Як економити гроші: 16 реальних порад

Полезные советы как сэкономить деньги

Щойно наші бажання починають шокувати наші можливості, і те, що хочеться, купити ніяк не виходить, найчастіше виникає дві думки: як більше заробляти і на чому можна заощадити. Ідея економії не нова і не залежить від розміру доходу. Підросла зарплата – зросли запити, і витрати автоматично підтяглися до її рівня. Несподівано «впала з неба» премія – і ось її вже немає, зате є купа речей, без яких ви раніше непогано обходилися. На чому можна заощадити, і як контролювати власні витрати, щоб гроші не йшли крізь пальці? Практичні поради, як економити і при цьому мати все необхідне, навіть заначку на відпочинок, – читайте в нашій статті.

Акції
Знижка 30% на все меню пирогів від «Заріна»
Доставка по Києву
-30%
0 грн
30 грн
Знижка 50% на пироги від «П'ять пирогів»
Доставка по Києву
-50%
0 грн
30 грн
Показати всі
940 акцій

1. Облік витрат  – перший крок до економії

Як правило найскладніше у будь-якій справі – розпочати, і економія сімейного бюджету – не виняток. Насамперед повірте, що це можливо навіть зі скромними доходами. Ви дуже здивуєтеся тому, куди йдуть ваші кровно зароблені гроші. А саме з підрахунку витрат і починається економія.

Записувати, куди були витрачені гроші, можна по-старинці, в блокнот або щоденник. А можна вести файл в електронному вигляді або спеціальному додатку на смартфоні. Наведемо трійку найбільш топових та зручних для версій iOS та Android:

  • Monefy.
  • CoinKeeper.
  • Дзен-мані.

Деякі, щоправда, вважають, що краще за рідненький Excel ніхто не придумав, і що електронна таблиця – найзручніший спосіб контролювати сімейний бюджет. Тож пробуйте, що вам більше припаде до душі.

Навчіться вести облік витрат – це перший крок на шляху до економії
Навчіться вести облік витрат – це перший крок на шляху до економії

Ведення особистої фінансової звітності буде дуже корисною звичкою. Так ви можете щодня аналізувати, які витрати були необхідні, а які стали результатом емоційного імпульсивного пориву, рекламних хитрощів або просто «бо гроші були». Згодом ви навчитеся підходити до придбань більш раціонально, і ваша фінансова звітність стане більш «гарною», «логічною» та «помірною». Непотрібних витрат стане менше, а заощаджених грошей – більше.

Керувати та контролювати грошові потоки допомагають різноманітні фінансові тренінги. Шукайте відповідний на Покупоні зі знижкою до 90%.

2. Плануйте і створюйте резерв

На початку кожного місяця зберіться з думками та складіть план майбутніх витрат:

  • Обов’язкові щоденні, суму яких ви можете плюс-мінус спланувати. Це харчування, комуналка, паливо на заправку автомобіля, оренда житла, оплата дитячих гуртків, харчування в садочку й школі та інше.
  • Резерв на позапланові витрати: похід до лікаря, подарунок на день народження.
  • Залишок коштів – сума, з якої потрібно виходити, коли раптово захотілося брендову кофтинку, наприклад.

Спробуйте скористатися правилом 50/30/20, де половина зарплати спрямовується на обов’язкові повсякденні витрати, 30% – на задоволення і позапланові витрати і 20%, що залишилися, відправляються в скарбничку. Кожен може адаптувати цей метод під свій дохід та цілі та почати економити із задоволенням.

3. Полюбіть Shopping list (список покупок)

На всьому можна заощаджувати, навіть на їжі при маленькій зарплаті. Для цього необхідно скласти список товарів, які вам потрібно придбати в маркеті і ніколи не ходити в магазин голодним;)

Плануйте меню на кілька днів, складайте список і дотримуйтесь його при покупці товарів. Намагайтеся не брати зайвого, не «ведіться» на різні маркетингові хитрощі, «червоні» цінники та дитячі «хочу». Якщо вам важко суворо дотримуватися списку, закладіть до бюджету певну суму на непередбачені витрати.

4. Кредити та кредитні карти: відмовитися і забути?

Звичка жити у борг – шлях у нікуди, адже борги все одно доведеться віддавати, ще й з відсотками. Маючи в гаманці кредитну картку, ви зайвий раз спокушаєте себе і ризикуєте купити непотрібну річ, і скоріше не зовсім за можливостями. Якщо вам важко тримати себе в руках і мислити холоднокровно, то позичати в банку для вас – табу.

Але якщо інколи гроші потрібні позаріз і дуже терміново, а друзів, у кого можна позичити, немає, кредитки дуже виручають. І тут рекомендуємо уважно читати умови кредитування. Якщо дотримуватись термінів погашення, позика в банку може стати непоганим рішенням тимчасової нестачі фінансів. Наприклад, кредитні програми провідних банків України, таких як Моно, Приват, Ощадбанк, пропонують можливість оплати частинами та споживче кредитування на пільгових умовах погашення. Відсотки за користування коштами нараховуються не наприкінці місяця, як завжди, а протягом від 55 до 65 днів. Та зважте, що на час воєнного стану видача кредитів населенню банками може бути обмежена, тому краще уточнювати цей момент безпосередньо у фінансовій установі чи торговій точці, де плануєте купувати товар.

Кредити – гарне тимчасове рішення, якщо дотримуватись умов договору кредитування
Кредити – гарне тимчасове рішення, якщо дотримуватись умов договору кредитування

5. Не поспішайте витрачати зарплату в день її отримання

Отримавши довгоочікувану зарплату, не намагайтеся відразу її «спустити» в найближчому супермаркеті або бутику. Повірте, навіть якщо спочатку ви не планували нічого купувати і прийшли «тільки подивитися», маркетологи та консультанти вам обов’язково «допоможуть» витратити ваші щойно отримані гроші на щось непотрібне.

Ходіть за покупками зі списком
Ходіть за покупками зі списком

Ви зробите правильно і розумно, якщо прийдете додому і спокійно складете перелік того, що дійсно необхідно і корисно. З цим списком можна сміливо йти на шопінг – шансів витратити зарплату нерозумно буде набагато менше.

6. Правило 24 годин

Дайте собі час подумати, чи реально вам потрібна річ, або ви просто піддаєтеся емоційному пориву і цілком можете без неї обійтися? У мільйонерів є звичка – правило 24 годин. Для прийняття виваженого рішення вони дають собі добу. Це реальний спосіб уникнути імпульсивних, емоційних покупок. Багаті люди вміють рахувати гроші, варто взяти на замітку ;)

Щоб заощадити не робіть імпульсних покупок
Щоб заощадити не робіть імпульсних покупок

7. Скарбничка – хороша можливість назбирати на потрібну річ

Заведіть у себе вдома гарну скарбничку для грошей, і збирайте в ній щось конкретне, на що без кредиту не вистачає: на новий смартфон, наприклад, або на відпочинок.

Можна скористатися банківськими послугами та оформити електронну «Скарбничку» або «Банку» на необхідну мету та економити кошти.

Експерти пропонують відкладати дрібну здачу, а деякі банки дають можливість це зробити в цифровому вигляді, наприклад, у додатку Приват24 можна скористатися округленням суми та переказом на спеціальний рахунок, таким чином непомітно для себе ви можете накопичити непогану суму.

Скарбничка – чудовий спосіб заощадити на свою мету
Скарбничка – чудовий спосіб заощадити на свою мету

8. Як економити гроші з Покупон – корисні поради для сімейного бюджету 

Завдяки акціям на послуги зі знижкою, промокодам, розпродажам можна непогано економити, особливо якщо всі вони зібрані в одному місці. Головне – знати, де, на яких ресурсах шукати те, що вам потрібно, по зниженій ціні.

На сайті Покупон ви знайдете реально круті акції. Вигідні пропозиції охоплюють самі різні сфери життя, що дуже зручно. Маркетплейс Покупон пропонує знижки на: 

Акції
Чоловічий манікюр, педикюр у Flamingo studio
Київ, Героїв полку Азов вулиця, 32
-47%
350 грн
199.0 грн
Відновлення волосся в салоні «Neko»
Київ, Академіка Вільямса вулиця, 5А
-43%
1000 грн
649.0 грн
Показати всі
190 акцій

Якщо підходити до шопінгу розумно та виважено, можна дуже добре заощадити бюджет. Ловіть кілька лайфхаків:

  • Купуючи одяг, наберіться терпіння і дочекайтеся розпродажу брендової колекції або сезонних знижок.
  • Купуйте побутову техніку або новий смартфон у чорну п’ятницю. Особливо добре можна заощадити, замовляючи товари онлайн: зниження цін буває до 70-90%.
  • Акція – не привід купувати непотрібне та неякісне у неперевіреному місці. Термін придатності та герметичність упаковки – перше, на що треба звертати увагу, якщо це продукти харчування.
Купувати речі на розпродажах – чудова економія сімейного бюджету
Купувати речі на розпродажах – чудова економія сімейного бюджету

Читайте також: 
✔️Чорна п’ятниця на Покупоні – головний розпродаж року 
✔️Де бюджетно відпочити восени
✔️Відпочинок у Карпатах – огляд недорогих готелів
✔️Смачна недорога піца у Києві
✔️Кращі недорогі доставки суші у Києві
✔️Недорогі сервіси доставки їжі у Львові

9. Куріння і алкоголь: шкідливо для організму і гаманця

Відмовтеся від шкідливих звичок – і відчуєте, що діра в бюджеті значно зменшилася. А якщо врахувати, що економія також торкнеться витрат на лікування хвороб, пов’язаних з курінням і зловживанням алкоголем, то вигода стане ще більш очевидною. Чим не мотивація? Про те, які є реальні способи кинути пити і курити, читайте в наших окремих статтях.

10. Економити на комунальні послуги можна і потрібно

Незважаючи на те, що комунальні послуги в сім’ї належать до категорії обов’язкових платежів, тут є добрі можливості для економії. Встановити лічильники на воду та газ, енергозберігаючі лампочки, використовуйте сучасні «розумні» технології та виробіть прості звички, що допомагають суттєво скоротити витрати на комуналку (наприклад, набирати воду у склянку під час чищення зубів).

Економити гроші можна також при сплаті комунальних платежів: 

  • Картою Монобанк – без комісії.
  • В «Ощадбанку» власникам «Карти киянина» – без комісії.
  • Кредитною карткою «всеМОЖУ» банка ПУМБ.
Комунальні послуги – щомісячний платіж на якому можна заощадити
Комунальні послуги – щомісячний платіж на якому можна заощадити

Читайте також:
Як економити воду
Як економити електроенергію
Як заощадити на опаленні

11. Дисконтні картки – ще один із способів заощадити бюджет

Бонусними та дисконтними картами потрібно вміти правильно користуватися. Якщо ви заводите бонусну картку супермаркету або магазину одягу, зважте кілька важливих моментів: як близько до будинку знаходиться магазин, наскільки подобається і підходить вам асортимент, яка цінова політика. Врахуйте, щоб дисконтна та бонусна карта були дійсно ефективними і давали вам можливість суттєво економити, покупки у цих магазинах мають бути регулярними. Збільшивши таким чином розмір дисконту, ви зможете заощаджувати реальні гроші.

  • Розміри та типи знижок по дисконту можуть бути різними:
  • Фіксовані: знижка по дисконту (2, 5, 10%) чітко визначена. Знижкову картку покупець отримує з мінімальним відсотком знижки і, здійснюючи покупки та накопичуючи бали, може збільшити цей показник до максимально можливого.
  • Частково фіксований розмір знижки залежить від суми купівлі, виду товару і т.д.
  • Вільні: накопичувальні, коли відсоток знижки зростає з кожною покупкою або знижка надається після досягнення певного рівня витрачених коштів.
Дисконтні картки – знижки для економії бюджету
Дисконтні картки – знижки для економії бюджету

Звичайно, особисто у вас може не бути потрібного дисконту, але можливо він є у вашого друга. Не полінуйтеся добути дисконтну картку та заощадити гроші на покупку. Можливо, наступного разу з близькими поділитесь ви.

12. Гуртом – дешевше

Закупка товарів дрібним гуртом (3-5 одиниць) або у великій упаковці Family Pack – реальний спосіб заощадити сімейний бюджет. Адже ви все одно купуватимете зубну пасту, улюблену каву, чай або рослинну олію, до якої звикли. У багатьох великих супермаркетах є гарні знижки при гуртових покупках.

Окремо слід сказати про спільні закупівлі. Часто інтернет-магазини пропонують варіант покупки за схемою «купи два – третій у подарунок» або гуртові ціни діють від певної кількості. Якщо вам не потрібен такий обсяг, об’єднайтеся з кимось і купіть лот, розділивши витрати порівну. Так виходить досить непогана економія.

Дрібний гурт – купуючи кілька одиниць товару можна непогано заощадити
Дрібний гурт – купуючи кілька одиниць товару можна непогано заощадити

13. Кешбек

Ще один вид знижок та бонусів, тільки економія відбувається за рахунок повернення фіксованого відсотка від суми на особистий рахунок, після чого ви можете списувати зручну суму під час наступних покупок. Існують програми (і навіть офлайн магазини), які пропонують кешбек з покупок в інтернеті. Частина грошей після оплати повертається вам на рахунок, і після накопичення певної суми ви можете скористатися заощадженими грошима.

14. Користуйтесь агрегаторами знижок

Агрегатори знижок (такі як холайн або прайс.юа) – зручний сервіс, де можна порівняти характеристики цікавих товарів та їх вартість. Вивчивши ринок, купівлю можна зробити в магазині з найвигіднішою ціною. Таким чином вдасться заощадити на покупці будь-чого, починаючи від великої техніки і закінчуючи дрібницями для дому.

15. Купуйте товари онлайн

Часто ціна на той самий товар значно відрізняється в офлайн-магазині та на сайті. Для того, щоб заощадити, можна вибрати товар в офлайн магазині, наприклад, зайти подивитися, приміряти, а саму покупку здійснити в інтернет магазині, таким же чином можна заощадити на косметиці, ліках, одязі.

16. Економте з розумом

Заощаджувати теж треба вміти – витрачайте гроші на те, що приносить вам задоволення
Заощаджувати теж треба вміти – витрачайте гроші на те, що приносить вам задоволення

Витрати бувають різні, і економити не означає відмовляти собі у всьому. На що радять витрачати гроші багаті люди:

На Покупоні навіть на цих необхідних витратах можна заощадити – заходьте за посиланнями та купуйте потрібні вам послуги з гарною знижкою.

Найкращі лайфхаки, як підвищити фінансову грамотність та заощадити гроші, дивіться на відео.

А вам вже вдалося взяти під контроль свої витрати? Діліться лайфхаками з економії грошей у коментарях.

8 коментарів
  • Sergey

    Лучше не экономить деньги, а вкладывать их куда-то, чтобы разбогатеть.

  • Елена

    пытались мы когда-то вести учет трат,но так и забили на это дело с нашими доходами вполне реально и в голове держать,на что уходят деньги))))но согласна,что в начале месяца лучше отложить какую-то сумму хоть в копилку,хоть на депозит,хоть куда,а остальное уже тратить по необходимостям и потребностям. Акционные товары и скидки, или дополнительные бонусные баллы обязательно используем,если есть возможность, реально помогает экономить.

  • Irina

    Дуже корисно для пенсіонерів,особливо вражає скарбничка,можна назбирати на потрібні ліки,але можна не дожити до потрібної суми,зато все треба записати,цікаво буде читати нащадкам.Де ви проживаєте?В якому світі?

  • Ольчик

    еще бы узнать как накопить , а не только сэкономить ) напишите обзорчик, интересно почитать, толковые вещи пишете!)

  • Артем

    Я около 3 лет вел домашнюю бухгалтерию. Сейчас забил на постоянную фиксацию каждой мелочи. Где-то раз в полгода свожу все остатки и понимаю, где, что и когда. Когда вел, меньше не тратил, как мне кажется.
    Хотя в одно время ощутил, сколько уходит на сигареты и это помогло мне бросить курить.

  • Елена К.

    Было время, вела учет потраченных денег.. что, куда, зачем… потом забила.. сейчас решила, что с НГ опять вернусь к старой привычке. Все-таки очень облегчает жизнь домашняя бухгалтерия!
    А вот копилку слабо себе представляю – вроде ж в нее обычно железную мелочь кладут? Купюры можно в банку складывать, по старинке)) или в коробочке)))

  • Оксана

    о, я с распродажами экономлю, записываю нужные вещи в список и покупаю по выгодным ценам, когда есть скидочки

  • Лариса

    вести фінзвіт реально допомагає, одразу очевидні зайві непотрібні витрати, а ще потрібно регулярно звіряли баланс на карті )))) в голові може бути одне, а на залишку пластику – зовсім інше )))))))))

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *