Рятуємо шевелюру: як зміцнити сухе та ламке волосся

Здавна відомо: зовнішній вигляд волосся відображає загальний стан організму. Густе та блискуче волосся – ознака здоров’я. Ламке, сухе, тьмяне та схильне до випадання, скоріш за все, говорять про наявність якоїсь проблеми: нестачу вітамінів та поживних речовин, гормональні зміни, стреси та хронічну втому. На стан волосся впливають й зовнішні фактори: непогода, ультрафіолет, хімічне фарбування, часта термообробка та застосування засобів для укладки.

Аби повернути волоссю блиск, укріпити та оздоровити їх, іноді достатньо прибрати першопричині проблеми. Але краще підходити до вирішення комплексно, приділяючи достатньо уваги правильному догляду за волоссям.

Чим і як лікувати волосся, що схильне до випадіння та ламкості? За допомогою народної медицини чи професійних спеціалістів? А може, й тим й іншим?

Укріплення волосся в домашніх умовах 

Якщо ваше волосся потребує лікування, почніть з домашнього догляду та зверніть увагу на народні засоби – нерідко добитися ефекту вдається виключно за їхньою допомогою. 

Відвари

Одними з найефективніших укріплюючих засобів традиційно вважаються відвари з лікарських рослин: кропиви та кореня лопуха. Кропива сприяє посиленому росту та укріпленню волосся, а коріння лопуха добре справляється з їхнім випадінням, живлячи волосяні цибулини. Рецепт будь-якого такого відвару простий: потрібно взяти трави з розрахунку 3 столові ложки на літр води, потомити близько півгодини на водяній бані, дати охолонути та ретельно процідити. Отриманим настоєм необхідно регулярно обполіскувати волосся після миття, роблячи водночас масаж шкіри голови поплескуючими рухами.

Маски та олії 

Добре при випадінні волосся допомагають укріплюючі косметичні олії та маски. Останні, як і відвари, можна приготувати вдома самостійно з натуральних поживних продуктів, збагачених вітамінами та мінералами. Будь-який з засобів можна використовувати як для лікування існуючих проблем з волоссям, так і для їх профілактики.

Для тьмяного та ламкого волосся підійде маска на основі наступних інгредієнтів: 1 яєчний жовток, 1 ст. ложка реп’яхової чи оливкової олії, 1 ст. ложка коньяку та декілька крапель лимонного соку. Перемішайте всі складові у скляному посуді та нанесіть отриману суміш на чисте вологе волосся. Обгорніть голові целофановою шапочкою та рушником. Через півгодини змийте маску проточною водою без будь-яких миючих засобів.

Ефективно впливає на волосся та шкіру голови маски на основі кокосової олії. Приготувати таку маску не складно: візьміть 1 ч. ложку меду, 3 краплі ефірної олії лаванди та 2 ст. ложки кокосової олії. Маску слід наносити на сухе волосся та тримати декілька годин, після чого – змити звичайним шампунем. Аби волосся стало міцнішим та не випадало, такую маску рекомендовано робити 2 рази на тиждень протягом місяця, а против посічених кінчиків – 1 разу на тиждень достатньо.

Якщо вам складно готувати маски для волосся самостійно, існує велика кількість відмінних готових засобів, які до того ж можна купити на Покупоні з вигідним кешбеком.

Олію можна використовувати й як самостійну діючу речовину, не змішуючи її з іншими компонентами. Для відновлення волосся прекрасно підходить касторова олія: вона живить волосяні фолікули, сприяє зволоженню шкіри голови, усуває лупу, позбавляє від посічених кінців та запобігаю випадінню волосся. Олія втирається в коріння та шкіру легкими масажними рухами. Походіть з маскою не менше 2-х годин та помийте голову як зазвичай. 

Нікотинова кислота 

Велику кількість позитивних відгуків збирає ще один засіб для зміцнення волосся – нікотинова кислота або ніацин, лікарська речовина, що відноситься до групи вітамінів В. Саме його нестача нерідко провокує проблеми з обміном речовин, котрі, в свою чергу, негативно впливають на стан шкіри та волосся.

Ніацин продається в аптеках, як правило, в двох варіантах: у вигляді водорозчинного порошку та ампульного розчину. Останній особливо зручно застосовувати на волоссі – потрібно лише втерти вміст двох ампул у шкіру голови легкими масажними рухами, а саму процедуру повторювати курсом 15 разів через день. Нікотинова кислота стимулює ріст волосся, впливаючи на фолікули, покращує кровопостачання судин шкіри голови, надає волоссю здорового блиску. Багато хто відзначає, що за місяць використання ніацину волосся відростає на 2-3 см.

Алое

Ще один незамінний засіб у боротьбі з випадіння волосся – чистий сік алое, який містить масу вітамінів та корисних речовин: вітаміни групи В, що справляють антизапальний та заспокоюючий ефект, вітамін С, що виводить шкідливі речовини, вітамін Е, який повертає волоссю м’якість і слухняність, алантоїн, що зволожує волосся та регулює роботу сальних залоз, й інші не менш корисні компоненти.

Сік алое можна придбати в аптеці. Використовувати його можна декількома способами: додавати до шампуня, втирати у шкіру голови в чистому вигляді або наносити на волосся в складі масок. Для досягнення лікувального ефекту чистий сік алое у невеликій кількості наноситься на волосся на 10-15 хвилин, після чого змивається водою без використання миючих засобів. 

Щоби приготувати домашню маску з алое для зміцнення волосся, візьміть: 20 г меду, 20 г олії мигдалю, 2 мл соку алое, 60 мл відвару лопуха та сік однієї цибулини. Інгредієнти змішайте, нанесіть на волосся та утепліть голову. Через годину промийте голову проточною водою.

Професійні процедури

Якщо ви спробували усі домашні засоби та не отримали бажаного ефекту, чи ви просто не хочете витрачати час і сили на те, що набагато скоріше та якісніше може зробити досвідчений спеціаліст, зверніть увагу на професійні косметичні процедури для відновлення волосся або зверніться за допомогою до трихолога. На Покупоні ви знайдете консультації, обстеження та лікування у трихолога зі знижкою.  

МезотерапіяМезотерапия

Мезотерапія волосся рекомендована усім, в кого спостерігаються проблеми з ростом, сухістю, ламкістю, випадінням волосся, слабкими волосяними фолікулами, а також лупою. Сутність процедури полягає в інвазивному введені в шкіру голови спеціальних мезококтейлей та лікувальних препаратів на основі біологічно активних речовин й вітамінів, що справляють зміцнюючий ефект на фолікули, стимулюють кровопостачання й нормалізують роботу шкіри голови.

Перед проведенням мезотерапії необхідно проконсультуватися з лікарем-косметологом, який в індивідуальному порядку визначить найбільш прийнятний для вас склад ін’єкції та перевірить, чи немає в вас алергічних реакцій на ті чи інші компоненти препарату. 

Мезотерапія протипоказана під час вагітності та годування груддю, в період менструації та після операцій, людям з жовчокам’яною хворобою, онкологічними захворюваннями, епілепсією, герпесом, а також під час прийому препаратів, несумісних з мезококтейлем.

Для максимального ефекту та закріплення позитивного результату мезотерапію рекомендовано проходити курсом – в середньому 8-10 процедур по разу на тиждень. Якщо ви вважаєте, що цей метод дуже витратний, то це позначає, що ви ще не встигли ознайомитись з пропозиціями на Покупоні з відчутною знижкою.

Озонотерапія 

Озонотерапія є одним з найдієвіших засобів боротьби з жирністю шкіри голови, свербінням та випадінням волосся. В озонотерапії є протипоказання: алергія до окремих компонентів препарату, онкологічні захворювання й хвороби щитовидної залози, проблеми зі згортанням крові, вагітність і лактація. 

Попередньо обробивши ділянку дезінфікуючим засобом, в шкіру голови вводять мікроін’єкції, які збагачують її киснем та поживними речовинами. В результаті озонотерапії активізується обмін речовин, попереджається випадіння волосся, нормалізується робота сальних залоз. Один курс таких уколів продовжується 7-10 сеансів тривалістю від 30 хвилин до 1,5 години кожний. 

Лікування випадіння волосся зсередини 

Зовнішнє лікування волосся масками, оліями та ін’єкціями в ідеалі слід доповнювати дотриманням основних правил здорового образу життя, харчування, бо те, як виглядає наше волосся, часто залежить від загального стану здоров’я та організму.

Якщо ви будете правильно харчуватись, не піддавати себе впливу холодної погоди, захищатися від прямих сонячних променів, утримуватись від агресивних косметичних засобів, ваші шанси попередити погіршення стану волосся суттєво підвищаться. 

В першу чергу зверніть увагу на харчування: намагайтесь вживати продукти з високим рівнем вмісту вітамінів групи В, Е, А і С, брак яких моментально позначається на здоров’ї та зовнішньому вигляді волосся. Їжте в достатній кількості молочні продукти, рибу, м’ясо птиці, горіхи та овочі. За необхідності використовуйте харчові добавки, вітаміни в таблетках – бо далеко не завжди важливі для здоров’я речовини з їжі засвоюються на 100%.

Для запобігання механічного пошкодження не забувайте про головні убори: взимку під час морозів носіть шапку, а влітку ховайте волосся від палючого сонця під шляпкою. 

По можливості мінімізуйте використання засобів для укладки, електричних плойок – хімія та викосі температури негативно впливають на структуру волосся, роблячи їх ламкими та позбавляючи природного блиску. Якщо ж все ж таки хочеться завити кучері, то краще за все для цієї задачі підійдуть плойки зі спеціальним керамічним покриттям, що максимально щадить волосся, не травмуючи їх та не пересушуючи. Такі плойки можна знайти на Покупоні та придбати з вигідним кешбеком.

Для збереження волосся гарним та блискучим не рекомендовано часто сушити їх феном, а якщо вже сушити, то дотримуючись правил використання фена та укладки.

Виконуйте всі ці прості поради, і ви надовго забудете, що таке випадаюче волосся! А якщо вам сподобалась стаття, з’явились питання з теми або ви бажаєте поділитись особистим ефективним рецептом від випадіння волосся – сміливо пишіть в коментарях.

6 коментарів
  • Надя

    Добрий вечір пробачте я ще не пробувала в домашніх умовах процедуру від випадіння волосся бо я стикаюся з таким в перше.Я була на Україні слава богу волосся не випадало приїхала в другу страну до Італії уже 5місяців і у мене випадає волосся.Скажіть що мені робити.Яєчний жовток шось помагає в мене було густе нежирне непосічене волосся та воно і зараз непосічене нежирне а просто випадає. Волосся можна просто провести легенько рукою і потом руку забераєш волос лишається в руках.І в душі його хватає і по хаті також і навєщах.Що цим робити бо у мене це в перше

    • Татьяна Софиенко

      Надія, вітаємо! Дякуємо що читаєте наш блог. Щодо різкого випадіння волосся, то така проблема найчастіше з’являється після сильних і тривалих стресів. Волосся завмирає, перестає рости і через певний час випадає. Можливо переїзд спричинив хвилювання і призвів до випадіння волосся. Однозначно потрібно діяти комплексно.

      1) Перш за все спробуйте зняти стрес за допомогою релакс терапії, медитації, висипайтесь, частіше гуляйте на свіжому повітрі. Можливо знадобиться допомога психолога, є консультації онлайн.

      2) Продовжуйте робити маски. Особливо радимо з додаванням концентрованих еліксирів кропиви (живлення шкіри) та лопуха (зміцнення волосяної цибулини), косметичного кофеїну (живлення фолікулів волосся і посилення мікроциркуляції у шкірі голови), втирати настоянку з гіркого перцю на коньяку, препарати на основі міноксидилу – по відгукам дуже дієві. Якщо до цього додати мезоролер, то активні речовини краще проникатимуть у шкіру голови.

      3) Обов’язково потрібно пропити вітаміни, що зміцнюють організм зсередини. Яких саме не вистачає допоможуть виявити аналізи. Про перевірку вітамінного статусу більше дізнаєтесь з нашого окремого огляду. Загалом на стан волосся гарно впливають:
      комплекс омега 3 – потужний антиоксидант;
      вітамін А – покращує регенерацію тканин, відновлює шкіру голови і цибулини волосся, зменшує роздратування епідермісу;
      вітамін С – нормалізує обмін заліза, зміцнює судини і покращує стан шкіри голови;
      вітамін В5 – прискорює процес регенерації, його дефіцит може сповільнювати ріст волосся і навіть викликати появу сивини;
      вітамін В6 – дуже «жіночий» вітамін: забезпечує нормальну функцію нервової системи, відповідає за стан волосся, нігтів і шкіри;
      біотин – підтримує обмінні процеси в організмі;
      цинк – відповідає за регенерацію і посилює засвоєння вітаміну А;
      селен – антиоксидант, що допомагає в боротьбі зі стресом;
      хром – нормалізує рівень цукру в крові, ліпідний обмін, відповідає за ріст волосся і нігтів;
      мідь – допомагає клітинам органів і тканин уникнути кисневого голодування, зміцнює стінки судин, її дефіцит може призвести до утворення сивини;
      марганець – нормалізує вуглеводний і ліпідний обмін, бере участь в синтезі меланіну, який відповідає за колір волосся.

      4) З косметичних процедур добре допомагає інвазивна мезотерапія шкіри голови.

      5) Зазвичай через 1,5-2 місяця регулярних процедур помітний позитивний результат: волосся перестає сипатися і починає відростати нове. Якщо дії не дали бажаних результатів, зверніться до трихолога за консультацією (можна онлайн).

      Сподіваємося наші поради були корисними, бажаємо краси і гарного здоров’я! Залишайтесь з BlogPokupon ?❤️.

  • Наталія

    Дякую, корисна інформація

    • Татьяна Софиенко

      Дякуєм, що залишаєтесь з нами! Ваш ПокупонБлогТім.

  • Инна

    Мезотерапию не пробовала, удовольствие не из дешевых… А вот отвары из трав – вполне доступная процедура домашнего ухода. Ну и витамины принимаю время от времени. Для волос и кожи хороший Натуюиотин. У меня после приема волосы стали блестящие!

    • Татьяна Софиенко

      Спасибо, что читаете наш Блог :). Травяные отвары, действительно, хороши своей натуральностью и безвредностью. Но эффект от них достигается только через время. Витамины тоже следует принимать осторожно. Проверять нет ли противопоказаний. Если в организме есть недостаток какого-то микроэлемента, его можно выявить и подтвердить только анализом крови.
      Мезотерапия же рассчитана на моментальный результат, особенно инвазивная. Процедура позволяет остановить выпадение, увлажняет и питает волосы. При желании попробовать сделать мезотерапию с Предложениями от Покупона можно экономить до 80% от цены в прайсе салонов ??

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *