Догляд за фарбованим волоссям: як правильно дбати та зберігати колір

Уход за окрашенными волосами: как правильно заботиться и сохранить цвет

Наважуючись змінити колір волосся, необхідно пам’ятати: навіть найякісніша фарба спричиняє хімічний вплив на волосся і робить його більш вразливим. Що частіше ви робите фарбування і, особливо, знебарвлення, то слабшим і ламкішим стає волосся і тим більше воно потребує якісного професійного догляду. Як доглядати за фарбованим волоссям, як підтримувати стійкість отриманого в результаті фарбування кольору, що робити, якщо волоссю потрібна не стільки профілактика, скільки лікування та відновлення? Відповідаємо на ці та інші важливі питання про волосся у нашій статті ?

Акції
Стрижка з фарбуванням від Ігоря Ніколаєва
Київ, Михайлівський провулок, 20
-43%
450 грн
279.0 грн
Складне фарбування волосся в студії «Compliment»
Київ, Академіка Каблукова вулиця, 25
-53%
1900 грн
999.0 грн
Показати всі
41 акцій

Правила догляду за фарбованим волоссям у домашніх умовах

Якщо ви хочете, аби після фарбування ваше волосся не втратило густоту, блиск та шовковистість, запам’ятайте кілька простих правил щодо догляду за ним. Дотримуючись них, ви збережете і яскравий первісний колір, набутий завдяки фарбуванню, та здоров’я вашої шевелюри.

Якісне фарбування

У першу чергу, не жалійте грошей на гарну фарбу для волосся, котра не тільки надає йому бажаний колір, але й не шкодить його структурі. До якісних фарб для волосся у сегменті мас-маркет відносять фарби таких виробників, як Естель, Гарнієр, Лореаль. З професійних фарб особливою популярністю користуються Матрікс, Колорспрестиж, Лізап, Каарал. 

Найкращий варіант – записатися на фарбування в салоні, де фахівець з колористики доб’ється бажаного вами результату, врахувавши особливості природного кольору, бажаного відтінку та актуального стану волосся. 

Жінці фарбують волосся у салоні
Акції
Складне фарбування волосся в студії «Compliment»
Київ, Академіка Каблукова вулиця, 25
-53%
1900 грн
999.0 грн
Однотонне фарбування волосся від І. Ніколаєва
Київ, Михайлівський провулок, 20
-46%
750 грн
509.0 грн
Показати всі
12 акцій

Фарбування натуральною фарбою

Якщо ви боїтеся, що звичайні фарби можуть завдати шкоди вашому волоссю, хочете надати йому близький до натурального відтінок чи просто трохи відтінити природний колір, звівши до мінімуму усі ризики, спробуйте фарбування натуральними барвниками. При фарбування басмою чи хною ваше волосся отримає не тільки гарний колір, але й стане здоровішим, міцнішим та блискучішим. 

Якщо ваша мрія – яскраве волосся, пофарбоване в рожевий, відтінки фіолетового, жовтий, але ви не хочете використовувати стійкі фарби, зверніть увагу на антоціанову фарбу. В її основі – природний пігмент антоціан, котрий виділяють з листя та пелюстків рослин. Фарби цього типу не містять аміаку та шкідливих речовин та дають ефект біоламінування. Подібні фарби підходять будь-якому типу волосся, але важливо розуміти: незважаючи на ламінуючий ефект, перепалене, висушене волосся вони не врятують. Щоб допомогти волоссю в такому стані, спочатку займіться його лікуванням та відновленням, а потім уже використовуйте антоціанін. 

Правильне миття волосся

Щоб довше зберегти колір, важливо правильно мити волосся:

  • Використовуйте спеціальні засоби для миття фарбованого волосся – докладніше про них ми скажемо нижче.
  • Мийте голову не частіше, ніж раз на 2 дні – під впливом навіть найделікатнішої фарби шкіра голови і локони стають вразливішими, і часте миття може їх пересушити і призвести до більш швидкого вимивання пігменту.
  • Перший час після фарбування уникайте шампуней проти лупи – зазвичай вони містять відлущуючі компоненти на кшталт саліцилової кислоти, котрі можуть впливати не тільки на шкіру голови, але й на пігмент. Особливо ризиковано мити голову такими шампунями, якщо для фарбування ви обрали насичений рудий або чорний колір. Хіба що колір після фарбування здасться вам занадто яскравим та перенасиченим, і ви захочете таким чином приглушити його яскравість.  
Процес миття голови

Розчісування

Забудьте про шкідливу звичку розчісувати волосся відразу після миття! Вологе фарбоване волосся відрізняється особливою ламкістю, тому його структуру дуже легко пошкодити гребінцем. Професіонали радять розчісувати волосся, коли воно вже повністю чи майже висохло.

Гребінь у волоссі

Високі температури

Не варто зловживати випрямлячами, фенами і плойками: екстремально високі температури і на натуральне волосся впливають вкрай негативно, пошкоджуючи волосяний стрижень і витончуючи його, що вже казати про те, яке зазнало впливу фарби, хай навіть якісної. Але якщо все ж таки потребуєте додаткового моделювання зачіски такими методами, користуйтеся термозахисними засобами і вибирайте плойки та випрямлячі з керамічним покриттям, які найменше шкодять волоссю.

Купання у басейні

У перші 2-3 дні після фарбування утримайтеся від купання в басейні чи на морі. Хлорована та солона вода доволі швидко вимиває пігмент, тож краще дочекатися, аби колір закріпився, і тільки потім пірнати  ?

Жінка виринає з води у басейні

Регулярне оновлення

Колір волосся потребує регулярного оновлення. При однотонному фарбуванні важливо стежити за тим, аби не відростали корені, та вчасно зафарбовувати їх – звичайною стійкою фарбою чи спеціальним консилером для волосся, котрий надає тимчасовий косметичний ефект. Якщо у вас омбре, шатуш, балаяж або інший різновид складного фарбування, що не зачіпає коріння, то можна оновлювати рідше. 

Захист від ультрафіолету

Ні для кого не є секретом необхідність берегти голову від впливу ультрафіолету, особливо влітку, коли сонце світить на повну силу. Прямі сонячні промені, однак, шкодять не тільки незабарвленому волоссю, знижуючи рівень кератину та меланіну, але й забарвленому. Часте перебування під сонцем загрожує йому втратою кольору: під впливом ультрафіолету пігмент вицвітає, і швидше за все вам доведеться оновлювати фарбу раніше, ніж ви планували. Щоб цього не сталося, уникайте сонця в найнебезпечніші години (влітку – з 10 до 16) і не забувайте про головний убір, якщо вже не виходить сховатися у тіні.

Пофарбоване волосся потрібно захищати від ультрафіолету
Акції
Чоловіча стрижка та корекція бороди у «Липський»
Київ, Мечникова вулиця, 5
-40%
200 грн
129.0 грн
Стрижка, укладка, корекція бороди в «Mr.Colt»
Київ, Левка Лук'яненка вулиця, 21, корпус 14
-40%
550 грн
329.0 грн
Показати всі
26 акцій

Читайте також:
? Як позбутися лупи
? Що треба знати про кератин для волосся
? Як і навіщо роблять ламінування
? Все про ботокс для волосся 

Як підібрати правильні доглядові засоби для фарбованого волосся

Як ви вже зрозуміли, загалом догляд за фарбованим та нефарбованим волоссям, особливо довгим, не дуже відрізняється – в обох випадках важливо не допускати механічних, хімічних та температурних пошкоджень волосся та підбирати засоби, які будуть максимально дбайливо берегти шкіру голови та самі локони від шкідливого впливу оточуючого середовища. До речі, про засоби – як не крути, але якщо ви хочете зберегти свій улюблений колір, вам доведеться потурбуватися про те, щоб у вашій шафі оселилася спеціальна косметика для фарбованого волосся.

Скляночки з засобами для волосся

Професійні засоби

Асортимент професійної косметики для фарбованого волосся є дуже широким, та щоб не загубитися в цьому розмаїтті, просто запам’ятайте низку основних принципів, котрі полегшать вам вибір:

  • Шампуні обирайте з кислим або нейтральним рН (до 6): кислотний шампунь щільно закриває лусочки волосяних стрижнів, що сприяє більш тривалому збереженню кольору, гладкості та блиску волосся.
  • Не забувайте про відтінкові шампуні, які призначені для підтримки потрібного вам тону: такі шампуні бувають для світлого, темного і навіть рудого фарбованого волосся. Якщо у вас фарбований блонд, вам потрібний професійний шампунь з фіолетовим пігментом, який не допустить появи жовтизни.
  • І фарбування (навіть найякіснішою фарбою), і освітлення (знебарвлення) сильно сушать волосся. Наслідки всім відомі: ламке, сухе і пористе волосся, посічені кінчики, тьмяність і відсутність здорового блиску. Виправити ситуацію допоможуть зволожуючі засоби: маски на основі амінокислот, морських водоростей, цінних олій. Користуватися масками перукарі рекомендують не менше 1-2 разів на тиждень.
  • Якщо ви все ж таки зіштовхнулися з проблемою сухості волосся, й делікатні заходи не допомагають, зверніть увагу на сучасні інтенсивні відновлюючі засоби: це може бути лосьйон, емульсія, сироватка, незмивні маски для волосся, бальзам. Виснаженому пошкодженому волоссю життєво необхідні ліпіди, вуглеводи та білки, які проникають вглиб волосяного стовбура та чинять відновлюючу дію – саме ці речовини повинні бути присутніми в обраних вами засобах. Зверніть особливу увагу на кератиномісткі засоби. Наносити засоби необхідно на чисте вологе волосся: після миття лусочки розкриваються, забезпечуючи легке проникнення корисним живлячим речовинам.
  • Забезпечте локонам захист за допомогою рідких кристалів для волосся – спеціального засобу, насиченого природними екстрактами, вітамінами та мінералами. Вони надають волоссю шовковисту гладкість, блиск і доглянутий вигляд. Достатньо нанести кілька крапель рідких кристалів на всю довжину (крім прикореневої зони) перед тим, як сушити голову після миття – і ваші локони засяють, як у рекламі.
  • Для укладання волосся вибирайте стайлінгові засоби (спрей, мус, лак, пінка, крем) з мінімальним вмістом спирту та максимальним – амінокислот, вітамінів та рослинних компонентів. Така необхідність обумовлена тим, що спирт сильно сушить волосся та негативно впливає на колір.
  • Запишіться на професійні процедури догляду, які можуть стати як відмінною профілактикою для здорового волосся, так і рятувальним колом, якщо у вас вже є проблеми: ламінування, кератинове відновлення та інші.
Акції
Ламінування, відновлення волосся в «Compliment»
Київ, Академіка Каблукова вулиця, 25
-60%
2500 грн
1119.0 грн
Відновлення волосся «BTX» від Ігоря Ніколаєва
Київ, Михайлівський провулок, 20
-55%
1500 грн
769.0 грн
Показати всі
15 акцій

Народні засоби

Вдома за фарбованим волоссям можна доглядати не тільки за допомогою косметики з арсеналу професіонала, але й користуючись народними засобами: відварами трав, масками з олій та інших натуральних компонентів. Догляд «по-народному» – прекрасне доповнення до базового догляду звичними для багатьох салонними косметичними засобами, і зайвим він точно не буде. 

Засоби для догляду за волоссям

Ефективних рецептів для профілактики сухості та ламкості волосся, а також для відновлення та лікування вже пошкодженої шевелюри, існує немало, і ось деякі з найефективніших. 

Маска з кокосової олії

Кокосова олія – один з визнаних лідерів у переліку натуральних засобів для догляду за фарбованим волоссям, особливо довгим та сухим. На відміну від інших олій, вона має відносно легку текстуру і не створює відчуття «важкості». Однак є одне «але»: як і будь-яка інша, кокосова олія може призвести до вимивання кольору, тому краще не використовувати її на щойно пофарбоване волосся. Краще зробити курс масок на її основі перед тим, як іти до майстра на оновлення кольору.   

Для фарбованого волосся рекомендують використовувати чисту кокосову олію без домішок та додатків. Олію достатньо нанести у розігрітому вигляді на коріння та розподілити по довжині волосся, обгорнути голову рушником і залишити так на 30-40 хвилин. У випадку, якщо вас цікавить відновлення кінчиків, то невелику кількість олії можна нанести виключно на них, перед тим помивши та трохи віджавши волосся рушником. 

Жовток і мед

Маска з вмістом меду та яєчного жовтка також справить корисний ефект як на шкіру голови, так і на фарбоване волосся. Подібний засіб можна використовувати й для профілактики, й для лікування пошкодженого через неправильний догляд та часті фарбування волосся. 

  • Беремо столову ложку меду та один яєчний жовток.
  • Розтираємо інгредієнти до стану однорідної маси.
  • Наносимо маску на шкіру голови та коріння волосся.
  • Обгортаємо голову звичайною поліетиленовою плівкою, а зверху – рушником.
  • Через півгодини змиваємо маску теплою водою.

Варіант маски з додаванням часнику та алое:

  • Нам знадобляться: по 1 столовій ложці меду та соку алое, часниковий сік – 1 чайна ложка, 1 яєчний жовток.
  • Змішуємо алое та мед, додаємо часниковий сік і наносимо на коріння та шкіру голови. Укутуємо голову целофановою плівкою або шапочкою та рушником.
  • Через 20 хвилин змиваємо маску теплою водою.
  • Змащуємо вимите вологе волосся збитим жовтком, залишаємо ненадовго, потім знов змиваємо.

Відвар з кропиви або ромашки

Відвар з трав – незамінний засіб у догляді за фарбованим волоссям, особливо якщо використовувати його у комплексі з професійною косметикою та корисними відновлюючими масками. Регулярне промивання волосся трав’яними настоями подарують вашій шевелюрі живий блиск, м’якість та шовковистість, вам стане набагато простіше її розчісувати, а проблема посічених кінчиків піде у минуле.

Дівчатам, в яких волосся пофарбовано у світлі відтінки, слід обирати ромашковий відвар, дівчатам з темним фарбованим волоссям бажано промивати його відваром кропиви. Ці трави у сухому вигляді можна придбати у будь-якій аптеці.

Сама настоянка робиться дуже просто: 

  • 3 столові ложки трави залийте стаканом окропу. 
  • Дайте відвару настоятися близько півгодини чи довше.
  • Готовий настій процідіть, після чого його можна буде використовувати для ополіскування.
Настій ромашки у флаконі та ступка з квітками

Читайте також:
? Як прискорити ріст волосся
? Сучасні види фарбування волосся
? Модні тренди фарбування волосся
? Що робити, якщо випадає волосся 

А як ви доглядаєте за фарбованим волоссям? Чи є у вас улюблений ефективний засіб чи перевірений часом рецепт? Діліться у коментарях ? 

1 коментар
  • Ира

    Очень часто крашу свои волосы, люблю менять стиль. После окрашивания я конечно же прикладываю максимально усилий по уходу за ними. Мою волосы только проф шампунями и бальзамами -syoss . Так же стараюсь волосы сразу после окрашивание так сильно часто не расчесывать , ведь как не крути после краски волосы значительно слабеют и кончики секутся.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *