Чим замінити сіль у харчуванні та консервації: поради кулінарів

Дефіцит звичайної харчової солі (через зупинку «Артемсіль» на Донбасі) викликав неабиякий ажіотаж в українців – наразі її просто нереально купити в магазинах. А вона ж так потрібна для консервації та підсилення смаку їжі. Та чи така вона незамінна? BlogPokuponTeam з’ясувала на що можна замінити кам’яну і поварену сіль у повсякденному харчуванні, при дієті, захворюваннях, а також як консервувати без солі у разі її відсутності.

Чи потрібна людині сіль взагалі і в якій кількості?

Безперечно, наявність солі у щоденному раціоні – важлива. Сіль служить джерелом іонів натрію, необхідних для правильної роботи імунної системи, обміну речовин, підтримки водно-електролітного та кислотно-основного балансів в організмі. 

В той же час, її потрібно споживати помірно, адже надлишок, як і дефіцит шкодить здоров’ю. Максимальна добова норма для дорослих становить 5-6 грамів (приблизно 1 чайна ложка), для дітей віком від 1 до 6 років – не більше 2-3 грамів. Тобто, якщо підсолювати їжу помірно, то одного кілограма одній людині має вистачити приблизно на рік.

А ось, якщо хочете схуднути або маєте зайву вагу, то від столової солі дієтологи радять взагалі відмовитись і замінити її на більш корисні смакові добавки, наприклад трави і спеції. 

Сіль у харчуванні

Безсольова дієта також рекомендована дітям до 1 року та дорослим при наявності проблем зі здоров’ям:

  • гупертонікам;
  • хворим на цукровий діабет;
  • людям із захворюванням серцево-судинної системи;
  • з нирковою недостатністю;
  • з остеохондрозом і остеопорозом.
Акції
Програма «Eximia body-контуринг» у «BG Lab»
Київ, Євгена Чикаленка вулиця, 20А
-61%
1300 грн
699.0 грн
Показати всі
6 акцій

Альтернативні замінники солі в їжі

Звісно, немає такої трави, приправи чи спеції, яка здатна повноцінно замінити харчову сіль у господарстві. Але є альтернативні доступні продукти, якими можна покращити смак страв, зробити його більш вираженим і приємним, навіть якщо і не солоним.

Соєвий соус

У його складі вже міститься сіль, тому страви набувають бажаного смаку. Соєвий соус чудово пасує до каш, салатів, соусів до м’яса, супів (наприклад, курячий з локшиною), пасти тощо.

З точки зору якості і корисності краще надавати перевагу традиційному соєвому соусу, виготовленому шляхом природного бродіння, на основі соєвих бобів, пшениці та спеціальних пліснявих грибів.

Соєвий соус – чим можна замінити сіль

Чорний перець

Король спецій і один з основних інгредієнтів на кухні. Він робить страву ароматною, а смак – більш інтенсивним, з легкою гостротою. До того ж, завдяки його корисним властивостям чорний перець використовують як ефективний лікувальний народний засіб. Додавання спеції у їжу сприяє схудненню, поліпшує травлення, полегшує симптоми застуди (нежить, першіння у горлі), покращує обмін речовин, допомагає усунути проблеми зі шкірою.

Візьміть на замітку: перець горошком дає більш виражений смак і аромат, тому краще купувати саме його і змелювати безпосередньо під час готування страви. А для більшого розмаїття смаків можна купити суміш перців.

Перець горошком – на що замінити сіль

Готові приправи

Магазинні суміші прянощів у пакетиках типу до супу, спагетті, сала, холодцю, корейської моркви, борщу, плову тощо вже містять кухонну сіль, а отже служать гідним замінником.

Акції
Знижка 40% на всю піцу в «Happy Pizza»
Київ, Олени Теліги вулиця, 13/14
-40%
0 грн
30 грн
Знижка 50% на пироги від «П'ять пирогів»
Доставка по Києву
-50%
0 грн
30 грн
Показати всі
70 акцій

Лимонний сік

Сік лимона, як і перетерта цедра цитрусових (лимонів, апельсинів, мандаринів), підсилюють смак страви. Гарно поєднуються з салатами зі свіжих овочів, м’ясом і рибою. 

Лимонний сік як альтернативний замінник харчової солі в їжі

Часник

Ще одна розповсюджена пряність для підсилення смакових якостей продуктів. Приправивши страву подрібненим і обсмаженим на вершковому маслі часником, вона набуває м’якої приємної гостроти. 

Смажений часник втрачає різкий запах і не так сильно впливає на печінку.

Що може замінити сіль у харчуванні

Оцет

Цю спецію найчастіше використовують для приготування маринадів, соусів, заправки до овочевих салатів. Якщо у звичайний столовий оцет (білий) додати щіпотку цукру, то вийде непогана подоба білого вина, необхідного для приготування багатьох приправ до основних страв. 

Завдяки оцту страви набувають кисло-солодкого смаку, але кулінари радять використовувати більш м’які його різновиди: бальзамічний, яблучний, винний, рисовий.

Оцет для підсилення смаку якщо немає солі

Як консервувати, якщо немає солі

Сіль використовується для консервування в якості харчового консерванту, необхідного для тривалого зберігання заготовок. Але цукор і оцет мають ті ж самі властивості. Тому якщо немає солі, але є ці два інгредієнти – цього вже вистачить.

Більше того, думка, що при консервації можна використовувати лише кам’яну сіль, – звичайний міф. Морська (садочна) харчова сіль підходить не менше, але при цьому вона більш очищена, без шкідливого осаду, бруду, камінчиків, які зустрічаються у звичайній кухонній. 

Як консервувати без солі

Йодована сіль також сумісна з консервацією. За сучасною технологією йодування натрію хлориду відбувається за допомогою йодату калію (а не йодиду, як це було раніше). Ця речовина стабільна, не руйнується при тривалому зберіганні (до 9 місяців) і термічній обробці, не впливає на колір, смак і консистенцію продуктів. 

А от з повареною сіллю екстра (так, вона теж підходить для засолки і маринування) треба бути обережними. На смак вона солоніша за звичайну, тому додавати у консервацію потрібно третину від тої кількості, яка вказана у рецепті. Після додавання її у маринад впевніться, що вона повністю розчинилась.

Акції
Онлайн майстер-клас «Торт із собою»
Вся Україна
-62%
400 грн
149 грн
Показати всі
8 акцій

Як бачите, дефіцит солі – не така вже й велика проблема, ба навіть привід переглянути свої харчові звички, перейти на більш здорове харчування, розширити добірку рецептів та відкрити нові смаки приправ і спецій. 

Читайте більше корисних статей:
Правильне харчування – запорука здоров’я і стрункої фігури
Як швидко схуднути без шкоди здоров’ю
Красиві ніжки – як схуднути у ногах
Розвантажувальні дні – як правильно проводити, користь і способи

А які у вас ідеї чим можна замінити сіль у харчуванні? Які, можливо, відкриття для себе зробили у спеціях чи приправах? Діліться у коментарях.

1 коментар
  • Катя

    Бачила сіль на прилавках, але за космічними цінами… також люблю використовувати натуральні приправи, особливо суміш перців і сухий часник) соєвий соус теж топ, але не до всіх страв

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *