Як виміряти тиск: з тонометром і без

Мільйони людей живуть, не підозрюючи про серйозні наслідки неконтрольованих стрибків артеріального тиску. Тим часом гіпертонія – одна з хвороб, яка не має яскравих проявів, але може призвести до тяжких наслідків – серцевого нападу або інсульту. Стрибки АТ можуть сигналізувати про захворювання нирок або гормональні порушення, а артеріальний тиск нижче нормальних значень нерідко є результатом серцевої недостатності, інфекцій, захворювання ендокринних залоз або дегідратації. Правильне вимірювання тиску – це простий, доступний та безболісний спосіб стежити за своїм здоров’ям та самопочуттям.

З BlogPokuponTeam ви дізнаєтесь, як правильно вимірювати тиск самому собі в домашніх умовах, а також куди, за потреби, можна звернутися до лікаря зі знижкою до 65%.

Читайте у нашому огляді:

Як вимірювати тиск механічним тонометром

  • Сядьте. Покладіть руку на стіл або високу подушку на одному рівні із серцем, злегка зігніть у лікті. Під час вимірювання артеріального тиску (АТ) розслабтеся, не змінюйте положення руки та не розмовляйте.
  • Надягніть манжету приблизно на 2-3 см вище згину ліктя. Поширена помилка – дуже її затягувати. Аналізатор стискає плечову артерію і діастолічний тиск буде нижчим, ніж фактичний. Правильно, якщо між рукою та манжетою можна просунути палець.
  • Наконечники стетоскопу одягніть у вуха, фонендоскоп встановіть на пульсі (внутрішній згин ліктя), зафіксуйте його манжетою тонометра або притримуйте вказівним і середнім пальцями. Слухайте биття серця протягом хвилини. Нормальне значення пульсу – 60-100 ударів за хвилину. Якщо бажаєте мати повну картину, бажано підрахувати цей показник.
  • Закрутіть зворотний клапан на груші та починайте закачувати повітря в манжету приблизно до позначки 210 мм рт.ст.
  • Як тільки ви перестали чути биття серця, потихеньку (зі швидкістю приблизно 2-3 мм рт. ст. за секунду) починайте спускати повітря, дуже плавно відкручуючи клапан скидання і паралельно прислухаючись до серцевих тонів Короткова. Зафіксуйте перший удар – він відповідає систолічному тиску (верхній цифрі), і останній – він означає діастолічний тиск (нижню цифру).

Як міряють тиск ручним тонометром, дивіться на відео:

Аналогічно вимірюється тиск за допомогою напівавтоматичного тонометра. Єдина відмінність – наявність спеціального звукового сигналу, який дає знати, коли починати накачувати повітряну манжету за допомогою груші.

Акції
Обстеження у терапевта з ЕКГ у «Pharmaclinic»
Київ, Бастіонна вулиця, 2/1
-61%
590 грн
299.0 грн
Невропатолог або терапевт у клініці «Медпроф»
Київ, Вишгородська вулиця, 31
-57%
500 грн
239.0 грн
Показати всі
26 акцій

Вимірювання автоматичним тонометром

Автоматичний тонометр відрізняється особливою зручністю. Він не вимагає сторонньої допомоги у використанні, з ним легко впорається навіть дитина.

  • Сядьте рівно, спершись об спинку стільця, не схрещуйте ноги.
  • Засучіть рукав. 
  • Якщо це класичний тонометр, оберніть манжету навколо передпліччя так, щоб до ліктьового суглоба залишалася відстань у два пальці. Зап’ястний тонометр надівається на зап’ястя, у районі променевої артерії, з відривом 1-2 див від долоні.
  • Закріпіть манжету за допомогою липучки.
  • Увімкніть кнопку старт і апарат сам почне накачувати повітря в манжеті.
  • Дочекайтеся показників вимірювання на дисплеї.

Зап’ястним тонометром рекомендують користуватися до 40-50 років, поки судини більш еластичні та чутливі. Також такий прилад не дасть точних показників, а значить і не підійде людям з явною зайвою вагою або ожирінням. Вибираючи тонометр напульсний, звертайте увагу на розмір манжети.

Вимірювання автоматичним тонометром
Акції
Консультація лікаря у «Клініка первинної допомоги №1»
Запоріжжя, Леоніда Жаботинського вулиця, 39
-50%
250 грн
125 грн
Обстеження в уролога в «Поліклініка Сім'я»
Київ, Харківське шосе, 56
-65%
1190 грн
499.0 грн
Показати всі
26 акцій

Чим ще можна перевірити артеріальний тиск

Як дізнатися тиск за допомогою фітнес-браслету

Процес заміру тиску за допомогою фітнес-браслету максимально простий та зручний, але тільки в тому випадку, якщо він спочатку підтримує таку функцію. Існує два основні способи:

  • За допомогою програми на телефоні. У налаштуваннях гаджета, приєднаного до браслета, знайдіть розділ «Артеріальний тиск» та виберіть «Виміряти».
  • Безпосередньо на екрані браслета. Прокрутіть функції до вимірювання тиску та активуйте відповідну кнопку.
Як дізнатися тиск за допомогою фітнес-браслету

Як виміряти тиск за допомогою смартфона

Відразу попереджаємо – переважна більшість мобільних телефонів не заточена на вимірювання артеріального тиску. Однак якщо смартфон оснащений камерою та спалахом, то опосередковано може допомогти в отриманні потрібних даних про здоров’я, проте суперточними вони не будуть.

  • Для початку вам потрібно завантажити в Google Play або App Store програму iCare Health Monitor Full або його аналог.
  • У меню програми виберіть «Швидка перевірка».
  • Розташуйте вказівний палець щодо задньої камери смартфона таким чином, щоб перекрити їм одночасно спалах та об’єктив.
  • Натисніть кнопку «Змінити» у програмі та чекайте на результати. 
Як виміряти тиск за допомогою смартфона

Вимірюємо без тонометра підручним методом

Якщо під рукою немає жодного приладу, а тиск потрібно виміряти, зверніться до нетрадиційного способу. Він дасть зразкові результати, які підкажуть, чи все гаразд, чи потрібно бити на сполох. Вам знадобляться лінійка на 30 см, кільце та капронова нитка.

  • Візьміть 20-ти сантиметрову нитку і просмикніть її в кільце.
  • Сядьте, закатайте рукав та покладіть руку на стіл. Рука має бути розслаблена.
  • На зап’ясті намацайте те місце, де найсильніше відчувається пульс. Прикладіть лінійку до руки так, щоб нульова позначка збігалася із цією точкою.
  • Саморобний маятник з нитки та кільця розташуйте над нульовою відміткою на висоті 1-2 см і зачекайте, поки він припинить розгойдуватися.
  • Коли він зупиниться, починайте повільно вести його у бік ліктьового згину. На момент, коли маятник знову почне розгойдуватися, зафіксуйте позначку на лінійці, де це сталося, і помножте цю цифру на 10. Таким чином, ви отримаєте нижню цифру тиску.
  • Продовжуйте вести кільце вздовж лінійки. Позначка, над якою маятник знову почне гойдатися, підкаже величину верхнього тиску. Отриману цифру помножте також на 10.

Важливо: цей спосіб не відрізняється точністю показань, тому застосовуючи його, орієнтуйтеся і на власне самопочуття. Якщо вам погано (нудить, болить або паморочиться в голові, шумить у вухах) і кільце з лінійкою дали цифри вище або нижче за ваші звичайні, то, швидше за все, цей результат близький до істини.

Як правильно вимірювати тиск: загальні правила

  • Найбільш точні дані отримують, коли вимірюють тиск у вертикальному положенні: сядьте на стілець, ноги поставте на підлогу (не схрещуйте їх і не кладіть одна на одну), руку зафіксуйте на одному рівні із серцем (в ідеалі покладіть на стіл). У положенні лежачи, напівлежачи або на боці перешкоди спотворюватимуть результат. Якщо ви не можете сидіти, заміряйте тиск лежачи на спині, але піднявши руку на рівні із серцем, в області так званої флебологічної осі – точки з’єднання 4-го ребра з грудиною.
  • Якщо ви хочете вперше дізнатися про рівень тиску, проведіть виміри на обох руках. Орієнтуйтесь на більш високе значення.
  • Якщо вам потрібно регулярно спостерігати за своїм тиском, вимірюйте його завжди в один і той же час, в однакових умовах, краще двічі на день – вранці та ввечері. І обов’язково фіксуйте показання.
  • Тиск потрібно міряти у спокійному стані. Тому, якщо ви схвильовані, заспокойтеся і зачекайте 5-10 хвилин. Процедура не може проводитися відразу після забігу на шостий поверх із повними пакетами продуктів ?
  • Тиск вимірюють щонайменше через годину після їжі. Процес травлення провокує відтікання крові до шлунка та кишківника, внаслідок чого АТ знижується, і вимір може дати некоректні результати.
  • Не рекомендується до процедури пити міцний чорний чай або каву, оскільки це підвищує кров’яний тиск. Також за півтори-дві години до виміру заборонено курити чи вживати спиртне, капати назальні чи очні краплі.
  • Якщо ви регулярно приймаєте ліки, вимір слід проводити до їх прийому (бажано натще вранці).
  • Тиск завжди слід вимірювати на одній і тій же руці, вільній від одягу та будь-якого навантаження: рукавів, манжет, сумок, рюкзаків.
  • АТ на одній руці правильно вимірюється один раз. Якщо ви повторите спроби двічі-тричі одну за одною, показники будуть неточними (оскільки судини швидко адаптуються до нових умов) і можуть відрізнятися від початкових на 20-40 мм рт.ст. Є необхідність повторити виміри – зробіть це щонайменше через 10 хвилин.
  • Важливим фактором є правильний вибір тонометра: механічний, напівавтоматичний, автоматичний плечовий з правильним розміром манжети або зап’ястя.

Пам’ятайте, що при вимірюванні тиску лежачи показання будуть завищені на 3-5 мм, а якщо руку підняти вище за серце – занижені.

Як правильно вимірювати тиск

Яким має бути нормальний тиск

Артеріальний тиск – це сила, з якою кров стукає по стінках кровоносної системи під час скорочення серця, а потім його діастоли. Результат виміру виражається в міліметрах ртутного стовпа (мм рт. ст.) і складається з двох значень:

  • Верхній – систолічний тиск – показує максимальну силу, з якою серце перекачує кров під час скорочення. Ідеальний стандарт верхнього артеріального тиску для жінок 30 років – 120, 40 – 127 та 50 – 137, для чоловіків 30 років – 126, 40 – 129 та 50 – 135. Якщо воно регулярно підвищується до 140 і вище, це говорить про гіпертонію.
  • Нижній – діастолічний тиск – показує мінімальний тиск, який переважає в артеріях під час діастоли. Оптимально, якщо воно не нижче за 75-85 мм рт. ст., залежно від статі та віку пацієнта.

Різниця між систолічним та діастолічним тиском називається амплітудою артеріального тиску. В ідеалі вона має становити 30-50 мм рт. ст. Високі значення частоти серцевих скорочень (понад 55 мм рт. ст.) у людей старше 65 років вважаються фактором ризику інфаркту міокарда, інсульту та ниркової недостатності.

Показниками в нормі вважаються:

  • Тиск у новонародженого – 102/55,
  • Тиск у дитини віком від 1 до 8 років – 110/75 мм рт. ст.
  • Тиск у дорослої людини – в середньому 125/83 залежно від віку та статі.
Яким має бути нормальний тиск

Коли міряють тиск, враховують також третє значення – пульс, тобто кількість серцевих скорочень за хвилину. Його рівень залежить від часу дня та ночі, активності, психічного стану, споживаних стимуляторів та короткострокових змін у серцевому циклі. Підвищення пульсу може спровокувати фітнес або пробіжка. Однак, якщо ваше серцебиття нестабільне без особливих причин, обов’язково зверніться до лікаря.

Акції
Обстеження у кардіолога у центрі «КардіоMAX»
Київ, Борщагівська вулиця, 139-141
-43%
1000 грн
569.0 грн
УЗД серця в «Pechersk Medical Studio»
Київ, Лесі Українки бульвар, 23А
-44%
900 грн
499 грн
Показати всі
33 акцій

Хто перебуває у групі ризику серцево-судинних захворювань?

Медики підтверджують, що хвороби, зазвичай властиві старшому поколінню, дуже помолодшали, але найбільше ризикують:

  • Чоловіки віком від 55 років.
  • Жінки віком від 65 років.
  • Затяті курці.
  • Люди з підвищеним рівнем холестерину у крові.
  • Діабетики і ті, хто має підвищений рівень глюкози.
  • Пацієнти з хронічним захворюванням нирок.
  • Огрядні і схильні до ожиріння люди.
  • Люди, генетично схильні до серцево-судинних захворювань.

Читайте також:
? Як підняти низький тиск
? Що робити, якщо піднявся тиск
? Як знизити холестерин
? Перші ознаки інфаркту
? Як роспізнати інсульт

Хто перебуває у групі ризику серцево-судинних захворювань?
Акції
Аналізи у мережі лабораторій «Дніпролаб»
Київ, Ялтинська вулиця, 8
-40%
180 грн
108.0 грн
Аналіз визначення COVID-19 в мережі «Ескулаб»
Київ, Олександра Довженка вулиця, 3
-25%
200 грн
178.0 грн
Показати всі
90 акцій

Ваше здоров’я у ваших руках. Регулярні вимірювання тиску в домашніх умовах дозволяють вчасно помітити відхилення та не запізнитися зі зверненням до лікаря за допомогою. Обов’язково слідкуйте за своїм самопочуттям, не забувайте проходити регулярні обстеження, вчасно здавайте аналізи і не лінуйтеся вкотре виміряти тиск.

Які моделі тонометра ви віддаєте перевагу і як часто міряєте тиск самостійно? Діліться у коментарях!

1 коментар
  • Оля

    Не было опыта или нужды измерять самой себе давление, но почитать было интересно и полезно. Думаю похожие статьи должны быть на разных мед сайтах, думаю многие живут одни, особенно бабушки/дедушки, которые сами, но продвинутые.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *