Як економити воду: найкращі способи економії в домашніх умовах

Економія води – одна із задач будь-якого домогосподарства, що дозволяє зберегти не тільки бюджет сім’ї, але і ресурси планети. Хтось починає економити воду через високі тарифи, хтось – керуючись добрими намірами зберегти екологію. Як вдома зменшити витрату води на кухні та у ванній, щоб не виникало дискомфорту і не страждала щоденна гігієна – про це розповість наша стаття.

Читайте:

Усунений вчасно витік води – перший крок до економії

Для початку визначте, чи не йде вода «в нікуди». Капає з крана – щорічні втрати до 0,8 кубів. Підтікає зливний бачок – щоденний мінус може становити від 100 до 260 літрів. Виявити витік під мийкою, у змішувачі, унітазі або відкритих ділянках труб нескладно. Ви відразу побачите вологу там, де її бути не повинно. Виявивши проблему, ви можете усунути її самостійно або викликати фахівця-сантехніка. За допомогою онлайн сервісів замовлення побутових та бізнес послуг Kabanchik.ua або ChiqChaq, майстра можна знайти онлайн, попередньо оцінивши відгуки та вартість його роботи.

Витік води через кран
Вчасно усувайте витік – це економить воду

Гірше, коли сантехніка підтікає так, що ви навіть відразу і не помітите цього. Наприклад, коли труби зашиті в стіні, ванна закрита кахлем або пластиком. Такі приховані витіки можуть призвести до втрати понад 10 кубів води на рік. Вас же в першу чергу повинні насторожити великі рахунки за воду, якою ви в такій кількості не користуєтеся. Або постійні скарги сусідів знизу на протікання. У будь-якому випадку, проблему потрібно буде вирішувати, хоч це і клопітно, і пов’язане з витратами. Краще звернутися до хорошого фахівця сантехніка.

Економія води за лічильником

Ви явно не використовуєте стільки води, скільки в середньому налічують комунальні служби? Уникнути переплати можна тільки встановивши водяний лічильник. Так ви платите тільки за фактично використану воду, а не за усередненим нормативом споживання води на людину. Але пам’ятайте, що лічильники потрібно здавати на перевірку або міняти кожні 4 роки. Якщо ви вирішили купити або замінити лічильники води, Покупон пропонує вигідне рішення з кешбеком.

Лічильники води
Лічильники води необхідні для розумного її використання та економії на комуналці

Заощаджуємо воду у ванній

Проста стратегія у ванній кімнаті, що перейшла в корисні звички, допоможе заощадити воду і бюджет.

  • Під час гоління і чищення зубів вимикайте воду – вона йде без потреби. Голитеся, намилюєтеся в душі, наносите шампунь на волосся – теж вимикайте кран. Звикнути до цього не складно, а економія очевидна. Так, вода, що постійно тече з крана під час чищення зубів, підвищує щотижневі витрата на 200 літрів.
  • Встановіть водозберігаючу лійку на душ. Це дозволить заощадити від 30 до 50% води, а комфорт від водних процедур не постраждає. Більше того, такі насадки можуть бути з функцією масажу, тропічного дощу і водоспаду. Виявляється, економити можна з задоволенням! 
Насадка на душ
Економна лійка в душі

Поставте на змішувач аератор – насадку на кран, яка збагачує потік води киснем. При цьому сила натиску не зменшується, а до 50% води економиться. Таке пристосування застосувати як у ванній, так і для кухні.

Насадка на кран
Насадка-аератор на кран – спосіб економити воду
  • Як би банально це не звучало – звикайте приймати душ швидко! Найчастіше при водних процедурах втрачається відчуття часу. Тому можна поставити у ванній красивий водонепроникний будильник і орієнтуватися на нього. Ще один варіант – вмикати музику і намагатися укладатися в ті кілька хвилин, поки звучить улюблена пісня. Це варто того: скоротивши прийом душу навіть на 2 хвилини, ви заощадите до 40 літрів води.
  • Прийняття ванни – велика розкіш з точки зору витрат води. Під час миття у душі її йде в три рази менше. Тому, якщо хочете заощаджувати, від задоволення полежати в гарячій ванні варто відмовитися. Хіба що, як то кажуть, на свята :) .
Приймайте душ замість ванни
Митися в душі набагато дешевше, ніж приймати ванну

Як заощадити на зливі унітазу

  • У вас є підозри, що лічильник намотує зайві літри води? Перевірте бачок унітазу – це один з перших потенційних винуватців перевитрат. Перевірити це просто: налийте в нього трохи харчового барвника і не вмикайте злив хвилин 10. Якщо витік все-таки є, ви протягом цього часу виявите забарвлену воду всередині унітазу.
  • На унітаз у туалеті розумно встановити зливний бачок з двома кнопками. В залежності від необхідності, можна використовувати режим більшого або меншого зливу. З таким економічним бачком на змивання йде не більше 6 літрів води. У той же час стандартні витрачають в 3-4 рази більший об’єм. Систему економічного зливу з двома кнопками можна встановити на вже наявний бачок. Такі комплектуючі продаються у магазинах сантехніки. 
Зливний бачок з двома кнопками
Зливний бачок з двома кнопками
  • Не плутайте унітаз з сміттєвим відром. Краще заведіть спеціальний аксесуар. Викидаючи паперові і тим більш вологі серветки, дрібне сміття, прострочені таблетки та інше, ми не тільки засмічуємо смітники та водні стоки, але й витрачаємо зайву воду. 
  • Ще один лайфхак з метою економії: помістіть в бачок унітазу наповнену водою пластикову пляшку. Така маленька хитрість дозволить зменшити кількість води, потрібну для заповнення бачка після кожного зливу. 

Як заощаджувати воду під час прання в домашніх умовах

  • Один із способів заощадити воду в домашніх умовах – поміняти стару пральну машину на сучасну економічну. У вас все ще стоїть малютка або стародавня пралка з ручним віджиманням? З таким раритетом за 1 прання ви витрачаєте від 150 до 170 літрів води. Це вдвічі більші витрати, ніж у нових моделей. Плюсом до економії буде також зручність використання сучасної техніки, більш висока якість прання і кращий зовнішній вигляд речей. Зазначимо лише, що з точки зору більшої економії води та електроенергії, пральні машини з вертикальним завантаженням зарекомендували себе краще, ніж з фронтальною. За класом енергозбереження правило однаково для всієї техніки – чим вище (не нижче А), тим краще. Хочете вигідно купити хорошу пральну машинку? Вибирайте на сайті Покупон з хорошим кешбеком і доставкою до дверей від Нової пошти.
Пральна машина з вертикальним завантаженням
Щоб економити воду, користуйтеся сучасною пральною машиною
  • Завантажуйте пральну машину у відповідності з технічними характеристиками, зазначеними в паспорті. Недоцільно запускати прання з парою джинсів, футболок або шкарпеток. Це марна витрата води, а також електричної енергії. Перевантаження теж небажаний, це позначиться на якості прання.
  • У сучасних моделей пральних машин є економічний режим. Це також допоможе зберегти ресурси – і воду, і електроенергію.
  • Для легких забруднень вибирайте режим прання в холодній воді. На витрата води це, звичайно, не впливає. Замість цього таке прання заощадить електроенергію, яка при інших режимах витрачається машинкою для підігріву. До того ж, під час прання в холодній воді тканини не так линяють. 
  • Розумний підхід до прання – ще один спосіб заощадити воду. Не поспішайте кидати джинси або спідницю в пралку, якщо ви їх наділи раз або два. Якщо поставили маленьку плямку, її можна окремо запрати, а як боротися з різними плямами ми говорили окремо. Не бійтесь, ваша гігієна не постраждає (якщо це не шкарпетки і нижня білизна). До того ж, такий підхід не тільки дозволить економити воду, але і довше збереже бездоганний зовнішній вигляд речей.

Способи економії води вдома на кухні

  • Ви – той щасливий чоловік, у кого в квартирі є посудомийна машина? Стратегія її використання з метою економії така ж, як у пралки: повна загрузка згідно техпаспорту.
Посудомийна машина
Намагайтеся завантажувати посудомийну машину повністю
  • Перед відправкою в машину для миття добре очищуйте посуд від залишків їжі. В справному стані машина повинна відмивати посуд без ручного ополіскування. Якщо забруднення з тарілок змивається погано, то варто перевірити справність техніки. Можливо, потрібно придбати інше миючий засіб для посудомийної машини.
  • Якщо ж на вашій кухні посудомийної машини немає, то в цілях економії води можна мити посуд у наповненій раковині. Дає свій ефект і звичка вимикати кран під час нанесення миючого засобу. Продукти теж можна мити в наповненій водою ємності (раковині або мисці). Водою після миття овочів, фруктів можна полити рослини.
  • Для кухонного змішувача можна придбати економлювач води. Пристосування має вигляд гнучкого шланга аератора, який звичайний потік води перетворює на сильний розпилювач. Дуже зручно для миття посуду, продуктів, очищення раковини. Вода економиться за рахунок меншого часу, який ви витрачаєте на звичайні операції. Коштують такі пристосування недорого – до 100 грн. 
  • Намагайтеся викидати харчові відходи у відро для сміття, в ідеалі – з подальшою утилізацією в компостній ямі. Не змивайте їх через подрібнювач у каналізацію – це вимагає додаткових витрат води.
  • Навіть така річ, як розморожування продуктів за допомогою води, теж спричиняє зайві витрати. Розморожуйте продукти заздалегідь, з вечора перекладаючи їх з морозильної камери до холодильника.

Отже, економія води в домашніх умовах – справа не така вже й клопітка і некомфортна. Економити можна без особливого збитку для гігієни і комфорту. Головне, засвоїти прості правила, про які ми розповіли, і переконати всіх членів сім’ї їм слідувати. Як нагорода – менші рахунки за воду та розуміння того, що ви робите свій маленький внесок у захист природних ресурсів і екології. Можливо, у вас є якісь інші (легальні!) :) способи економії води, діліться ними у коментарях.

2 коментарів
  • Мариша

    полезная инфа, спасибо! вообще мне кажется, что мы в нашей стране еще хорошо живем, а вот у кого надо поучиться экономии – так это у европейцев, у них такие тарифы, что закачаешься, без экономии не выйдет.
    короче, бегу закручивать все краны)))

  • Александр

    О посудомоечной машине пока мечтаю только – ее некуда ставить( А воду экономим уже давно: счетчики, душ вместо ванны, смесители с одной ручкой, чтобы легко было закрывать кран, когда поток воды не нужен -все это внедрили. Не знаю, как у кого, а мы втроем тратим около 7 кубов хол. воды (она же горячая, у нас бойлер).

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *