Як дезінфікувати телефон ㅡ чистимо гаджет ефективно, але акуратно

Как дезинфицировать телефон ㅡ чистим гаджет эффективно, но аккуратно

З поширенням Covid19 ми як ніколи стурбовані тим, щоб зробити простір навколо себе максимально безпечним. Одне з головних джерел поширення бактерій ㅡ телефон.

Ми проводимо зі смартфоном весь день, не замислюючись про те, що кладемо його на різні поверхні (навіть в громадських місцях), носимо в кишенях, а потім на автоматі беремо в руки або прикладаємо до обличчя. Так що озброюємось нашими порадами і дотримуємося чистоти.

У цій статті ви дізнаєтеся:

Як швидко очистити телефон від бактерій і вірусів

Дослідження показують, що на нашому телефоні можуть процвітати будь-які мікроорганізми: від стафілокока до коронавируса. Тому в умовах пандемії треба звертатися до лікаря при будь-яких ознаках нездужання (на сайті Покупона це можна зробити не виходячи з дому, ще й зі знижкою), а ще регулярно очищати поверхні, особливо з якими доводиться часто контактувати. Давайте розглянемо доступні способи дезінфекції смартфона.

Антибактеріальні серветки

Щоб очистити дисплей і інші поверхоні смартфона ідеально підходять антибактеріальні серветки. Компанія Apple рекомендує для обробки своїх гаджетів серветки на спиртовій основі. Головне правило ㅡ після серветки обов’язково протріть поверхні насухо м’якою сухою тканиною без ворсу, щоб прибрати зайву вологу.

Антибактериальные салфетки
Антибактеріальні серветки

Крім звичайних антибактеріальних серветок добре підходять серветки для очищення моніторів. Вони не містять спирт, при цьому в своєму складі мають аміак, який не менш успішно бореться з бактеріями. Ціна таких серветок трохи вище, але при цьому вони абсолютно нешкідливі для будь-яких покриттів смартфонів. Купити дезінфікуючі серветки для телефонів можна на Покупоні не виходячи з дому і з вигідним кешбеком.

Стерилізатори для знезараження телефону

Якщо під рукою не виявилося спеціальних серветок, можна зробити їх аналог з того, що є в наявності.

Стерилизаторы для обеззараживания телефона
Стерилізатори для знезараження телефону

Дезінфікувати телефон можна за допомогою будь-якого стерилізатора з вмістом спирту не більше 60%. Обирайте тільки якісні та сертифіковані антисептики, які не зашкодять вашому телефону. Купити антисептики за вигідною ціною можна на Покупоні (або виготивити їх самостійно – рецепти можна прочитати в нашому окремому огляді).

Для очищення скористайтеся м’якою мікрофібровою серветкою. Налийте засіб на серветку і добре відіжміть її, вона повинна бути ледве вологою. Тільки після цього можна обробляти телефон. Ретельно протирайте всі поверхні як мінімум 30 секунд.

Такий спосіб не підійде для телефонів з ушкодженнями корпусу (тріщинами, сколами), оскільки волога під час обробки може потрапити всередину телефону.

УФ-лампи для дезінфекції телефону

Сучасні дослідження доводять, що для знезараження поверхонь добре підходить ультрафіолет з довжиною хвилі від 200 до 280 нм. Це можуть бути кварцові або ультрафіолетові лампи, бактерицидні рециркулятори або портативні ультрафіолетові прилади для дезінфекції

УФ-лампы для дезинфекции телефона
УФ-лампи для дезінфекції телефону

Такий вид чистки телефону від мікробів вважається найбезпечнішим для гаджета, оскільки очищає його безконтактно. 

Чим чистити чохол для телефону

Дезінфікувати необхідно не тільки телефон, але і чохол. І тут у вас набагато більший вибір засобів. 

Найпростіший і недорогий спосіб ㅡ вимити чохол з бактеріальним милом. Наберіть в невелику ємність теплу воду, капніть кілька крапель мила і збийте піну. Після цього занурте чохол в воду і ретельно почистіть його старою зубною щіткою або мочалкою. Обполосніть під проточною водою і обов’язково дайте повністю висохнути.

Як варіант можна замочити захисний чохол в спиртовому розчині. Так ви будете впевнені, що чохол оброблений повністю. Для цього вам знадобиться ємність і розчин з вмістом спирту від 60%. Для дезінфекції в спирті досить протримати чохол в рідини від 1 хвилини. Після цього покладіть чохол на чисту суху поверхню і дайте повністю висохнути.

Чим не можна дезінфікувати телефон

Чистота чистотою, а й нашкодити дорогоцінному телефончику не хочеться. Коли справа доходить до дезінфекції телефону, ніколи нічого не розпилюйте на нього (включаючи рідкі спиртові санітайзери), уникайте надмірної вологості, адже це може пошкодити ніжні нутрощі апарату.

Не можна знезаражувати телефон засобами на основі хлору, оскільки вони залишать плями на екрані. Також уникайте жорстких абразивних засобів з великими миючими частинками ㅡ вони будуть дряпати поверхню телефону.

Чем нельзя дезинфицировать телефон
Чим не можна дезінфікувати телефон

Для протирання телефону не користуйтеся тканиною з ворсом. Дрібні ворсинки забиваються в отвори на корпусі, телефон почне перегріватися і гірше функціонувати.

Зверніть увагу, що Apple і Samsung попередили про те, що потужні засоби для чищення з високим вмістом спирту можуть пошкодити стійкі до відбитків пальців покриття на екранах.

Ну і зовсім про дідівські методи ). В інтернеті багато порад про те, що можна залишити телефон на сонці, тому що ультрафіолетове випромінювання вбиває віруси і бактерії на поверхнях. Але будемо чесними, це твердження стосується тільки спеціальних УФ-ламп. Вони випромінюють виключно промені типу А і дійсно вбивають 99% будь-яких мікроорганізмів. До того ж, перебуваючи на сонці тривалий час, техніка перегрівається і зростає ризик пошкодження матриці екрана.

При дефіциті стерилізуючих засобів краще просто залишити телефон поза увагою на 3-4 дні. За цей час віруси без підживлення просто припиняють розмножуватися і вмирають на поверхнях. 

Чек-лист: чистимо телефон правильно

Мало вибрати хороший засіб для дезінфекції телефону, його треба почистити з мінімальними пошкодженнями. Для цього ознайомтеся з нашим чек-листом, а до процедури не забудьте надіти рукавички.

  • Вимикаємо телефон.
  • Знімаємо з телефону чохол (чохли обробляються окремо, до них можна застосовувати більш агресивні засоби очищення).
  • Протираємо всі поверхні телефону сухою м’якою серветкою без ворсу (ідеально використовувати спеціальні ганчірочки з мікрофібри) для видалення великих частинок бруду, які можуть подряпати скло при вологій обробці.
  • Обробляємо телефон обраним методом (серветка, дезінфектор, стерилізатор, лампа).
  • Після вологої обробки залишаємо телефон просихати на повітрі мінімум 5 хвилин.
  • За допомогою мікрофіброві або паперової серветки прибираємо з поверхні залишки вологи.
  • Тільки після цього надягаємо на телефон чистий чохол і включаємо його.

Зберігайте собі нагадування

Пам’ятайте, що під захисними плівками або склом на телефоні теж накопичуються бактерії. Зараз намагайтеся міняти їх хоча б раз на місяць. А щоб поменше витрачатися, користуйтеся кешбеком Покупона.

Намагайтеся дотримуватися суворого карантину і не виходити з квартири, тоді і телефон треба буде чистити не щодня, а всього 2 рази в тиждень. Також для вашої безпеки ми приготували інструкції як дезинфікувати приміщення, одяг і взуття, а ще даруємо круту знижку 56% на медичні маски з доставкою додому.

Мийте руки і розповідайте як ви чистите свої гаджети. Чекаємо ваших коментарів.

3 коментарів
  • Маша

    Орнула з варіанту “залишити телефон на сонці”)))
    Дезінфікую телефон відразу після того, як прийду з вулиці, часто взагалі його не беру.
    Не знала, що серветки для моніторів підходять для дезінфекції телефонів, дякую за круті поради)

  • Ольга Маркова

    дезинфекция это хорошо, но как часто можно дезинфецировать телефон? тем более, что он все время в руках или лежит на какой-то другой поверхности, в кармане. Там тоже есть бактерии и ежесекундно его дезенфецировать не получится. я думаю, что просто нужно не торкаться руками лица и все. а если зазвонит телефон, можно говорить по громкой связи

    • Наталья Авдеева

      Лучше все же часто мыть руки ) Производители рекомендуют дезинфицировать телефон 2 раза в неделю, в условиях пандемии медики советуют чистить его после каждого выхода на улицу

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *