Як і чим дезінфікувати квартиру під час коронавірусу

Під час вірусної епідемії COVID-19 і карантину у квартирі чи будинку важливо не просто прибирати, а ще й ретельно дезінфікувати житло. Так ми точно вбиваємо віруси, мікроби, бактерії, грибки і знижуємо ризик поширення інфекційних захворювань. Раніше ми говорили про те, як і чим дезінфікувати смартфони, одяг і взуття – ті речі, з якими паразити непомітно, але дуже легко проникають в будинок. У цій статті ми розповімо як і чим знезаразити квартиру, які зони обробляти в першу чергу, як робити це легко і необтяжливо.

1. Циркуляція повітря і регулярне провітрювання

Тепле, сухе і сперте повітря – ідеальне середовище для вірусів. Вони просто і легко розсіюються при кашлі та чханні, розмножуються, проникають в організм через подразнену і незахищену слизову людини. Виходить, ми дихаємо коктейлем з мертвих клітин, слизу і шкідливих мікроорганізмів всіх, хто недавно перебував у кімнаті. Прохолодне і вологе ж повітря значно сковує і обмежує життєдіяльність паразитів. 

Висновок очевидний. Захиститися від вірусів і знезаразити домівку можна, як мінімум, регулярно провітрюючи приміщення. Влітку відкривайте вікно на 10-15 хвилин щогодини або залишайте на постійне провітрювання. Взимку – на 5 хвилин, кожні 2-3 години.

Провітрювання створює вірусам і бактеріям несприятливе середовище
Провітрювання створює вірусам і бактеріям несприятливе середовище

Якщо ви страждаєте частими простудними або алергічними захворюваннями, має сенс придбати побутовий бактерицидний рециркулятор повітря. Прилад дозволяє швидко знезаразити житло від бактерій, вірусів, алергенів та інших шкідливих мікроорганізмів. Причому кварцування можна проводити безперервно, в присутності людей, тварин і живих рослин.

2. Зволоження повітря

Оптимальна вологість – друга складова антивірусного прибирання та дезінфекції будинку.

Нормальною вважається вологість на рівні від 40% (50% при ГРЗ) до 70%. Створити хороший вологий мікроклімат в квартирі виключно вологим прибиранням складно. Особливо в опалювальний сезон, коли нещадно пересушується повітря. В такому випадку вам доведеться часто і регулярно бігати з відром і ганчіркою і мити підлогу. 

Є більш зручна і сучасна альтернатива – самий звичайний домашній зволожувач повітря. Вам потрібно просто залити воду в резервуар, підключити прилад до мережі або USB-порту (в комп’ютері, ноутбуці, павербанку) і активувати кнопку на панелі. Зволожувач автоматично буде випаровувати рідину, підтримуючи в квартирі комфортний мікроклімат. Аналогічну дезінфекцію за рахунок створення несприятливого середовища для вірусів можна проводити і в автомобілі за допомогою автомобільного зволожувача, який працює від прикурювача. Більш докладно про різновиди приладів і який краще вибрати читайте в нашому окремому огляді.

Зволожуйте повітря до оптимального рівня
Зволожуйте повітря до оптимального рівня

Якщо в воду додати правильне ефірне масло, то отримаємо імпровізований натуральний дезінфектор від бактерій і штамів грипу. Потужну антибактеріальну дію мають ефірні масла кориці, гвоздики, чебрецю, орегано, розмарину; протигрибкову – базиліка, фенхелю, лемонграсу; противірусну – ефірні олії пачулі і меліси. 

Сам зволожувач – добре, але з гігрометром – ефективніше. Крім температури повітря прилад визначає поточний рівень вологості в приміщенні. І ви точно знаєте, коли потрібно доливати воду. На Покупоні представлені недорогі бюджетні зволожувачі та гігрометри – замовляйте онлайн, отримуйте частину витрачених коштів на рахунок у вигляді кешбеку, забирайте замовлення в найближчому відділенні Нової пошти або через кур’єрську доставку до дверей. 

3. Протираємо поверхні

Провітрювання створює вірусу дискомфорт, а вологе повітря деформує його оболонку, не даючи вільно пересуватися по кімнатах. Мікроорганізми перестають «літати», але можуть залишатися на поверхнях і потрапляти в організм контактним шляхом. Коли ви до чогось торкнулися, потім піднесли руки до обличчя, потерли очі тощо.

Тому кожного разу протирайте усі поверхні, особливо ті, яких найчастіше торкаєтесь. Дверні ручки, вимикачі, ключі, косметичні флакони, окуляри тощо можна протерти антисептиком, яким зазвичай дезинфікуєте руки. Раніше ми розповідали як приготувати антисептик самостійно, але якщо усіх інгредієнтів немає, простіше купити готовий. Покупон підготував супер знижки до 45% на антисептики – від 29 грн за 60 мл. 

Комп’ютерні клавіатури і мишки, пульти та іншу оргтехніку краще протирати спеціальними серветками з антистатиком або засобами для чистки і догляду у вигляді спрею. Для більших площ використовуйте вологі серветки, просочені поверхнево активними речовинами, серветки для меблів, ганчірки з будь-яким засобом для прибирання (підлоги, ванної кімнати, туалету тощо). На Покупоні представлений великий вибір побутової хімії з економією у вигляді кешбеку.

Щоб якісно знезаразити житло, протирайте все поверхні
Щоб якісно знезаразити житло, протирайте все поверхні

4. Вологе прибирання

Служить як доповненням до зволоження повітря в квартирі, так і для дезінфекції підлоги. Перед тим як мити підлогу, та й взагалі при контакті з побутовою хімією, рекомендуємо надягати рукавички. Це вбереже вашу шкіру від дерматитів, зневоднення і хімічних опіків. Можна користуватися нестерильними одноразовими (але якщо у вас їх мало, прибережіть для екстрених виходів на вулицю в період карантину), більш щільними господарськими або купити універсальні силіконові багаторазового використання. 

Значно полегшують вологе прибирання швабри з розпилювачем та зі знімними насадками. Особливо, якщо вам важко нахилятися або добиратися у важкодоступні місця під диваном, столом і т.д. Пропонуємо зекономити і купити інвентар для прибирання на Покупоні не виходячи з дому, з вигідним кешбеком і доставкою.

Для миття підлог підійдуть будь-які дезінфікуючі засоби, просочені активними миючими речовинами вологі серветки з мікрофіброю, а також народні способи від бактерій з додаванням оцтової кислоти, хлору, нашатирного спирту, високо концентрованого сольового розчину.

Мити підлогу потрібно щодня або через день
Мити підлогу потрібно щодня або через день

5. Чищення килимів

Найбільше пилу і мікроорганізмів накопичується на підлоговому покритті з ворсом. Тому його бажано не тільки пилососити, але й чистити. Це можна зробити в домашніх умовах за допомогою миючих пилососів або скористатися послугами хімчистки та виїзного клінінгу. З Покупоном ви економите завдяки кешбеку на товари і до 70% на послуги.

На килимах збирається багато пилу і мікроорганізмів – їх потрібно дезінфікувати
На килимах збирається багато пилу і мікроорганізмів – їх потрібно дезінфікувати

6. Чек лист щодо дотримання заходів дезінфекції житла

Якщо у кого-то з близьких з вами в будинку підтвердився діагноз коронавируса (детально про симптоми ми писали в окремому огляді), але необхідності в госпіталізації немає, пам’ятайте і дотримуйтесь заходів безпеки:

  • Тримайте зв’язок з лікарем. Коли сімейного немає, можна звернутися до будь-якого дорослого або дитячого терапевта, не виходячи з дому. На Покупоні на онлайн консультації лікарів діють знижки до 70%.
  • Носій вірусу на деякий час повинен стати соціопатом і самоізолюватись в окремій кімнаті.
  • Заведіть для хворого індивідуальний набір посуду, який потрібно мити окремо.
  • Для передачі їжі використовуйте тацю.
  • Передавайте і забирайте речі лише в медичних рукавичках.
  • Перед тим як увійти в кімнату до хворого, попросіть його провітрити приміщення.
  • Спілкуючись, і ви, і хворий повинні перебувати в захисних масках (якщо масок мало, то хоча б він або запасіться саморобними).
  • Постільну білизну та одяг потрібно забирати в целофановому пакеті і прати окремо від інших речей. Бажано при високій температурі від 60 градусів, але так, щоб не зіпсувати речі. Після прання їх потрібно просушити на сонечку і випрасувати.
  • Ретельно обробляйте поверхні в туалеті і ванній кімнаті.
  • Хворому дозволено пересуватися по квартирі виключно за потребою, в захисній масці, рукавичках. Бажано не до чого не торкатися.

Як бачите, підтримувати чистоту і стерильність житла не так вже й складно. Головне не лінуватися, поставитися до процесу свідомо і обзавестися корисними девайсами, які спростять повсякденні справи. Користуйтеся рекомендаціями і будьте здорові!

9 коментарів
  • Тина

    Убираюсь дома очень часто – когда этого не делаю, то напрягает, кажется, что все везде грязное. Говорят частая уборка тоже вредна, но ничего не могу с собой поделать.

  • Ольга

    Еще не надо забывать об обработке продуктов с магазина и одежды с обувью. Продукты обрабатываю антисептиком со всех сторон, знаю люди моют с моющим.

  • Алина

    Я у себя дома сделала маленькую зону для прихода после улицы, выделила место на шкафу прямо возле входа для мелких вещей которые ношу всегда с собой (телефон, кошелек, ключи и т.д), убрала все ненужные вещи с вешалки, и там вешаю только ту верхнюю одежду в которой выхожу сейчас. Обувь снимаю там-же. Получается это такая маленькая зона в которой лежат вещи которые контактировали с улицей. Сняв верхнюю одежду и оставив все при входе дезинфицирую руки, а потом иду уже их мыть в ванну. На вопрос зачем дезинфекция а потом мытье? это для того чтобы не трогать ручки ванны, кран и т.д. руками только из улицы. Дальше переодеваюсь в домашнее и в одноразовых перчатках протираю спиртом телефон и всю ту мелочь с полки, протираю пол уксусным раствором и обрабатываю ручку входной двери. То есть я дезинфицирую только ту зону при входе и все, всю квартиру убираю как обычно без лишних заморочек в виде уксуса или хлора.

  • Аника

    Каждый вечер с мужем дезинфицируем основные поверхности, которые чаще всего трогаем: ручки дверей, сами двери, краны, выключатели и пользуемся распылителем с добавлением масла чайного дерева.

  • Анна

    Ну, в нашій квартирі не особливо щось змінилося на карантині: як робили вологе прибирання раз в 3-4 дня, так і робимо) Хіба що стали більше використовувати хлорку, а не миючі засоб для підлоги
    Хороша стаття) дякую за нагадування про зволожувач повітря. все хотіла купити, але постійно забувала))

  • Маша

    Сами по себе рекомендации весьма хорошие и многими я воспользуюсь, спасибо, но думаю можно было еще чуть больше раскрыть тему. Как по мне многое не сказано.

  • Оля

    Очень нужная статья в данный период. Дезинфекция рук и лица, верхней одежды/обуви по приходу с улицы – это конечно очень хорошо, но дом тоже надо. Мы ж не медики и не работаем в лаборатории с коридором, где тебя с ног до головы полностью очищают)) Многие вещи возьму из статьи на заметку и буду юзать.

  • Екатерина А.

    а чем можно дезинфицировать, кроме того, что есть (то есть уже было) в аптеках? обычный этиловый спирт можно развести в воде и мыть полы? или это будет маленькая концентрация спирта и ничего не подействует?
    я мою полы раз на 2 дня и раз в день протираю поверхности, так как живу в квартире и в городе большая вероятность подцепить инфекцию

    • Наталья Авдеева

      Кроме спиртовых растворов ВОЗ рекомендует растворы на основе хлора и уксусной кислоты

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *