Як і чим дезінфікувати одяг

Здається за останні кілька тижнів пандемії COVID-19 українці привчилися обприскувати антисептиком все, що тільки попадається під руку, а багато хто почав страхуватися від коронавірусу. Залишатися вдома, частіше мити руки з милом і дезінфікувати поверхні – правила, які завчила навіть дитина. У попередніх оглядах ми розібрали як дезінфікувати квартиру, смартфон, взуття. Зараз мова про одяг. Адже незважаючи на карантин, як і раніше, потрібно виходити в магазини за продуктами, а комусь їздити на роботу (якщо не перевели на віддалений режим). Як знезаразити одяг, чи можна його обробляти спиртом і який засіб дезінфекції краще використовувати – читайте в нашій статті.

1. Прання

Найбанальніший і разом з тим дієвий спосіб очищення одягу від різного роду бактерій і вірусів. Прийшовши з вулиці, завантажуєте речі в пральну машинку і перете при температурі не нижче 60 градусів. Але пам’ятайте, що такий режим витримує не кожна тканина. Синтетика – максимум 45oC, а інші делікатні тканини (кашемір, шовк, мережива) – до 30oC. 

Дезінфекцію в пральній машинці при високих температурах добре переносить одяг з бавовни і льону
Дезінфекцію в пральній машинці при високих температурах добре переносить одяг з бавовни і льону

Які програми прання підходять для дезінфекції:

  • Інтенсивне прання на 60 градусах добре відпирає одяг з бавовни і змішаних тканин, при цьому ще й споживає меншу кількість електроенергії.
  • Програма «Бавовна» добре відпирає і дезінфікує білий і кольоровий бавовняний одяг і спідню білизну при температурі 60 і 95 градусів. В даному випадку гаряча вода виступає відмінним стерилізатором і дозволяє знезаразити рушники, постіль, одяг для сну з бавовни, в тому числі хворого, який лікується вдома в самоізоляції. Нагадаємо, на госпіталізацію забирають пацієнтів з важким перебігом хвороби, викликаної COVID-19. Одяг хворого члена сім’ї потрібно забирати складеним в пакет, знаходячись у масці (на Покупоні діє знижка до 60% на медичні маски) і рукавичках, і прати обов’язково окремо від інших речей.
  • Якщо вам доводиться часто виходити з дому на вулицю під час карантину, для бавовни можна використовувати прискорену програму «бавовна швидко», «еко» або «швидко 30» (в залежності від моделі пральної машинки). Так час прання значно скоротиться, але цього буде достатньо, щоб відіпрати і знезаразити слабо забруднений одяг при температурі 60 градусів.
  • Якщо у вашій пралці є програма «гіпоалергенне прання», її можна використовувати для дезінфекції дитячих речей, постільної і спідньої білизни. Крім забруднень ця програма ефективно видаляє алергени з волокон тканини: пил, вовну, кліщі, залишки прального порошку.

Якщо ви не знаєте який одяг найкраще носити, аби застосовувати до нього оптимальні умови дезінфекції без ушкоджень тканини, тоді відповідь очевидна – з бавовни і льону: сорочки та футболки (чоловічі, жіночі), джинси і брюки (чоловічі, жіночі), бавовняні спортивні костюми, сукні. Відносно синтетики і змішаних тканин, рекомендовані умови прання краще перевіряти на етикетці виробу. 

Для дезінфекції підходить будь-який пральний засіб: порошок, рідкий гель, капсули для прання. Різниця полягає в їх здатності справлятися з сильними забрудненнями. Порошок діє більш агресивно, рідкі засоби – делікатніше. Якщо одяг не надто брудний, для легкого щоденного очищення підійдуть гель і капсули. Купити засіб для прання можна на Покупоні не виходячи з дому, онлайн з доставкою Новою поштою і отримати при цьому частину витрачених коштів на особистий рахунок у вигляді кешбеку. 

2. Прасування

Зазвичай прання при температурі 60 і 95 градусів досить, щоб знезаразити одяг та білизну. Але не зайве перестрахуватися і додатково обробити речі гарячою парою, особливо якщо це стосується одягу дітей, літніх батьків і хворих на коронавірус. Пар і висока температура вбивають більшість хвороботворних бактерій, грибків, вірусів і пилових кліщів.

Для білизни і дрібних предметів гардеробу підійде звичайна праска, яка напевно знайдеться вдома у кожної господині. Бавовняну тканину, льон і джинс можна прасувати при температурі до 200 градусів (хоча для знищення паразитів достатньо і 70). Якщо у вас праска старого зразка, функцію пари можна імітувати вручну: при прасуванні потрібно зволожити тканину чистою водою з пульверизатора.

Праска-парогенератор ретельніше обдає гарячою парою одяг і білизну
Праска-парогенератор ретельніше обдає гарячою парою одяг і білизну

У плані ефективності пароутворення і прискорення процесу прасування, звичайна праска помітно програє парогенератору. В таких моделях пар подається під більш високим тиском, легше проникає в тканину, розгладжуючи навіть найстійкіші згини і скорочуючи час прасування майже вдвічі.

Що стосується верхнього одягу, то не завжди його зручно прасувати звичайною праскою. У цьому випадку виручає вертикальний ручний відпарюватель – на Покупоні можна купити онлайн як бюджетну модель, так і більш потужну з розширеним функціоналом, наприклад підставкою-вішалкою. З кожної покупки вам повертається частина витрачених коштів на особистий рахунок.

Відпарювач дозволить швидко знезаразити верхній одяг
Відпарювач дозволить швидко знезаразити верхній одяг

3. Дезинфектор для верхнього одягу 

Повсякденний одяг значно простіше випрати в пральній машинці і знезаразити, ніж більш габаритний верхній одяг та головні убори – формені або з делікатного матеріалу. Тому крім уже відомого способу обробки відпарювачем, редакція Покупона підготувала прості рекомендації, як можна скоротити необхідність в дезінфекції та полегшити цей процес:

  • Оскільки коронавірус більше передається не повітряним, а контактним шляхом, виходячи на вулицю уникайте будь-яких дотиків до предметів і витримуйте рекомендовану дистанцію з людьми в 2 метри. Це означає, що якщо ви не будете притулятися до стін ліфта і прилавків в магазині, підходити до людей ближче, ніж просять цього не робити, і якщо на вас ніхто не кашляв і не чхав, не варто нагнітати ситуацію. У цьому випадку лікар Комаровський радить одразу як прийшли додому знімати верхній одяг і провітрювати його на сонечку протягом години. Якщо сонця немає, залиште на повітрі на 2-3 дні. Для достовірності, можна обробити одяг паром прямо біля входу.
  • Рекомендують нічого не чіпати голими руками, навіть вітатися за руки, і носити рукавички. Але і штовхати ліктями і братися рукавами за дверні ручки в магазині теж не потрібно. Руки ми миємо частіше, ніж приділяємо увагу дезінфекції одягу. До речі, рукава, кишені і коміри бажано чистити в першу чергу – це найбільш контактні зони.
  • На час карантину багато хто не виходять на вулицю без масок (якщо немає готових, шиють самостійно), рукавичок, захисних окулярів або каски для обличчя, багаторазових і простих у догляді бахіл (значно легший підхід до дезінфекції взуття). Як варіант, щоб не морочитися з дезінфекцією одягу, можна захиститися стильним плащем-дощовиком (гладку поверхню досить протерти змоченою в мильному розчині ганчіркою) або легкою вітровкою.
  • Підготуйте кілька комплектів одягу для вулиці, бажано з тканини, яку легко прати в пральній машинці.
  • Намагайтеся рідше виходити на вулицю і по можливості розподілити обов’язки. Так верхній одяг однієї людини значно легше ізолювати від одягу інших членів сім’ї.
  • Шкіряні вироби та одяг з делікатних тканин не вийде знезаразити спиртом в домашніх умовах. Оскільки його велика концентрація в антисептиках може залишити помітні дефекти, а рекомендована доза у водному розчині не зможе ефективно дезінфікувати. Краще скористатися хімчисткою одягу – Покупон підготував пропозиції зі знижкою до 40%.

Як бачите, велику частину одягу можна легко чистити за допомогою звичайної в побуті техніки, дотримуючись простих заходів безпеки. Повністю це не виключає ризик зараження, але значно його знижує. А ви дотримуєтеся дезінфекції одягу? Діліться в коментарях.

6 коментарів
  • Антия

    стираю маску когда прихожу домой, а вот одежду не каждый раз. Но стала проглаживать вещи сейчас, чтобы обеззаразить

  • Ангелина

    Постоянно вывариваю вещи, считаю, что только такой способ на все 100% убивает все микробы и еще добавляю святую воду в кондиционер.

  • Ульяна

    Дякую, дуже інформативна статя і багато чого нового знайшла.

  • Маргарита

    Прочитав статью поняла, что дезинфектор из меня плохой. Спасибо за информативность!

  • Віка

    стараюся виходити тільки в магазин, потім відразу скидаю весь одяг окремо
    дякую за корисні поради) задумалася про покупку відпарювача, він завжди пригодиться))

  • Маша

    Интересная статья и очень полезная, сейчас такое время, что дезинфицировать нужно не только руки, а все. Я даже продукты, которые покупаю в упаковках, антисептиком обрабатываю и мою.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *