Бакота: що подивитися і чим зайнятися в «українській Атлантиді»

Україна не перестає дивувати своїми казковими красотами. На цей раз мова піде про Бакоту – райський куточок, розташований на території Національного природного парку Подільські Товтри в Хмельницькій області. Колись тут було село, тепер Бакотою називають берега Дністра поруч з руїнами древнього скельного монастиря. Ці місця приваблюють все більше і більше туристів, які приїжджають сюди насолодитися природою і доторкнутися до старовини. #PokuponBlogTeam розповість, чому вам варто поїхати в Бакоту, чим цікава її історія і де зупинитися.

Акції
Від 2 ночей з сніданками і SPA в комплексі Карпати
Мигово (Чернівецька область), Буковинська вулиця, 178
-45%
8700 грн
5599.0 грн
Від 3 ночей SPA-відпочинку в «VitaPark Карпати»
Жденієво (Закарпатська область), Шевченка вулиця, 257
-15%
8544 грн
7259.0 грн
Показати всі
75 акцій

Історія Бакоти

Приїхавши в Бакоту, ви будете вражені чудовими краєвидами: високі зелені береги над блакитною гладінню Дністра з відображенням нескінченного небесного купола… Здається, що так тут було завжди. Однак це не так.

Бакота

Бакота – так називався населений пункт, який існував в цих місцях щонайменше з XIII століття. Перша згадка про нього датується 1240 роком. У ті часи це було велике, за середньовічними мірками, місто, яке відігравало важливу політичну і економічну роль в житті Галицько-Волинського князівства. Історія граду, який пізніше став селом, варта цілої книги, але для вас #PokuponBlog зібрав тільки найцікавіші факти:

  • З огляду на дату першої згадки в Іпатіївському літописі, Бакота старша за Львів. Тож якщо б вона існувала до цього дня, її жителям було б чим пишатися :)
  • У 1255 році Бакота разом з усім Дністровським Пониззям потрапила під ярмо Золотої Орди. Монголо-татари зруйнували Бакотський замок і практично повністю винищили місцеве населення, яке не побажало здатися і прийняти мусульманську віру.
  • Як мінімум з середини XIV століття в Бакоті існував чоловічий скельний монастир. Вперше він згадується в 1362 році в київському літописі, причому описали його там як «давно існуючий».
  • Згідно з переказами, засновником монастиря був преподобний старець Антоній Печерський – саме той, завдяки якому з’явилася і існує донині Києво-Печерська лавра.
  • У 1431 році жителі Бакоти, яка перебувала тоді на кордоні Литви і Польщі, підняли повстання, знищили польських і литовських феодалів-гнобителів і проголосили незалежність.
  • 1434 рік став кінцем для Бакоти-міста: поляки придушили тривалий бунт, покарали призвідників, спалили будинки, знищили замок і розігнали місцевих жителів. Так почалася історія Бакоти-села.
  • Після кількох століть мирного існування настала радянська епоха і час занепаду: в 1933 році місцевий монастир закрили, в 1947 році страшний голод забрав життя більше ніж третини населення.
  • У 1981 році завершилася історія Бакоти. Влада розселила залишки населення по довколишніх селах, а місцевість затопили водою для будівництва Новодністровської ГЕС.
  • Якийсь час тут можна було побачити чимало закинутих монастирських келій, усипальниць і молитовен із старовинними фресками. Однак в 1996 році відбувся масивний обвал на Білій горі, який знищив майже всю цю красу. Дещо від стародавнього чернечого гуртожитку все ж збереглося – нечисленні руїни приваблюють туристів і паломників як найдавніший зразок пещерно-монастирської архітектури середнього Подністров’я. 
краєвиди Бакоти

Вчені стверджують: в Бакоті панує унікальний мікроклімат. Скелі та ліси надійно захищають дністровські береги від північних вітрів, завдяки чому тут досить висока середньорічна температура – майже як в Криму.

Акції
Виграй літній відпочинок на віллі «Оберіг» у Східниці
Східниця (Львівська область), Бориславська вулиця, 30
-0%
0 грн
20 грн
Виграй SPA відпочинок на День Конституції у Буковелі
Поляниця (Івано-Франківська область), Вишня урочище, 338
-0%
0 грн
20 грн
Показати всі
223 акцій

Що подивитися і чим зайнятися в Бакоті

Бакота – місце, в якому ви не занудьгуєте. Тут знайдуться цікаві заняття і для любителів історії та старожитностей, і для шанувальників відпочинку на природі, і для тих, хто не уявляє відпустку без екстремальних розваг.

вид на Дністер

Отже, чим зайнятися в Бакоті?

Подивитися скельний монастир

Бакотський скельний монастир, а точніше, те, що від нього залишилося, – унікальний історичний пам’ятник, який варто відвідати, якщо ви хочете відчути атмосферу цих місць всією душею.

скельний монастир у Бакоті

Руїни монастиря вперше виявив археолог В. Антонович в кінці XIX століття. У той час залишки комплексу займали куди більше місця. Це зараз, після зсуву 1996 року, там залишилися лише лічені келії і печери. Але і вони приваблюють туристів і паломників, які приїжджають сюди помолитися і насолодитися диханням старовини. У монастирі є оглядовий майданчик, з якого відкривається приголомшливий вид на пейзажі Бакоти.

печерний храм

Влаштувати пікнік з наметами і риболовлею

Береги Бакоти користуються особливою любов’ю в шанувальників відпочинку на природі і фанатів риболовлі. З настанням теплого сезону береги водосховища обростають наметами, в яких відпочивають ті, кому набридла міська метушня. Багато хто виїжджає сюди на вихідні з дітьми, щоб відпочити і набратися сил.

ніч в наметі у Бакоті

На Дністрі добре ловиться окунь, щука, судак, плотва, лящ, короп і інша прісноводна риба. Тож якщо ви скучили за вікендом на природі, хапайте намети, вудки, мангал, смачну їжу, купальники для плавання – і вперед, до Бакоти!

кемпінг в Бакоті
Акції
Від 2 ночей з харчуванням у Пацьорка біля Буковеля
Татарів (Івано-Франківська область), Незалежності вулиця, 40
-35%
5200 грн
3379.0 грн
Від 2 ночей відпочинку в готелі «Новий» у Буковелі
Поляниця (Івано-Франківська область), Вишня урочище, 7Б
-25%
2400 грн
1799.0 грн
Показати всі
22 акцій

Поплавати Дністром

Одна з найпопулярніших розваг у Бакоті – водні прогулянки, для яких ви можете орендувати катамарани. Неподалік розташований яхт-клуб «Маяк», де можна заселитися в будиночки, якщо намети вам не до вподоби і ви більше любите цивілізований відпочинок.

каякінг в Бакоті

Зайнятися дайвінгом

Здавалося б, що цікавого можна знайти під водою в Дністрі? Тим часом, дайвінг – ходова тема в Бакоті. Любителі пірнання знайдуть тут скелі з гніздами річкових раків або з колоніями молюсків. Флора на дні водосховища теж заслуговує на увагу: танцюючі водорості заворожують і нагадують про русалок та інших міфічних істот, які можуть таїтися в річкових глибинах.

дайвінг в Бакоті

Політати на флайборді

Любите екстремальні розваги? Тоді флайборд це ваш вибір! Політ над водою подарує вам ковток адреналіну, допоможе скинути емоційну напругу та відкриє доступ до незабутніх вражень. А допомога досвідченого інструктора зробить ваш політ абсолютно безпечним.

Акції
Осінній тур в Буковель від «Miracle Travels»
Вся Україна
-24%
12500 грн
9999.0 грн
До 2 години мото-туру на ендуро від «Kvadro_bro»
Бровари (Київська область), Молодіжна вулиця, 6
-25%
1500 грн
1129.0 грн
Показати всі
85 акцій

Влаштувати ефектну фотосесію

Гортаючи фоточки в огляді, ви встигли усвідомити, скільки крутих селфі можна наробити на тлі неймовірних ландшафтів Бакоти? Не мрійте – а просто приїжджайте скоріше і влаштовуйте фотосесію мрії. Круті знімки з такими краєвидами у вас вийдуть і за допомогою аматорської камери.

фотосесія в Бакоті
лав сторі Бакота
Акції
Виїзна фотосесія від Max photo_kiev
Весь Київ
-55%
1800 грн
799 грн
Показати всі
25 акцій

Покататися на велосипеді

Бакота користується популярністю у любителів покататися на велосипеді. Це місце часто включають в програму різних веломаршрутів. Найкраще вибирати тури, в які входить не тільки прогулянка, а й захоплюючі екскурсії, ночівля в гарних готелях і зупинки в цікавих красивих місцях. Велотур з орендою велосипеда обійдеться приблизно в 2,5 тисячі гривень або більше, в залежності від розцінок організаторів.

велотур Бакота

Бакоту не даремно називають «українською Атлантидою». Історія затопленого села з багатим історичним минулим нагадує легенду про стародавню цивілізацію, що потонула в незапам’ятні часи внаслідок сильного землетрусу.

Читайте також:
? Підготовка до фотосесії
? Як правильно фотографуватися
? Що подивитися у Кам’янець-Подільському
? Куди сходити у Чернівцях

Де зупинитися

Хочете затриматися на кілька днів в Бакоті або поруч? У вас є кілька варіантів. Можете придивитися до баз відпочинку поблизу, розташуватися дикуном з наметами або орендувати житло в яхт-клубі «Маяк». А ще – поєднати відпочинок у Бакоті  з відпочинком у Камянці-Подільському, повному архітектурних та історичних пам’яток (від міста до Бакотської затоки трохи більше 50 км).

«Reikartz Кам’янець-Подільський»: сучасний готель з усіма зручностями. Номер можна вибрати на будь-який смак – від категорії стандарт до президентського люксу. А урізноманітнити дозвілля дозволить релакс у спа.

Акції
Від 1 ночі в готелі «Optima Кам'янець-Подільський»
Кам'янець-Подільський (Хмельницька область), Старобульварна вулиця, 2
-15%
1428 грн
1209.0 грн
Показати всі
1 акцій

Як дістатися Бакоти

До Бакоти не йдуть поїзди, але до неї можна доїхати іншими способами. Сюди можна дістатися автівкою – власною або попутником через сервіс Bla Bla Car. Дивіться координати Бакоти і будуйте маршрут від вашого міста на мапі.

краса Бакоти

Також до Бакоти легко дістатися з Кам’янця-Подільського, правда, враховуйте, що вам доведеться пройтися пішки. З Кам’янця рейсовий автобус на Стару Ушицю довезе вас до села Грушка, де вам і потрібно буде вийти. Далі пішки, орієнтуючись за вказівниками. Відстань від Грушки до Бакоти – 7,5 кілометрів або 10-15 хвилин ходьби.

Якщо ви їдете до Бакоти з Києва або будь-якого іншого великого міста в Україні, то вам, знову ж таки, потрібно спочатку дістатися Кам’янця-Подільського – поїздом або автобусом – і звідти за вказаним маршрутом добиратися до пункту призначення. До речі, ви можете полегшити собі життя і замість самостійної подорожі, в якій вам доведеться самому вирішувати питання транспорту і житла, забронювати готовий тур.

Читайте также:
? Відпочинок у Карпатах влітку
? Розваги курорту Буковель
? Чим зайнятися у Миговому
? ТОП-30 пам’яток України
? Найзахопливіші екскурсії Україною

Ви вже бували в Бакоті або тільки плануєте з’їздити? Діліться враженнями та планами в коментарях!

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *