Сонячний опік: як надати першу допомогу

Сонце дуже підступне, і навіть при легкій хмарності в розпал літнього сезону можна обгоріти, особливо якщо ви любите довго приймати сонячні ванни біля моря, за містом біля басейну або на дачі. У деяких випадках опіки можна отримати навіть у солярії. Якщо ви не вбереглися і обгоріли до почервоніння – BlogPokuponTeam розповість, чим вилікувати обпалену шкіру в домашніх умовах, як полегшити стан і коли потрібно обов’язково звернутися до терапевта чи дерматолога.

Читайте в нашому огляді: 

Що таке сонячний опік і чим небезпечний 

Опік є результатом тривалого перебування під впливом ультрафіолетового випромінювання, основним джерелом якого є сонце. Обгоріти можна, приймаючи тривалі «сонячні ванни» (від години або двох) або від зловживання засмагою в солярії. Ступінь ураження залежить також від фототипу – генетичної схильності до сприйняття ультрафіолету. В найбільшій групі ризику – люди зі світлою шкірою, блондини і рудоволосі. 

Найчастіше опік виникає, коли ми піддаємо впливу УФ променів незахищені ніжні ділянки шкіри: шия, груди, плечі, сідниці, ніс (на обличчі обгорає першим), лоб, спина, щиколотки. Перші симптоми сонячних опіків проявляються не відразу, а через кілька годин після перебування на сонці.  

Почервоніння – неприємний наслідок після перегріву на сонці
Почервоніння – неприємний наслідок після перегріву на сонці

Помірна кількість УФ-променів корисно для організму – під їх впливом відбувається синтез вітаміну D. Але надлишок сонячних променів завдає здоров’ю шкоду: 

  • Сильно сушить шкіру, гальмує процеси вироблення колагену і руйнує його структуру. Результат – передчасне старіння (фотостаріння), поява ранніх зморшок і пігментних плям. 
  • Викликає опіки шкірних покривів і сітківки очей. Крім дуже неприємних і хворобливих відчуттів, регулярне обгорання призводить до підвищення ризику розвитку меланоми (найагресивнішного виду раку шкіри) і катаракти (помутніння кришталика ока). Цей зв’язок підтверджують дослідження групи американських вчених. Ймовірність виникнення онко захворювання зростає, якщо людина часто отримувала сильні опіки в дитячому та підлітковому віці. Обстежуватися на наявність патологічних новоутворень (перевіряти родимки за допомогою дерматоскопа) бажано раз на півроку – це дозволяє виявити захворювання на ранніх стадіях і збільшує шанси на одужання. 
  • Пригнічує імунітет або надмірно його стимулює – що однаково погано для здоров’я. 
  • Викликає перегрів організму і може спровокувати сонячний удар (особливо часто трапляється у дітей). Симптоми: лихоманка, запаморочення, нудота і блювота після прогулянки під сонцем. При сонячному ударі необхідно перенести потерпілого в тінь, послабити тугий одяг, прикласти до лоба прохолодний компрес і викликати швидку допомогу. Якщо людина свідома – напоїти прохолодною водою.
меланома
Постійні опіки шкіри можуть викликати рак
Акції
Видалення новоутворень у клініці «Медпроф»
Київ, Вишгородська вулиця, 31
-45%
350 грн
249.0 грн
Обстеження дерматолога у клініці доктора Сичова
Київ, Маршала Тимошенка вулиця, 29
-81%
1050 грн
195.0 грн
Показати всі
9 акцій

Читайте також: Як перевірити родимку, до якого лікаря йти

Легкий опік: чим лікувати в домашніх умовах 

У більшості випадків з лікуванням шкіри, що обгоріла, можна впоратися самостійно. Однак аптечні та домашні методи без звернення до лікаря працюють тільки в тих випадках, коли опік легкий, першого ступеня, і ви не спостерігаєте жодних аномалій.

Сонячний опік першого ступеня (легкий) викликає:

  • Почервоніння шкіри та набряклість покривів;
  • Помірні больові відчуття.
  • Свербіж, подразнення, печіння, поколювання. 

Через кілька днів зруйнований сонцем верхній шар епідермісу починає лущитися, облазити, а на його місці залишається нова молода шкірка – обпалені ділянки заживають. Зазвичай опіки першого ступеня проходять за тиждень і без наслідків у вигляді рубців. 

засмага
При почервонінні шкіри на сонці негайно прийміть заходи

Впоратися з легкими опіками, позбутися їх неприємних симптомів можна самостійно в домашніх умовах. Отже, якою має бути перша допомога при обгоранні ? 

Обмежте перебування на сонці 

Як тільки помітили, що обгоріли – негайно сховайтеся в тінь. 

Охолодіть обпалене місце 

Це знизить біль і свербіж, зменшить почервоніння: 

  • Прохолодний душ (не нижче 10-15℃);
  • Охолоджуючі компреси (марля або рушник, змочений водою кімнатної температури). 

Після душу чи компресу не витирайтеся насухо, дайте волозі вбратися. Важливо – не приймайте занадто холодний душ і не прикладайте лід перші 10 хвилин: температурний шок може посилити пошкодження.

Акції
Обстеження у дерматолога у центрі «Велес»
Київ, Анни Ахматової вулиця, 13В
-64%
600 грн
239.0 грн
Консультація дерматолога у центрі «Прайм+»
Вишневе, Святошинська вулиця, 27Б/70
-43%
490 грн
279 грн
Показати всі
17 акцій

Використовуйте медикаменти: мазі, креми, спреї 

Через 10 хвилин після водних процедур нанесіть на пошкоджене місце загоюючий крем, спрей або мазь від опіків. Медикаментозні засоби допоможуть прискорити загоєння після опіку: 

  • Пантенол – універсальний засіб. Змастити шкіру для прискорення загоєння після татуювань, опіків або підлікувати побутовий поріз – мазь добре впорається з будь-яким з завдань. Пантенол містить декспантенол, аналог вітаміну В5. Він заспокоює роздратування і прискорює регенерацію епідермісу. Зволожує і покращує еластичність пошкодженого епідермісу. Швидка реакція речовини допоможе в найкоротші терміни вилікувати наслідки опіків. Випускається в двох формах – аерозоль піна і мазь. Лосьйон і крем досить густі, тому наносити їх слід обережно, щоб не посилювати біль. Спрей вийде нанести відразу і без дотику до хворої ділянки. Пантенол безпечний для дітей, також його можна наносити на обличчя. Альтернатива – Пантестин: ті ж властивості, але дешевше. 
  • Алантан Плюс (крем або мазь), основний компонент – алантоїн, що стимулює утворення нового епідермісу. Має протизапальні властивості, заспокоює, зволожує і прискорює загоєння ран. Приставка «Плюс» в назві означає додавання знеболюючої речовини (того ж інгредієнта, що і в Пантенолі). Мазь добре діє при обгоранні, допоможе прибрати почервоніння, заспокоїть свербіж і позбавить від настирливого білю. Алантан безпечний для дітей і застосовується також для заспокоєння подразнених сідничок немовляти після підгузника. 

Перед тим, як користуватись будь-якими ліками, уважно прочитайте інструкції до них та порадьтеся із сімейним лікарем чи педіатром. Самолікування може зашкодити вашому здоров’ю.

  • Мазі на основі алое вера. Кімнатна лікувальна рослина – джерело речовин для важкозагоюючих ран (не тільки сонячних опіків). Лікує садна, укуси комах, а також алергічні та гнійні висипання. Інгредієнти алое проникають в глибокі шари шкіри і зволожують, заспокоюють, допомагають прибрати почервоніння, ефективно позбавляють від свербежу. Якщо брати готовий засіб, то краще, щоб в складі на першому місці був натуральний екстракт алое (БороАюр, Холіка і т.д.). Можна також використовувати лист свіжої рослини – його потрібно розрізати і видалити шипи, а потім намазати уражене місце. Процедуру необхідно повторювати 4-6 разів на день. Через деякий час ви відчуєте полегшення, і почервоніння пройде. Препарати з алое не можна використовувати вагітним, годуючим жінкам і дітям до 12 років. Врахуйте також, що рослина є досить сильним алергеном. 
 Лікувальна алое
Лікувальне алое врятує від опіку
  • Гідрокортизонова мазь. Гідрокортизон – це гормон, який природним чином виробляється в корі надниркових залоз. Його називають «гормоном стресу», тому що він має властивості, подібні адреналіну, стимулюючи печінку вивільнити глюкозу зі своїх запасів і прискорити кровоносний потік. Крем з гідрокортизоном стане додатковим помічником проти запалення. Потрібно обережно змастити маззю болючі місця, він заспокоїть червону шкіру і зніме свербіж. Лікування гідрокортизоном не повинно тривати довше 2 тижнів для тіла і 3 днів – для обличчя. Намагайтеся не перевищувати дозування без рекомендацій терапевта або педіатра (якщо опік від сонця у дитини).
  • Бепантен – відмінний засіб від опіків у дітей. Використовується для зменшення свербіння і почервоніння, знімає алергічні реакції від солоної води. Результат роботи Бепантена: зміцнення захисного жирового шару шкіри, зменшення свербежу, почервоніння і прискорення регенеративних процесів. Засіб не містить кортизолу, консервантів і ароматизаторів, тому абсолютно безпечний для дитини. 
Дитина у воді
Дитяча шкіра надзвичайно чутлива до сонця і солоної води
  • Депантол (крем) швидко знімає набряк, як вітром здуває небезпечний пухир, прибирає почервоніння. Його можна застосовувати при травмах, запаленнях, саднах. Активними речовинами мазі є хлоргексидин (антисептик, протимікробний компонент, що захищає від інфекції і гальмує запальні процеси) і декспантенол (стимулює відновлення шкірного покриву, нормалізує обмін речовин в клітинах, прискорює загоєння і знімає запалення). Депантол безпечний навіть для немовлят, і не має протипоказань. Вирушаючи до моря обов’язково захопіть тюбик цього засобу, він може стати порятунком для всієї родини. 
Акції
Виграй літній відпочинок на віллі «Оберіг» у Східниці
Східниця (Львівська область), Бориславська вулиця, 30
-0%
0 грн
20 грн
Виграй SPA відпочинок на День Конституції у Буковелі
Поляниця (Івано-Франківська область), Вишня урочище, 338
-0%
0 грн
20 грн
Показати всі
232 акцій

Читайте також: 
? Купуємо ліки дешевше
? Куди поїхати до Карпат влітку
? Найкращі комплекси з басейном 

Народні методи лікування опіків від сонця

Якщо медичних препаратів під рукою немає, можна полегшити стан методами народної медицини. 

Важливо: сметаною та іншими кисломолочними продуктами мазати обгорілу шкіру не можна. Молочні кислоти та продукти бродіння можуть погіршити ситуацію, спровокувати розвиток вторинної інфекції.

  • Якщо обпалена шкіра свербить і болить, прийміть ванну з яблучним оцтом. Цей народний засіб допоможе дезінфікувати і збалансувати рівень pH на запаленій ділянці і прискорить процес загоєння після опіку. Додайте 1 чашку яблучного оцту в ванну з прохолодною водою (обсяг – приблизно 130 л) і полежіть 15-20 хвилин.  
Ванна з яблучним оцтом не тільки позбавить від опіку, а і додасть шкірі здоровий блиск
  • М’ятний компрес. Ментол в листі м’яти – одне з природних охолоджуючих речовин. Результат його роботи можна спостерігати в зубній пасті – освіжаючі відчуття є ментоловим ефектом. Щоб полегшити біль, заваріть м’ятний чай із сухого листя рослин, дайте настоятися, охолодіть, а потім зробіть компрес. Будьте обережні: м’ята підвищує чутливість шкіри до сонячного випромінювання. Тому обов’язково прийміть душ після процедури. 
  • Мед містить ферменти і пробіотики з багатьма корисними властивостями. Також цей народний засіб має протизапальну дію, зменшує набряки і почервоніння після надмірної дози ультрафіолету. Обережно увітріть мед у шкіру і залиште на кілька хвилин, потім змийте. Можна сказати, що це супердієві ліки від багатьох проблем, але не забувайте, що мед може викликати алергію.  
мед
Мед – чудодійний засіб для краси і здоров’я вашої шкіри
  • Компрес з вівсянки. Вівсянка – дешевий підручний спосіб порятунку від сонячних опіків в домашніх умовах. Вона знімає біль і зменшують набряки, допомагає впоратися з хворобливими пухирями. Замішайте кашку, викладіть на пошкоджені ділянки. Коли тіло вбере вологу, змийте залишки вівсянки. 
  • Картопля – народний засіб із категорії «екстрена медична допомога». Використовується як натуральні болезаспокійливі і протизапальні домашні ліки. Підходить при подразненнях епідермісу, укусах комах і сонячних опіках. Натріть пару картоплин на тертці і вичавіть сік в окрему ємність. Змочіть їм ватяні диски або марлю, потім нанесіть на місця пошкодження як компрес.

Якщо ви обгоріли «до м’яса» або сумніваєтеся в застосуванні того чи іншого засобу, рекомендуємо звернутися за консультацією до лікаря. Правильно підібрати препарати для загоєння ран може лише фахівець – терапевт, дерматолог. Курс лікування може тривати від двох до шести тижнів залежно від ступеня обгорання. Наприклад, обпалена спина може гоїтися цілий місяць.

Що робити при сильному опіку

У випадках сильного обгорання (другий та третій ступінь) необхідне негайне звернення за медичною допомогою, особливо коли:

  • Опік стався у немовлят і дітей молодшого віку. 
  • Шкіра стала червонішою за томат, присутній сильний біль.
  • З’явилися великі пухирі, наповнені рідиною (опік другого ступеня). 
  • Опік набрякає, сильно болить, потемнів, спостерігається лихоманка (підвищена температура тіла).
  • Алергічна реакція (плями, висип, більш сильне свербіння). 
  • З’являються головний біль, нудота і інші ознаки сонячного удару. 
  • Виникло набрякання обличчя та шиї, проблеми з диханням. 
  • Опік шкіри сильний (третій ступінь) і/або охоплює велику площу (розміром від п’яти долонь до 50% площі тіла) – необхідне лікування в стаціонарі з метою зняття болю та недопущення зневоднення. Якщо є ускладнення, призначають глюкокортикостероїдні препарати і антибіотики. 
  • Сон супроводжується переривчастим диханням або судомами. 
  • В обгорілих кінцівках порушено кровообіг (оніміння, посиніння покривів).
  • Нудота, блювота, світлобоязнь. 
  • Присутні сильні скачки тиску.
дитина на пляжі
Дітям згоріти набагато легше, ніж дорослим: дитяча шкіра тонша, і сонячне випромінювання проникає глибше 

При появі хоча б одного із симптомів обов’язково телефонуйте в швидку допомогу, а в екстрених випадках – викликайте таксі негайно і вирушайте в лікарню. Найчастіше так буде швидше і ефективніше. 

Акції
Обстеження у терапевта з ЕКГ у «Pharmaclinic»
Київ, Бастіонна вулиця, 2/1
-61%
590 грн
299.0 грн
Невропатолог або терапевт у клініці «Медпроф»
Київ, Вишгородська вулиця, 31
-57%
500 грн
239.0 грн
Показати всі
26 акцій

Читайте також: 
? Як правильно засмагати без шкоди
? Правила безпечної засмаги у солярії

Обізнаний, отже озброєний! Насолоджуйтесь теплими днями, купайтеся, засмагайте, але не забувайте про дозоване перебування на сонці. Вирушаючи на відпочинок, захопіть крем для засмаги, панаму та парасольку для пляжу. Ці прості засоби допоможуть вам не обгоріти та приємно відпочити. А ви любите засмагати? Діліться у коментарях.

2 коментарів
  • Полина

    Загорать не особо люблю, мне очень быстро становится скучно. Могу вылежать максимум 2 часика и то слушая музыку или болтая, книгу не удобно читать ибо солнце оч палит. Но пользуюсь спфками постоянно, даже если прогуливаешься по городу в солнце – уже нужна защита. И заметила, что так еще и косметика дольше держится.

  • Evzheniy

    Утащу себе в фб)0

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *