Як заощадити на опаленні приватного будинку і квартири

З настанням періоду холодів, а в наших широтах це не менше півроку, однією з нагальних і обговорюваних тем стає обігрів житла. Початок опалювального сезону одразу відчувається по збільшеним сумами в платіжках. Якість поставляється тепла звичайно не додає позитиву.  «А що робити?  Не мерзнути ж! » – скажете ви, встановлюючи додатковий обігрівач. Однак варіанти економії є навіть в такій справі, як централізована подача тепла в квартиру, не кажучи вже про приватний будинок.  Ефективні способи, як заощадити на опаленні, розглянемо в нашій статті.

Ставимо пластикові вікна і утеплюємо стіни

Зменшити потребу як приватного будинку, так і квартири в опаленні можна в першу чергу шляхом скорочення тепловтрат. Стандартний комплекс заходів дозволить краще зберігати тепло в будинку і підвищить ефективність опалювальних систем.

Теплоізоляція приміщення – основний фактор, посиливши який можна добре заощадити на опаленні. Заміна старих вікон на енергозберігаючі пластикові склопакети, теплоізоляція стін, підлоги, покрівлі (в приватному будинку) – обов’язкові заходи на етапі будівництва або ремонту житла. Такі дії ведуть до економії тепла до 70%.

Теплоізоляція будинку
Установка пластикових вікон і утеплення стін – важливий фактор енергозбереження

Ізолюємо труби

У випадку з приватним будинком, теплотраса від котельні до житла теж вимагає теплоізоляції. Адже на шляху від котельні (якщо вона стоїть окремо від будинку) до житла витрачається дорогоцінний тепло. Гідроізоляція теж буде не зайвою: намоклий теплоізоляційний матеріал дуже добре проводить тепло, що веде до його втрат на шляху до вашого будинку.

Теплоізоляція труб
Тепло- та гідроізоляція труб допоможе знизити неефективні витрати тепла

Устанавливаем оптимальный котел для отопления

К установке газового или электрического котла для отопления в частном доме следует подойти очень взвешенно. Мощность его должна быть оптимальной и соответствовать площади жилья. При этом нужно учитывать высоту потолков и коэффициент теплопотери. Слишком большой запас мощности ведет к снижению эффективности работы оборудования и ненужным затратам электроэнергии и газа. Недостаточная мощность – к плохому прогреву помещения. Для украинского климата мощность котла берется из расчета 1 кВт на 10 кв. м жилья при стандартной высоте потолков 2,5 м. Например, для обогрева дома площадью 100 кв. м с потолками  высотой 3 м и коэффициентом теплопотери 1,5 (дом не очень утеплен) потребуется:

1 кВт х 100 кв.м / 10 кв. м х 3 м / 2,5 м х 1,5 = 10 кВт х 1,2 х 1,5 = 18 кВт 

То есть, чтобы обогреть не очень утепленный дом площадью 100 кв. м понадобится котел мощностью 20 кВт.

Придбати електричний котел з вигідним кешбеком можна на Покупоні.

З метою оптимізації споживання тепла і економії витрати електроенергії, на котел можна встановити програматори і теплорегулятор. До того ж вони дозволять підтримувати комфортну температуру повітря в приміщенні.

Електричний котел

Якщо у вас підведений газ і кошти дозволяють (таке обладнання коштує не менше 30 тисяч грн), можна встановити в будинку сучасний газовий конденсаційний котел замість стандартного. Це дозволить заощадити 15-35% витрат на опалення. За рахунок вивільнення додаткового тепла при конденсації пари, що утворюється в продуктах згоряння палива, досягається більш високий (вище 100%) ККД.

Сучасний газовий конденсаційний котел
Опалююте газом – встановіть газовий конденсаційний котел

Ставимо терморегулятори на батареї

Установка терморегуляторів на батареї – це можливість задавати найбільш комфортну температуру в кожній окремій кімнаті, «прикрутити», знизити подачу зайвого тепла.  Особливо актуально для великих будинків, де тепловтрати різних кімнат істотно відрізняються один від одного.

Терморегулятори на батареї
При установці терморегуляторів ви можете задавати рівень подачі тепла

6. Вікна відкритими надовго краще не залишати, це веде до тепловтрат і дуже охолоджує приміщення. Провітрюйте кілька разів на день, відкриваючи вікна ненадовго. Не забувайте про регулярне обслуговуванні вікон: своєчасний ремонт і заміна поламаної фурнітури, заміна ущільнювачів дозволить уникнути тепловтрат.

Детальніше про утеплення будинку дивіться відео.

Читайте також: Регулювання вікон: режим зима-літо

Заощаджуємо на центральному опаленні квартири

Якщо у вашому багатоквартирному будинку центральне опалення, то варіантів економії у вас не так багато, як у жителя приватного будинку, але вони є. Можна встановити на будинок розподільники і регулятори подачі тепла. При цьому повинні виконуватися наступні умови:

  • Система опалення дозволяє таку установку, якщо в будинку вертикальна розводка тепла.
  • Не менше 50% мешканців ваших багатоповерхівки згодні з такою установкою.
  • Ваш багатоквартирний будинок оснащений спеціальним обладнанням –  індивідуальним тепловим пунктом, який реагує на температурний режим на вулиці.
  • Було проведене балансування, яке забезпечує рівномірну подачу тепла по квартирах.
  • Ваша квартира утеплена зовні і всередині. Проведено заходи по закладенню зовнішніх швів, склінню вікон і балконів склопакетами, утеплення стін, підлоги, дверей. Чим менше тепловтрати в квартирі – тим краще.

Якщо всі нюанси і умови дотримані, то установка регуляторів подачі тепла дозволяє добре заощадити. Знижуючи температуру хоча б на 1 градус, можна зменшити витрати в середньому на 5-6%.

Зменшити розмір оплати за опалення можна із загальним лічильником тепла на будинку. Це дозволить рівномірно розподілити витрати, пов’язані з тепловтратами при доставці по теплотрасі, а також з опаленням нежитлових приміщень багатоповерхівки (під’їзду). Для цього, звичайно, потрібна єдність усіх або більшої частини мешканців.  Актив будинку повинен застосувати всю силу переконання, дипломатію, може ще щось, щоб все-таки домогтися впровадження досягнень прогресу, інакше все прагнення економити можуть зіткнутися з непереборною перешкодою.

Економічне автономне опалення

Бувають випадки, коли централізованого опалення в багатоквартирному будинку зовсім немає, або мешканці з якоїсь об’єктивної причини відмовилися від нього. Швидше за все, рахунки на оплату тепла критичним чином не відповідають якості опалення.  Автономний обігрівальний вузол – хороший спосіб вийти з положення, альтернатива центральному опаленню та один з методів скоротити витрати на обігрів.

Автономне опалення

Найпершою перешкодою є сама система централізованого опалення, вірніше організація, яка постачає тепло. Оформляти відмову потрібно офіційно у постачальника тепла, і він природно буде чинити опір. Адже чим більше людей відмовляться від його послуг, тим дорожче вони обійдуться клієнтам, що залишилися. А це загрожує збільшенням боргів і зменшенням прибутку компанії. Але відмовитися все ж можна, це законно.

Який же вибір у тих, хто вирішив опалювати свою квартиру самостійно, автономно?

  1. Використання в побуті різних типів обігрівачів. Детальніше про те, який з них найбільш економічний, читайте в нашій статті.
  2. 3. Електричні і газові котли – хороша альтернатива централізованого опалення, окупність і в перспективі – економія бюджету. Звичайно, таке автономне опалення – досить складна система труб, батарей, заповнених теплоносієм, і вимагає узгодження з державними службами, тобто вашого часу, але воно того варте. Поставили – і самі собі господарі: скільки витратили, стільки заплатили.
  3. Система «Тепла підлога» – до недавнього часу прерогатива забезпечених людей, а на сьогодні – досить поширений і популярний метод обігріву приміщення, підтримання потрібного мікроклімату з можливістю регулювання і економічним споживанням енергії за умови установки терморегуляторів. Це можуть бути кабельні або інфрачервоні системи, для них не потрібно узгодження в житлових органах (якщо це квартира), на відміну від водяних систем теплої підлоги. Інфрачервону або електричну плівкову підлогу реально постелити самому під будь-яке підлогове покриття: ламінат, лінолеум, паркетну дошку, плитку; в будь-якому приміщенні – на кухні, у ванній, коридорі, туалеті, кімнатах, приміщеннях з підвищеними температурними втратами. Головне вибирати якісне покриття, високого класу, не нижче 32. Про те, як правильно вибрати ламінат, читайте в нашій статті.

З недоліків теплих підлог можна назвати недешеву вартість і особливості монтажу, в тому числі, установка на стяжку під ламінат на етапі ремонту.

Інфрачервона або електрична плівкова тепла підлога

Читайте також:

Як економити воду

Як економити електроенергію

Як економити гроші

Щоб кожен сезон платіжки за опалення не викликали шок, важливо знати, що економити на опаленні можна і потрібно, головне ваша добра воля. Іноді, звичайно, ще й єдиний світогляд з вашими сусідами. А які методи економії тепла використовуєте ви –  діліться в коментарях.

3 коментарів
  • Валерий

    Мда, чтобы сэкономить на отоплении, надо еще уйму денег угрохать на правильное оборудование!! Но ничего, прорвемся ))) спасибо за советы!

  • Александр

    Очень хочется отключиться от центрального отопления, но понимаю, что это сложный и длительный процесс.

  • Карпенко

    Очень актуальная тема? спасибо! Никогда, кстати, скидками по промокодам не пользовался. Интересно как это работает.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *