецепті залишається одне ㅡ сир в якості основи.
Плюси сирної паски:
- Велике розмаїття рецептів.
- Не потрібно довго замішувати, вистоювати, а в деяких рецептах – навіть випікати.
- Менша калорійність у порівнянні з класичною борошняною паскою – такі десерти не суперечать принципам правильного харчування.
- Незважаючи на велику густину, сирні паски мають неймовірно ніжну консистенцію.
У всіх рецептах рекомендується протерти сир через сито (можете для простоти збити блендером або кухонним комбайном), щоб надати йому одноріднішу текстуру.
![](/wp-content/plugins/cupon_ads/assets/image/vector.png)
![](/wp-content/plugins/cupon_ads/assets/image/reload.png)
66 акцій
Сирна паска із заварюванням тіста
Інгредієнти:
- 500 гр жирного сиру;
- 3-4 жовтки або 2-3 яйця;
- 100 гр вершкового масла;
- 100 гр цукру;
- ванільний цукор;
- родзинки, горіхи.
Паска з сиру і шоколаду
Рекомендуємо цей перевірений рецепт сирної паски всім любителям шоколаду.
Інгредієнти:
- 540 гр сиру;
- 3 жовтки;
- 100 гр цукру;
- 50 гр вершкового масла;
- шоколад: 30 гр білого, 50 гр молочного, 60 гр темного;
- 140 гр жирних вершків.
Печена сирна паска зі сметаною
У цьому рецепті для випікання використовується водяна лазня, тому скоринка зверху не розтріскається.
Інгредієнти:
- 500 гр сиру;
- 100 гр цукру;
- 100 гр сметани 20% жирності;
- 3 яйця;
- 80 гр вершкового масла;
- ваніль;
- родзинки, цукати;
- 100 гр крохмалю.
Сирна паска на вершковому маслі та борошні
Для цього рецепту знадобиться вершкове масло та сир, завдяки чому паски вийдуть пористими та ніжними.
Інгредієнти:
- 300 гр борошна;
- 250 гр сиру;
- 3 яйця;
- 200 гр цукру;
- цукор ванільний;
- 180 гр вершкового масла;
- 7 гр розпушувача;
- 2 г соди, щіпка солі;
- цедра великого лимона, ізюм.
![](/wp-content/plugins/cupon_ads/assets/image/vector.png)
![](/wp-content/plugins/cupon_ads/assets/image/vector.png)
![](/wp-content/plugins/cupon_ads/assets/image/reload.png)
46 акцій
Паска без борошна на молоці і сметані
Якщо під рукою не виявилося сиру, обов’язково спробуйте цей рецепт паски з молока та сметани.
Інгредієнти:
- 2 л молока 2,5%;
- 400 мл сметани 20%;
- 3 яйця;
- 200 гр вершкового масла;
- 200 гр цукру;
- ванільний цукор;
- курага, родзинки.
Рецепти італійської паски панеттоне
Італійська великодня випічка на кондитерських прилавках перед Великоднем особливо тішить погляд і нюх. Панеттоне залишаються свіжими до 2-х тижнів завдяки особливій рецептурі. Спекти таке диво можна і самостійно. Правда, рецепт не найпростіший і не легкий, і доведеться заморочитися трохи більше, ніж зі звичайними пасочками. Але результат того вартий!
![Італійська випічка на Великдень – панеттоне](https://blog.pokupon.ua/wp-content/uploads/2023/03/italiiska.jpg)
![](/wp-content/plugins/cupon_ads/assets/image/reload.png)
15 акцій
Традиційний панеттоне вимагає більш повітряного, пружного, соковитого і ніжного тіста. Таке виходить тільки після «розпарки» і ферментування борошна під час тривалого замісу – не менше 30-40 хвилин.
Опара:
- тепла вода (близько 40 градусів) – 185 мл;
- дріжджі сухі – 7 гр;
- цукор – 10 гр;
- борошно – 90 гр.
Опару витримують 40 хв у теплому місці, щоб підійшла. Потім додають:
- розм’якшене вершкове масло – 45 гр;
- цукор – 30 гр;
- яйця – 2 шт;
- борошно – 135 гр.
Отримане тісто №1 відправляємо на ніч у холодильник. Паралельно замочуємо родзинки (115 гр) в ромі, коньяку або апельсиновому соку (35 мл) і залишаємо на ніч.
Вранці робимо тісто №2:
- підтале вершкове масло – 100 гр;
- цукор – 100 гр;
- яйця (жовтки) – 3 шт;
- цедра апельсина, лимона і лайма – по 1 від кожного фрукта;
- ванілін – 1 чайна ложка;
- мед – 30 гр.
Додаємо до цієї суміші тісто №1 і такі інгредієнти:
- борошно – 280 гр;
- сіль – 6 гр;
- замочені раніше родзинки;
- цукати – 115 гр;
- шматочки вершкового масла – 20 гр.
![](/wp-content/plugins/cupon_ads/assets/image/vector.png)
![](/wp-content/plugins/cupon_ads/assets/image/vector.png)
![](/wp-content/plugins/cupon_ads/assets/image/reload.png)
75 акцій
Як і чим прикрасити паску
Спекти паску ㅡ півсправи, тепер її треба ще й прикрасити. Традиційно паски прикрашають білою білковою глазур’ю.
Найпростіший рецепт білкової глазурі
На 3-4 порції пасок вам знадобиться:
- 1 ст. ложка цукрової пудри (можна купити готову або змолоти цукор в кавомолці);
- 1 яєчний білок (охолоджений).
Білки збиваємо міксером на невеликих обертах до 5 хвилин – маса повинна побіліти і загуснути. Потім додаємо пудру і збиваємо в більш сильному режимі, поки глазур не набуде потрібної вам густини, від 5 до 10 хвилин. Якщо не хочете, щоб глазур розтікалася, а була більш пишною – збивайте трохи довше, 10-12 хвилин.
Пасхальна глазур без яєць
Цей рецепт підійде для тих, хто боїться використовувати для прикраси сирі яйця.
Вам знадобляться такі інгредієнти:
- 1 склянка цукру;
- 1 ч.л. желатину;
- 6 ст. ложок води;
- кілька крапель лимонного соку.
Як робити глазур без яєць покроково дивіться на відео:
Швейцарська меренга
Спробуйте зварити для прикрашання паски швейцарську меренгу з цукру, білків і ванілі 👇
Готовою глазур’ю змастіть верхівку виробу та прикрасьте пасхальним декором: кокосовою стружкою, кондитерською посипкою, покупними цукровими прикрасами, цукатами, сухофруктами, мармеладом, квітами з їстівної мастики, шоколадними яйцями, бізешками, зефірками, макарунами.
Шоколадні яйця
Часто паски прикрашають ще одним символом свята – шоколадними яйцями. Такі солодкі елементи декору 100% приведуть дітей у захват! Шоколадні яйця можна зробити своїми руками, за допомогою спеціальної форми. Для цього знадобиться кілька плиток якісного шоколаду (підійде будь-який – чорний, молочний або білий). Далі діємо покроково:
- Натираємо шоколад на тертці, кладемо в каструлю чи металеву миску.
- Нагріваємо ємність на водяній бані, щоб шоколад розплавився. Постійно помішуючи, доводимо до температури 43 градуси (знадобиться кулінарний термометр).
- Знімаємо з вогню, даємо трохи охолонути (до 35 градусів).
- Акуратно розливаємо рідкий шоколад у форми, періодично нахиляючи формочку в різні боки, щоб шар був рівномірним. Можна покрити в кілька шарів, даючи застигнути кожному шару протягом 20 хвилин.
- Проведіть по краю форми ножем – порівняйте краї, щоб половинки могли щільно прилягати одна до одної.
- Дайте шоколаду добре затвердіти – приберіть форми на дві-три години у холодильник.
- Дістаємо половинки з форм, склеюємо – можна трохи підплавити, потримавши кілька секунд над вогнем.
Перш ніж склеїти, в середину яйця можна покласти начинку або маленьку іграшку-сюрприз 😉
Як може виглядати великодній декор? Ідей купа ?
![Яскравий декор пасок зефіром, прянощами, макарунами та сухими рослинами](https://blog.pokupon.ua/wp-content/uploads/2023/03/dekor.jpg)
![Ніжний декор для пасок у великодньому стилі](https://blog.pokupon.ua/wp-content/uploads/2023/03/nizhnui_dekor.jpg)
![Варіанти мінімалістичного оформлення пасок у стилі рустик](https://blog.pokupon.ua/wp-content/uploads/2023/03/decor_minnimalizm.jpg)
![](/wp-content/plugins/cupon_ads/assets/image/vector.png)
![](/wp-content/plugins/cupon_ads/assets/image/reload.png)
56 акцій
Читайте також:
✔️Великдень 2024 в Україні: коли відзначаємо
✔️Як красиво пофарбувати яйця
✔️Скільки днів відпочиватимемо на травневі
✔️Манікюр весна 2024: 100+ трендових ідей
✔️Як підготуватися до літа
✔️Куди поїхати до Карпат з дітьми
А які ваші улюблені рецепти пасок? Діліться у коментарях🤗
буду в этом году делать паску по рецепту Михаила Вегана. Часто готовлю по его рецептам, думаю и в этот раз не подведет
Меня пасху печь учила еще бабушка, ну и конечно это старый добрый классический рецепт, который уже приелся лично мне. И я решила его усовершенствовать под себя и предпочтения уже своей семьи) Рецепты нигде не искала, химичила сама) С классического рецепта получилось два вида пасок (смородиновая и супер-шоколадная) которые все одобрили. В обычный рецепт классической паски вместо чистого молока добавляю смесь 50 на 50 из молока и смородинового сока, а вместо изюма – смородина замороженная. Вкус получается сбалансированным кисло-сладким и не обычным) А для шоколадной паски берем классический рецепт и добавляем в него какао, а муки чуток меньше, никакого изюма и т.д. – дробленный молочный шоколад. Украшаю обязательно топленным шоколадом и разными кондитерскими яркими украшениями) Получается вкусная шоколадная паска с кусочками шоколада внутри, и хорошим слоем шоколадной шапочки снаружи) Попробуйте, если не боитесь экспериментов)
Вааау! вот это рецепты!
Не очень дружу с выпечкой, но хочется порадовать семью домашней пасочкой. На дрожжевую не решусь, много с ней мороки, а вот с творогом самое оно: относительно быстро и не менее вкусно. Если как и я не любите изюм в выпечке, добавьте сушеную клюкву, а цедра лимона или апельсина в тесте даст приятный цитрусовый аромат. Ещё хочу попробовать творожную, даже форму купила, хочу попробовать ваш рецепт Три шоколада, выглядит аппетитно)
Обожаю панеттоне, но знаю что с ней очень много нужно возиться, рецепт сложный, чтобы получилась как в Италии. В этом году буду делать веганскую на дрожжах, а украшать верхушку кокосовой пастой и миндальными лепестками)
Я вот люблю паски, где тесто больше похоже на кекс, чем на хлеб) И очень люблю красиво и оригинально украшать) Здесь есть интересные рецепты, пару точно возьму на заметку! и в этом году обязательно попробую украсить шоколадом!
Ніколи не пробувала готувати паску з творога, але варто спробувати задля рзноманітності і збереження фігури )))
Не дуже люблю паски, але от сирний варіант зацікавив, не знала, що можна і такі готувати. В кулінарії я чайник, але дякую за прості рецепти) окремий респект за варіант шоколадної паски))