Як накопичити гроші: 14 способів назбирати швидко і легко

Улюблена мантра «Грошей немає!» за декілька днів до зарплати дзвінко відгукується у вашому порожньому гаманці? На це може бути дві причини. Перша – ви зовсім мало заробляєте. І друга – при досить непоганому доході ви невміло розпоряджаєтеся бюджетом. Тобто витрачаєте більше, ніж заробляєте, і не те, що потрібно. У підсумку ваші накопичення не ростуть. А адже є кілька важливих і простих принципів, дотримуючись яких можна відносно швидко і легко відкласти резерв. Ту саму фінансову подушку, яка дає почуття безпеки. Вона ж з часом дозволить здійснити мрію – накопичити на квартиру, машину, телефон, відпустку, весілля. Хочете навчитися збирати гроші? Читайте нашу статтю.

1. Мета – найкращий мотиватор накопичення

Маючи перед собою чітку мету, для чого вам потрібні накопичення, набагато простіше назбирати потрібну суму. Це можуть бути короткострокові або довгострокові плани. Причому рекомендуємо накопичувати гроші під кожну ціль окремо: на телефон, на машину, на весілля, на відпустку, поїздку на море за кордон, на ремонт і т. д. Так заощадження будуть мати більше сенсу, більш чіткі обриси. До того ж так простіше стежити за наближенням кожної з фінансових цілей.

2. Ведіть облік витрат

Контролюйте свої витрати за допомогою цифрових технологій. Встановіть спеціальний додаток на телефон або програму на комп’ютер: Дзен мані, EasyFinance, CoinKeeper. А синхронізація з банківською карткою дозволить легко і точно відстежувати, куди йдуть гроші. Ви зможете планувати свої витрати, бачити наочну картинку поточного стану фінансів.

Ведення обліку витрат
Ведення обліку витрат – важлива складова в процесі накопичення грошей

3. Контролюйте свій шопінг

Уникайте імпульсивних покупок. Якщо шопінг для вас – метод психологічного розвантаження, то доведеться пошукати менш витратний спосіб зняття стресу. Це не стосується тих випадків, коли вас може задовольнити виключно примірка усьго, що попадеться під руку :)). 

Почніть бігати (ми навіть допоможемо вам і розповімо як правильно почати бігати), займатися силовими тренуваннями, кікбоксингом чи іншими видами єдиноборств, танцями, йогою та іншим. Будь-яка фізична активність сприяє зняттю емоційної напруги. А з Покупоном і його мега вигідними пропозиціями від найкращих спортклубів та фітнес-центрів у вашому місті абонементи зі знижками обійдуться зовсім недорого. Бонус – здорове тіло і більш привабливий зовнішній вигляд :) 

Бокс
Знімайте напругу з користю для здоров’я і без зайвих витрат

Ще кілька прийомів, які допоможуть уникнути покупки непотрібного, перевитрат і швидко назбирати на бажану мрію:

  • Купуйте тільки тоді, коли річ вам дійсно необхідна. Настільки, що навіть удвічі більша ціна не втримала б вас від покупки. Якщо ж такої терміновості немає, не поспішайте. Напишіть список потрібних вам речей з артикулами і дочекайтеся розпродажу – сезонного, новорічного, на чорну п’ятницю та купіть все з хорошими знижками. 
  • Перед покупкою звіряйте ціни на агрегаторах (таких, як Hotline, Price), шукайте промокоди на знижки. Детальніше про промокоди – в нашій статті.
  • Підрахуйте ціну покупки в годинах робочого часу (суму, зароблену за місяць, розділіть на кількість робочих днів). Скільки реально потрібно «відпахати», щоб роздобути цей годинник або смартфон? Можливо, це не настільки важлива покупка зараз порівняно з мрією, на яку ви хочете відкласти гроші.
  • Перш ніж оплатити покупку, подумайте, які у вас ще варіанти витратити цю суму. Або може зовсім не витрачати і продовжувати накопичувати? 
  • Якщо все-таки річ необхідна, переконайтеся, що обраний вами варіант – найкращий і найбільш вигідний. Купуйте з розумом: порівнюйте ціни, користуйтеся промокодами на знижки, розпродажами, бонусами і акціями. У каталозі товарів Покупона ви знайдете відмінні знижки і кешбек. Кожен день оновлюються акції на послуги в самих різних сферах життя. 

4. Живіть за можливостями

Порівнюйте свої бажання з поточними можливостями. Сьогоднішній стан ваших фінансів не дозволяє мати статусні речі? Тоді не варто лізти зі шкіри геть, щоб купити круту машину. Подумайте, чи варто на багато років залізти в борги, кредити і не мати коштів на обслуговування «дорогої іграшки». Демонстративне споживання – той коник, який осідлали корпорації, щоб стимулювати людей з невисокою зарплатою купувати те, що їм не по кишені. А можливо, не так вже й потрібно. Пам’ятайте, що нова модель айфона – не привід зрадити мрію: накопичити на будинок, ремонт, поїздку на море, навчання дитини або на забезпечену старість. Головне правильно розставити пріоритети і визначити мету.

Маля з Айфоном
Можливо, витрати на айфон відтермінують здійснення глобальної мрії

5. Скоротіть «токсичні» звички

Подивіться з боку на свої повсякденні звички, підрахуйте, у скільки вони вам обходяться в день. А в рік? Можливо, в ім’я високої довгострокової мети варто переглянути способи задоволення потреб, знайти більш економічні. Наприклад, замість того, щоб щодня витрачати на каву по дорозі на роботу, обзаведіться кавоваркою і термокружкою. А від шкідливих звичок і зовсім варто відмовитися. Адже апріорі всім зрозуміло, що палити і зловживати спиртним – справа невигідна, з якого боку не подивися. Переконані, що кинути курити або випивати просто нереально? Загляньте в наш гайд як позбавитися від нікотинової та алкогольної залежності. Впевнені, ви знайдете там багато корисного і цікавого.

Звички
А які звички заважають копити вам?

Полюбляєте часто зустрічатися з друзями за чашкою кави, в кафе або ресторані, а іноді не проти весело провести вікенд за розвагами? Економте завдяки знижкам Покупона: це реально вигідно! Зекономлені гроші ви можете регулярно відкладати і в підсумку назбирати на щось важливе і глобальне, не відмовляючи собі в заохочувальному задоволенні :) . 

6. Враховуйте несприятливий сценарій

Думайте про краще, але будьте готові до гіршого. Мова йде зовсім не про негативне самопрограмування. Просто іноді варто задуматися, що ви будете робити, залишившись на 3-4 місяці без роботи або в разі економічної нестабільності. Такі прагматичні міркування допоможуть тверезо оцінити свої поточні потреби і простимулюють до зростання заощаджень. 

7. Економте при будь-якій можливості

Здорова економія – міцний фундамент ваших накопичень. Про те як і на чому можна заощадити без шкоди для комфорту, читайте наші статті про економію грошей, води, електрики, опалення.

8. Регулярно відкладайте 10-30% своїх доходів

Отримавши зарплату, відкладайте. Тут працює правило «спочатку заплати собі», потім державі і всім іншим. Ця ідея лежить в основі книги Роберта Кійосакі «Бідний тато, багатий тато». Сума щомісячних накопичень повинна бути не менше 10%, а краще 30% від суми зарплати. Якщо психологічно важко робити відрахування самостійно, можна налаштувати автоматичне перерахування вказаної суми на накопичувальний рахунок. Якщо ви отримали премію або бонус – відкладіть 50%, а інші гроші, так і бути, витратьте на щось стимулююче і приємне для себе. Наприклад, на захоплюючу поїздку, на відпочинок або спа процедури в салоні – на Покупоні щодня оновлюються акційні пропозиції на всі випадки життя. 

Накопичення
Візьміть за правило завжди відкладати частину ваших доходів

9. Нехай гроші працюють на вас

Відкрийте в банку депозитний рахунок, з якого не можна знімати гроші до кінця терміну, але з можливістю поповнення. В середньому по банках ставка на такі вклади становить 10%-16%. Якщо є можливість покласти одразу велику суму на більш тривалий строк, з умовою не знімати і не додавати, то можна заробляти і більший відсоток. До вибору банку треба підходити, враховуючи не лише розмір відсоткової ставки, але і його місце в рейтингу надійності. 

Також крім відсотки за депозитом можна отримати додаткові можливості примножити ваші кошти. На Покупоні діє акція «Бонус до депозиту» від порталу «Мінфін». Скориставшись акцією і оформивши депозитний вклад в одному з рейтингових банків, ви отримуєте:

  • % по депозиту від банку;
  • бонус до 2% річних від «Мінфіну»;
  • додаткові 100 грн за використання промокода від Покупона.
Депозит
Гроші повинні працювати і приносити дохід

10. Виховуйте фінансову грамотність

Будьте в курсі пропозицій щодо банківських послуг і фінансових інструментів. Нехай вас не лякають такі терміни, як:

  • Рекапіталізація або складні відсотки – нарахування відсотків на основну суму і відсотки, що набігли. Такий метод нарахування більш вигідний, ніж одноразове нарахування в кінці терміну депозиту.
  • Банківська карта з кешбеком – розраховуючись нею за покупку, ви отримуєте повернення частини коштів на рахунок. Таку карту можна оформити, наприклад, в Монобанку. Власникам пропонують кэшбэк до 20%, а оформлення через Покупон буде ще вигідніше! Поняття кешбека широко застосовується в інтернет-торгівлі. Детальніше, що таке кешбек від Покупона, читайте тут
  • Ліміт на суму витрат – граничний розмір суми витрат на день або на місяць, його можна закріпити на вашій карті і не витрачати зайвого.
  • Нарахування відсотків на залишок коштів по карті – таку депозитну властивість можна активувати на своїй карті. Це дозволить отримувати невеликий відсоток, який зменшить вплив інфляції на ваші кошти.
  • Автоматичне округлення залишку – настройка, що дозволяє надлишок від округлення відправляти на накопичувальний рахунок («скарбничку»). Так ви можете непомітно накопичувати гроші.
  • Пільговий період (у середньому по банках це 55 днів) – можливість безпроцентно користуватися кредитними грошима. Це на випадок, якщо ви все-таки вирішили завести кредитку і залізти «в мінус». І знову ж, перегляньте всі варіанти кредитів, в тому числі і пропозиції по кредитуванню зі знижкою, які представлені на Покупоні. Кредити іноді стають у нагоді. А якщо користуватися ними правильно, в рамках пільгового періоду без відсотків і на критично потрібні речі, то це може бути дуже доречним виходом. Але враховуйте ці незаплановані перевитрати в наступному місяці, щоб не звикати жити в борг.

11. Знайдіть роботу з більшим доходом

Буває, що на шляху до мрії стоїть одна перешкода – ваша маленька зарплата. Тобто, справа не у витратах, а в доходах. Можливо, тільки змінивши роботу на більш високооплачувану, ви зможете почати накопичувати гроші і відкласти пристойну суму на квартиру, машину або тривалу подорож, наприклад. А заодно і суттєво покращити якість життя. Поради про те, як знайти хорошу роботу, читайте в нашій окремій статті.

12. Не переставайте розвиватися

Будьте в постійному розвитку, адже світ так швидко змінюється! Читайте розумні книжки на фінансову і грошову тематику. На Покупоні їх можна знайти з хорошим кешбеком, наприклад, «Ненудна книга про щастя, гроші і своє призначення», автор Сатья Дас, або «Гроші. Майстер гри» Ентоні Роббінса. Розширити свої знання, зарядитися новими ідеями і отримати порцію натхнення дозволяють тренінги і навчальні курси на тему фінансів і бізнесу. Скористайтеся акціями від Покупона – так обійдеться набагато дешевше.

Книги про фінанси та бізнес
Підвищуйте свій інтелектуальний рівень

13. Починайте збирати на старість як можна раніше

Нікому не хочеться бути «Бабкою» з байки Крилова: прогуляти все літо (працездатну молодість) і зустріти зиму (старість) з незавидною мінімальною пенсією. Враховуючи, що Україна – не стабільна Швейцарія (на жаль!), надія на державу в плані пенсійного забезпечення невелика. І тільки самостійно накопичивши хороший резерв, можна на пенсії мати все те, що не міг собі дозволити, зважаючи на постійну зайнятість. А це відпочинок і подорожі, захоплення (аж ніяк не безкоштовні), походи до театру та інші цікаві речі. І щасливий у фінансовому плані буде тільки той пенсіонер, для кого допомогу від держави стане лише приємною надбавкою до власних заощаджень.

Збирайте на старість змолоду
Збирайте на старість змолоду

Не варто затягувати. Починати відкладати «на старість» потрібно якомога раніше. Всі наші поради в цьому плані підходять для того, щоб допомогти назбирати пристойну суму. Звичайно, не в буквальному сенсі – взяти з повсякденного обігу і покласти під подушку, щоб лежало на чорний день. Виникає питання: де накопичити таку велику суму? За допомогою чого найбільш ефективно і безпечно акумулювати кошти, в якій валюті?

Якщо дійсно хочете накопичити та примножити – гроші повинні працювати, це ні для кого не секрет. Це можуть бути депозити в банку в різних валютах, щоб максимально убезпечити себе від курсових стрибків. Або в декількох рейтингових банках – пам’ятаєте приказку про яйця в одному кошику? Депозити – ліквідні фінансові інструменти (гроші – завжди гроші). 

Ваша фінансова стратегія дала свої плоди, і ви зуміли придбати квартиру у великому місті? Це відмінний варіант мати хороший заробіток від здачі житла в оренду.

Здача квартири в аренду
Вдалося назбирати на квартиру – здавайте її в оренду

А от вкладати в сумнівні підприємства, в діяльності яких ви не розбираєтеся, незважаючи на високу прибутковість, не варто. Ризик дуже великий, і гра може не коштувати свічок. Втратите накопичення – доведеться починати все з нуля, а з таким впорається не кожен.

14. Збирайте з задоволенням

Включіть в собі здоровий азарт –  перетворіть процес накопичення в захоплюючу гру, свого роду квест. Розробіть свою власну стратегію і накопичуйте зі смаком!

Накопичуйте зі смаком
Навчіться любити гроші – і вони дадуть відповідь вам взаємністю

Дотримуючись наших простих порад, ви дуже скоро побачите, що ваші накопичення помітно підросли. А разом з цим з’явилося відчуття безпеки і гармонії. Є цікаві фішки, як накопичити капітал – не скупіться, діліться в коментарях :) .

5 коментарів
  • Лера

    Мне очень сложно копить деньги, потому что я типичный шопоголик)) Вот прям реально – мне для поднятия настроения нужно с получением зарплаты зайти в интернет-магазин и что-нибудь классное купить (ну правда я всегда стараюсь, чтобы это было что-то полезное, а не фигня какая-то, и чаще всего это шмотки или косметос))
    Но последнее время стараюсь все же откладывать, все-таки хочется летом куда-то поехать, а не сидеть куковать в городе… Начала вести учет расходов и доходов – сразу стало видно, где у меня слабые места. Причем действительно – какие-то мелочи имеют свойство к концу месяца превращаться в монстра, как тот же кофе или вкусняшки, которые вроде недорогие, но в сумме… ох…)))
    Вообще полезно для начала сказать себе: вот такую-то часть зп я не трачу и откладываю, и строго придерживаться этого правила. А потом, со временем, замечаешь, что откладываемая цифра даже больше становится. Учишься потихоньку экономить и более ответственно думаешь о каждой покупке.
    Но еще есть куда стремиться (когда куплю все, что хочу, обязательно начну экономить еще больше :D))

  • Катя

    Сталкивалась вечно с проблемой, что к концу месяца нет денег. Я не могу сказать, что зарабатываю мало, зп как у обычно среднестатистического человека, но всегда немного не хватало, а про отложить я вообще молчу) И в конце концов мне это надоело, так я пришла к мысли, что надо попробовать вести учет расходов. Скачала прогу на телефон и понеслась) Конечно, на долго меня не хватило ведь вводить абсолютно каждую трату не всегда получается, иногда забываешь или не удобно в данное время. Но месяц я продержалась) И результат оправдал себя) Я никогда не задумывалась, сколько денег я трачу на разные мелочи, особенно кофе! Я кофеман и пью по 3-4 чашки в день, в течение дня такая трата не особо ощущается, но когда с помощью приложения получилось посчитать сколько уходит за месяц, я обалдела) Как минимум 2500, а то и почти 3000 тыс в месяц просто на кофе…На кофе Карл! Я в год столько выкидываю на кофе в кофейнях, что могла бы раза два в теплые страны слетать на отдых) Психанула и купила себе кофе машину домой, я один раз потратила ту сумму, что выкидываю в кофейнях за месяц и теперь мои расходы на этот божественный напиток сводятся максимум к 700 грн (молотый кофе и молоко). И такой же принцип решения еще с несколькими моими бессмысленными тратами) Действительно стало хватать зп и даже немного откладывать. Так вот хочу сказать, обращайте свое внимание именно на те траты, которые кажутся не значительными. Как правило именно они и тянут много денег, а мы просто этого не замечаем)

    • Наталья Лукьяненко

      Большое спасибо, что наша статья нашла отклик, и вы поделились своим опытом. Значит, пишем не зря:) А на счет оптимизации расходов действительно стоит задумываться почаще, и деньги начнут оседать на ваших активах.

  • Алена

    Информацию о расходах своих веду в электронном виде, а именно в приложении на своем телефоне. Ну конечно есть еще один способ грамотно копить свои деньги, я пользовалась таким способом уже давно – это большая копилка в форме собаки шарпея, реально удавалось собрать приличную сумму на обновки и еду, но с тех пор как узнала что появились приложения на эту тему, пользуюсь ими, ведь так удобнее.

  • Вера

    В последнее время задумались о том,что копить действительно нужно, но, к сожалению откладывать иногда не с чего, хотя, считаю, что даже по – чуть чуть нужно стараться что-то отложить.Депозит с фиксированным сроком возврата-хороший вариант. Но % ставки копеечные, хотя хоть что-то, особенно если проценты не тратить, а капитализировать.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *