VPN: ТОП найкращих безкоштовних сервісів

Встановлення ВПН

Багато українців зараз дивуються, чому не відкриваються сайти, якими вони звикли користуватися. І якщо з приводу російських ресурсів питань у нас немає, то що робити з іншими? Вирішити проблеми допоможе сервіс VPN, який не лише приховує ваше розташування, а й надійно захищає усі дані. #PokuponBlogTeam розповість для чого потрібний VPN і як вибрати надійну програму.

Читайте у статті:

Акції
Онлайн-курс ораторської майстерності
Вся Україна
-72%
900 грн
250 грн
Онлайн-курси по SMM соцмереж від «SMM & Event»
Вся Україна
-58%
1800 грн
749.0 грн
Показати всі
96 акцій

Що таке ВПН та для чого він потрібен

VPN ㅡ «віртуальна приватна мережа» для захищеного з’єднання під час використання інтернету. Простими словами, VPN шифрує ваш інтернет-трафік і маскує ваші дії в мережі. Завдяки їй відстежити ваші дії або вкрасти дані стає в рази складнішим. Шифрування відбувається у режимі реального часу.

Кому і для чого потрібний ВПН:

  • Для захисту даних від хакерів, якщо ви часто користуєтеся загальнодоступними мережами Wi-Fi, наприклад, у кафе, поїзді, готелі. Передача даних кредиток чи іншої особистої інформації через сервіс ВПН є безпечною.
  • Для перегляду будь-яких сайтів та контенту. Сервіси VPN приховують дані про реальну геолокацію, а значить навіть сайти, які атакуються і не працюють в Україні, будуть відкриватися.
  • Для захисту від збору даних маркетологами, інтернет-провайдерами та іншими організаціями. Захищене з’єднання прибирає ваші сліди в інтернеті і унеможливлює збір інформації про ваші інтереси та уподобання.

Як працює VPN

Для чого потрібен ВПН
Використовувати Wi-Fi у громадських місцях можна тільки через VPN 

VPN працює як фільтр, який перетворює всі ваші дані на довільні набори символів, які неможливо розшифрувати. Він приховує вашу IP-адресу, перенаправляючи її через віддалений сервер і створюючи захищений канал. Тобто, якщо ви переглядаєте ресурси за допомогою VPN, саме сервер VPN стає джерелом даних. 

Що бачить провайдер без VPN? Все. Яку інформацію можуть отримати шахраї підключившись до вас у загальнодоступній мережі? Будь-яку. Тільки сервіси ВПН допоможуть приховати від третіх осіб дані, які ви надсилаєте та отримуєте в інтернеті, як і всю історію вашого веб-браузера.

Після встановлення VPN на ваш комп’ютер або телефон, пристрій надсилає зашифровану інформацію (наприклад, веб-сайт, який ви хочете відвідати) на VPN-сервер. Він розшифровує і пересилає інформацію на веб-сервер, а також приховує вашу реальну IP-адресу перед відправкою даних. У цьому випадку відображається IP-адреса сервера VPN, до якого ви підключені.

Після відповіді веб-сервера VPN-сервер шифрує дані і надсилає їх вам через інтернет-провайдера. Ваш VPN клієнт розшифрує дані, як тільки вони надійдуть у пристрій. Вам не доведеться робити жодних складних маніпуляцій, просто вибрати програму та підключити її.

Найкращі безкоштовні сервіси VPN

Ми зібрали найкращі за відгуками та рейтингом програми VPN, які підійдуть для телефонів та комп’ютерів.

ClearVPN

Цей сервіс є повністю безкоштовним для українців. Сучасні протоколи шифрування та стандарт AES-256 забезпечують безпеку в інтернеті. До сервісу можна одночасно підключити до 6 пристроїв з одного облікового запису.

ZenMate 

Один із найпопулярніших у світі сервісів ВПН з високими оцінками експертів. У ньому багато безкоштовних функцій, а сервери компанії розташовані у понад 80 країнах світу.

HideMe

Один із найшвидших VPN-сервісів з високим рівнем шифрування. Сервіс підтримує кілька протоколів безпечного з’єднання, а ще дуже простий у налаштуванні та підходить для більшості операційних систем.

Hotspot Shield 

Запатентований протокол безпеки забезпечує надійний захист даних без втрати продуктивності. Безкоштовна версія сервісу підходить як для телефонів, так і комп’ютерів. 

Як  встановити ВПН
ВПН усуває локальні обмеження на контент

Proton VPN

Сервіс забезпечує повну конфіденційність при користуванні інтернетом. Безкоштовна версія не має жодних обмежень щодо швидкості або обсягу даних, а користуватися ним можна на будь-яких пристроях, включаючи мобільні телефони.

Avira

Сервіс поєднує у собі ВПН та антивірусну програму, що забезпечує максимальний захист вашої інформації від зловмисників. Безкоштовна версія програми включає 500 МБ на місяць та високу швидкість роботи на будь-якому пристрої.

Як встановити ВПН на комп’ютер або телефон

Як користуватися VPN? Для цього необхідно встановити вибрану програму на ваш пристрій. Ми зробили покрокові інструкції, як підключити ВПН для різних операційних систем на комп’ютері, мобільному або планшеті.

Як установити VPN у Google Chrome: покрокова інструкція

Хром ㅡ один із найпопулярніших браузерів в Україні, в тому числі завдяки величезній кількості додаткових налаштувань. Отже, підключити VPN можна безпосередньо з браузера:

  • Запустіть Chrome і натисніть на три точки у верхньому правому кутку.
  • Виберіть меню додаткові інструменти ➡ розширення ➡ ще розширення.
  • Зліва в рядку пошуку впишіть VPN і виберіть сервіс, який вам підходить.
  • Натисніть «Встановити» біля обраної програми. Після інсталяції в браузері з’явиться піктограма програми. Натискаючи на неї, ви зможете вмикати або вимикати захищений режим.

При установці утиліти VPN у Google Chrome захищене з’єднання встановлюється лише на трафік, що йде з браузера, а не пристрою в цілому. Для кращого захисту рекомендується встановлювати сервіс ВПН для вашої операційної системи, наприклад, безпосередньо на Віндовс або Мак.

Як встановити VPN на Windows:

  • Натисніть кнопку «Пуск» ➡ Параметри ➡ Мережа та Інтернет ➡ VPN ➡ Додати підключення VPN.
  • У розділі «Додати VPN» у полі постачальник проставити Windows, в полі ім’я підключення назвати вашу мережу, в полі Ім’я або адреса сервера введіть адресу для сервера VPN.
  • Виберіть тип підключення, який потрібно створити.
  • У полі «Тип даних» для входу або «Облікові дані» задайте логін і пароль для входу в захищену мережу.
  • Після збереження даних, натисніть на значок мережу, виберіть ваше VPN-підключення, введіть свій логін та пароль та користуйтесь інтернетом безпечно.

У операційній системі macOS від Apple є свій вбудований VPN, але за бажання, можна переналаштувати мак на необхідний вам сервіс. Для цього треба перейти в меню Apple ➡ Системні налаштування ➡ Мережа ➡ VPN.

  • У списку служб створіть нову мережу.
  • В рядку адреса сервера введіть адресу вашого VPN, а у вкладці обліковий запис ㅡ зручні для вас ім’я та пароль.
  • У вкладці «Підключати на запит» можна вибрати спосіб підключення до ВПН: автоматично або вручну.
ВПН для телефону
ВПН для телефону

VPN-з’єднання використовуються і для телефонів. Сервіси для Android і iPhone дуже прості і вимагають лише кілька кроків для використання:

  • Завантажити програму на телефон з iOS App Store або Google Play Store. 
  • Налаштувати VPN. У більшості випадків цей крок можна пропустити, використовуючи стандартні налаштування.
  • Активувати з’єднання VPN через програму.

Зверніть увагу

У телефоні шифруються лише інтернет-дані. Будь-яка програма VPN не шифруватиме голосові дзвінки або текстові повідомлення.

Читайте також

Як почистити телефон
Чистимо комп’ютер правильно
«Дія» ㅡ огляд функцій сервісу

Залишайтесь у безпеці навіть коли сидите в інтернеті, а VPN допоможе тримати під замком усі ваші дані та не переживати про локальні збої завантаження сайтів. Діліться в коментарях, чи користувалися ви вже ВПН, і яка програма, на вашу думку, найкраще.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *