Як економити на ліках: 10 найбільш реальних способів

Економити на ліках можна з легкістю і задоволенням… якщо не хворіти. Здоровим бути вигідно, модно, красиво, і будь-хто з радістю забув би дорогу до аптеки, але… Що робити, якщо хронічні хвороби нікуди не йдуть або якийсь раніше здоровий орган раптово дав збій? Похід в найближчу аптеку може стати неприємним сюрпризом. Як економити на купівлі аптечних ліків, швидко порівняти ціни і купити більш дешеві медикаменти – про це в нашій статті.

Читайте:

  1. Ліки «про запас» – шкідлива звичка
  2. Дешеві аналоги дорогих ліків
  3. Порівняти ціни і вибрати найвигідніші
  4. Розплачуйтеся пластиковою карткою з кешбеком
  5. Промокоди аптек допомагають економити
  6. Економія за допомогою податкової знижки на ліки 
  7. Медична страховка – у чому переваги 
  8. Ревізія вмісту аптечки
  9. Користуйтеся знижковими картками аптек
  10. Як позбутися від потреби в ліках

1. Ліки «про запас» – шкідлива звичка

Купувати ліки про запас має сенс тільки тоді, коли ви часто стикаєтеся з хронічною проблемою. Тобто, вимушені регулярно приймати той чи інший призначений лікарем препарат. Коли ж мова йде про лікування короткочасної проблеми, намагайтеся обмежуватися однією упаковкою або навіть блістером. Купувати ліки про запас – поганий тон і непотрібна трата грошей. Таблетки можуть не підійти або не знадобитися, і так і залишаться валятися в аптечці без діла. Напевно, у кожного знайдеться такий «недоторканний запас» ліків вже з вичерпаним терміном придатності.

Не купуйте зайве. Попросіть в аптеці не всю упаковку, а потрібну кількість блістерів таблеток або ампул згідно курсу лікування. Якщо форма випуску передбачає поштучний поділ, вам обов’язково підуть назустріч.

Ліки
Купуйте ліки в потрібній кількості

2. Дешеві аналоги дорогих ліків

Реклама – не те, чим варто керуватися при купівлі ліків. І список ліків, отриманий від лікаря, – теж не привід бездумно йти в аптеку. Далеко не всі лікарі, прописуючи той чи інший препарат, турбуються про ваш бюджет. Вони можуть призначити звичний препарат, незважаючи на ціну. 

Але часто розрекламовані і дорогі імпортні ліки, які у всіх на слуху, мають аналоги українського виробництва. З тією ж діючою речовиною – і ефектом! Випускаються вони під іншою назвою і як правило коштують в рази дешевше. 

Аналоги ліків
Шукайте дешеві аналоги дорогих ліків

Для наочності наведемо кілька прикладів:

  • Середня ціна на аналогічні жарознижуючі сиропи для дітей на основі ібупрофену: Нурофен (Великобританія) – 120 грн, або Бофен (Україна) – 40 грн. 
  • Гепатопротектори. Середня ціна болгарського Карсила 22,5 г – 130 грн (80 таблеток в упаковці). У той час як за ті ж гроші можна купити 100 таблеток українського аналога Дарсил. 
  • Знеболювальне в таблетках. Кетанов №10 (Індія) коштує 50 грн, а Кетолонг-Дарниця (Україна) – в 2 рази дешевше, 25 грн.
  • Препарати для поліпшення травлення. Мезим форте 10000, № 20 (Німеччина) – 100 грн і Панкреазим з таким же дозуванням (Україна) – удвічі дешевше, 50 грн.
  • Протизапальні гелі для суглобів. Якщо брати дозування 1% об’ємом 40 г, то Вольтарен Емульгель (Німеччина) коштує від 200 грн. Для порівняння дешевий аналог Диклофенак натрію (Україна) – всього 35 грн.

Перш, ніж йти в аптеку, пошукайте аналоги в інтернеті. А краще відразу попросіть лікаря прописати різні варіанти препаратів. Особливо, якщо сумніваєтеся в тому, що знайдете ідентичний замінник з точними діючими речовинами і дозуванням. Пам’ятайте, що самолікування небезпечно і неприпустимо. Проконсультуватися з лікарем у найкращих клініках вашого міста і при цьому заощадити пропонує Покупон – знижки досягають 75%. Допомогу можна отримати онлайн, не виходячи з дому. Якщо стан здоров’я вимагає додаткового обстеження, скористайтеся знижками до 90% на УЗД, аналізи, МРТ і КТ

3. Порівняти ціни і вибрати найвигідніші

Відразу відзначимо, що ціни на найбільш затребувані ліки (від хвороб серця і судин, цукрового діабету, бронхіальної астми) жорстко регулює держава. Список таких 254 препаратів можна подивитися в програмі «Доступні ліки». Ці медикаменти відпускаються у визначених програмою аптеках і лише за електронною рецептом від сімейного лікаря, з яким підписана декларація. 78 позицій зі списку можна отримати безкоштовно, решта 176 – за невелику доплату. 

Розцінки на інші препарати сильно відрізняються по аптекам. Тому якщо хочете заощадити, перед покупкою рекомендуємо порівняти ціни. Причому знайти дешеву і дорогу мережу аптек у звичному розумінні не вийде. В одній і тій же аптеці ліки виявиться найдорожчим у порівнянні з сусідніми аптеками, а інше – найдешевшим. І справа тут не в бажанні аптеки нажитися на чужій біді.

Чому ціни на ліки в різних аптеках відрізняються

Ціноутворення на фармацевтичному ринку має свою специфіку:

  • Націнку не розраховують по кожному окремому препарату, а на групу ліків. Їх об’єднують за певним принципом: ходові – неходові, сезон – не сезон і т. д.
  • Чим дорожче препарат – тим нижче націнка. Якщо ліки дешевше 200 грн, то націнка буде в кілька разів більше, ніж на препарат вартістю дорожче 1000 грн.
  • Загальна націнка залежить від того, скільки накрутив дистриб’ютор і скільки накинула аптека. Якщо аптечної мережі вдалося закупити препарат безпосередньо від виробника, то кінцева ціна вийде нижче, ніж у конкурентів.
  • Навіть в одній аптеці ціна на один і той же препарат може змінюватись і залежить від періоду закупівлі, різних умов поставки від виробника або націнки дистриб’ютора. Одна партія була закуплена за більш низькою ціною, а інша – за більш високою, наприклад. 
  • Максимальна межа націнки регулюється рішенням на рівні області, і в різних регіонах вона різна: від 30 до 80%. У середньому по країні – 25%.
Аптека
Ціни на ліки можуть сильно відрізнятися

У результаті, ціна на одні і ті ж ліки в різних регіонах України і в різних аптеках дуже відрізняється. Цінова різниця може досягати 200-300%. Погодьтеся, це непоганий стимул промоніторити, порівняти ціни і добре заощадити. 

Найдоступніші способи швидко порівняти ціни

  • Пробігтися по району та знайти в одній з прилеглих аптек найнижчі ціни.
  • Подзвонити в довідкову аптек. Єдина гаряча лінія +380 (ХХ) 15-67. При наборі вкажіть код вашого міста.
  • Скористатися інтернетом і сайтами-агрегаторами, такими як Liki24.com, tabletki.ua, medbrowse.com.ua, apteki.kiev.ua. Так можна знайти вигідну пропозицію у вашому районі і навіть отримати інформацію про аналоги даного препарату. Сайти пропонують всі варіанти, а ви вибираєте найнижчі ціни залежно від того, де і як вам зручніше забрати замовлення. Liki24.com також пропонує сервіс доставки ліків додому.
Ліки на дом
Ліки з доставкою до дверей будинку

4. Розплачуйтеся пластиковою карткою з кешбеком

Кредитна картка з кешбеком – корисна річ. За її допомоги ви можете повернути собі частину витрачених грошей. Цей механізм працює і при покупці товарів з кешбеком на Покупоні – можна заощадити до 15%. Що стосується ліків, то наприклад, в monobank кешбек на категорію товарів «Краса і медицина» становить 7% і 3%. Розмір відсотка залежить від того, кредитні або власні кошти ви використовували. Вид кешбека вибирається одноразово на початку місяця і нараховується у відповідності з сумою покупок, оплачених картою. 

Оформивши картку Монобанку через Покупон за акцією, ви отримаєте на рахунок 100 грн в подарунок. Кешбек в залежності від категорії товару може досягати 20%. Крім цього карта надає ще багато цікавих можливостей:

  • кредитний ліміт до 100000 грн;
  • 10% річних на залишок власних коштів на картці;
  • зручну службу підтримки популярних месенджерах в соцмережах.

В Альфа-Банку діє спільна акція для учасників програми лояльності Cash’U CLUB і користувачів сервісу Liki24. Замовте ліки через Liki24, сплачуйте карткою Альфа-Банку і отримаєте додатковий кешеэк 7% від вартості покупки.

З програмою лояльності Бонус-Плюс від Приватбанку теж можна економити на купівлі ліків. Здійснюючи покупки в мережі партнерів, з кожної суми отримуєте кешбек до 20%. В результаті, накопиченими бонусами можна розплачуватися за ліки. Досить сказати на касі, що ви хочете використовувати для оплати бонусний рахунок. Покупон також є партнером програми Бонус+ і повертає 1% з кожної покупки знижок на сайті. 

Оплата картою в аптеці
Оплата картою в аптеці

5. Промокоди аптек допомагають економити

Покупон пропонує економити на аптечних товарах до 50% з допомогою промокодів, як це працює – читайте в нашому гайді.

6. Економія за допомогою податкової знижки на ліки 

Якщо ви офіційно працевлаштовані, то відповідно до статті 166 ПКУ маєте право оформити податкову знижку – зменшити суму доходу, який оподатковується. Іншими словами, повернути частину сплаченого у звітному році податку на доходи фізичних осіб. Податкова знижка за звітний рік провадиться на підставі вашої податкової декларації, поданої до 31 грудня наступного за звітним року.

Витрати, які можуть враховуватися при розрахунку податкової знижки, включають:

  • оплату іпотеки;
  • послуги на освіту дітей;
  • страхові платежі;
  • інші витрати, в тому числі витрати на медицину.

Проте, закон про загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування станом на 01 січня 2020 року в силу не вступив. При цьому не забувайте, що право на податкову знижку за витратами на лікування може бути реалізоване з 1 січня року, наступного за звітним. Тобто, якщо закон про загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування набуде чинності з 2021 року, то отримати податкову знижку можна буде тільки з 1 січня 2022 року.

У будь-якому випадку, просто пам’ятайте, що є така можливість, як податкова знижка, і стежте за змінами в українському законодавстві.

Податкова знижка
При змінах в законодавстві стане можливим економити на ліках за допомогою податкової знижки

7. Медична страховка – у чому переваги

Можна придбати річний поліс медичного страхування. При настанні страхового випадку, зазначеного в договорі (хвороба, травма), людина лікується безкоштовно або значно дешевше. Медичні послуги повністю або частково оплачує страхова. Страховка містить перелік послуг, обмеження по бюджету, рівень медичних установ. Умови можуть бути різними, залежно від страхової компанії (СК), ціни поліса, віку людини, наявності у неї хронічних захворювань і т. д. 

У разі хвороби або травми застрахований дзвонить в СК, називає номер свого поліса і описує страховий випадок. СК пропонує кілька найближчих варіантів медичних установ, де можна отримати допомогу.

Щоб страховка обійшлася дешевше, шукайте в каталозі сайту Покупон знижкові промокоди на купівлю страхових полісів.

Медичне страхування
Медичне страхування

8. Ревізія вмісту аптечки

Періодично заглядайте в домашню аптечку, наводьте в ній порядок. Не зберігайте прострочені ліки. За тими, які ще придатні для використання, краще скласти список і з цим переліком вже йти до лікаря. Так ви зможете разом з лікарем підібрати препарати з тих, що у вас вже є, і істотно скоротити ваші аптечні витрати.

Домашня аптечка
Наведіть лад у домашній аптечці

9. Користуйтеся знижковими картками аптек

Багато аптек пропонують оформити картку лояльності з можливістю отримувати знижку. Звичайно, таку карту можна завести і розплачуватися накопиченими бонусами. Однак, враховуючи різницю цін в аптечних мережах (про це ми писали вище), не нехтуйте нагодою порівняти вартість ліків перед покупкою. Часто буває так, що знижка у звичній вам аптеці не перекриває можливість заощадити, купивши цей препарат в іншій аптеці ще дешевше.

10. Як позбутися від потреби в ліках

Щоб у майбутньому менше витрачати на ліки, необхідно заздалегідь подбати про імунітет. Є безліч способів і превентивних заходів для зміцнення здоров’я.

Робіть всі необхідні щеплення

Вакцинування захистить вас від найбільш небезпечних інфекційних хвороб. Тому дотримуйтесь календаря щеплень, схваленого Міністерством охорони здоров’я України. Щеплення від грипу не входить до обов’язкового графіку вакцинації, проте його рекомендують робити. Це особливо стосується тих, хто в групі ризику: 

  • вагітних жінок;
  • дітей від 6 місяців до 5 років;
  • літніх людей старше 65 років;
  • людей з хронічними захворюваннями;
  • медпрацівників. 

Найчастіше обов’язкові щеплення можна зробити безкоштовно, якщо звернутися до сімейного лікаря.

Щеплення
Дотримуйтесь календаря щеплень

Загартовуйтеся

Загартування – відмінний спосіб підвищити захисні функції організму. Є безліч методів загартовування, докладніше про них – у нашому огляді.

Загартовування – найкращий спосіб зміцнити здоров'я
Загартовування – найкращий спосіб зміцнити здоров’я

Більше відпочивайте

Одна з найбільш приємних інвестицій у власне здоров’я, можливість зміцнити імунітет і зарядитися позитивом – відпустка на морі або в горах. Покупон пропонує знижки до 60% в найкращі готелі і бази відпочинку з відмінним сервісом. Ви можете забронювати крутий готель зі знижкою і не потрапити в халепу, ознайомившись з відгуками на сторінці готелю в каталозі компаній. На сайті Покупон зібрано близько 6 млн відгуків зі всього інтернету.

Частіше відпочивайте
Частіше відпочивайте

Харчуйтеся правильно і повноцінно

Ще Гіппократ говорив: «Люди народжуються здоровими, а всі хвороби приходять до нього через рот». Тут не посперечаєшся: зайва вага, незбалансоване, бідне на корисні речовини харчування – причина частих походів до лікаря і в аптеку. Тож якщо ви ставите питання, як економити на ліках, без дотримання принципів правильного харчування не обійтися. Скласти індивідуальне меню допоможе професійний дієтолог, на Покупоне – акційні пропозиції по дієтології, в тому числі на послуги онлайн.

Правильне харчування
Правильне харчування – це не тільки корисно, але й смачно

Приймайте вітаміни

Якщо є потреба, можна пропити курс вітамінів і мінералів. Про те, як перевірити свій вітамінний статус, ми написали в окремій статті.

Прийом вітамінів
Іноді організм потребує додаткового прийому вітамінів

Займайтеся спортом

Помірні фізичні навантаження, перебування на свіжому повітрі – ще один спосіб зменшити ризик виникнення проблем зі здоров’ям. Знаходьте час на спорт, і походи в аптеку скоротяться до мінімуму. Тим більше, що на Покупоні можна знайти супер знижки до 80% на відвідування тренажерних залів і фітнес-центрів у вашому місті і на тренування онлайн.

Спорт доступний для всіх
Спорт доступний для всіх

Планові обстеження і своєчасне реагування на симптоми

Не ігноруйте тривожні симптоми. Вчасно відвідуйте лікаря або консультуйтеся онлайн, проходьте обстеження (УЗД, аналізи, МРТ та КТ). І все це, звичайно, з економією від Покупона: знижки досягають 90%. Крім того, ви можете орієнтуватися на відгуки про компанії – вони зібрані з усього інтернету. Останнє важливо, адже хочеться довірити своє здоров’я кваліфікованим фахівцям. Також радимо читати нашу рубрику про здоров’я, де ми намагаємося розповідати про найбільш актуальні питання. Але пам’ятайте, що самолікування небезпечно і неприпустимо.

Прийом лікаря
Своєчасно відвідуйте лікаря

Бажаємо вам бути здоровими, бігати не по аптеках, а парком, морським узбережжям або на побачення;) Якщо є ваші особисті секрети економії – діліться в коментарях:)

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *