Як і чим почистити килим в домашніх умовах

Килим в інтер’єрі створює теплу і затишну домашню атмосферу. Завдяки цьому пухнасте покриття не виходить з моди, і поява нових сучасних матеріалів для підлоги тому не перешкода. Але є у килимових виробів один недолік –  вони часто брудняться і потребують періодичного чищення. Як зберегти зовнішній вигляд натурального вовняного килима, ковроліну або паласу, а при наявності забруднень – чим ефективно почистити килимове покриття в домашніх умовах, читайте в нашій статті.

Догляд за килимом: профілактика краще, ніж чистка від застарілих забруднень

Щоб ваш килим довгі роки радував вас чистотою, естетичний зовнішній вигляд і яскравістю кольору, потрібно регулярно доглядати за ним і берегти від забруднень і підвищеного зносу.

Килим в інтер'єрі

Ось кілька порад, які допоможуть зберегти красу вашого килима, щоб він завжди виглядав, як новенький:

  • Занадто гаряча вода –  для килимів табу: у більшості з них із зворотного боку використовується клейове просочення, яке при частому впливі гарячої води розчиняється, і плетіння килима починає розсипатися. Яскраві, кольорові покриття від гарячої води можуть злиняти.
  • Коли чистите килим своїми руками, наносьте засоби у напрямку ворсу.
  • Не захоплюйтеся «мокрою справою»: занадто часта обробка килима рідкими засобами призведе до швидкого зносу. Профілактичного чищення раз в 3 місяці цілком достатньо.
  • Не чекайте, поки пляма на килимовому покритті вбереться і застаріє, позбавляйтеся від неї відразу.
  • Не стеліть килимове покриття на мокру підлогу відразу після вологого прибирання, особливо, якщо в квартирі сиро і прохолодно. Волога під килимом може привести до утворення цвілі. Те ж саме може статися, якщо застелити недосушений після чистки килим.
  • Щоб уникнути стирання ворсу, утворення забруднень і потертостей в місці з найбільшою прохідністю, перевертайте килим іншою стороною, щоб знос відбувався більш рівномірно.
  • Світлий килим краще не стелити там, де ходять найчастіше. Прибережіть його для спальні або вітальні, наприклад.
  • Важкі предмети меблів деформують килимове покриття, тому намагайтеся підбирати оптимальний розмір килима, щоб він не заходив під меблі.
  • Занадто високий відсоток вологи в приміщенні шкодить килимам.
  • Для очищення килима від пилу і дрібного сміття мінімум раз в тиждень проводьте чистку пилососом, мається на увазі сухе прибирання.
  • Генеральна волога чистка раз на рік –  то, що потрібно кожному килиму! Для цього ідеально використовувати спеціальний миючий пилосос.
  • Не позбавляйте себе задоволення взимку почистити килим щойно випавшим снігом! Це дуже ефективний захід, так як крім очищення покриття від бруду і пилу на морозі знищуються накопичені бактерії і шкідливі мікроорганізми.

Чистимо килим вдома спеціальними засобами: головне –  не нашкодити

Вдаючись до побутової хімії для чищення килимів в домашніх умовах, потрібно в першу чергу прочитати інструкцію. Той же популярний шампунь Ваніш для килимів призначений для різних цілей: боротьба з бактеріями, усунення запахів, виведення плям, відбілювач для світлих покриттів.

Засоби для чищення килимів

Хоча виробники прагнуть позиціонувати свій товар як універсальний, для деяких покриттів такі кошти не підходять: в кращому випадку виявляться марними, в гіршому –  нашкодять вашому килиму. Це стосується різних торгових марок. Загальні моменти для всіх:

  • Вся побутова хімія може бути застосована тільки для килимів з синтетичних матеріалів. Натуральні килимові покриття з вовни, шовку, парчі, замші дуже вразливі, під впливом хімічних складів вони можуть безнадійно зіпсуватися, втратити структуру і колір.
  • Всі засоби для чищення килимів ефективні для виведення плям, які тільки утворилися. Застарілі плями вивести вдома самому часто не під силу. У цьому випадку варто звернутися в хімчистку. Професіонали задіють спеціальну техніку і сучасну гипоалергенну побутову хімію, врахують специфіку забруднення і матеріал, з якого виготовлений килим.
  • Для чищення будь-якими спецзасобами використовується тільки піна. Для цього рідкий розчин потрібно збити губкою до густого піноутворення.
  • Не експериментуйте з побутовою хімією, не призначеною для чищення килимових покриттів: гелями для миття посуду, пральними порошками і так далі. Ефект може бути непередбачуваний, тому що деякі складові цих засобів можуть бути непридатними для текстилю. Вам же не спадає на думку мити посуд ванішем для чищення килима? Все повинно використовуватися за своїм призначенням.

Як чистити килим засобом ваніш для килимів, дивіться на відео.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=94u0026v=YO0mBPY69bc

Чистка килима підручними засобами

Якщо у вас з якоїсь причини під рукою не виявилося покупного засоби для чищення килимів, а ви сповнені рішучості позбутися від плям і забруднень тут і зараз, можна обійтися тим, що завжди є вдома у господині. Правила, описані вище для побутової хімії, діють і для саморобних засобів для чищення: чистимо тільки синтетичні покриття, і ні в якому разі не вовняні і шовкові килими або ковролін.

І ще одна порада: перш, ніж приступати до чищення, випробуйте засіб на маленькому, по можливості непомітній ділянці килима. Якщо раптом побачите, що ворс витирається або почав линяти, краще не продовжувати чистити цією речовиною.

Підручні засоби для чищення килимів

Сіль

Сіль добре вбирає нескладні забруднення. Для чищення знадобиться дрібна, екстра. Засипаємо сіллю пляма і вологою щіткою втираємо в ворс. Через півгодини ретельно пилососом килим.

Нашатир

Нашатирний спирт –  бюджетне і давно відомий засіб для виведення плям з килимів і м’яких меблів. Їм можна раз на рік проводити профілактичну чистку килимів, ковроліну, килимів. Рецепт розчину простий –  ⅔ столової ложки нашатирю на півлітра води. Наливаємо отриману рідину в пульверизатор і розпилюємо на килимове покриття, розподіляємо і трохи втираємо губкою або щіткою у напрямку ворсу. Чекаємо, щоб килим став повністю сухим, пилососимо.

Сода

Звичайна сода –  хороший помічник в боротьбі із забрудненнями і неприємними запахами. Якщо ваш улюблений килим позначив не менше улюблений кіт, то «аромат» сечі добре нейтралізує суха чистка содовим порошком. Присипте содою пляму і залиште так на півгодини, потім видаліть пилососом. Із сечею, звичайно не все так просто, і однією содою справа може не обійтися. Нижче читайте, як боротися з такими плямами.

Лимонний сік

Очистити килим від плям допоможе сік лимона: кислота, яка входить до його складу, добре роз’їдає бруд. Вичавіть сік з лимона безпосередньо на пляму, залиште засіб діяти протягом 2 годин. Потім змийте сік теплою водою, дайте плямі просохнути і пропилососьте.

Господарське мило

Старе добре господарське мило дуже широко застосовується для побутових потреб, в тому числі відмінно виводить різні плями. Головне, щоб вони були свіжі. Шматок коричневого мила потріть на тертці і розчиніть стружку в воді. Розпорошите розчин з пульверизатора на пляму, дочекайтеся висихання і почистіть килим пилососом. Розчин господарського мила нешкідливий, його можна застосовувати щотижня для профілактичного чищення всіх килимів повністю, в тому числі в дитячій кімнаті.

Оцет

Розчин оцтової кислоти 9% (звичайний столовий оцет) –  ефективний засіб видалення свіжих плям. Готуємо розчин: 2 столових ложки засобу на півлітра води. Отриману суміш наносимо на забруднення, трьом добре щіткою або губкою, чекаємо, поки висохне, пилососимо.

Детальніше про чищення килимів підручними засобами дивіться відео.

Особливості виведення складних плям на килимі своїми руками

Деякі плями з килима або ковроліну виводити складніше, вони вимагають певного підходу.

Виведення складних плям на килимі

Плями від кави

Розлитий на килим кава –  це завжди неприємність. Темно-коричневий напій дуже швидко вбирається в покриття з ворсом, фарбуючи його в коричневий колір, який складно вивести. Діємо швидко: сухою ганчіркою або паперовими серветками промакуємо рідину, як можна швидше. Коли тканина або папір перестане забарвлюватися, можна починати чистку. Застосовуємо або щось з побутової хімії на зразок ваніша для килимів, або розпилюємо розчин оцту (про ці засоби ми писали вище).

Якщо кава була з вершками, то молочна добавка, яка вбралася в ворс, може викликати неприємний запах кислого молока. Нейтралізувати його можна за допомогою лимонного соку.

Плями від кави

Плями від сечі

Проблема плям від сечі в тому, що крім жовтого кольору вони мають характерний різкий і дуже стійкий запах. Особливо це стосується котячих виділень.

Виведення плям від котячої сечі

Бажано почати ліквідацію наслідків відразу після виявлення такого «сюрпризу». Робимо це в кілька етапів:

  • Просушуємо пляму, ввібравши всю рідину паперовою серветкою.
  • Нейтралізуємо запах: обробляємо «місце злочину» оцтом, розведеним в пропорції 1: 3 з водою. Залишаємо так на 2-3 години, добре провітривши приміщення.
  • Наступний етап – обробляємо пляму содою, вона вбере залишки забруднювача.
  • Не видаляючи соду, обробляємо пляму мильним розчином. Його готують так: змішують 1 чайну ложку гелю для посуду з ⅓ склянки перекису, додають склянку води. Сода вступить у взаємодію з отриманим розчином, і сеча почне розпадатися на складові, які при висиханні килима можна буде видалити пилососом.
  • Можна розпорошити над килимом ароматизатор для білизни, для закріплення результату.

На жаль, всі ці заходи годяться для свіжого плями. Якщо сеча встигла висохнути, всмоктавшись у ворс, очистити килим від такого плями самостійно навряд чи вийде. Потрібно звертатися до хімчистки.

Плями крові

Одні з найважчих для виведення забруднень. Особливо якщо ворс у килимового покриття густий і довгий, а пляма встигла як слід вбратися і засохнути. Якщо кров свіжа, її потрібно добре промокнути сухою серветкою, а потім намочити чисту ганчірку холодною водою і покласти на пляму. Кров буде вбиратися в тканину і фарбувати її в відповідний колір. Ганчірки потрібно міняти, поки процес фарбування не припиниться.

Для видалення кривавих розводів, слідів плям використовують поперемінно суху і змочену в перекису тканину. Для підсохлих плям замість перекису ганчірочку змочують в нашатирному спирті.

Детальніше про виведення плям крові читайте в нашій окремій статті.

Плями від фруктів, вина і шоколаду

Такі забруднення дуже добре нейтралізує водний розчин господарського мила і оцту (на літр мильного розчину 1 столова ложка оцту). Рідину потрібно розпорошити на пляму і промокнути сухою серветкою, потім просушити і пропилососити килим. Добре допомагає, також, розчин нашатирю (0,5 чайної ложки на склянку води).

Білий килим: особливості чистки

Якщо ви зважилися постелити у себе вдома білий килим або ковролін, то ви повинні розуміти, що таке покриття вимагає особливого догляду. Вироби такого кольору з часом втрачають свою білосніжність, стають сірими або брудно-жовтими. Багатьох цікавить, як повернути килиму початковий білий колір, позбутися від забруднень на покритті.

Чистка білого килима

Основні правила чистки для білих і світлих покриттів –  ті ж, що і для килимів будь-якої колірної гами. Але є й особливості:

  • Будь-який засіб для чищення (куплений в магазині або один з підручних, народних) потрібно протестувати на найбільш непомітній невеликій ділянці білого килима. Можливо, сама побутова хімія залишить на покритті плями, тоді воно буде остаточно зіпсовано.
  • Вирішивши вибілювати килим вдома, краще не експериментувати, а купити найбільш підходящий і якісний засіб, відповідно до складу покриття. Проконсультуйтеся з продавцями цих засобів, підійдіть до цього питання більш ретельно. Купивши спеціальну рідину або піну, дотримуйтесь інструкції на упаковці.

З чищенням білого килима від сильних забруднень краще звернутися до професіоналів.

Прання килима вдома

Якщо килим брудний настільки, що окремі ділянки чистити марно, можна помити, випрати його цілком: невеликий – у ванній, той, що побільше –  на вулиці, де є чистий асфальт і доступ до води.

Прання килима вдома

Якщо ви вирішили діяти кардинально і повністю випрати килим в домашніх умовах, враховуйте такі фактори:

  1. Не беріться за мийку килимів з натуральних матеріалів: вовняні, шовкові, а також покриття з віскози при контакті з водою можуть бути зіпсовані.
  2. Не можна прати килимові вироби ручної роботи. Небажано цілком прати промислово виготовлений килим, проклеєний зі зворотного боку –  клей у воді може розчинитися, і покриття розпадається.
  3. Якщо килим або палас низької якості, барвники в ньому відповідні –  дешеві. Перевірте перед пранням на невеликій ділянці, не линяє чи покриття.
  4. Розмір має значення: правильно оцініть свої сили і можливість подальшої якісної сушки килима. Якщо виріб занадто велике, зверніться до професіоналів, в хімчистку.
  5. Якщо килим дуже пухнастий, з ворсом великої довжини, то під час і після миття волога вбереться, і покриття стане дуже важким. Майте це на увазі.

Засоби для прання килимів можуть бути різних торгових марок: Amway, 5+, Vanish, Попелюшка, Karcher, Sama. Бажано не використовувати пральні порошки – вони погано вимиваються з ворсу.

Перед пранням не забудьте очистити килим від дрібного сміття і пилу за допомогою пилососа.

Чистка килима будинку пароочищувачем

Дуже ефективна і екологічна чистка килима портативним пароочищувачем. Під час обробки покриття паром ви позбудетеся не тільки від бруду, а й від шкідливих бактерій, пилових кліщів і інших мікроорганізмів, що скупчилися в ворсі.

Як почистити килим будинку за допомогою пароочисника дивіться на відео.

Сподіваємося, наші поради допоможуть вам містити ваші домашні килими чистими і красивими. А якщо раптом посадили пляма –  ви тепер знаєте, що робити! Є оригінальний і успішний досвід в боротьбі зі складними забрудненнями – діліться в коментарях.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *