Як відіпрати кров в домашніх умовах: з одягу, дивана, ліжка, килима

Плями крові – одні з найскладніших у виведенні забруднень. Кров’яний білок, який входить до її складу, дуже швидко і міцно вбирається в тканинні волокна, і чим вище температура навколишнього середовища, тим швидше це відбувається. Однак, якщо приступити до ліквідації сліду оперативно і зі знанням справи, кров з одягу або постільної білизни, будь-якої тканини, можна вивести до останньої краплі – читайте далі, як саме.

Акції
Хімчистка меблів від хімчистки «Chisto Hub»
Виїзд Києвом
-62%
1800 грн
799.0 грн
Хімчистка килима або ковроліну від «Chisto Hub»
Виїзд Києвом
-53%
1000 грн
499.0 грн
Показати всі
9 акцій

Виведення плям крові: помилки, які можуть зіпсувати річ

Напевно, побачивши на одязі кров, ви захочете скоріше від неї позбутися. Відразу варто сказати про помилкові дії, які призводять до ще більших складностей виведення плям крові. Не робіть наступне:

  1. Не відпирайте, не замочуйте забруднений кров’ю одяг в гарячій воді. Високі температури (50-60°С) призводять до денатурації кров’яного білка, через що таке з’єднання гірше розчиняється у воді, а значить, важче відпирається. В результаті пляма набуває жовтого відтінку, відіпрати який без шкоди для тканини практично неможливо.
  2. Не намагайтеся відтерти пляму (щіткою, тканиною, вологою серветкою), це марна затія, навіть навпаки – так кров ще більше вбереться в тканинні волокна. Промокніть яскраву рідину наскільки це можливо, якщо вона ще не висохла, і приступайте до подальших дій по виведенню плям.
  3. Ретельно підбирайте засоби для виведення плям, читайте інструкцію на упаковці. Особливо враховуйте матеріал: одягу, килима, постільної білизни. Безповоротно зіпсувати річ, якщо вона з синтетики, можна бензином, ацетоном, розчинником для фарби, засобами для виведення плям, не призначеними для синтетичних тканин.
  4. Не кидайте річ з плямами відразу в пральну машину, на початку обробіть забруднення засобом для виведення плям. До того ж температура води в пральній машині повинна бути мінімальною (пам’ятаєте, в гарячій воді кров в’їдається ще більше).

Чим вивести плями крові в домашніх умовах

Враховуємо поради, чого робити не можна, і діємо якомога швидше:

  • Промиваємо забруднену ділянку під проточною холодною водою, поки яскравість плями не зменшиться, і кров не перестане фарбувати воду.
Промиваємо пляму крові під проточною холодною водою
  • Замочуємо протягом години пляму в розчині холодної води і господарського мила.
Господарське мило добри відпирає кров
  • Стираємо річ підібраним за типом тканини миючим засобом. Можливо, з першого разу пляма не відпирається, в такому випадку повторюємо процедуру.

Відпираються плями крові на білому

Якщо ви виявили кров на чомусь білому (на простирадлах, білосніжних трусах, футболці, сорочці), це неприємно, але можна виправити.

Плями крові на білому

Після того, як промили забруднення під холодною водою і замочили на годину (загальні правила для тканин будь-якого кольору), необхідно пляма відбілити. Вибирайте засоби, що не містять хлор, щоб тканина не набула жовтого тьмяного відтінку. Існують різні відбілюючі засоби з активним киснем (Vanish Oxi Action, Pure для білої білизни, Primaterra і інші) або універсальні засоби для виведення плям, які ви можете купити на сайті Покупон з кешбеком.

Кисневі засоби для виведення крові

Якщо пляма встигло підсохнути (наприклад, вас підвели гігієнічні засоби під час місячних), вивести забруднення з білої білизни допоможе такий спосіб:

  • капніть на пляму нашатирним спиртом;
  • утворилися розлучення протріть перекисом;
  • то, що залишилося, заперіть господарським милом;
  • прокрутити в пральній машині з порошком для білого білизни.

Позбавляємося від плям крові на джинсах підручними засобами

Класична джинсова тканина являє собою натуральна бавовна (котон), тому засоби для виведення плям підбираємо відповідно до цього. Слід враховувати, що відбілювачі для білого в разі джинс не годяться.

Позбавляємося від плям крові на джинсах

Отже, ви «посадили» криваву пляму на улюблені джинси. Як відіпрати таке забруднення? Свіже, тільки-но утворену пляму видаляємо за допомогою холодної води, замочування в мильному розчині з наступним пранням в пральній машині. Для більш ефективного видалення плям на джинсах можна використовувати підручні засоби, які знайдуться вдома у кожного.

Аспірин

Всім відомі ліки можна використовувати для позбавлення від плям крові. Для цього:

  • розчиняємо таблетку аспірину в невеликій кількості води, щоб вийшла не рідка кашка;
  • наносимо суміш на пляму, залишаємо на деякий час (від 10 хвилин до години, в залежності від того, наскільки застарілі забруднення);
  • акуратно змиваємо аспірин з тканини, не розтираючи;
  • перемо річ вручну або в пралці.

Сода

Звичайну харчову соду можна використовувати для виведення плям крові на світлих джинсах. Для цього робимо водний розчин соди (50 г сипучої речовини на 1 літр води), в якому замочуємо джинси на пару годин. Якщо у вас є кальцинована сода, можна застосовувати і її.

Крім замочування, соду можна просто насипати на пляму (перед цим добре промивши її холодною водою) і залишити на 2-3 години, після чого змити порошок і випрати річ руками або в машині.

Кухонна сіль

Перемо джинси в холодному соляному розчині: на 1 літр води 1 столова ложка солі. Після цього можна звичайним чином випрати річ з іншим одягом в пральній машині.

Кухонна сіль

Крохмаль картопляний

Для нанесення на пляму можна використовувати картопляний крохмаль, змішаний з водою до пастоподібного стану. Суміш тримаємо, поки вона не висохне, потім змиваємо холодною водою.

Перекис водню

Вивертаємо забруднену річ навиворіт, обробляємо пляму ватним диском, змоченим в перекису водню, поки забруднення не розчиниться.

Нашатирний спирт

Створювана нашатирним спиртом лужне середовище змінює структуру молекул крові, так що яскравий пігмент вимивається з волокон тканини легше. Готуємо розчин нашатирю: на півсклянки води 1 столову ложку нашатирного спирту. Виливаємо на пляму, попередньо замоченное на годину в холодній воді, залишаємо так ще на 1 годину. Перемо джинси звичайним способом.

Старі плями крові на джинсах: чим вивести?

Засохлу кров, що в’їлася, усунути складніше, але все ж можна. Для цього знадобиться трохи більше часу і цілком доступні засоби.

Гель для миття посуду

Нанесіть товстим шаром гель для миття посуду на забруднення, щільно закрийте поліетиленовим пакетом і залиште так на кілька годин (можна на ніч). Потім змиваємо засіб і перемо джинси як зазвичай.

Гліцерин

Гліцерин можна купити в аптеці. Пляшечку з рідиною прогріти в гарячій воді, змочити в ньому ватний диск і акуратно нанести виключно в місці плями, щоб не потрапило на незабруднені ділянки джинс. Обробити потрібно спочатку внутрішню, потім зовнішню сторону плями. Після цього річ перемо.

Гліцерин застосовують для виведення плям крові

Мило «Антіпятін»

Дієвий засіб для боротьби з різними плямами, в тому числі від крові. Для цього змочену в холодній воді забруднену ділянку намилює засобом (сильно не теремо), залишаємо на 3 години і перемо джинси.

Гідроперит

Лікарський засіб із вмістом перекису водню, гидроперит – ефективний засіб, щоб прибрати старі плями крові. Для цього 1 таблетку подрібнюємо до стану порошку і засипаємо на пляму, перед цим замочену в холодній воді. Руки краще захистити гумовими рукавичками. Порошок почне шипіти, чекаємо якийсь час, поки засіб подіє. Потім перемо джинси звичайним чином.

Бура

Бура – корисний в медицині, промисловості та в побуті хімічний реактив. Цей порошок можна придбати в аптеці, господарському магазині, замовити в інтернеті. Для виведення застарілих плям буру застосовують так: розчиняємо порошок в невеликій кількості води, наносимо на пляму. Через 1 годину змиваємо залишки бури і перемо річ.

Як видалити кров з матраца, постільних речей, дивана, килима

Неприємність може статися коли і де завгодно. Часто плями крові можуть залишитися на ліжку в період місячних у жінок, при порізах під час приготування їжі, на килимі від збитих колін дитини і т.д. Будьте готові терміново рятувати від стійких забруднень матрац, диван, ковдру, постільну білизну, килим та інше.

Плями крові на м'яких меблях

З простирадлами все більш-менш зрозуміло: тут діють ті ж методи, що застосовуються до джинсів, футболок та іншого одягу, про них ми писали вище.

Щоб вивести кров з м’яких меблів, матраца або килима, є кілька способів.

  1. Обробляємо плями перекисом водню, потім протираємо забруднення розчиненим у воді господарським милом.
  2. Видалити застарілі плями крові з дивана чи крісла можна за допомогою кухонної солі і нашатирного спирту. Робимо сольову кашку (змішуємо сіль з невеликою кількістю води), кладемо її на пляму, залишаємо так на 1 годину. Після цього сіль прибираємо і обробляємо забруднення нашатирем. Якщо кров сильно в’їлася і не піддалася з першого разу, повторюємо процедуру ще раз. Такий метод можна застосовувати і для видалення плям крові на килимах, докладніше про догляд за килимовими покриттями читайте в нашій окремій статті.
  3. Ще один спосіб, як очистити від крові поверхню дивана, матраца або килима – за допомогою такої пасти: змішуємо півсклянки крохмалю, 1 чайну ложку солі, ¼ склянки 3% перекису водню. Зубною щіткою акуратно наносимо отриману суміш на пляму, трохи втираємо. Даємо просохнути. З першого разу навряд чи процедура буде успішною, повторюємо до повної перемоги над забрудненням. Зверніть увагу: якщо забарвлення оббивки м’яких меблів або ворсу килима не світла, а темна, кольорова то перекис не використовуємо, беремо просто холодну воду.

Буває, що забруднення настільки в’їлися в оббивку дивана або килим, що ви самостійно не беретеся з ними впоратися, або ви просто звикли довіряти такі справи професіоналам. Тоді радимо звернутися в хімчистку, зупинивши свій вибір на одній з акційних пропозицій на Покупоні.

Як відіпрати запечену кров з кросівок

Іноді плями виявляються на внутрішній поверхні взуття (натерли мозоль, поранили шкіру на нозі і інші дрібні неприємності). Позбутися від свіжих і засохлих плям крові на кросівках та іншому текстильному взутті можна, дотримуючись порад з відео.

Сподіваємося, що наші поради допоможуть вам врятувати свої речі від такої часом дуже делікатної проблеми, як плями крові. А як ви справляєтеся з такими забрудненнями в домашніх умовах? Діліться в коментарях.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *