Що взяти в лікарню при госпіталізації

Без лікарні не обійтися, коли виникає гостра необхідність в інтенсивній терапії та лікуванні під цілодобовим наглядом лікарів. Зараження коронавірусом COVID-19 – одна з таких обставин. Коли можна обійтися «домашнім стаціонаром», а коли погоджуватися на госпіталізацію. Куди звертатися і що потрібно брати з собою в лікарню в першу чергу – для дорослого або дитини? Редакція Покупона підготувала відповіді на злободенні питання, щоб нічого не забути в метушні і паніці.

Що робити, якщо запідозрили у себе COVID-19

В Україні епідемія починає набирати обертів. Станом на 28 березня 2020 офіційно підтверджено 311 випадків COVID-19 і в результаті 8 смертей. Це не означає, що кожному треба чекати гіршого. Але пильна уважність до свого здоров’я як ніколи актуальна.

Що робити, якщо ви запідозрили у себе або близької людини COVID-19? 

1. Залишатися вдома

Найстрашніше, що може зробити людина в умовах епідемії з симптомами застуди – це вийти з дому, наражаючи на небезпеку всіх оточуючих. До таких симптомів відноситься: кашель, нежить, висока температура, ломота в тілі, млявість, задишка, втрата смаку та нюху в перші кілька днів після зараження.

Крім того, будь-який контакт (крапельний, прямий або непрямий фізичний) з уже інфікованим хворим – вдома чи в громадському місці – вважається підставою для проведення лабораторного тестування на зараження інфекцією. Але щоб експрес-тест був інформативним, його потрібно проводити не раніше, ніж через 5-6 днів з моменту, як ви занедужали або проконтактували з носієм вірусу.

2. Самоізолюватися

Людину з підозрою на COVID-19, навіть якщо вона знаходиться в колі сім’ї, бажано ізолювати в окремій кімнаті. Особливо, якщо її оточують люди з групи ризику. Одночасно необхідно дотримуватися загальних заходів безпеки:

  • Не обмінюватися особистими речами.
  • Завести окремий особистий посуд.
  • Не користуватися загальними гаджетами або ретельно обробляти їх антисептиком, перш ніж брати в руки.
  • Одягати захисні маски під час спілкування і знаходження в одній кімнаті – медичні хворому, здоровим – респіратори FFP третього ступеня захисту. Але по можливості звести контакти до мінімуму.
  • Якомога частіше мити руки з милом і обробляти антисептиком – на Покупоні його можна придбати зі знижкою до 45%, від 29 грн за 60 мл.
  • Намагайтеся менше торкатися обличчя руками.
  • Щодня дезінфікувати всі поверхні в будинку чи квартирі, з якими найчастіше відбувається контакт – дверні ручки, крани, столи, стільці, підлокітники диванів, вимикачі, пульти, побутова техніка тощо. При покупці засобів для прибирання та дезінфекції на Покупоні частина витрачених коштів повертається на особистий рахунок у вигляді кешбеку для подальших покупок. Замовлення можна оформити онлайн і отримати його на Новій пошті.
  • Проводьте прибирання і дезінфекцію приміщення в гумових рукавичках (також підійдуть більш щільні, силіконові універсальні, багаторазового використання), а по завершенню мийте руки з милом.

3. Повідомити куди слід

В першу чергу, зателефонуйте сімейному лікарю – дільничному терапевту хворого члена сім’ї або педіатру, якщо захворіла дитина. Повідомте про стан, проконсультуйтеся дистанційно про подальші дії. Якщо такого лікаря і підписаної Декларації у вас немає, скористайтеся лікарською консультацією онлайн. Крім того, можна оформити річну передплату на консультування зі знижкою до 50%. Лікар відповідає в зручний для вас час, щодня до 21:00, без вихідних. Як обрати хорошого лікаря читайте в нашому окремому огляді.

На час карантину рекомендуємо підготувати і тримати під рукою гарячі номери телефонів, куди потрібно дзвонити, як тільки виявили у себе коронавірусну симптоматику. Проконтролюйте, щоб контактні номери були у ваших батьків, бабусь, дідусів, рідних і близьких. Це:

  • Номер реєстратури клініки або поліклініки, де знаходиться ваш сімейний лікар.
  • Особистий номер сімейного лікаря (терапевта чи педіатра).
  • Номер телефону гарячої лінії з питань коронавирусу вашої області, куди може звертатися абсолютно кожен громадянин України. 

Збережіть собі, щоб не втратити, а ще краще запишіть на видному місці – телефони гарячих COVID-19 ліній по областям

Телефони гарячих ліній з питань коронавірусу
Телефони гарячих ліній з питань коронавірусу

4. Пройти аналіз на COVID-19

Запам’ятайте, приїдуть до вас. Їхати самостійно нікуди не потрібно, залишайтеся на самоізоляції. Сімейний лікар, обізнаний про ваш стан, швидка допомога або інші медпрацівники викликають мобільну бригаду, яка на дому бере зразки для проведення досліджень в лабораторії. Це затверджений алгоритм Стандартів надання медичної допомоги в умовах надзвичайної медико-біологічної ситуації державного рівня. Вам не мають права відмовити. У таких випадках одразу телефонуйте на гарячі лінії МОЗ , про які ми згадували вище.

Після здачі аналізу, чекайте на результат, виконуючи потрібні заходи безпеки. Якщо результат виявився негативним, повертайтеся до свого звичного життя. Якщо позитивний – дотримуйтесь вказівок лікаря і лікуйтесь – вдома чи в стаціонарі лікарні.

Спеціальні бригади медиків для проведення тестуваннь на коронавірус вдома
Спеціальні бригади медиків для проведення тестуваннь на коронавірус вдома

5. Відправитися на лікування

Згідно Стандартів медичної допомоги легку форму COVID-19 можна лікувати вдома, за умови, що хворий не страждає хронічними захворюваннями, які значно підвищують ризик розвитку ускладнень. До таких захворювань належать:

  • ниркова недостатність,
  • імунодефіцит,
  • хвороби легенів,
  • хвороби серцево-судинної системи,
  • важкі алергічні захворювання. 

Якщо ви залишаєтеся лікуватися вдома, дотримуйтесь необхідних запобіжних заходів та головні правила самоізоляції. Це допоможе захистити від зараження ваших рідних і близьких, які живуть з вами.

Пийте більше рідини, близько 2-х літрів чистої води в день, крім чаю і кави, приймайте жарознижувальне від високої температури (при коронавірусі рекомендують Парацетамол), провітрюйте приміщення як при ГРВІ. Не виключено, що для лікування призначать Азитроміцин – антибіотик широкого спектру дії, який зазвичай лікує бактеріальний бронхіт і пневмонію. У будь-якому випадку, потрібно чітко дотримуватись рекомендацій лікаря. Він або медсестра зобов’язані контролювати поточний стан хворого – щодня навідуватися або дізнаватися по телефону.

Якщо при позитивному результаті на COVID-19, крім інших симптомів у вас спостерігається задишка, дихальна недостатність, гостра нестача кисню, кашель з кров’ю, нудота, блювота, діарея, загальмованість, вас забирають на госпіталізацію.

Інструкція МОЗ як діяти за підозри на коронавірус COVID-19
Інструкція МОЗ як діяти за підозри на коронавірус COVID-19

Чи можна відмовитися від госпіталізації?

Хворий з підтвердженим діагнозом на COVID-19 може відмовитися від госпіталізації і лікування в стаціонарі інфекційного відділення тільки в разі, якщо захворювання протікає в легкій формі, і відсутні ризики розвитку ускладнень. В іншому випадку, потрібно слідувати обґрунтованим рекомендаціям лікаря. 

Тим більше, що необхідний кисень для легенів, які вражає вірус, можна отримати тільки в лікарні, відділенні інтенсивної реанімаційної терапії. Стаціонар потрібен тоді, коли з’являється явна загроза життю.

Пацієнтів з коронавірусною інфекцією розміщують в ізольованих боксах з окремим входом з вулиці. У палаті є все, що необхідно для автономного життя в умовах лікарняного стаціонару: душ, туалет, шафа з необхідними ліками та інструментами, щоб медперсонал зайвий раз не заходив всередину, рециркулятор для очищення і знезараження повітря.

Інфекційний бокс для госпіталізації інфікованих коронавірусом
Інфекційний бокс для госпіталізації інфікованих коронавірусом

Нагадаємо, що Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб» передбачена матеріальна відповідальність за порушення правил щодо карантину та недотримання санітарних правил і норм.

Що потрібно брати з собою в інфекційне відділення

1. Документи

При госпіталізації у кожного хворого без винятку повинен бути паспорт (для дорослих і повнолітніх дітей), свідоцтво про народження дитини для неповнолітніх та направлення від сімейного лікаря: терапевта – для дорослих і педіатра – для дитини. Якщо є – поліс медичного страхування.

2. Результати обстежень

Якщо вас госпіталізують і кладуть в стаціонар з підтвердженим діагнозом коронавірусу при наявності яких-небудь хронічних захворювань, при високому ризику розвитку серйозних ускладнень, обов’язково беріть з собою медичну картку і, якщо є, результати останніх обстежень. Лікарі зможуть детальніше вивчити анамнез і підібрати лікування. 

Результати також слід включити у список потрібних речей, якщо ви лягаєте на операцію. Нагадаємо, що через карантин за наказом МОЗ всі планові операції перенесли на більш пізній термін, щоб звільнити місця хворим КОВІД-19. Тим часом ви можете пройти необхідні обстеження дешевше, скориставшись знижками Покупона на аналізи, МРТ, КТ та УЗД.

3. Засоби гігієни

Перебуваючи в лікарні в стаціонарі важливо дотримуватися традиційних заходів особистої гігієни. З найбільш необхідного візьміть у лікарню:

4. Змінний одяг

  • Складіть комплект зручного повсякденного одягу, будь-які домашні речі: спортивні штани, лосини, шорти, 2 футболки, кофта (в прохолодний сезон). 
  • Комплект одягу для сну: піжаму, нічну сорочку, халат.
  • Змінні тапочки.
  • Сланці чи шльопанці для душу (якщо вам дозволено пересуватись).
  • Кілька пар шкарпеток.
  • Плед за бажанням.

5. Спеціальні ліки

Якщо є ліки, які вам потрібно приймати щодня при хронічних захворюваннях, обов’язково беріть з собою. Це можуть бути гормональні препарати для щитовидної залози, очні краплі, інсулін діабетикам тощо. Можна прихопити жарознижувальний Парацетамол і знеболюючі таблетки. Решту ліків вам призначить лікар після обстеження. Як правило, при лікарнях працюють аптеки, де це все можна купити, або попросіть рідних привезти необхідне за списком.

6. Гроші

Готівка повинна бути на всякий випадок, мінімум 1500-2000 грн. Ті ж ліки купити, оплатити додаткові процедури, обстеження тощо.

7. Зарядний пристрій

Перебуваючи на госпіталізації, важливо залишатися на зв’язку з рідними і близькими, тому мобільний телефон і зарядка до нього – мастхев. Краще прихопити подовжувач або повербанк – зовнішній портативний акумулятор, який дозволяє заряджати телефон не від мережі. Оскільки в палатах не завжди є розетки, а годинами гуляти в коридорі вам ніхто не дозволить. Може знадобитися портативний модем 3G або 4G, щоб ділитися інтернетом з усіма вашими гаджетами без швидкої розрядки телефона. Не завадять навушники, якщо ви любите слухати аудіокниги і музику.

8. Особистий посуд

Брати з собою тарілки – суто індивідуальне питання. Якщо ви захочете поїсти в місцевій їдальні, вам покладуть їжу в чистий посуд загального користування і дадуть столові прибори. Але якщо ви гидливо ставитеся до такого варіанту і вважаєте за краще обходитися особистими речами, що цілком резонно в період епідемії, покладіть з собою в лікарню дві тарілки, мілкішу і глибшу, чашку, ложку, виделку, складаний ножик (для нарізання продуктів, якщо вам передають їх з дому). У маленьких діток обов’язково повинні бути свої пустушки і баночки для годування.

9. Постіль

В лікарнях зазвичай видають постільну білизну, але на своїй лежати куди приємніше. Одного комплекту буде достатньо.

10. Перекус

На перших порах з їжі можна взяти з собою продукти, які не швидко псуються: галетне печиво, хлібці, заварні мюслі або вівсянку, суп швидкого приготування, яблука, шоколад. Знову ж таки, якщо лікарем не встановлена сувора дієта. Питна вода в пляшці з дозатором. Прихопіть термос або термокружку, чай або каву, в залежності від того, що п’єте. Так не доведеться везти з собою електрочайник чи кип’ятильник, а брати окріп в їдальні і запасатися гарячими напоями на цілий день. Якщо цього немає в момент збирання сумки, попросіть рідних купити і передати в лікарню при першій же можливості. На Покупоні продукти харчування і термопосуд можна замовити онлайн з доставкою і при цьому отримати частину витрачених коштів на рахунок для подальших покупок з мега знижками.  

Якщо місцева їжа прийдеться не до смаку (а це часто трапляється), можете попросити рідних передавати вам домашню їжу невеликими порціями (якщо в лікарні немає холодильника і мікрохвильовки) через медперсонал або замовляти доставку їжі. У першому випадку бажано, щоб страви були свіжими, в термопосуді (щоб не шукати, де її підігріти). У другому, будьте готові пояснити кур’єру, де точно знаходиться пункт прийому передач, і не забувайте, що графік роботи зазвичай обмежений.

11. Щось для дозвілля

В інфекційному відділенні доведеться знаходиться не менше тижня, тому подумайте, чим цікавим ви можете себе зайняти: кросворди, судоку, головоломки, книги (їх можна взяти скільки завгодно, якщо вони компактно і зручно зберігаються в електронній книзі), ноутбук із завантаженою кінотеку тощо. Якщо ви лежите з дитиною, візьміть з собою іграшки, дитячі книги, розмальовки, кольорові олівці.

Якщо ви знаєте, що потрібно ще додати в список найнеобхідніших речей для стаціонару в лікарні, обов’язково пишіть в коментарях. І нехай він залишається тільки на папері. Бережіть себе, залишайтеся вдома на карантині, дотримуйтесь основних заходів безпеки і будьте здорові!

6 коментарів
  • Лера

    Статья для таких, как я, постоянно имею проблемы со сборами и планированием) Теперь хоть готовый список есть, чтобы ничего не забыть

  • Ліля

    Дякую за детальний список. завжди складаю списки потрібних речей на різні випадки, та вседно щось забуваю. а тут перевірила себе і добавила кілька пунктів (про всяк випадок, треба завжди все мати під рукою)

  • Лера

    Напишите, пожалуйста, какую-то пугающую статью с цифрами и проверенной информацией, чтобы те, кто шастает по шашлыкам наконец-то уселись дома!

  • Аня

    Полезная статья, но она имеет некоторые минусы и вижу не только я так считаю исходя из комментариев. Но вы все равно молодцы.

  • Олеся

    Если случай действительно легкий, то занимать койку в больнице это преступление,. У нас, к сожалению, две крайности – одна часть населения готова осаждать медиков минимальными симптомами и обычным насморком, а вторая- занимается самолечением до критического состояния.

  • Валерий

    “1500-2000 гривен”, и это “Минимум”.
    Если предположить, что я не работаю уже месяц из за всей этой ситуации с вирусом.
    И деньги заканчиваются, и брать их негде.
    Что тогда? Умирать?
    Медицина у нас разве не бесплатная?

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *