Як очистити чайник від накипу за допомогою побутової хімії та підручних засобів

У кожному, навіть самому сучасному водонагріваючому приладі в процесі експлуатації та впливу жорсткої води з’являються «скарби» з мінералів – солей кальцію і магнію. Крім неестетичного і мало приємного відчуття вапняна накип і вода з її домішками в чайнику (хоч це і неочевидно) небезпечна для здоров’я і самої техніки. Щоб уберегти від псування прилади з електричними тенами і не нашкодити організму, важливо правильно доглядати за технікою і вчасно позбавлятися від накипу на її стінках. Як ефективно, доступно та якісно очистити від шкідливого нальоту будь-який чайник – електричний, звичайний «плитковий», металевий, емальований або скляний – читайте в нашій статті.

Як відмити чайник від накипу швидко і ефективно

Щоб відмити чайник від накипу, не важливо електричний він або звичайний, можна скористатися битовою хімією з найближчого супермаркету або більш натуральними підручними засобами.

  • Спеціальні хімічні речовини. Вітчизняні і зарубіжні виробники випускають безліч подібних засобів (рідин і абразивних порошків), які ефективно очистять водонагрівач. Варто пам’ятати, що тверді чистилки не підійдуть для електропобутових приладів, адже вони можуть пошкодити водогрійний елемент. А от щоб почистити стінки приладу зовні або для очищення звичайної посуду такі засоби можуть бути дуже ефективними.
Битова хімія
  • Відтерти іржу можна спеціальними кислотовмісними засобами, такими, як «Чистолайн», «Джин». Головне – після чищення дуже ретельно промивати чайник від залишків хімії. 
  • Тим, хто насторожено ставиться до хімії на кухні, можна порадити видалити накип простими народними методами, які будуть не менш ефективні, але вийдуть набагато дешевше. До того ж такі засоби завжди знаходяться під рукою і доступні для будь-якої господині.

До складу промислових та підручних засобів входять кислотовмісні речовини, здатні зруйнувати сольові відкладення і врятувати ваш чайник від неминучої поломки. Крім того, чисті водонагрівальні елементи не псують смакові якості води, захищаючи ваше здоров’я, а чистий чайник, який не вкритий білим нальотом від мінеральних відкладень, виглядає на кухні більш естетично.

Чистка чайника

Чистка чайника підручними засобами

Зняти накип можна кількома способами, але для дуже забруднених приладів не всі вони годяться. 

  • Столовий оцет 9% або розведена оцтова есенція. Цей спосіб прекрасно підходить для очищення від товстого шару накипу, але будьте обережні: якщо на нагрівальному приладі з’явилася корозія, таке очищення застосовувати не можна: оцет тільки погіршить становище, і ваш чайник стане непридатним до використання. Щоб почистити прилад, потрібно прокип’ятити його, попередньо заливши всередину оцет 9% і воду в співвідношенні один до одного. Після кип’ятіння даємо воді охолонути, виливаємо, протираємо нагрівальний елемент кухонного губкою. При необхідності процедуру повторити. Після обробки оцтом, чайник варто ретельно промити під краном, щоб прибрати кислий запах. 
Чистка чайника оцтом
  • Оцтова есенція (концентрована оцтова кислота) застосовується у розведеному стані (на 1 л води буде достатньо 1 ст. ложки кислоти), з особливою обережністю – уникайте потрапляння на шкіру. Чистку чайника, як і інші господарські роботи по дому, рекомендуємо проводити в рукавичках. Ні один чайник не вартий здорових нігтів і свіжого, такого класного, манікюру. Правда, дівчата? :)
  • Чистка лимонною кислотою. Одну столову ложку порошку кислоти розчинити у воді і залити в чайник. Простий чайник має кипіти на плиті протягом 15 хвилин, електричний кілька разів доводиться до кипіння. В якості альтернативи лимонній кислоті можна взяти лимон: для цього свіжовичавлений сік 1 лимона розбавляємо водою і наливаємо всередину будь-якого чайника. Кілька разів кип’ятимо, потім виливаємо рідину, промиваємо проточною водою і – милуємося результатом, чистим чайником. Для більшої концентрації кислоти застосовують два і більше лимона.
Лимонна кислота
  • Харчова сода. Варіант очищення посуду за допомогою соди дуже добре підходить для емальованих і алюмінієвих ємностей. 500 грам соди розчиняють у літрі води і наливають в ємність. Сода розпушує накип, так що її дуже легко зняти після кип’ятіння: на плиті – для простих чайників або декількох разів закипання – для електричних.
  • Очищення шкірками яблук, груш або картоплі. Наповнюємо чайник очистками, заливаємо водою і кип’ятимо. Дуже доступний метод, але підходить для посуду з невеликим ступенем забрудненості та закритим нагрівальним елементом.
  • Зовсім простий метод видалення вапняних відкладень – за допомогою розсолу від маринованих або квашених овочів. До складу розсолу входить кислота, тому ефект очищення досягається дуже швидко.
Чистка чайника  розсолом

Наостанок можна використовувати незвичний для багатьох спосіб видалення забруднень всередині чайника – за допомогою всім відомих коли або спрайту. Чистка здійснюється за рахунок кислот (ортофосфорної, лимонної), що входять до складу цих напоїв. Потрібно просто налити рідину всередину і залишити на 10-12 годин, а краще на добу. При необхідності прокип’ятити, але, як правило, в цьому немає необхідності. Єдиний момент: кола містить фарбуючі речовини, які можуть залишити сліди на пластикових деталях чайника, в цьому випадку спрайт – кращий варіант очисника.

Чистка чайника  колою

Якщо ви все-таки не вберегли свій улюблений чайник від поломки, і він давно і безнадійно проситься на смітник, пропонуємо купити новий – на Покупоні великий вибір чайників, простих і електричних, з вигідним кешбеком, коли з кожної покупки вам повертається частина витрачених коштів на  рахунок.

Профілактика утворення накипу

Щоб ваш посуд служив довго, а чай і кава були смачними і корисними, необхідно дотримуватися простих правил:

  • Обов’язково очищати посуд від накипу регулярно – в ідеалі раз на місяць.
  • Для профілактики підійдуть не агресивні, делікатні засоби, наприклад оцет, лимонна кислота або органічна побутова хімія.
  • Кип’ятити тільки очищену, фільтровану воду. Перевірте, це значно знижує рівень утворення накипу. Якщо ви вже давно хочете поставити фільтр для води, але все не наважуєтеся через інших першочергових потреб або високу вартість, можливо кешбек на сайті Покупона дозволить вирішити вашу фінансову дилему, а щоб визначитися з вибором, почитайте про різновиди водяних фільтрів в нашій окремій статті.
  • Виливати залишки води з денця чайника і обов’язково ополіскувати його перед наступним використанням.

Такі прості рекомендації і нескладні прийоми допоможуть зберегти чайник в хорошому стані, продовжать термін експлуатації і поліпшать смакові якості напоїв. Залишилися питання? Задавайте в коментарях!

6 коментарів
  • Ира

    Сода с горячей водой, самые нормальные помощники в этом деле, по крайней мере у меня дома. Помогает когда не сильно еще скопилось накипи.

  • Карина

    Раньше я набирала воду в чайник с крана, чистила где-то раз в месяц старым добрым методом – лимонной кислотой. Помогало отлично, но чайники долго не жили. Даже не смотря на регулярную чистку, чайник умирал за год-полтора (раза 3 так было). С тех пор на воду с крана у меня табу. Покупаю фильтрованную воду в бутлях, и ее же кипячу. Так вот уже мне один чайник служит 4-й год, и нагревательная пластина на дне, как зеркало. Не чистила ни разу! Выводы делайте сами)

  • Юлия

    Был у меня один такой древний чайник, много накипи в нем было, что самое смешное, в чайнике была одна небольшая дырка, за счет такой большой накипи, вода не выливалась из этой дырки. Перед покупкой нового чайника, я немного по експерементировала над ним с использованием соды, лимонного сока, колы и уксуса, здорово очистился, аж сверкал.

  • Алла

    Абсолютно против химии. Помимо аллергических реакций при использовании,еще неизвестно,как хорошо она смоется с чайника. Если и использовать,то только эко. И на растительных компонентах. А вообще,лучше готовить и кипятить бутилированную воду, тогда и от накипи не придется избавляться.

  • Mary

    Пробовала и уксус, и соду – отлично помогают! И вообще лучше использовать такого рода средства, чем всю эту химию, от которой вполне реально словить ожог слизистой дыхательных путей, если надышаться((

  • Рита

    Полезные советы! Лимонная кислота и уксус-действительно очень хорошо очищают от накипи и химии никакой не надо.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *