Як приготувати антисептик своїми руками правильно

В умовах захисту від коронавірусу COVID 19 антисептик для рук користується ажіотажним попитом у населення. Як результат дезінфікуючий розчин змітають з полиць магазинів і аптек миттєво, а деякі інтернет-магазини примудряються продавати залишки за неймовірно високою ціною. Чим правильно дезінфікувати руки і як можна приготувати хороший антисептик своїми руками на випадок, якщо купити готовий не вийде, – читайте в нашій статті.

Яким антисептиком краще користуватися

Дезінфікувати руки краще антисептиком на спирту. Саме спирт, в концентрації не менше 60%, денатурує (розгортає і дезактивує) білок мікроорганізмів, тим самим вбиваючи віруси з оболонкою (до яких відноситься і коронавірус) і бактерії на поверхні шкіри. Купуючи готовий дезінфікуючий розчин звертайте увагу на концентрацію етанолу і термін придатності. У «Фасепті» концентрація спирту складає 70%, і такий антисептик можна купити на Покупоні зі знижкою до 45% – від 29 грн за 60 мл.

Не варто проводити дезінфекцію рук 100% спиртом. Крім того, що в чистому вигляді спирт пересушує і подразнює шкіру, він дуже швидко випаровується, і процес денатурації просто не встигає відбутися.

З чого можна зробити антисептик в домашніх умовах

Щоб правильно самостійно приготувати антибактеріальний дезінфікуючий розчин для рук на спирту, вам потрібні:

  1. Спирт. В якості спиртової основи підійде етанол 70% або 96% (Септил, Септил плюс, Спіртол, Септол, Біосепт розчин) або ізопропіловий спирт 99,8%. Препарати можна купити в аптеках міста. Експерти не рекомендують використовувати горілку для приготування саморобного дезинфікуючого засобу. В магазинному алкоголі міститься тільки 40% спирту, чого недостатньо, щоб ефективно вбити віруси і бактерії і знезаразити поверхню шкіри. 
  2. Перекис водню 3%. Не є активною знезаражувальною речовиною і служить для дезактивації мікробних спор.
  3. Розчин гліцерину 85% або 98%, який зволожує і пом’якшує шкіру, захищає її від пересихання. З аналогічних пом’якшуючих компонентів, які добре розчиняються у воді і спирті, є гіпоалергенними і низькотоксичними, гліцерин – найпоширеніший і найдоступніший в побуті.
  4. Дистильована або кип’ячена охолоджена вода. 
Для антисептика в домашніх умовах знадобиться спирт, перекис водню, гліцерин і вода
Для антисептика в домашніх умовах знадобиться спирт, перекис водню, гліцерин і вода

ВООЗ рекомендує змішувати інгредієнти в такій пропорції з розрахунку на 1 літр дезрозчину: 85-75% спирту (чим вище концентрація, тим менше частина), 4% перекису водню, 1% гліцерину і 10-20% води. 

Рецептура дезинфікуючого розчину за рекомендаціями ВООЗ
Рецептура дезинфікуючого розчину за рекомендаціями ВООЗ

Для перемішування використовуємо дерев’яні, пластикові або металеві лопатки. Дезінфікуючий розчин розводимо водою в останню чергу, щільно закриваємо пластикову ємність герметичною кришкою (в цьому плані зручні скляні банки з кришками або герметичні каністри з міцного пластику) і даємо вистоятися 72 години для того, щоб знищити спорові форми мікроорганізмів, які можуть бути присутніми в спирті або флаконах.

Як бачите, щоб зробити антисептик своїми руками, досить загальнодоступних засобів і трохи часу. Не варто готувати розчин відразу у великій кількості. Спирт має властивість випаровуватися (особливо, якщо постійно відкривати флакон), і з часом його ефективність проти вірусів і бактерій буде знижуватися. 

Готуйте або маленькими порціями, розраховуючи потрібну кількість, відштовхуючись від базової пропорції, або після приготування відлийте антисептик в меншу ємність з розпилювачем – вийде зручний спрей.

Ще один рецепт, як приготувати гель антисептик з алое вера від доктора медичних наук, педіатра Елізи Сонг. Змішайте спирт з натуральним гелем алое вера без консервантів в пропорції 2:1 або 3:1 або 9:1. 

Основні заходи дезінфекції

І наостанок нагадаємо, як правильно обробляти антибактеріальним і антисептичним засобом, і яких ще заходів захисту важливо дотримуватися: 

  • Антисептик важливо наносити на всю поверхню рук і зап’ясть і ретельно втирати протягом не менше 30 секунд.
  • Важливо дезінфікувати оргтехніку: панелі і монітор телефону, комп’ютера, ноутбука, дверні ручки, ключі та інші металеві предмети, з якими вам часто доводиться контактувати. В середньому термін життя вірусів на виробах з металу, дерева, скла, пластику і паперу становить чотири-п’ять днів при кімнатній температурі.
  • Щодня проводьте вологе дезінфікуюче прибирання приміщення. Замовляйте на Покупоні хороші недорогі засоби для дезінфекції поверхонь з економним кешбеком, не виходячи з дому.
  • Частіше і ретельніше мийте руки гарячою водою з антисептичним милом, не менше 40 секунд, з внутрішнього і зовнішнього боку кистей. Як правильно мити руки, щоб не заразитися коронавірусом, дивіться на відео
  • Прийшовши з вулиці важливо продезинфікувати одяг, взуття, смартфон, прийняти душ, вимити голову. І тільки після цього допускати тісні контакти з близькими. На Покупоні працює онлайн режим прийому замовлень на пральні засоби, косметику по догляду за тілом та інші товари.
  • Намагайтеся кожні 2 години зволожувати слизову носа і гортані (полоскання розчином спиртового хлорофиллипта, календули, фурациліну). 
  • Виходячи на вулицю, максимально захистіть себе. Крім дезінфекції використовуйте всі можливі засоби захисту. Інфекціоністи рекомендують використовувати більш ефективні респіраторні маски. Але якщо таких немає підійдуть і звичайні медичні. На Покупоні можна придбати захисні маски зі знижкою до 60% або скористатися порадами, як пошити саморобну маску. Захищати треба не тільки дихальні шляхи, а й очі за допомогою спеціальних захисних окулярів, оскільки коронавіруси проникають також через слизову оболонку очей. Додатково можна одягати одноразові нестерильні рукавички.

Загальні рекомендації на час карантину

Сподіваємося, що все ж в країні незабаром не буде перебою з наявністю тест-систем, медичних масок і антисептиків, і кожен громадянин буде забезпечений всім необхідним для захисту від вірусної інфекції. А поки бажаємо не нудьгувати на карантині, відпочивати і розважатися вдома з максимальною користю, і залишатися здоровими :). 

4 коментарів
  • Настя

    Скажу по личному опыту, антисептиком лучше не усердствовать, если есть возможность нормально помыть руки с водой и мылом – то всегда стоит выбирать второй вариант!

  • Оля

    Спасибо статья очень полезная и актуальная, как никогда. Буду пробовать приготовить дома, а то с постоянной обработкой всего, не закупишься.

  • Карина

    Некоторые компоненты не особо найдешь в аптеках, наверно многие прочитали данную статью и скупили все нужное)

  • Лера

    Не только растворы со спиртом можно использовать, как антисептик. Даже Супрун это говорила, хотя я не особо полагаюсь на ее мнение. Так что имея более подтверждение данные с разных источников, могу прямо сказать, что хлоргексидин тоже используется как стоящее антисептическое средство, именно его в основном и используют мед работники, и стоит он на порядок дешевле, чем те, что продаются в супермаркетах.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *