Коронавірус: як передається, симптоми зараження і як не захворіти

Коронавірус – всесвітня пандемія XXI століття, що зародилася в Китаї. Вірус SARS-CoV-2 (COVID-19) забирає мільйони життів по всьому світу. В Україні число тих, що заразилися вже перевищило 149 тисяч, а померло більше 3000 чоловік. Інфекція дуже підступна. Багато хто може навіть не підозрювати про те, що є переносниками, оскільки хворобу не видають ніякі симптоми протягом інкубаційного періоду від 1 до 14 днів. Редакція Покупона розбиралася як заражаються коронавірусів, де здати тест зі знижкою і як попередити інфікування.

Читайте в нашій статті:

Що таке коронавірус

Коронавірус об’єднує під собою велике сімейство вірусів, що викликають захворювання дихальної системи і травних органів. Свою назву вірус отримав через свій зовнішній вигляд – кулясту головку з шипами, схожими на корону. Самий останній вид коронавируса, виявлений в 2019 році, викликає захворювання COVID 19, і до спалаху епідемії в китайській провінції Ухань про нього нічого не було відомо.

Зовнішній вигляд коронавируса

За результатами досліджень вчених з Китаю, причиною виникнення нового типу коронавируса, як і всіх виявлених раніше (збудників атипової пневмонії, близькосхідного респіраторного синдрому), є мутація. В даному випадку джерелом стали дикі тварини, ймовірно, кажани, яких в Китаї вживають в їжу.

Вживання в їжу кажанів

Як передається коронавірус

Китайський коронавірус передається від інфікованої людини до здорової, найчастіше повітряно-крапельним шляхом. Вхідні ворота зараження – слизова оболонка верхніх дихальних шляхів і очей. Сприйнятливість до цього типу вірусу дуже висока, заразитися може людина будь-якого віку. Передача коронавируса може здійснюватися і під час інкубаційного періоду в тілі зараженого (коли людина вже інфікована, але хвороба поки ніяк не проявилася). У віруса covid 19 цей період більш тривалий у порівнянні зі звичайним грипом. Він становить від 1 до 14 днів, а в окремих зафіксованих випадках – 20 днів (в середньому 7 днів). Для порівняння, у збудника свинячого грипу інкубаційний період від 2 до 4 днів. Всі ці фактори підвищують потенційні ризики поширення епідемії та захоплення коронавірусом нових територій.

Захист від коронавіруса

Основні шляхи зараження

  1. Повітряно-крапельний – найбільш ймовірний шлях зараження коронавірусом.  Джерело інфікування – дрібні краплі, які виділяються з носа або порожнини рота зараженої людини при кашлі, чханні і розмові. Кількість таких частинок, що виділяються під час одного епізоду кашлю, – до 3000. Вдихнувши повітря і розпорошені в ньому мікрокраплі з вірусами, здорова людина ризикує заразитися. Тому, при контактах з людьми слід дотримуватися безпечної відстані не менше 1,5 метра.
  2. Аерозольний (повітряний). За новими дослідженнями, мікрочастинки, що виділяються хворою людиною, осідають на поверхні не відразу, а залишаються в повітрі довше 5 хвилин. Особливо, якщо у зараженої сухий кашель – найбільш поширений симптом вірусу ковід 19.Такі частинки, що виділяються з дихальних шляхів хворого, легші за вагою і можуть переноситися повітрям. В тому числі, потрапляти через вентиляційні шляхи до приміщень лікарень, будинків престарілих, шкіл і житлових будинків. Дослідження такого аерозольного джерела зараження велися 239 вченими з 32 країн. Результати надані ВООЗ у відкритому листі із закликом переглянути рекомендації. Зокрема, встановлювати більш потужні повітряні фільтри.
  3. Через дотик до поверхонь і предметів, на які потрапили мікро краплі, що виділяються хворим COVID 19 під час чхання та кашлю. Дослідження показали, що вірус здатний виживати на поверхнях з пластмаси і нержавіючої сталі до 72 годин, картону – до доби, міді – до 4 годин. Потрапивши на руки здорової людини, збудник при контакті з обличчям може перейти на слизову її очей, рота, носа, і спровокувати зараження на коронавірус.
  4. Через дотик до зараженої людині. Вірус здатний жити на шкірі не менше 5-10 хвилин, і через ранки і мікротріщини на руках може проникнути в організм.
  5. Фекалії хворого: ризик зараження коронавірусом фекально-оральним шляхом є, хоча він малий і на даний момент не є основним і значущим в розвитку спалаху захворювання. Однак дослідження в цьому напрямку тривають, і подібний шлях передачі вірусу не можна скидати з рахунків. Ретельне миття рук після туалету і перед їжею залишається обов’язковою превентивним заходом.

На коронавірус найчастіше заражаються через виділення з носа, рота при чханні, кашлі хворої людини. У випадках безсимптомного перебігу хвороби (докладніше про це  – нижче), небезпека зараження набагато менше. Але вона є: при розмові з хворим на ковід і недотриманні безпечної дистанції також можна заразитися.

Чи може людина заразитися COVID-19 від тварин?

Практично немає достовірних даних про те, чи може COVID-19 передаватися людині від заражених тварин – диких і домашніх (котів, собак). ВООЗ пише про декілька зафіксованих випадків – зараженні людини від хворої норки на звірофермі. Про інші випадки такого джерела інфікування на даний момент інформації немає. У той же час, домашніх вихованців варто берегти: коронавірус може передаватися від хворої людини тварині, це підтверджують позитивні результати тестів.

Симптоми коронавіруса COVID 19: чому це так небезпечно

У серйозного, часом смертельного, вірусу є ознаки, схожі з симптоматикою на ГРВІ та грип, але є і деякі особливості:

  • Головний біль, кашель, біль у горлі, лихоманка – найчастіші перші прояви коронавируса. Це ті ж симптоми, як при звичайній ГРВІ. В цьому і складність правильної діагностики.
  • Раптовий початок хвороби. Різке погіршення самопочуття – основна відмінність короновіруса від застуди. Такий етап, коли людина відчуває, що захворює (трохи болить горло, починається нежить) відсутня, симптоми накочують раптово.
  • Сильна ломота в тілі, м’язах, слабкість, стомлюваність: при коронавірусі такі ознаки інтоксикації набагато більш виражені, ніж при застуді.
  • Підвищена температура тіла, до 38-39.5°С. При застуді та ГРВІ температура від 37,3°С і рідко перевищує 38°С.
  • Відсутність нежитю. Закладеність носа і нежить нетипові для коронавируса, в той час як ГРВІ як правило починається з цих симптомів. Якщо закладеність носа і присутня, то вона не схожа на звичайну: людині здається, що вона тоне у воді.  В цьому випадку слід негайно звернутися до лікаря.
  • Втрата смаку та нюху (можливості відчувати запахи).
  • Сухий кашель. Симптом присутній у 80% інфікованих. Він може бути різної інтенсивності, але людині складно відкашлюватися, причому в важких випадках на 5 день розвивається пневмонія. При застуді та ГРВІ кашель не типовий для початкової стадії хвороби, а з’являється на 2-3 день і з перебігом захворювання переходить у продуктивний, вологий.
  • Утруднене дихання, задишка, біль в області грудей, тахікардія. Це найнебезпечніші симптоми, коли коронавірус викликає розвиток пневмонії, дихальної недостатності і призводить до смерті.
  • Пронос, нудота, блювота – ці симптоми, які не типові для респіраторних захворювань, іноді з’являються у хворих ще до ураження органів дихання.
  • Запалення слизової оболонки очей (кон’юнктивіт).
  • Порушення в роботі серця і судин.
Грип і коронавірус: відмінності
Грип і коронавірус: відмінності
Шпиталізація

Схожі з ГРВІ симптоми, а при легкій формі хвороби – повна їх відсутність ускладнюють медикам задачу постановки діагнозу. Але ж якщо захворювання не буде діагностовано вчасно, хворий встигне заразити оточуючих. За деякими даними, людина після інфікування залишається заразною протягом 11 днів. І це не залежить від того, є у неї симптоми чи ні.

Коронавірус у цифрах

Поганою новиною також є думка експертів про те, що ризик повторного зараження дуже високий – у перехворілих коронавірусів немає до нього стійкого імунітету.  Імунітет після захворювання найчастіше тримається від 1 до 3 місяців, потім можна захворіти повторно. Це ще більше ускладнює ситуацію з розробкою вакцини.

Коронавірус в Італії

Але все-таки не будемо надто згущувати фарби: близько 80% людей, інфікованих короновірусом, одужує без прийому будь-яких лікарських препаратів. Все залежить від того, наскільки сильний у людини імунітет, чи є у неї хронічні захворювання (наприклад, діабет, серцева недостатність, артеріальна гіпертензія). Летальний результат хвороби зафіксовано у 2% інфікованих. Найчастіше, смерть від COVID 19 наступала у літніх людей, ослаблених наявними у них хворобами.

Ризик смерті від коронавіруса за різними віковими категоріями
Ризик смерті від коронавіруса за різними віковими категоріями 

Що робити якщо запідозрили вірус

Якщо ви відчуваєте будь-який з вищеописаних симптомів, особливо задишку, кашель, у вас піднялася температура – якомога швидше звертайтеся до свого сімейного лікаря.  Залишайтеся вдома, викликайте лікаря додому. Обстежитися у терапевта і відразу здати аналізи можна також в одній з приватних клінік вашого міста – зі знижкою Покупона вийде набагато дешевше і швидше, що в такій ситуації головне.

Якщо у вас висока температура, то на прийомі доктор зробить вам тест на грип, якщо тест на грип негативний, то вас протестують на коронавірус.

Ще при появі перших випадків зараження в Україні, для діагностики нового коронавируса Всесвітня організація охорони здоров’я надала нам тест-систему, розраховану на близько 1000 випробувань. У перші місяці епідемії, система охорони здоров’я відчувала брак тестів.

На даний момент, у кожного, хто має свідчення або просто хоче упевнитися, що здоровий, є можливість здати тест на коронавірус. На Покупоні ви можете пройти тестування зі знижкою до 40%.

Читайте також: Тести на коронавірус

Лікування коронавіруса

Найбільш ефективним способом захисту від вірусів (і коронавірус  – не виняток), є щеплення.

З січня 2020 р коли світ дізнався про коронавіруси, над створенням вакцини від COVID 19 працює колектив вчених усього світу. На даний момент в розробці 135 вакцин.  Більш того, за заявами Китаю і Росії, вже є готові до застосування 2 вакцини, китайського та російського виробництва. Китай навіть вже отримав патент на застосування своєї вакцини в китайській армії. Однак науковий світ поставився до новини скептично. З приводу російської вакцини Німеччина, наприклад, висловилася досить різко, назвавши її застосування «безвідповідальним і ризикованим експериментом на людях». Справа в тому, що такі короткі терміни розробки і клінічних випробувань вакцини з нуля – 8 місяців – є порушенням стандартів сучасної медицини.  Адже за стандартами цей процес триває 10 років! За всю історію рекордний термін розробки склав 4 роки (щеплення від епідемічного паротиту). Тому, не варто надмірно сподіватися, що світ так швидко вирішив проблему коронавируса – вся робота з випробувань вакцини ще попереду.

Що стосується лікування, то єдиним противірусним препаратом, ефективність якого вдалося довести, є ремдесівір. Однак його поки в достатній кількості немає, і ціна його висока. У важких пацієнтів ефективним виявилося застосування дексаметазону.  Проте, універсального протоколу лікування як і раніше немає.

Першою допомогою при тяжкому перебігу захворювання є негайна госпіталізація. У клініці проводять ряд лікувальних заходів, спрямованих на підтримку життєво важливих функцій організму, що в більшості випадків веде до одужання.

Вакцина від коронавіруса

Читайте також:

Як записатися до лікаря через систему «Helsi»

Що взяти з собою в лікарню

Як не заразитися: засоби захисту від коронавіруса

На даний момент відомо, що короновірус миттєво гине при високих температурах – вище 50°С, його руйнуванню також сприяють такі засоби, як хлороформ, формалін, спирт етиловий, ефір.

Щоб найбільш ефективно захистити своє здоров’я і не захворіти, а також зменшити ймовірність поширення вірусу, утримайтеся від поїздок за кордон. Особливо в країни, де сильні спалахи захворювання. З урахуванням постійних змін в обмежувальних заходах, що вводяться кожною державою, поїздка може принести більше проблем, ніж позитиву. В’їзд в країну можуть заборонити або поміняти вимоги перетину кордону.

Щоб уникнути зараження, експерти рекомендують дотримуватися певних правил.

Гігієна і дезінфекція рук

Регулярно мийте руки з милом і обробляйте дезінфікуючими засобами (містять спирт).  Найпоширеніший шлях зараження – через дотики до зараженого людині і до предметів, яких він торкався. Користуйтеся саморобними антисептиками або купуйте готові – зі знижкою від Покупона до 45% або кешбеком до 15%.

Менше торкайтеся руками очей, носа, рота – вірус передається шляхом потрапляння на слизові.

Гігієна слизових оболонок

Полоскати ротову порожнину розчином Бетадин. Так ви мінімізуєте потрапляння вірусу, що є на слизовій верхніх дихальних шляхів, нижче в легені. З причини інформації про те, що уханьський вірус руйнується від високих температур, радять пити більше гарячої води, частіше і довше перебувати на сонці. До того ж, велика кількість теплої рідини корисна при всіх вірусах.

Підтримуйте рівень вологості слизової – бризкайте в ніс соляним розчином.

Соціальна дистанція

Якщо поруч хтось кашляє або чхає, відійдіть від нього на відстань більше 1,5 метра.  Якщо ви самі чхаєте або кашляєте, закривайте рот або ніс бічною частиною ліктя або серветкою. Використану одноразову хусточку варто відразу ж викинути. Так ви убезпечите оточуючих від коронавируса і інших захворювань – грипу, ГРВІ.

Не приходьте на роботу хворим, не поширюйте інфекцію, а при погіршенні самопочуття (висока температура, задишка, кашель) якомога швидше зверніться до медиків.

Обробка речей

Вірус може залишатися активним на тканині протягом 6-12 годин. Звичайне прання при високій температурі (більше 60 градусів) з пральним порошком найімовірніше знищить вірус, як і прасування гарячою праскою. Верхній одяг досить просушити і прогріти на сонці, щоб убити вірус.

Мікроклімат вдома

Частіше провітрюйте приміщення і житловий простір.

Засоби індивідуального захисту

Маску як засіб індивідуального захисту слід використовувати обов’язково в комплексі з іншими заходами щодо запобігання зараження на ковід.

На думку ВООЗ, якщо у вас немає симптомів захворювання органів дихання (кашлю або чхання), в носінні маски немає необхідності. Однак, з огляду на те, що розміри вірусу досить великі, і необхідний діаметр комірки становить близько 400-500 нм, то звичайна медична маска в змозі його відфільтрувати.

Слід також врахувати, що можна заразитися і через кон’юнктиву очей, тому потрібно захищати їх окулярами.

Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує обов’язково носити захисну маску, а краще респіратор класом захисту не нижче FFP2 або FFP3:

  • особам з ознаками коронавируса, з підозрою на інфікування;
  • тим, хто доглядає за хворими з симптомами коронавирусной інфекції;
  • медпрацівникам;
  • людям з групи ризику: старше 60 років і тим, хто має супутні захворювання.

При носінні медичної маски дотримуйтесь правил:

  • Акуратно надіньте маску, щоб вона закрила рот і ніс і щільно закріпіть, щоб не залишалося проміжків між обличчям і маскою;
  • Не торкайтеся маски в той час коли її носите;
  • Знімайте маску, торкаючись тільки резинок ззаду, а не самої маски спереду;
  • Якщо по необережності доторкнулися до використаної маски– помийте руки з милом або обробіть їх спиртом;
  • Якщо маска стала вологою – поміняйте її на нову;
  • Не використовуйте одноразову маску більше 1 разу;
  • Міняйте одноразову маску кожні 2 години;
  • Після того як зняли маску, відразу її утилізуйте (викиньте в контейнер для сміття).

Як засоб індивідуального захисту можна застосовувати силіконову багаторазову полумаску респіратор. Тільки слід врахувати, що після дня носіння її необхідно продезінфікувати (прокип’ятити, обробити паром, прожарити в стерилізаторі). Для зручності обробки напівмаска розбирається на частини. На Покупоні засоби індивідуального захисту органів дихання можна купити з кешбеком-економією.

Захисні маски

Будьте в курсі подій

Слідкуйте за оновленням даних про коронавірус від органів охорони здоров’я за місцем проживання: вони володіють актуальною інформацією про епідеміологічну обстановку в вашому регіоні. Поточні дані про поширення вірусу і захворюваності на китайський коронавірус в світі, в тому числі інформація про летальні випадки, відображені на інтерактивній карті.

З 7 квітня 2020 року в рамках заходів щодо запобігання розповсюдженню коронавирусной інфекції в Україні в мобільному додатку «Дія» з’явилася опція відправки користувачам пуш-повідомлень. У них можна почитати останні новини про епідемічну ситуацію в нашій країні, отримати поради та рекомендації по боротьбі з вірусом.

Ситуація з коранавірусом в Україні

Кожна країна робить все можливе для своєчасного виявлення і запобігання поширенню небезпечної хвороби – і Україна не виняток.

На жаль, на даний момент коронавірус у нас в країні продовжує набирати обертів: захворюваність зростає. Станом на першу декаду вересня 2020 р кількість заражених перевищила 149 тисяч.

За інформацією Кабміну, система охорони здоров’я України готова реагувати на зростаючі випадки захворювання COVID-19 і вживати всіх необхідних заходів з надання кваліфікованої медичної допомоги. Для цього є все необхідне:

  • налагоджена система діагностування: для виявлення нового коронавируса працюють державні та приватні лабораторії України. Тести на наявність інфікування можна зробити за кількома ефективними методиками;
  • 34 тисячі ліжок в лікарняних стаціонарах для інфікованих;
  • 9,5 тисячі ліжок з підведеним киснем;
  • 3007 апаратів штучної вентиляції легенів;
  • 2 тисячі лікарів-інфекціоністів та 5 тисяч медперсоналу.

У зв’язку із загрозою епідемії коронавируса в Україні з 12 березня по всій країні був оголошений жорсткий карантин, що передбачає такі заходи:

  • припинення роботи навчальних закладів (в тому числі шкіл, дитячих садків, вищих навчальних закладів);
  • заборона масових зібрань в кількості понад 200 осіб (за винятком засідань Верховної Ради);
  • закриття/обмеження роботи торгових центрів, кінотеатрів та інших розважальних закладів;
  • закриття авіасполучення з деякими країнами;
  • закриття більшої частини контрольно-пропускних пунктів на кордонах (з 219 залишиться 49 КПП), всі українці, які повертаються в Україну з країн, де зафіксовані випадки коронавируса, будуть направлятися на обсервацію;
  • на 14 днів повну заборону в’їзду на територію України іноземних громадян.

З 22 травня жорсткий карантин змінився адаптивним, який тепер враховує епідеміологічну ситуацію в кожному з регіонів. На даний момент, адаптивний карантин в Україні продовжено до 31 жовтня 2020 р.

Останні відомості про коронавіруси в Україні та світі надав в своєму відео Євген Комаровський.

Головне для кожного з нас володіти достовірною інформацією і не піддаватися зайвої паніки. А чи дотримуєтеся ви всіх рекомендацій і запобіжних заходів, щоб не заразитися небезпечною хворобою – діліться в коментарях і будьте здорові.

8 коментарів
  • Вероника

    обязательно соблюдаем все меры: частое мытье рук, дезинфекция продуктов, дверных ручек. Панике уже конечно не поддаемся как было поначалу, но лучше не рисковать и беречь себя и близких в этой непростой ситуации.

  • Саша

    Интересно было читать адекватную статью, видео тоже весьма в тему были! Сейчас столько вранья развелось и нужно все фильтровать

  • Валерия

    Согласна с большинством написанным! Добавляю от себя, что главное не паниковать, соблюдать все меры, которые прописывает ВОЗ и будет нам счастье.

  • Аника

    Такие статьи надо читать всем тем, кто распространяет не нужную панику и фейк-новости, что мол, например, вирус передается через домашних животных и из-за этого многие верят выкидывая на улицу питомцев!

  • Рита

    Спасибо за подробную информативную статью, сейчас это очень важно. Поделюсь ссылкой с друзьями и близкими, чтобы тоже знали, как раз все что нужно написано понятно и доходчиво.

  • Михаил

    Да не надо паниковать. Кто владеет информацией, тот владеет миром. Все же написано, что делать. Мыть руки чаще, не общаться с больными, хорошо проготавливать пищу. Главное, диких животных не есть)))))

  • Арсений

    У меня есть пару друзей, которые сейчас находятся в Китае. От Уханя, где эпицентр короновируса, живут неподалёку и удивляются, насколько местные жители с пониманием и спокойствием относятся к сложившейся ситуации. Нам стоит у них поучится и не поднимать излишнюю панику, а властям информировать народ, чтоб недодумывали глупостей.

  • Катерина

    Что ж, теперь коронавирус и в Украине. Дождались!
    Все-таки, молодым он не так уж страшен, а вот за стариков своих переживаю – и их же не уговоришь дома сидеть, отмахнутся и пойдут гулять в людные места :(
    И маски все раскупили
    Остается надеяться на личное везение, иммунитет и то, что министерством здравоохранения будут приняты надлежащие и, главное, эффективные меры!

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *