Як пекти паски: 12 найсмачніших рецептів великодньої випічки

Як пекти паски: 12 найсмачніших рецептів великодньої випічки

Солодка, запашна великодня випічка є прикрасою свята та його незмінним атрибутом. Потішити своїх близьких домашніми пасками без особливих зусиль зможе навіть новачок у кулінарній справі. Ми підібрали для вас найкращі рецепти пасок на будь-який смак – від найпростіших до більш складних і вишуканих, на кшталт італійського панеттоне, тож навіть досвідчені господині знайдуть в огляді щось новеньке для святкового столу.

Акції
Онлайн майстер-клас «Святкові страви»
Вся Україна
-67%
400 грн
129 грн
Показати всі
6 акцій

Для довідки ✅ Як правильно називати пасхальний хліб – паска, пасха чи куліч? Усі варіанти правильні, але в контексті українських традицій правильно говорити паска чи пасха. Так можна називати великодню випічку, виготовлену за будь-яким рецептом, – хоч дріжджову, хоч сирну. 

Заварна паска від Люби Біріної

На піку популярності рецепти від господині з Калуша Люби Біріної. А її заварна паска на вершках – ніжна, тануча у роті – має всі шанси стати вашим фаворитом, хоча з рецептом і доведеться трохи попоратись.

Інгредієнти для заварки:

  • 250 мл вершків (30% жирності та вище);
  • 100 г борошна.

Вершки доводимо до кипіння, знімаємо з вогню, додаємо борошно, розмішуємо, накриваємо та охолоджуємо.

Опара: 

  • 100 г дріжджів;
  • 20 г цукру;
  • 200 мл води.

Розмішуємо інгредієнти, накриваємо та ставимо в тепле місце. Змішуємо заварку з готовою опарою, накриваємо та даємо піднятися.

Додаткові інгредієнти:

  • 12 яєць;
  • 400 г цукру;
  • 350 г вершкового масла;
  • 1,75 кг борошна.

Збиваємо яйця з цукром до білого кольору, додаємо розтоплену та охолоджене масло, перемішуємо, всипаємо опару та борошно. Борошно слід засипати поступово, довго та ретельно вимішуючи. Тісто в результаті повинно вийти м’яким і ніжним, не рідким, але і не сильно густим, щоб паска була пухнастою і легкою. В якості начинки можна додати не тільки родзинки, але й терту цедру та цукати.

Отримане тісто накриваємо, ставимо в тепле місце, чекаємо, щоб піднялося, після чого трохи розминаємо і залишаємо ще на 10 хвилин. Викладаємо його у форми на ⅓ обсягу, накриваємо та залишаємо мінімум на годину. Випікати паски за рецептом Люби Біріної необхідно при 180 градусах без обдування на середній полиці духовки.

Заварна паска на вершках за рецептом Люби Біріної
Заварна паска на вершках за рецептом Люби Біріної

Ідеальний рецепт паски від Дарії Цвек

Цей рецепт від відомої української кулінарки Дарії Цвек користується особливою любов’ю у господинь, його передають із покоління в покоління вже багато років. У народі ця пасочка отримала назву «Баба Святкова», так само її називають і в кулінарних книгах. Тісто за рецептом Дарії Цвек виходить повітряним і пухнастим, на смак – ніжним, солодким, танучим у роті.

Інгредієнти:

  • 1 кг борошна;
  • 400 мл молока;
  • 10 жовтків;
  • 100 г дріжджів;
  • 200 г вершкового масла;
  • 250 г цукру;
  • 20 г ванільного цукру;
  • 200 г ізюму;
  • ½ ч.л. солі;
  • цедра лимона, за бажанням.

Як випікати паску покроково, дивіться на відео:

Паска з рідкою начинкою Nutella від Лізи Глінської

Дуже смачна та незвичайна пасочка, яку неодмінно оцінять діти – з шоколадною пастою Nutella. Рецепт не з простих, але результат виправдовує всі витрачені зусилля. Тож радимо спробувати цей небанальний рецепт. Що для нього потрібно 👇

Опара:

  • 150 мл молока;
  • 100 г борошна;
  • ⅓ ч.л. свіжих пресованих дріжджів;

Тісто: 

  • опара;
  • 500 г борошна;
  • 150 мл молока;
  • 150 г цукру;
  • 5 яєць;
  • апельсинова цедра;
  • 100 г охолодженого вершкового масла;
  • 70 г какао-порошка;
  • 5 г солі;
  • 20 г свіжих пресованих дріжджів.
Паска з рідкою начинкою Nutella від Лізи Глінської
Паска з рідкою начинкою Nutella від Лізи Глінської

Начинка:

  • 400 г пасти Nutella – по 100 г на кожну пасочку;

Цукати та ізюм у ромі:

  • 50 г світлого ізюму;
  • 100 г апельсинових цукатів;
  • 50 мл світлого рому (можна замінити цукровим сиропом – 1 частина цукру на 1 частину води).

Як зробити такі пасочки, дивіться у відео:

Олександрійська, або бабусина паска

Цей старовинний рецепт вважається класичним – за ним готують у багатьох українських сім’ях і називають просто паскою по-домашньому, або бабусиним паскою. Її смак асоціюється з дитинством та домашнім затишком. З приготуванням великодньої випічки «за бабусиним рецептом» впорається навіть господиня-аматорка. Розповідаємо, які інгредієнти знадобляться 👇

Опара:

  • 0,5 молока (можна приготувати випічку на топленому молоці, так буде ще смачніше);
  • 0,5 кг цукру;
  • 5 яєць;
  • 3 жовтки;
  • 75 г дріжджів;
  • 250 г охолодженого вершкового масла.

Тісто:

  • 1 ст.л. коньяку;
  • 0,5 ч.л. солі;
  • 1 пакетик ванільного цукру;
  • цедра 1 лимону;
  • 200 г сухофруктів;
  • 1,25 кг муки.

Дивіться на відео покроковий рецепт випікання:

А це простий варіант олександрійської паски від шеф-кухара Євгена Клопотенка:

Акції
Онлайн майстер-клас «Торт із собою»
Вся Україна
-67%
400 грн
129 грн
Показати всі
1 акцій

Рецепт паски у хлібопічці

Хлібопічка у рази полегшує приготування. Диво-девайс не тільки випече смачну здобу, а й замісить за вас тісто. Ваше завдання – вибрати рецепт, підготувати інгредієнти, кинути їх у чашу – та можете насолоджуватися смачними пасками.

В основі рецепта – молоко і вершкове масло, це надає тісту особливу легкість. Для більш яскравого смаку можна додати сухофрукти і ароматні спеції – як в цьому рецепті венеціанської паски. 

Інгредієнти:

  • 1,5 склянки молока;
  • 60 гр вершкового масла;
  • 3 ст. л меду;
  • 3 ст. л. рослинної олії;
  • 1/3 склянки цукру;
  • 4 жовтки;
  • 4 склянки борошна (600 гр);
  • 1 чайна ложка солі;
  • 8 гр сухих дріжджів;
  • ванілін;
  • 1 склянка ізюму, цукати +1 столова ложка борошна.

Пасха в мультиварці

Ще один кухонний прилад, який дуже полегшує приготування будь-яких страв, у тому числі і пасок – мультиварка. Вона легко замінює духовку і навіть виграє, оскільки в мультиварці випічка не пригорає. Також мультиварка відмінно порається з вистоюванням тіста. Вимішування можна робити відразу в чаші, прискоривши час бродіння за допомогою функції «тісто».

Інгредієнти для паски в мультиварці з чашею 5 л:

  • 650 гр борошна;
  • дрібка солі;
  • 12 гр сухих дріжджів;
  • 250 мл молока, можна замінити на вершки жирністю 10% – це додасть пасці дуже ніжну текстуру, роблячи її схожою на італійську панеттоне;
  • 2 яйця;
  • 200 гр цукру;
  • 125 гр вершкового масла;
  • 6 столових ложок рослинного масла;
  • сухофрукти, цедра, горіхи – за смаком.

Простий рецепт паски в мультиварці – як приготувати покроково, дивіться на відео:

Рецепти сирних пасок

Пасхальна випічка ㅡ це не тільки здоба. А такі варіанти, як сирна паска без випічки або пасхальний десерт з сиру без дріжджів, підійдуть і адептам правильного харчування, і любителям легких десертів.

Сирна паска ㅡ традиційна страва в багатьох областях України. Господині робили її у Чистий четвер у спеціальних дерев’яних формах, витримуючи в прохолодному місці до неділі. В сучасні сирні паски додають все що завгодно: від згущеного молока і білого шоколаду до екзотичних сухофруктів і горіхів. Незмінним в рецепті залишається одне ㅡ сир в якості основи.

Плюси сирної паски:

  • Велике розмаїття рецептів.
  • Не потрібно довго замішувати, вистоювати, а в деяких рецептах – навіть випікати.
  • Менша калорійність в порівнянні з класичною борошняної паскою – такі десерти не суперечать принципам ПП.
  • Незважаючи на велику щільність, сирні паски мають дуже-дуже ніжну консистенцію.

У всіх рецептах рекомендується протерти сир через сито (можете для простоти збити блендером або кухонним комбайном), щоб надати більш однорідної консистенції.

Сирна паска із заварюванням тіста

Інгредієнти:

  • 500 гр жирного сиру;
  • 3-4 жовтки або 2-3 яйця;
  • 100 гр вершкового масла;
  • 100 гр цукру;
  • ванільний цукор;
  • родзинки, горіхи.

Паска з сиру і шоколаду

Рекомендуємо цей перевірений рецепт сирної паски всім любителям шоколаду.  

Інгредієнти:

  • 540 гр сиру;
  • 3 жовтки;
  • 100 гр цукру;
  • 50 гр вершкового масла;
  • шоколад: 30 гр білого, 50 гр молочного, 60 гр темного;
  • 140 гр жирних вершків.

Печена сирна паска зі сметаною

У цьому рецепті для випікання використовується водяна лазня, тому скоринка зверху не розтріскається.

Інгредієнти:

  • 500 гр сиру;
  • 100 гр цукру;
  • 100 гр сметани 20% жирності;
  • 3 яйця;
  • 80 гр вершкового масла;
  • ваніль;
  • родзинки, цукати;
  • 100 гр крохмалю.

Сирна паска на вершковому маслі і борошні

У цьому рецепті для тіста використовується вершкове масло і сир, завдяки чому паски будуть дуже пористими і ніжними.

Інгредієнти:

  • 300 гр борошна;
  • 250 гр сиру;
  • 3 яйця;
  • 200 гр цукру;
  • цукор ванільний;
  • 180 гр вершкового масла;
  •  7 гр розпушувача;
  •  2 гр соди, щіпка солі;
  •  цедра лимона великого, родзинки.

Паска без борошна на молоці і сметані

Якщо вам не вдалося знайти хороший сир, обов’язково спробуйте цей рецепт паски з молока і сметани.

Інгредієнти:

  • 2 л молока 2,5%;
  • 400 мл сметани 20%;
  • 3 яйця;
  • 200 гр вершкового масла;
  • 200 гр цукру;
  • ванільний цукор;
  • курага, родзинки.

Рецепти італійської паски панеттоне

Італійська великодня випічка на кондитерських прилавках перед Великоднем особливо пестить погляд і радує нюх. Панеттоне залишаються свіжими до 2-х тижнів завдяки особливій рецептурі. Спекти таке диво можна і самостійно. Правда, рецепт не найпростіший і не легкий, і доведеться заморочитися трохи більше, ніж зі звичайними пасочками. Але результат того вартий!

Традиційна італійська випічка на Великдень – панеттоне 
Традиційна італійська випічка на Великдень – панеттоне 

Традиційний панеттоне вимагає більш повітряного, пружного, соковитого і ніжного тіста.  Таке виходить тільки після «розпарки» і ферментування борошна під час тривалого замісу – не менше 30-40 хвилин. 

Опара:

  • тепла вода (близько 40 градусів) – 185 мл;
  • дріжджі сухі – 7 гр;
  • цукор – 10 гр;
  • борошно – 90 гр.

Опару витримують 40 хв у теплому місці, щоб підійшла. Потім додають:

  • розм’якшене вершкове масло – 45 гр;
  • цукор – 30 гр;
  • яйця – 2 шт;
  • борошно – 135 гр.

Отримане тісто №1 відправляємо на ніч в холодильник. Паралельно замочуємо родзинки (115 гр) в ромі, коньяку або апельсиновому соку (35 мл) і залишаємо на ніч.

Вранці робимо тісто №2:

  • підтале вершкове масло – 100 гр;
  • цукор – 100 гр;
  • яйця (жовтки) – 3 шт;
  • цедра апельсина, лимона і лайма – по 1 від кожного фрукта;
  • ванілін – 1 чайна ложка;
  • мед – 30 гр.

Додаємо до цієї суміші тісто №1 і такі інгредієнти:

  • борошно – 280 гр;
  • сіль – 6 гр;
  • замочений раніше родзинки;
  • цукати – 115 гр;
  • шматочки вершкового масла – 20 гр.
Акції
Знижка 50% на меню з доставкою від Шашличок
Доставка по Києву та області
-50%
0 грн
30 грн
Знижка 40% на меню кухні в «Burger Sushi Point»
Київ, Степана Бандери проспект, 23
-40%
0 грн
30 грн
Показати всі
38 акцій

Як і чим прикрасити паску 

Спекти паску ㅡ півсправи, тепер її треба ще й прикрасити. Традиційно паски прикрашають білою білковою глазур’ю.

Найпростіший рецепт білкової глазурі

 На 3-4 порції пасок вам знадобиться:

  • 1 ст.  ложка цукрової пудри (можна купити готову або змолоти цукор в кавомолці);
  • 1 яєчний білок (охолоджений).

Білки збиваємо міксером на невеликих обертах до 5 хвилин – маса повинна побіліти і загуснути. Потім додаємо пудру і збиваємо в більш сильному режимі, поки глазур не набуде потрібної вам густини, від 5 до 10 хвилин. Якщо не хочете, щоб глазур розтікалася, а була більш пишною – збивайте трохи довше, 10-12 хвилин.

Пасхальна глазур без яєць

Цей рецепт підійде для тих, хто боїться використовувати для прикраси сирі яйця.

Вам знадобляться такі інгредієнти:

  • 1 склянка цукру;
  • 1 ч.л.  желатину;
  • 6 ст.  ложок води;
  • кілька крапель лимонного соку.

Як робити глазур без яєць покроково дивіться на відео:

Швейцарська меренга

І завдання із зірочкою 😉 Спробуйте зварити для прикраси паски швейцарську меренгу з цукру, білків і ванілі 👇

Готовою глазур’ю змастіть верхівку виробу та прикрасьте пасхальним декором: кокосовою стружкою, кондитерської посипкою, покупними цукровими прикрасами, цукатами, сухофруктами, мармеладом, квітами з їстівної мастики, шоколадними яйцями, бізешками, зефірками, макарунами. 

Шоколадні яйця

Часто паски і прикрашають ще одним символом свята – шоколадними яйцями. Такі солодкі елементи декору 100% приведуть дітей у захват! Шоколадні яйця можна зробити своїми руками, за допомогою спеціальної форми. Для цього знадобиться пара плиток якісного шоколаду (підійде будь-який – чорний, молочний або білий). Далі діємо покроково:

  • Натираємо шоколад на тертці, кладемо в каструлю або металеву миску.
  • Нагріваємо ємність на водяній бані, щоб шоколад розплавився. Постійно помішуючи, доводимо до температури 43 градусів (для таких випадків в нагоді стане кулінарний термометр).
  • Знімаємо з вогню, даємо трохи охолонути (до 35 градусів).
  • Акуратно розливаємо рідкий шоколад у форми, періодично нахиляючи формочку в різні боки, щоб шар був рівномірним. Можна покрити в кілька шарів, даючи застигнути кожному шару протягом 20 хвилин.
  • Проведіть по краю форми ножем – порівняйте краї, щоб половинки могли щільно прилягати одна до одної.
  • Дайте шоколаду добре затвердіти – приберіть форми на кілька годин в холодильник.
  • Дістаємо половинки з форм, склеюємо – можна трохи підплавити, потримавши кілька секунд над вогнем.

Перш ніж склеїти, в середину яйця можна покласти начинку або маленьку іграшку-сюрприз 😉

Як може виглядати великодній декор? Ідей купа 👇

Яскравий декор пасок зефіром, прянощами, макарунами та сухими рослинами
Яскравий декор пасок зефіром, прянощами, макарунами та сухими рослинами
Ніжний декор для пасок у великодньому стилі
Ніжний декор для пасок у великодньому стилі
Варіанти мінімалістичного оформлення пасочок у стилі рустік 
Варіанти мінімалістичного оформлення пасочок у стилі рустік 

Традиційний святковий стіл на Великдень

Паска ㅡ не єдиний атрибут весняного свята. Окрім традиційної випічки, на Великдень на столі мають бути такі страви: яйця, домашня ковбаса, буженина, овочі, червоне вино.

Святковий стіл на Великдень
Святковий стіл на Великдень

З Покупон можна розслабитися і замовити всі смаколики від кращих шеф-кухарів просто до себе додому зі знижкою до 50% (або забрати самовивозом).

Акції
Знижка до 55% на суші-сети від «GO Їсти»
Київ, Соборності проспект, 7Б
-55%
0 грн
40 грн
Знижка 50% на суші від «GO Їсти» на Лівому березі
Київ, Соборності проспект, 7Б
-50%
0 грн
40 грн
Показати всі
41 акцій

Читайте також:
🔷 Куди поїхати відпочити у травні
🔶 Де відпочити у Карпатах влітку
🔷 Що подивитись у Західній Україні
🔶 Як підготуватися до літа
🔷 Основні принципи правильного харчування
🔶 Як фарбувати яйця 

Надихайтеся нашими рецептами і готуйте паски всією родиною, адже це набагато простіше, ніж здається. І не забувайте ділитися з нами класними рецептами, чекаємо 🤗

8 коментарів
  • Римма

    буду в этом году делать паску по рецепту Михаила Вегана. Часто готовлю по его рецептам, думаю и в этот раз не подведет

  • Алина

    Меня пасху печь учила еще бабушка, ну и конечно это старый добрый классический рецепт, который уже приелся лично мне. И я решила его усовершенствовать под себя и предпочтения уже своей семьи) Рецепты нигде не искала, химичила сама) С классического рецепта получилось два вида пасок (смородиновая и супер-шоколадная) которые все одобрили. В обычный рецепт классической паски вместо чистого молока добавляю смесь 50 на 50 из молока и смородинового сока, а вместо изюма – смородина замороженная. Вкус получается сбалансированным кисло-сладким и не обычным) А для шоколадной паски берем классический рецепт и добавляем в него какао, а муки чуток меньше, никакого изюма и т.д. – дробленный молочный шоколад. Украшаю обязательно топленным шоколадом и разными кондитерскими яркими украшениями) Получается вкусная шоколадная паска с кусочками шоколада внутри, и хорошим слоем шоколадной шапочки снаружи) Попробуйте, если не боитесь экспериментов)

  • Алина

    Не очень дружу с выпечкой, но хочется порадовать семью домашней пасочкой. На дрожжевую не решусь, много с ней мороки, а вот с творогом самое оно: относительно быстро и не менее вкусно. Если как и я не любите изюм в выпечке, добавьте сушеную клюкву, а цедра лимона или апельсина в тесте даст приятный цитрусовый аромат. Ещё хочу попробовать творожную, даже форму купила, хочу попробовать ваш рецепт Три шоколада, выглядит аппетитно)

  • Antiya88

    Обожаю панеттоне, но знаю что с ней очень много нужно возиться, рецепт сложный, чтобы получилась как в Италии. В этом году буду делать веганскую на дрожжах, а украшать верхушку кокосовой пастой и миндальными лепестками)

  • Вера

    Я вот люблю паски, где тесто больше похоже на кекс, чем на хлеб) И очень люблю красиво и оригинально украшать) Здесь есть интересные рецепты, пару точно возьму на заметку! и в этом году обязательно попробую украсить шоколадом!

  • Катерина

    Ніколи не пробувала готувати паску з творога, але варто спробувати задля рзноманітності і збереження фігури )))

  • Віка

    Не дуже люблю паски, але от сирний варіант зацікавив, не знала, що можна і такі готувати. В кулінарії я чайник, але дякую за прості рецепти) окремий респект за варіант шоколадної паски))

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *