Як розпізнати інсульт: симптоми та перші ознаки

Ознаки інсульту

Інсульт ㅡ одна з головних причин смертності у світі. Лише минулого року, за даними МОЗ, від цієї хвороби померло понад 9 млн людей. Вчасне виявлення первинних симптомів інсульту, допомогло б уникнути більше половини цих смертей. #PokuponBlogTeam вивчили тему і зробили довідник з допомоги при інсульті: що це таке, у кого він може виникнути, симптоми, діагностика та лікування.

Читайте в нашому огляді:

Що таке інсульт ㅡ причини та види хвороби

Інсульт ㅡ серйозне захворювання, що загрожує життю, при якому припиняється кровопостачання частини мозку. Щоб правильно функціонувати, мозок, як і всі органи, потребує кисню та поживних речовин, які переносить кров. Якщо кровопостачання обмежене чи припинено, клітини мозку починають відмирати. Це може призвести до черепно-мозкової травми, інвалідності та, можливо, смерті.

Причини інсульту

Інсульти бувають у молодих та літніх людей, у жінок та чоловіків, але деякі фактори підвищують ризик їх виникнення. До таких відносяться:

  • Транзиторна ішемічна атака або мікроінсульт ㅡ головний передвісник інсульту.
  • Вік від 55 років ㅡ ранні інсульти зустрічаються всього в 15% випадків.
  • Спадковість ㅡ серед найближчих родичів були серцеві захворювання та інсульти.
  • Надмірна вага та фізична неактивність.
  • Вживання алкоголю, куріння.
  • Високий кров’яний тиск.
  • Високий рівень холестерину.
  • Цукровий діабет.
  • Обструктивне апное (порушення дихання).
  • За статистикою чоловіки схильні до інсультів частіше, ніж жінки.

Види інсультів

Інсульти бувають двох типів. Ішемічний інсульт відбувається, коли кровоносні судини мозку звужуються або блокуються, що призводить до різкого зниження кровотоку (ішемія). Заблокована артерія не пропускає кров та кисень на ділянки мозку, через що його клітини відмирають. Такий вид інсультів є найпоширенішим і зустрічається у 85% випадків

Другий тип ㅡ геморагічний інсульт ㅡ виникає через розрив кровоносних судин і призводить до крововиливу в мозок. Виникає набагато рідше, але має тяжкі наслідки.

Інсульт ㅡ ураження мозку
Інсульт ㅡ ураження мозку

Ще лікарі виділяють кілька підвидів інсультів:

  • Обширний ㅡ при якому уражаються великі артерії, що ведуть у мозок. Як правило, це атеросклеротичне звуження гілок сонних артерій.
  • Стовбуровий ㅡ припинення кровотоку за хребетними або базилярними артеріями.
  • Лівосторонній і правосторонній інсульт – ураження лівої або правої частини мозку, при якій відмовляє одна зі сторін тіла.
  • Спінальний інсульт ㅡ дуже рідкісне явище. Викликаний гострим погіршенням спинального кровообігу, через що порушується робота спинного мозку з розладом його функцій.

Головні ознаки інсульту ㅡ перші симптоми

Інсульт не виникає раптово, за кілька днів трапляється так званий «передінсультний» стан і з’являються перші передвісники хвороби:

  • Головний біль без конкретної локалізації.
  • Запаморочення, що особливо посилюються при русі.
  • Шум у вухах.
  • Провали у пам’яті.
  • Слабкість.

Важливо не призначати собі таблетки, а звернутися за професійною медичною допомогою.

Акції
Обстеження у кардіолога з ЕКГ у «Благомед»
Київ, Еспланадна вулиця, 20
-53%
650 грн
319.0 грн
Обстеження у кардіолога у центрі «КардіоMAX»
Київ, Борщагівська вулиця, 139-141
-43%
1000 грн
569.0 грн
Показати всі
18 акцій

Як розпізнати інсульт

4 головні ознаки інсульту

  • Параліч або оніміння обличчя, руки чи ноги. У хворого може розвинутися раптове оніміння, слабкість чи параліч обличчя, руки чи ноги. Це часто вражає лише один бік тіла. Тести допоможуть виявити проблему: попросіть підняти дві руки над головою одночасно. Якщо одна рука починає опускатися ㅡ це ознака інсульту. Крім того, при спробі посміхнутися один куточок рота може опуститися. Найчастіше цей симптом спостерігається при лівому інсульті.
  • Проблеми з говорінням та розумінням того, що кажуть інші. Може виникати плутанина, нечітка вимова слів або нерозуміння мови.
  • Проблеми із зором на одне або обидва ока, раптове помутніння чи почорніння зору. Ще часто спостерігається роздвоєння в очах та нечіткість силуетів. Супутньою ознакою інсульту може бути раптовий сильний головний біль, який супроводжується блюванням, запамороченням або зміною свідомості.
  • Проблеми з ходьбою. Людина може спіткнутися чи втратити рівновагу. Виникає раптове запаморочення чи втрата координації.

Як тільки ви помітили хоч один з цих симптомів, вам слід відразу ж викликати швидку допомогу.

Якщо є сумніви, проведіть швидкий тест на інсульт, який представлений на інфографіці

ознаки інсульту
Ознаки інсульту

Ознаки мікроінсульту повністю збігаються з інсультом, при цьому проходять через 10-15 хвилин після загострення. Навіть якщо у вас або вашого близького вже була ішемічна атака, не ігноруйте симптоми і зверніться до лікаря, не чекаючи, коли вони пройдуть.

На рахунку кожна хвилина! Своєчасне лікування може знизити пошкодження мозку та ймовірність смерті чи інвалідності. Отже, якщо у вас або когось із ваших знайомих є перераховані вище симптоми, перша допомога має бути надана негайно, терміново телефонуйте 103.

Читайте також:

Перші ознаки інфаркту: як розпізнати
Як швидко збити тиск в домашніх умовах
Що робити при болях в області серця
Ефективні способи зниження холестерину

Діагностика та лікування інсультів у лікарні

Потрапивши до лікарні, важливо проконтролювати, щоб лікарі провели повну діагностику інсульту. Лікар повинен оглянути пацієнта та призначити аналізи, щоб визначити тип інсульту. 

  • При фізичному огляді лікар запитає про первинні симптоми та історію хвороби. Важливо перевірити рефлекси, відчуття пацієнта, зір та координацію, артеріальний тиск.
  • Ультразвукове дослідження сонних артерій швидко діагностує стан припливу крові до передніх відділів мозку.
  • КТ або МРТ дають якісні зображення мозку та артерій.
  • Аналіз крові на згортання, щоб визначити, чи існує високий ризик кровотечі або утворення тромбів, і перевірка на інфекційне зараження.

Лікування може відрізнятися залежно від типу інсульту. При ішемічному інсульті важливо якомога швидше відновити приплив крові до мозку, для забезпечення киснем та іншими поживними речовинами, необхідними для виживання клітин мозку. 

Обстеження лікаря - найважливіша допомога при інсульті
Обстеження лікаря – найважливіша допомога при інсульті

У цьому випадку найкращі ліки від інсульту ㅡ внутрішньовенний засіб для знищення тромбів. Він розчиняє згусток крові, що перешкоджає кровотоку, і відновлює живлення мозку. Найбільш ефективним є введення препаратів у перші 4 години після виникнення симптомів. У літніх людей або при великому обсязі тромбу можуть призначити екстрену ендоваскулярну процедуру. 

На відміну від ішемічних інсультів метою лікування геморагічного інсульту є контроль кровотечі та зниження тиску в мозку. Лікарі можуть використовувати препарати для зниження артеріального тиску, які лікують спазми кровоносних судин, сприяють згортанню та видаляють судоми. Також при геморагічному інсульті та сильній кровотечі, може бути проведена операція з видалення крові, яка знаходиться в мозку.

Протягом першого року після нападу існує велика можливість повторного інсульту. Тому після стабілізації стану важливими є додаткові дослідження здоров’я. Найчастіше лікарі рекомендують:

Профілактика інсульту у чоловіків та жінок

Знання факторів ризику інсульту, дотримання рекомендацій лікаря та ведення здорового способу життя ㅡ найкращі кроки для запобігання інсульту. Також ці заходи допоможуть знизити ризик повторного інсульту:

  • Контроль високого артеріального тиску (гіпертонії) – одна з найважливіших речей, які ви можете зробити для профілактики хвороби в домашніх умовах.
  • Регулярне відвідування кардіолога та невропатолога з контролем життєво важливих показників, у тому числі рівня холестерину.
  • Відмова від вживання тютюну. Куріння підвищує ризик інсульту у курців і пасивних курців. 
  • Контроль цукрового діабету. Дієта, фізичні вправи та схуднення можуть допомогти підтримувати рівень цукру в крові у нормальному діапазоні. 
  • Підтримка здорової ваги. Надмірна вага сприяє іншим факторам ризику інсульту, таким як високий кров’яний тиск, серцево-судинні захворювання та діабет. 
  • Харчування, багате на фрукти та овочі. Дієта, що містить п’ять або більше порцій фруктів або овочів на день, може знизити ризик інсульту. Ідеально підходить Середземноморська дієта, яка робить акцент на оливковій олії, фруктах, горіхах, овочах та цільнозернових продуктах.
  • Регулярні заняття спортом. Вправи знижують кров’яний тиск, підвищують рівень хорошого холестерину та покращують здоров’я кровоносних судин та серця. Це також допомагає схуднути, контролювати діабет та знизити стрес. 
  • Вживання алкоголю у помірних кількостях. Зловживання підвищує ризик високого АТ, ішемічних та геморагічних інсультів. 
  • Лікування обструктивного апное сну (СОАС) ㅡ консультація ЛОРа або сомнолога.

Запам’ятайте симптоми та тести на інсульт ㅡ можливо так ви зможете врятувати чиєсь життя.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *