Чим замінити сіль у харчуванні та консервації: поради кулінарів
Дефіцит звичайної харчової солі (через зупинку «Артемсіль» на Донбасі) викликав неабиякий ажіотаж в українців – наразі її просто нереально купити в магазинах. А вона ж так потрібна для консервації та підсилення смаку їжі. Та чи така вона незамінна? BlogPokuponTeam з’ясувала на що можна замінити кам’яну і поварену сіль у повсякденному харчуванні, при дієті, захворюваннях, а також як консервувати без солі у разі її відсутності.
Чи потрібна людині сіль взагалі і в якій кількості?
Безперечно, наявність солі у щоденному раціоні – важлива. Сіль служить джерелом іонів натрію, необхідних для правильної роботи імунної системи, обміну речовин, підтримки водно-електролітного та кислотно-основного балансів в організмі.
В той же час, її потрібно споживати помірно, адже надлишок, як і дефіцит шкодить здоров’ю. Максимальна добова норма для дорослих становить 5-6 грамів (приблизно 1 чайна ложка), для дітей віком від 1 до 6 років – не більше 2-3 грамів. Тобто, якщо підсолювати їжу помірно, то одного кілограма одній людині має вистачити приблизно на рік.
А ось, якщо хочете схуднути або маєте зайву вагу, то від столової солі дієтологи радять взагалі відмовитись і замінити її на більш корисні смакові добавки, наприклад трави і спеції.
Безсольова дієта також рекомендована дітям до 1 року та дорослим при наявності проблем зі здоров’ям:
- гупертонікам;
- хворим на цукровий діабет;
- людям із захворюванням серцево-судинної системи;
- з нирковою недостатністю;
- з остеохондрозом і остеопорозом.
2 акцій
Альтернативні замінники солі в їжі
Звісно, немає такої трави, приправи чи спеції, яка здатна повноцінно замінити харчову сіль у господарстві. Але є альтернативні доступні продукти, якими можна покращити смак страв, зробити його більш вираженим і приємним, навіть якщо і не солоним.
Соєвий соус
У його складі вже міститься сіль, тому страви набувають бажаного смаку. Соєвий соус чудово пасує до каш, салатів, соусів до м’яса, супів (наприклад, курячий з локшиною), пасти тощо.
Чорний перець
Король спецій і один з основних інгредієнтів на кухні. Він робить страву ароматною, а смак – більш інтенсивним, з легкою гостротою. До того ж, завдяки його корисним властивостям чорний перець використовують як ефективний лікувальний народний засіб. Додавання спеції у їжу сприяє схудненню, поліпшує травлення, полегшує симптоми застуди (нежить, першіння у горлі), покращує обмін речовин, допомагає усунути проблеми зі шкірою.
Готові приправи
Магазинні суміші прянощів у пакетиках типу до супу, спагетті, сала, холодцю, корейської моркви, борщу, плову тощо вже містять кухонну сіль, а отже служать гідним замінником.
62 акцій
Лимонний сік
Сік лимона, як і перетерта цедра цитрусових (лимонів, апельсинів, мандаринів), підсилюють смак страви. Гарно поєднуються з салатами зі свіжих овочів, м’ясом і рибою.
Часник
Ще одна розповсюджена пряність для підсилення смакових якостей продуктів. Приправивши страву подрібненим і обсмаженим на вершковому маслі часником, вона набуває м’якої приємної гостроти.
Оцет
Цю спецію найчастіше використовують для приготування маринадів, соусів, заправки до овочевих салатів. Якщо у звичайний столовий оцет (білий) додати щіпотку цукру, то вийде непогана подоба білого вина, необхідного для приготування багатьох приправ до основних страв.
Як консервувати, якщо немає солі
Сіль використовується для консервування в якості харчового консерванту, необхідного для тривалого зберігання заготовок. Але цукор і оцет мають ті ж самі властивості. Тому якщо немає солі, але є ці два інгредієнти – цього вже вистачить.
Більше того, думка, що при консервації можна використовувати лише кам’яну сіль, – звичайний міф. Морська (садочна) харчова сіль підходить не менше, але при цьому вона більш очищена, без шкідливого осаду, бруду, камінчиків, які зустрічаються у звичайній кухонній.
Йодована сіль також сумісна з консервацією. За сучасною технологією йодування натрію хлориду відбувається за допомогою йодату калію (а не йодиду, як це було раніше). Ця речовина стабільна, не руйнується при тривалому зберіганні (до 9 місяців) і термічній обробці, не впливає на колір, смак і консистенцію продуктів.
А от з повареною сіллю екстра (так, вона теж підходить для засолки і маринування) треба бути обережними. На смак вона солоніша за звичайну, тому додавати у консервацію потрібно третину від тої кількості, яка вказана у рецепті. Після додавання її у маринад впевніться, що вона повністю розчинилась.
Як бачите, дефіцит солі – не така вже й велика проблема, ба навіть привід переглянути свої харчові звички, перейти на більш здорове харчування, розширити добірку рецептів та відкрити нові смаки приправ і спецій.
Читайте більше корисних статей:
✅Правильне харчування – запорука здоров’я і стрункої фігури
✅Як швидко схуднути без шкоди здоров’ю
✅Красиві ніжки – як схуднути у ногах
✅Розвантажувальні дні – як правильно проводити, користь і способи
А які у вас ідеї чим можна замінити сіль у харчуванні? Які, можливо, відкриття для себе зробили у спеціях чи приправах? Діліться у коментарях.
Бачила сіль на прилавках, але за космічними цінами… також люблю використовувати натуральні приправи, особливо суміш перців і сухий часник) соєвий соус теж топ, але не до всіх страв