Як доглядати за волоссям взимку – корисні поради в холодну погоду

Блискуче, міцне і здорове волосся ніколи не виходить з моди, але підтримувати його в такому стані цілий рік досить складно. Восени, ранньою весною і особливо взимку наша шевелюра страждає найбільше. Під впливом холодів, постійного носіння шапок і теплого сухого повітря в приміщеннях, що опалюються, стан волосся (і стрижнів, і цибулин) погіршується. Вони погано ростуть, стають слабкими, жирними, схильними до пошкоджень та випадіння, швидше забруднюються і втрачають блиск. Тому у багатьох виникає закономірне питання: як правильно доглядати волосся в холодну пору року, щоб уникнути всіх цих неприємностей? Читайте наш огляд, ? BlogPokuponTeam розповість про особливості зимового догляду, якого так потребують локони в період холодів і заморозків.

Акції
Відновлення волосся «BTX» від Ігоря Ніколаєва
Київ, Михайлівський провулок, 20
-55%
1500 грн
769.0 грн
Чоловіча стрижка від барбера Ігоря Ніколаєва
Київ, Михайлівський провулок, 20
-42%
300 грн
199.0 грн
Показати всі
43 акцій

Зволоження та живлення 

Волосся завжди потребує зволоження, взимку – особливо. Сухе повітря у квартирах та перепади температур між приміщенням та вулицею в холодну пору року сприяють активній втраті вологи. Тому всі ваші шампуні, бальзами, спреї тощо повинні бути зволожуючими! Краще за все – з вмістом гіалуронової кислоти, протеїнів шовку та кокосовою олією. У випадках дуже сильної сухості, випадіння та ламкості варто записатися на салонні реконструюючі процедури, націлені, перш за все, на відновлення водно-ліпідного балансу.

Не менш важливо живити волосся і корені: в холодний період вони особливо потребують цінних вітамінів і корисних жирних кислот, що відповідають за здоров’я цибулин, зростання і здоровий зовнішній вигляд шевелюри. Зверніть увагу на доглядову косметику, у складі якої є жирні спирти (цетиловий спирт), жирні кислоти (стеаринова кислота) та олії (наприклад, какао, аргани).

Догляд за кінчиками 

Погані погодні умови – сильний холодний вітер, сніг та мороз – є загрозою для кінчиків. Через перепади температур структура стрижнів ушкоджується, і якщо нічого не зробити, все закінчується втратою блиску і посіченими кінчиками. Що робити? По-перше, підстригати (раз на кілька місяців). По-друге, щодня використовувати сироватку на основі кератину та поживних олій (наприклад, арганової або каріте), яка надійно запечатує лусочки і захищає структуру кінчиків від сухості та зимового морозу.

Також можна спробувати домашні способи із серії ботоксу для волосся – у косметичному салоні можна знайти професійну термомаску, яка створить захисну плівку навколо стрижня та вбереже його від впливу зовнішнього середовища. Якщо хочете ефекту, який триватиме не до першого миття голови, а протримається 8-10 помивок, зверніть увагу на салонні процедури тривалішої дії: ботокс для волосся, кератин, ламінування.

Акції
Чоловіча стрижка та корекція бороди у «Липський»
Київ, Мечникова вулиця, 5
-40%
200 грн
129.0 грн
Стрижка, укладка, корекція бороди в «Mr.Colt»
Київ, Левка Лук'яненка вулиця, 21, корпус 14
-40%
550 грн
329.0 грн
Показати всі
27 акцій

Правильно миємо голову та розчісуємося

Не бійтеся мити голову зі звичною частотою, адже осінь і зима – це період, коли волосся жирніє швидше і потребує очищення частіше, ніж зазвичай. Важливо: не обполіскуйте пасма гарячою водою. Чому? Вода високих температур зневоднює шкіру голови, розкриває та послаблює кутикулу стрижнів, що робить локони більш уразливими стосовно до зовнішніх факторів. Використовуйте теплу або прохолодну (але не холодну) воду, щоб закрити всі лусочки і додати гладкості і шовковистості пасмами у природний спосіб.

Не обійтися у щоденному догляді і без розчісування. Ця, здавалося б, проста і повсякденна процедура може принести багато користі, якщо виконувати її правильно – як мінімум, вона покращує кровообіг шкіри голови. Однак гребінцем цілком реально і погіршити стан волосся. Щоб розчісування не нашкодило шевелюрі, дотримуйтесь нескладних правил:

  • Не розчісуйте мокре волосся.
  • Починайте з кінчиків, поступово піднімаючись до коріння.
  • Використовуйте гребінці з рідкими зубцями або професійні щітки з натуральної щетини.

Сушимо волосся обережно

Сушитися феном у зимовий період часто буває просто необхідно, бо не завжди вистачає часу для природного висихання голови. Проте гарячий «вітер» із фена, як ви знаєте, послаблює локони. Особливо злий жарт він може зіграти з тонким, ламким, сухим, посіченим і фарбованим волоссям. А вийти з дому з немитою чи сирою головою – теж така собі ідея. Який вихід у цій ситуації? Пропонуємо кілька варіантів:

  • Помити голову з вечора, промокнути пасма рушником і дати висохнути природним способом.
  • Скористайтеся термозахисними косметичними засобами і сушіть шевелюру з перервою, щоб вона частково підсихала сама.
  • Використовувати холодний режим, завдяки чому ви не тільки збережете здоровий вигляд, але й позбавитеся ефекту наелектризованого волосся. Також можна скористатися феном з іонізацією – він утворює потік негативних іонів, які знімають статичний заряд, пасма менше плутаються та електризуються, стають гладкими та слухняними.

Не забувайте, що в холодний період волосся необхідно сушити ретельніше, тому що вологе, під впливом мінусової температури, воно ламатиметься ще більше. Мінімізуйте використання плойок та прасок, а краще замініть їх круглою щіткою (термобрашинг) або феном з дифузором, які допоможуть завити, укласти та збільшити об’єм зачіски.

Зимова дієта 

Краса локонів багато в чому залежить від раціону, особливо в холодну пору, коли доступ до свіжих фруктів і овочів обмежений. Одним із найкращих джерел поживних речовин, важливих для здоров’я та краси шевелюри, є морська риба. Вона містить багато жирних кислот омега-3, протеїну, вітамінів А, D і B. Саме ці вітаміни, а ще E і C, позитивно впливають на стан волосся і кровопостачання шкіри голови.

Наприклад, дефіцит вітаміну А, цинку та заліза може призвести до випадіння волосся та появи лупи. Вітамін С необхідний для виробництва колагену. М’ясо та м’ясні субпродукти, бобові, фрукти, сухофрукти, мікрогрін, гарбуз, мариновані овочі, насіння соняшника та горіхи обов’язково повинні доповнити ваш раціон.

Акції
Програма «Eximia body-контуринг» у «BG Lab»
Київ, Євгена Чикаленка вулиця, 20А
-61%
1300 грн
699.0 грн
Показати всі
6 акцій

Зволоження повітря у приміщенні 

Іноді одного косметичного догляду недостатньо. Взимку потрібно звернути увагу на приміщення, де ви знаходитесь. Радіатори, кондиціонери та конвектори висушують повітря у кімнаті. Якщо його не зволожувати, пересихає не лише ваша шкіра, а й волосся. Вихід є – купити сучасний якісний зволожувач повітря; до речі, такі прилади існують навіть для авто. Також не забувайте систематично зволожувати організм зсередини – за добу організм повинен споживати не менше 2-2,5 л рідини.

При контакті з теплим одягом волосся постійно піднімається вгору? Щоб швидко пригладити неслухняні наелектризовані пасма, пройдіться по ним вологими руками (вода нейтралізує електричні заряди).

Сходіть до спа-салону

Не відкладайте відновлювальні процедури до весни. Волосся любить регулярний догляд. Принаймні раз на місяць приділіть час спеціальним спа-процедурам, профілактичним або націленим на зволоження, живлення та відновлення структури волосяних стрижнів. Це може бути:

  • Інвазивна мезотерапія та плазмоліфтинг – введення під шкіру голови різних активних речовин, що справляють корисний вплив на цибулини. Допомагає тим, у кого випадає або дуже ослаблене волосся.
  • Ботокс – процедура, що забезпечує оздоровлення та відновлення пасм за допомогою коктейлю з корисних активних речовин, що проникають глибоко у структуру стрижнів.
  • Відновлення волосся ліпідами, філерами, кератином та іншими передовими косметологічними методами.
Акції
Ламінування, відновлення волосся в «Compliment»
Київ, Академіка Каблукова вулиця, 25
-60%
2500 грн
1119.0 грн
Відновлення волосся у студії «Compliment»
Київ, Академіка Каблукова вулиця, 25
-60%
2000 грн
899.0 грн
Показати всі
17 акцій

Читайте також:
? Що таке ламінування волосся
? Процедура ботокс для волосся
? Модні жіночі стрижки
? Тренди у фарбуванні волосся 

Носимо правильну шапку

Взимку ви, напевно, часто стикаєтеся з дилемою: одягати капелюх чи ні? Якщо сумніваєтеся, пам’ятайте: мороз та несприятливі погодні умови можуть серйозно пошкодити коріння волосся, не кажучи вже про здоров’я.

Однак шапку необхідно підбирати з розумом. Вибирайте вироби з натуральних матеріалів, на кшталт вовни чи бавовни. Перевага вовняних шапок у тому, що вони не надто щільно прилягають до голови, в результаті пасма менше плутаються і не так сильно магнітяться. Якщо вони у вас довгі, беріть шапку, в яку ви зможете вміло укласти всю шевелюру.

А якщо навіть натуральний матеріал продовжує електризувати волосся, пропонуємо лайфхак, як можна трохи поправити положення: перед виходом трохи збризніть головний убір зсередини сухим шампунем або фіксуючим лаком, тоді локони під шапкою не будуть плутатися. Ще один хороший засіб у боротьбі з наелектризованими пасмами – антистатичний спрей, який можна купити у спеціалізованих косметичних магазинах.

Маски для волосся в домашніх умовах

Щоб повернути шевелюрі блиск і здоровий вигляд, необов’язково скуповувати все, що є на полицях косметичних салонів. Для профілактики або повноцінного відновлення базовий догляд (шампунь, бальзам, кондиціонер) можна доповнити масками з натуральних продуктів, зробленими самостійно в домашніх умовах. Пропонуємо рецепти найефективніших сумішей ?

Вітамінна маска 

Крім збалансованого раціону, волоссю необхідне харчування у вигляді суміші олій та вітамінів. Для цього змішайте:

  • 50 мл касторової олії (її можна чергувати з іншими рослинними, наприклад, лляною або мигдальною);
  • 5 мл токоферолу (вітаміну Е);
  • 5 мл ретинолу (вітамін А). 

Нагрійте суміш на паровій бані до кімнатної температури та нанесіть на пасма. Потім почекайте не менше години і ретельно промийте шампунем, бажано двічі, щоб повністю позбавитися жирної плівки.

Дріжджова маска

Головні її переваги – поживні властивості, корисні для росту волосся. Візьміть один пакетик сухих дріжджів (5 г), залийте 50 мл теплого молока і поставте в тепле місце на півгодини. Потім нанесіть маску на волосся на 20-40 хвилин. Якщо цієї кількості суміші недостатньо, вміст всіх інгредієнтів можна збільшити пропорційно. Процедуру закінчуємо звичайним миттям голови із шампунем.

Маска з медом і сметаною 

Мед та сметану змішуємо в рівних пропорціях, кількість інгредієнтів слід підбирати залежно від довжини та товщини волосся. Наносимо суміш по всій довжині локонів і тримаємо під рушником приблизно годину. Ця маска зволожує, живить корисними мікроелементами стрижні та цибулини, допомагає заспокоїти шкіру голови.

Яєчна маска

Цей рецепт передавався з покоління до покоління ще з давніх-давен. Змішайте:

  • Один-два (або скільки потрібно залежно від довжини пасм) жовтка;
  • 15 мл яблучного оцту;
  • 5 мл алое вера. 

Нанесіть маску по всій довжині та утепліть шапочкою та рушником. Через 20-40 хвилин помийте голову теплою (але не гарячою) водою, краще з шампунем, щоб максимально видалити не дуже приємний специфічний яєчний запах.

Маска з бананом 

Ще один швидкий спосіб повернути волоссю красу та здоров’я – це бананова маска, в якій багато антиоксидантів, вітамінів групи В та С.

Подрібніть один банан у пюре, змішайте зі столовою ложкою олії та столовою ложкою вершків або йогурту. Нанесіть суміш на чисте волосся і оберніть рушником або фольгою. Через півгодини її можна змивати.

Кефірна маска

Для неї підійде не тільки кефір, але й кисле молоко або йогурт. Молочні продукти слід нанести на вологе чисте волосся, загорнути у фольгу та надіти теплу шапку на голову. Тримайте суміш не менше півгодини. Змити її можна проточною водою, але якщо є схильність до жирності, краще використати шампунь.

У кучерявої шевелюри є свої особливості. Дивіться корисне відео про те, яким повинен бути правильний догляд за кучерявим волоссям ?

Читайте також:
? Як швидко відростити волосся
? Що робити, якщо випадає волосся
? Як позбавитися лупи 

Як ви доглядаєте за волоссям взимку і восени? Пишіть у коментарях, які свої улюблені зимові маски для волосся ви робите у домашніх умовах?

3 коментарів
  • Светлана

    Зимой пользуюсь чудо-маской на основе кокоса. Она с натуральными маслами и вообще бренд Fuente органический. Поэтому сама уже не мешаю маски, долго )

  • Влада

    Прочитала я тут некоторые лайфхаки для волос. Приглянулась мне банановая маска. Пожалуй не терпится попробовать ее нанести, слышала она действительно оздоравливает.❤

  • Тоня Зима

    Вау, спасибо ? все так удобно описано в одном месте ? кстати, давно слышала о кефирной маске, очень хочу попробовать, но все не решаюсь ?

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *