Як заощадити на електроенергії: 18 лайфхаків розумної економії

Економія електроенергії

Обмежені природні ресурси, турбота про навколишнє середовище, космічні платіжки за електрику, а тепер ще й тероризування росією енергетичної системи України – фактори, які потребують від українців більшої свідомості у питаннях побутового споживання та економії електроенергії. 

BlogPokuponTeam зібрала корисні поради як можна заощадити на тому, без чого неможливий сучасний уклад життя в будинку або квартирі. Ви здивуєтесь, наскільки прості речі, без надмірного дискомфорту, можуть допомогти суттєво зекономити на оплаті комунальних та знизити навантаження на об’єкти критичної інфраструктури, коли це вкрай необхідно.

Раціональне споживання електроенергії допомагає не лише розвантажити українську енергосистему, яку постійно намагається атакувати ворог, але й суттєво зменшити суми комунальних платежів. Нагадаємо, що у новому опалювальному сезоні 2023-2024 на території України у разі дефіциту потужностей в енергосистемі через руйнування енергооб’єктів можуть застосовувати відключення електрики.

Акції
Комплексні аналізи у лабораторії «Test Lab»
Київ, Радунська вулиця, 13А
-30%
130 грн
104.0 грн
Аналізи у мережі лабораторій «Дніпролаб»
Київ, Ялтинська вулиця, 8
-40%
180 грн
108.0 грн
Показати всі
100 акцій

1. Гасіть світло щоразу, коли воно не потрібне

Настільки банальна звичка вимикати світло щоразу, коли ви надовго залишаєте приміщення, дозволяє економити електроенергію. Але для істотної економії в розвинених технологічних умовах таких заходів недостатньо. Сучасне життя буквально перенасичене приладами, які споживають чимало електроенергії. 

2. Намагайтеся користуватися більш економічними приладами

Побутовій техніці, як правило, присвоюється клас енергоефективності. З його допомогою можна зрозуміти, наскільки економно той чи інший прилад в побуті споживає електроенергію.  

Існує 7 основних і 2 додаткових класи енергоефективності: А+++, А++, А+, A, B, C, D, E, F, G. Кожен позначається кольором від зеленого до червоного, де група А – найбільш економічна та енергоефективна (споживає менше 0,13 кВт/год на кг), а G – найбільш витратна по споживанню енергії (понад 0,31 кВт/год на кг). Отже, якщо хочете максимально зберегти електрику, купуйте техніку класу А++, А+, A, максимум B. 

Чим вище клас енергоефективності техніки, тим більше економія електрики
Чим вище клас енергоефективності техніки, тим більше економія електрики

Крім того, щоб уникнути перевантаження енергетичної системи, варто дозувати одночасне підключення приладів і за можливості не користуватися всім одразу.

В середньому споживання електроенергії побутовою технікою виглядає наступним чином:

  • телевізор споживає 0,1-0,4 кВт;
  • холодильник – 0,3-0,6 кВт;
  • комп’ютер – 0,4-0,8 кВт;
  • мілка техніка типу фену, праски, пилососу – від 0,5 до 1,5 кВт;
  • мікрохвильовка, електрочайник – 1,5-2 кВт;
  • пральна машина – 2-2,5 кВт;
  • кондиціонер, бойлер, калорифери, обігрівачі, конвектори тягнуть до 3 кВт;
  • електроплити споживають найбільше – 4-8 кВт.
Акції
Гінекологічне обстеження у «Якість Життя»
Київ, Тростянецька вулиця, 8Д
-25%
750 грн
559.0 грн
Мамолог та гінеколог у «Гармонія Здоров'я»
Київ, Ревуцького вулиця, 40В
-74%
870 грн
249.0 грн
Показати всі
199 акцій

3. Користуйтеся технікою у правильний час

У критичних ситуаціях дуже важливо обмежити споживання електрики у пікові навантаження – час, коли більшість людей знаходяться вдома і всі одночасно користуються електричними приладами. Пікові години спостерігаються зранку з 8:00 до 11:00 та ввечері з 20:00 до 22:00; напівпікові – 7.00-8.00; 11.00-20.00 і 22.00-23.00. У ці проміжки бажано не прати, не приймати гарячу ванну, не вмикати електрообігрівачі тощо. На картинці від Укренерго показаний оптимальний графік економного та раціонального використання електроенергії.

Розумне споживання електроенергії у пікові години
Розумне споживання електроенергії у пікові години
Акції
Від 2 ночей зі сніданками у готелі «Едем» у Львові
Львів, Городоцька вулиця, 95А
-38%
5400 грн
3519.0 грн
Знижка 55% на суші-сет «VIP клас» від «GO Їсти»
Київ, Соборності проспект, 7Б
-55%
0 грн
40 грн
Показати всі
63 акцій

4. Де можна – вмикайте енергозберігаючі налаштування

Більшість сучасних моделей телевізорів оснащені режимом економії. Якщо його активувати, за рік можна додатково заощадити до 135 кВт/год електроенергії. Як правило, він включається за допомогою пульта через налаштування меню Home – «Екран» – «Економія електроенергії».

Відносно комп’ютерної техніки, то тут складно розрахувати клас енергоефективності. Але сучасні ПК теж можуть похвалитися наявністю енергозберігаючого режиму. Тому якщо ви не знали і досі не активували його на своєму компі або ноутбуці, обов’язково перевірте і зробіть. Це дозволить наполовину зберегти електричну енергію при роботі цих пристроїв.

Дивіться відео про те, як включити економний режим на ноутбуці

Акції
Знижка на дизайн-проект житла в «Art House Studio»
Київ, Перемоги проспект, 43А
-78%
0 грн
299.0 грн
Підключення до мережі інтернет від «Павутина»
Київ, Миколи Голего вулиця, 7В
-33%
299 грн
199.0 грн
Показати всі
6 акцій

5. Запрограмуйте телевізор на вимкнення

Якщо ви любите засинати під телевізор, встановлюйте таймер автоматичного відключення. Так техніка не буде працювати всю ніч і наганяти електроенергію. Як правило, опція знаходиться в налаштуваннях у розділі «Час».

6. Виймайте прилади з розеток

Зарядивши телефон, ноутбук чи повербанк, виймайте з розетки зарядні пристрої. Навіть включена без діла зарядка споживає енергію. Нехай не так багато (близько 3 кВт на рік), але якщо їх декілька в квартирі, і гаджети заряджаються щодня, – це призводить до зайвих додаткових витрат. До того ж, працюючий вхолосту зарядний пристрій при перепадах напруги в мережі може стати причиною пожежі. Це правило стосується будь-якого приладу, оскільки сліп-режим таїть в собі неочевидне для багатьох енергоспоживання.

Дещо економити електроенергію допомагає вимкнення зарядного пристрою з розетки
Дещо економити електроенергію допомагає вимкнення зарядного пристрою з розетки
Акції
Від 2 ночей з сніданками і SPA в комплексі Карпати
Мигово (Чернівецька область), Буковинська вулиця, 178
-45%
8700 грн
5599.0 грн
Від 3 ночей SPA-відпочинку в «VitaPark Карпати»
Жденієво (Закарпатська область), Шевченка вулиця, 257
-15%
8544 грн
7259.0 грн
Показати всі
81 акцій

Читайте також:
✔️ Кращі сервіси доставки їжі у Києві
✔️ Де недорого замовити їжу у Львові
✔️ Бюджетні доставки їжі в Одесі
✔️ Що робити вдома, коли нудно
✔️ Фільми цього року, які варто подивитися
✔️ Прийоми, які допоможуть швидко вивчити англійську

7. Принтери і копіювальна техніка 

Якщо ваш «ксерокс» не використовується, але постійно стоїть включеним, то за рік це призведе до зайвих «накручених» 1000 кВт/год енергії. Первинне включення також вимагає великих енерговитрат, тому вмикайте техніку тільки тоді, коли потрібно відксерити або роздрукувати багато сторінок матеріалу, і своєчасно відключайте її від мережі. На підприємствах, де використовують копіювальну техніку, такі прості правила допомагають добре економити електроенергію.

8. Очищайте пилосос після кожного прибирання

Щоб пилосос споживав менше електрики, вчасно звільняйте бак від сміття або змінюйте фільтри і пилозбірники. А коли конче потрібно економити, то коли не коли можна обійтись старим добрим методом – віничком.

Порожній від сміття пилосос не тільки краще тягне, але й раціонально споживає електричну енергію
Порожній від сміття пилосос не тільки краще тягне, але й раціонально споживає електричну енергію

Читайте також:
✔️
Як правильно здавати аналізи
✔️
Високий холестерин – чим небезпечний і як знизити
✔️
Як підняти гемоглобін
✔️
Аналізи на вітаміни – які і де здавати

Акції
Цілий день розваг для дитини в «Ігроленд»
Київ, Генерала Ватутіна проспект, 2Т
-50%
190 грн
95.0 грн
Цілий день розваг у мережі парків «Fly Park»
Київ, Оболонський проспект, 21Б
-30%
250 грн
175.0 грн
Показати всі
155 акцій

9. Способи економити на приготуванні їжі

Незалежно від того на якій електричній плиті ви готуєте – стаціонарній або настільній, зі склокерамікою або чавунними конфорками, – стежте за тим, щоб діаметр дна посуду відповідав діаметру конфорки. Вважається, що дно повинно закривати робочу площу не менше, ніж на 70%. Так можна зберегти витрати енергії на 5-10%.

Можна зекономити на електроенергії, якщо готувати у посуді з потрійним дном
Можна зекономити на електроенергії, якщо готувати у посуді з потрійним дном

Краще, щоб посуд був з подвійним або потрійним дном. Завдяки цьому в ній акумулюється більше тепла, і конфорку можна сміливо вимикати за 10-15 хвилин до готовності страви. Вона «дійде» під кришкою без додаткового підігріву. До речі, коли накриваєте посуд кришкою, процес приготування прискорюється на 20-30%, причому на стільки ж зменшується і витрата електроенергії. 

Хороша альтернатива електроплиті – мультиварка. Ви не тільки значно зменшуєте цифру на лічильнику електроенергії, але й заощаджуєте час приготування страв. А також робите цей процес більш зручним і комфортним для себе.

Акції
Сертифікат на меню кухні в «Райський дворик»
Київ, Погребський Шлях, 26
-25%
1900 грн
1499.0 грн
Від 1 ночі з басейном у «Райський дворик»
Київ, Погребський Шлях, 26
-25%
2500 грн
1999.0 грн
Показати всі
93 акцій

10. Правила економії електроенергії при пранні 

Найбільш енергоефективне завантаження пральної машини – те, що прописане в інструкції з її експлуатації. Прати маленьку кількість речей нераціонально з точки зору використання ресурсів: при кожному недозавантаженні йде перевитрата електроенергії до 15%. Якщо є недобір брудної білизни, а прати треба, – обирайте функцію «неповне завантаження» (якщо така є у вашій пралці), яка дозволяє економити до 50% часу і до 20% енергії.

Знизити споживання електроенергії також допомагає технологія EcoBubble, яка за рахунок утворення активної піни на початку циклу прання ефективно видаляє забруднення навіть у 30-градусній воді. У той час як підігрів води на 10-20 градусів «пожирає» колосальні об’єми енергоресурсів.

Не дуже забруднені речі, які хочеться просто освіжити, можна прати на швидких або експрес програмах, розрахованих на 15 або 30 хвилин.

Перш ніж вмикати функцію сушки у пральній машині, пам’ятайте, що багато речей у барабані сушити не рекомендують і їх все одно потрібно буде досушувати. А якщо білизну пересушити, то знадобляться ще додатково зусилля, щоб її випрасувати. Сушити білизну у пралці доцільно тоді, коли є проблеми з опаленням у будинку або на балконі надто холодно, щоб вона швидко висохла.

Функцію «Додаткове ополіскування» доцільно вмикати тільки тоді, коли користуєтесь пом’якшувачами та ополіскувачами-кондиціонерами для тканин або при пранні бавовняних та лляних речей, які безпосередньо торкаються шкіри.

Користуйтесь функцією відкладений старт, щоб прати уночі, після 23:00-00:00. Навіть, якщо у вас немає двозонного лічильника, який рахує електроенергію по зниженому тарифу, така звичка допоможе у непрості для країни часи уникнути надмірного навантаження на енергосистему у пікові години, коли люди одночасно масово вмикають найбільш енергоємні прилади. 

Читайте також
✔️ Як правильно прати пуховик
✔️ Де в Україні покататися на лижах
✔️ Буковель – краса, заради якої сюди варто їхати
✔️ Модні тенденції стильного манікюру 

11. Вчимося заощаджувати на бойлері

Багато українців вважають за краще не покладатися на міську владу у питанні гарячого водопостачання і давно обзавелися бойлером. Незалежно від того яким водонагрівачем ви користуєтеся в побуті – накопичувальним чи проточним, цей девайс споживає чимало електричної енергії.

Але навіть при експлуатації бойлера є способи заощадити електроенергію:

  • Відрегулюйте температуру нагрівання води без шкоди комфорту. Оптимальна, як правило, буває нижчою за максимальну: не 75°С, а близько 50-55°С.
  • Намагайтеся користуватися бойлером так, щоб нагріта вода використовувалася повністю. Інакше вона просто марно вистигає, і бойлеру доводиться повторно автоматично включатися, щоб підтримувати потрібний температурний режим. Щоб бойлер не працював вхолосту, важливо правильно обирати його обсяг. В середньому, на сім’ю з трьох осіб вистачає водонагрівача на 50-60 літрів, з чотирьох – на 70-80 літрів.
Акції
Манікюр, нарощування та корекція в «Nails Getman»
Київ, Кобзарський провулок, 10А
-43%
600 грн
349.0 грн
Манікюр та педикюр у студії «Xuxunails Service»
Київ, Новгород-Сіверська вулиця, 1
-67%
300 грн
139.0 грн
Показати всі
12 акцій

12. Як економити з кондиціонером

Не забувайте закривати вікна і двері, коли кондиціонер працює, щоб він охолоджував або обігрівав саме те приміщення, яке потрібно, а не вулицю або сусідні кімнати. До речі, потребу у використанні обігрівачів можна знизити, якщо завчасно подбати про утеплення стін та встановлення металопластикових вікон.

Купуючи техніку для охолодження і обігріву, враховуйте, що інверторні моделі відрізняються мінімальним споживанням електрики. І перш ніж «натопити» у квартирі +22оС, подумайте чи справді вам так холодно. Температура +18оС-20оС вважається прийнятно комфортною.

13. Правильне місце і вчасне розморожування холодильника

Тільки уявіть, що неправильне розташування холодильника на кухні може призвести до зростання споживаної електричної енергії приблизно вдвічі. Не ставте холодильник поряд з плитою і навпроти вікна, якщо це сонячна сторона. Іншими словами, температура там, де стоїть холодильник, по можливості повинна бути якомога нижче. 

З метою економії також не рекомендується ставити в нього гарячі і теплі страви. Важливо вчасно розморожувати морозильну камеру, оскільки шари льоду уповільнюють процес заморозки, і витирати пил з теплообмінника, який розташований на задній стінці холодильника.  

Акції
До 5 сеансів антицелюлітного масажу в «Ідеал»
Київ, Боголюбова вулиця, 30
-54%
500 грн
279.0 грн
Чоловічий манікюр з массажем у «Dali Deluxe»
Київ, Лесі Українки бульвар, 30
-54%
350 грн
199.0 грн
Показати всі
198 акцій

14. Правильно користуйтеся електрочайником

Своєчасно очищайте електрочайник від накипу. Відкладення солей, накопичених на внутрішніх стінках приладу, сприяє зниженню ефективності роботи нагрівального елементу, через що девайс споживає більше електроенергії.

І ще, зекономити на електричній енергії можна, якщо кип’ятити воду у чайнику рівно стільки, скільки потрібно на чашку. Якщо збираєтесь пити чай або каву одні – то на одну, якщо вдвох – то на дві і т.д.

15. Економія електрики на освітлювальних приладах

Замініть в побуті лампи розжарювання на енергозберігаючі, наприклад люмінесцентні з низьким вмістом ртуті або світлодіодні (ледівські). За рахунок цього енергоспоживання скоротиться у 5 та у 8 разів відповідно у порівнянні зі звичайними лампочками.

Енергозберігаючі лампи

Крім малої енергоємності, серед переваг світлодіодних ламп – велика міцність і довговічність. Тому, незважаючи на високу ціну, ці освітлювальні прилади повністю себе виправдовують. До того ж спостерігається тенденція до їх здешевлення. 

Використовуйте не одну люстру, а кілька точкових енергозберігаючих світильників, які будуть рівномірно освітлювати кімнату.

І ще один лайфхак – частіше протирайте лампочки. Пил поглинає до 20% випромінюваного світла. Те ж саме стосується плафонів світильників.

Акції
Чоловіча стрижка та корекція бороди у «Липський»
Київ, Мечникова вулиця, 5
-40%
200 грн
129.0 грн
Стрижка, укладка, корекція бороди в «Mr.Colt»
Київ, Левка Лук'яненка вулиця, 21, корпус 14
-40%
550 грн
329.0 грн
Показати всі
26 акцій

16. Зменшіть теплову втрату

У холодну пору року застосовуйте тепловідбивачі для батарей і обігрівачів – фольгований матеріал, який клеїться на стіну за нагрівальним приладом. Такий екран дозволить зменшити кількість тепла, яке йде через стіни в зовнішнє навколишнє середовище, і підвищити температуру в будинку на 2-5°C.

Користуйтеся лічильником електрики

«Совам» (тим, хто любить пізно лягати спати) радимо поставити двозонний лічильник електроенергії: тариф вночі вдвічі нижче, ніж вдень. Крім економії, використання електроприладів в нічний час знижує ризик аварійного відключення. 

Двохфазний лічильник електроенергії
Акції
До 16 занять англійською дітям у «Clever Land»
Львів, Куликівська вулиця, 18А
-59%
1280 грн
760.0 грн
До 16 занять англійською в «Ideal International»
Вся Україна
-64%
2500 грн
879.0 грн
Показати всі
6 акцій

17. Впроваджуйте сучасні технології та альтернативні джерела енергії

В ідеалі це потрібно робити на етапі проектування такого «розумного» будинку, в якому заощадження ресурсів і безпека забезпечується високими технологіями і автоматизацією. Деякі елементи цієї системи можна впровадити у вже побудованому житлі. Наприклад:

  • Дистанційне керування опаленням, охолодженням, освітленням приміщення і різними побутовими приладами за допомогою розумної розетки і додатку на смартфоні. 
  • Механічна розетка з таймером: з її допомогою можна виставити, в який час, наприклад, включити світло в акваріумі, або о котрій увімкнути бойлера, щоб він нагрів воду до вашого приходу.
  • Розетка з лічильником електроенергії (ватметр) надасть вам всю інформацію про витрати електроенергії побутовим приладом, напругу, струм, потужність і навіть підрахує фінансові витрати, якщо ви введете в певне поле вартість кіловата енергії.
  • Світлорегулятор (сенсорний вимикач) дозволить управляти світлом у вашій квартирі за допомогою пульта.
Розумні технології в будинку позитивно впливають на заощадження електроенергії
Розумні технології в будинку позитивно впливають на заощадження електроенергії

Детальніше про способи зберегти електроенергію дивіться на відео

18. По можливості оновлюйте застарілу техніку

Як ми вже говорили, такій складній по комплектації техніці, як комп’ютери, клас енергоефективності не присвоюють. Чим потужніше комп’ютер, тим більше енергії він споживає. Особливо коли мова йде про ігрові моделі з продуктивними відеокартами. 

Але виробники все ж прагнуть до зниження споживання електроенергії та тепловиділення. Навіть найпотужніша відеокарта останнього року випуску буде більш економічною у порівнянні з аналогічною моделлю десятирічної давності. Також варто виділити найбільш енергозберігаючі блоки живлення класу 80PLUS.

Тенденція оновлення спостерігається і в телевізорах. Сучасні рідкокристалічні або плоскі екрани LCD та моніторів ПК набагато економічніші, ніж їх кінескопні побратими минулих поколінь.

Напрошується очевидний висновок: хочете підвищити продуктивність девайсів і заощадити на електриці – оновлюйте електроприлади в міру їх старіння.

Читайте також: 
✔️ Поради як економно споживати воду
✔️ Як можна зекономити на опаленні
✔️ Що допоможе заощаджувати гроші

Використовуючи прості рекомендації, можна пристойно зменшити рахунки на оплату електроенергії і допомогти державі пережити форс-мажорний енергетичний стрес. Можливо, у вас є свої способи як ще можна економити електроенергію – діліться ними в коментарях.

2 коментарів
  • Марина Евгеньевна

    Вот же ж, а я все время забываю вытаскивать зарядные из розетки((, пора прощаться с этой привычкой… а мультиварка у меня уже давно, и я ей не нарадуюсь прям, очень удобная штука

  • Алюсик

    Уже года как 2 перешли на светодиодные лампы, экономию не подсчитывала )), но то что они намного экономичнее обычных ламп накаливания – однозначно. Бойлер кстати, как-то тестила выключать из розетки, но там реально мизерная разница получается. Лучше ставить температуру на средний режим и не забывайте про ТО! чем меньше накипи на баке, тем лучше для его работы.)

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *